7

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ // ZUPPA DI LENTICCHIE E SPINACI


ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Νηστεια ... τεχνας κατεργαζεται. Ενα πιατο απο την "χωριατικη", φτωχικη ιταλικη κουζινα. Να πω την αληθεια, δεν ειχα σκεφτει ποτε να προσθεσω σπανακι στη φακη και ακομη περισσοτερο να την μαγειρεψω χωρις ντοματα. Προεκυψε ομως μια νοστιμη σουπιτσα, αν μαλιστα δεν προσεθετα τον χυμο λεμονιου κατα το βρασιμο, πιστευω οτι τα σπανακια θα παρεμεναν πρασινα και θα ηταν πιο εντυπωσιακη οπτικα!

Υλικα
για 4 ατομα : 250 gr φακες χοντρες,
                         100 gr σπανακια φρεσκα,
                         1 καροτο,
                         1 κρεμμυδι,   
                         1 φρεσκο κρεμμυδακι,
                         1 σκελιδα σκορδο,
                         1 κοκκινη πιπερια,
                 απο 1/2 ζουμερο λεμονι, τον χυμο,
                         1 lt ζωμο (λαχανικων ή κρεατος),
                         5 κ.σ. ελαιολαδο,
                         1 κ.γ. κιτρινο καρρυ,
                         1 πρεζα κυμινο,
                         αλατι και πιπερι.
Επι το εργον :
Καθαριστε και πλυντε τα σπανακια. Αν ειναι πολυ μεγαλα, κοψτε τα σε μικροτερα κομματια. Καθαριστε τα λαχανικα. Περαστε απο τον τριφτη το κρεμμυδι, το σκορδο και το καροτο. Κοψτε το κρεμμυδακι σε λεπτες ροδελλες και την πιπερια σε λωριδες. Καθαριστε και πλυντε τις φακες, και βαλτε τες να βρασουν για 10-12 λεπτα σε αφθονο νερο. Στραγγιστε τες και πεταξτε το νερο τους. Βαλτε το λαδι στην κατσαρολα και σωταρετε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, το καροτο και το σκορδο. Προσθεστε το καρρυ και το κυμινο και ριξτε τα σπανακια. Γιαχνιστε τα και μολις μαραθουν, προσθεστε τις φακες, την πιπερια και τον ζωμο (ζεστο). Αλατιστε και πιπερωστε, σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε να σιγοβρασουν για 20 λεπτα περιπου. Σερβιρετε την σουπα ζεστη, με φρεσκοστυμμενο χυμο λεμονιου.


ZUPPA DI LENTICCHIE E SPINACI

Una ricetta dalla cucina rustica. Siccome non contiene carne, e adatta per i menu della Quaresima greca.

Ingredienti
per 4 persone : 250 gr di lenticchie grosse,
                             100 gr di spinaci,
                             1 carota,
                             1 cipolla,
                             1 cipollotto,
                             1 spicchio d'aglio,
                             1 peperone rosso,
                       da 1/2 limone, il succo,
                             1 lt di brodo (vegetale o di carne),
                             5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 cucchiaino di curry giallo,
                             1 pizzico di cumino macinato,
                             sale e pepe.
All'opera :
Mondate e lavate i spinaci. Se sono grossi, tagliateli a pezzi. Mondate gli ortaggi. Tritate la cipolla, l'aglio e la carota. Tagliate il cipollotto a rondelle sottili. Tagliate il peperone a listarelle. Lavate le lenticchie sotto acqua corrente. Lessatele in abbondante acqua, per 10-12 minuti, scolatele e tenetele da parte. Mettete l'olio nella pentola e fate rosolare la cipolla, il cipollotto, l'aglio e la carota. Aggiungete il curry, il cumino, e gli spinaci. Quando gli spinaci saranno appassiti, aggiungete anche le lenitcchie, il peperone ed infine il brodo, caldo. Salate e pepate a piacere, coprite la pentola con il suo coperchio, e lasciate cuocere a fuoco moderato, per ca 20 minuti. Servite la zuppa calda, condita con succo di limone.


7 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Υπέροχο πιάτο με πολύ ωραία χρώματα και σίγουρα πολλές βιταμίνες!Μου αρέσει η συνταγή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα ένας διαφορετικός τρόπος να απολαύσουμε τις αγαπημένες φακίτσες, που φαίνεται τόσο νόστιμος!
    Εγώ να σου πω την άλήθεια άσπρες τις προτιμώ τις φακές, με ξυδάκι αντί για ντομάτα!
    Το λεμονάκι καλά έκανες και το έβαλες, πιστεύω θα ταιριάζει όμορφα!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λιγο αργοπορημενη, αλλα το Σ/Κ ηταν αφιερωμενο στις ... αγροτικες εργασιες...

    @ΕΛΕΝΗ
    Ευχαριστω Ελενη μου!

    @grEat
    Condivido! Καλη εβδομαδα Ειρηνη μου!

    @ΕΛΕΝΑ
    Καλημερα Ελενα! Η γιαγια Ανδρομαχη χρησιμοποιουσε γενικα πολυ σατλσα στα φαγητα, και ετσι καποια πιατα τα εχω μαθει με εναν συγκεκριμενο τροπο... Τον τελευταιο καιρο βεβαια που πιεραματιζομαι διαρκως, εχω ανακαλυψει πολλες νεες γευσεις που πλεον τις υιοθετησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λιγο αργοπορημενη, αλλα το Σ/Κ ηταν αφιερωμενο στις ... αγροτικες εργασιες...

    @ΕΛΕΝΗ
    Ευχαριστω Ελενη μου!

    @grEat
    Condivido! Καλη εβδομαδα Ειρηνη μου!

    @ΕΛΕΝΑ
    Καλημερα Ελενα! Η γιαγια Ανδρομαχη χρησιμοποιουσε γενικα πολυ σατλσα στα φαγητα, και ετσι καποια πιατα τα εχω μαθει με εναν συγκεκριμενο τροπο... Τον τελευταιο καιρο βεβαια που πιεραματιζομαι διαρκως, εχω ανακαλυψει πολλες νεες γευσεις που πλεον τις υιοθετησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπεροχη συνταγη! θα την εκτελεσω παραυτα! ειχα κανει φακες με σπανακι αλλα χωρις καρρυ και κυμινο - αυτα τα θεϊκα αρωματικα θα πρεπει να αποφειωσουν το πιατο! ευγε, ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @panathinaeos
    Καλημερα φιλτατε! Προκειται για ενα ταπεινο φαγακι και τα πολυτιμα μπαχαρικα του δινουν αλλη διασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.