1

ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ // MEZZE MANICHE CON ZUCCHINE E SALMONE AFFUMICATO


ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ

Μια καλοκαιρινή μακαρονάδα, που σερβίρεται κρύα. Μπορείτε να την παρουσιάσετε ως ελαφρύ κυρίως πιάτο αλλά και ως σαλάτα σε ένα τραπέζι. Τα κολοκυθάκια συνδυάζονται υπέροχα με τα ψαρικά και εδώ ο καπνιστός σολομός προσθέτει μια νότα γκουρμέ! Ο φρέσκος άνηθος συμπληρώνει γευστικά το πιάτο.
Χρησιμοποίησα ένα είδος μακαρόνια μάλλον ασυνήθιστα στην Ελλάδα, ονομάζονται mezze maniche (μισά μανίκια) καί μοιάζουν με πολύ μεγάλα κοφτά μακαρόνια. Στην Ιταλία είναι ένα από τα παραδοσιακά σχήματα πάστας και προέρχεται από την Κεντρική προς Βόρεια περιοχή της. Στην Emilia-Romagna τα ονομάζουν και maniche di frate (τα μανίκια του μοναχού). Η ονομασία τους δεν είναι τυχαία, παραπέμπει στα κοντά μανίκια των ρούχων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και παραδοσιακά προορίζονται για καλοκαιρινές μακαρονάδες ή κρύες μακαρονοσαλάτες. Συνδυάζονται με υλικά φρέσκα και ελαφρά, ιδανικά δε με ψαρικά. Το μεγάλο τους σχήμα, αλλά και οι ραβδώσεις στην εξωτερική τους επιφάνεια, συγκρατούν την σάλτσα και επενδύουν γευστικά την πάστα. Ενδείκνυνται επίσης για σωτάρισμα σε τηγάνι αλλά και για μακαρονάδες φούρνου με πλούσια σάλτσα.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 400 gr mezze maniche,
                4 κολοκυθάκια,
                3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                200 gr φιλέτο σολομού καπνιστό,
                1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (1 φλ. περίπου),
                από 1 λεμόνι τον χυμό,
                πιπέρι λευκό,
                αλάτι,
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Οπως σας είπα διάλεξα τα μακαρόνια mezze maniche, γιατί πιστεύω ότι είναι ιδανικά για το συγκεκριμένο πιάτο. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο είδος, κατά προτίμηση κοντά και όχι πολύ ψιλά. Βάλτε την πάστα να βράσει αλ ντέντε, σε άφθονο αλατισμένο νερό (δείτε και εδώ).  Στραγγίστε και αφήστε την να χλιαρίνει.
Κόψτε τα κολοκυθάκια σε φετούλες.
Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και σωτάρετε τα κολοκυθάκια για 6-7 λεπτά σε πολύ μέτρια φωτιά, χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα κολοκυθάκια δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ, αλλά να μείνουν λίγο τραγανά. Αλατίστε και πιπερώστε. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και αφήστε τα και αυτά να χλιαρίνουν.
Κόψτε με το χέρι τον σολομό σε μικρά κομματάκια, αναμείξτε τον με τον άνηθο και τον χυμό του λεμονιού.
Οταν όλα τα συστατικά κρυώσουν, αναμείξτε τα.
Σερβίρετε την μακαρονάδα με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και τριμμένο πιπεράκι.



MEZZE MANICHE CON ZUCCHINE E SALMONE AFFUMICATO

Un piatto di pasta estivo, che viene servito preferibilmente freddo, come primo ma anche come insalata ad un buffet. L' abbinamento zucchine e pesce è un classico, e qui il salmone affumicato e l' aneto esaltano il sapore.
Le mezze maniche è un formato di pasta difficilmente reperibile in Grecia. Intanto io sono riuscita a trovarla e non ho perso l' occasione di provarla subito. Le mezze maniche sono un formato originario dell' Italia centro-settentrionale. Rassomigliano ai rigattoni, ma sono più grosse e più corte. In Emilia Romagna vengono chiamate anche maniche di frate. Il loro nome è legato ai vestiti portati durante la bella stagione, appunto a maniche corte. Vengono utilizzate piuttosto per ricette estive, con ingredienti freschi e leggeri, per insalate e piatti di pasta fredda, anche se questo non esclude che possono essere abbinati a condimenti più sostanziosi.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 gr  di mezze maniche,
                             4 zucchine medie,
                             3 cucchiai olio extravergine di oliva,
                             200 ge di salmone affumicato
                             1/2 mazzetto di aneto tritato (1 tazza ca.),
                             da 1 limone il succo,
                             pepe bianco macinato,
                             sale,
                             olio extravergine di oliva per la finitura.
Preparazione :
Fate cuocere la pasta in abbondante acqua salata. Scolate e leasciate intiepidire.
Spuntate e lavate le zucchine. Tagliate a pezzetti. Ponete l' olio in un tegame e fate saltare le zucchine a fuoco moderato, per 6-7 minuti ca, senza lasciare prendere colore e fino ad intenerire e pur restare corccanti. Salate e pepate, ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Sminuzzate a mano i filetti di salmone affumicato. Mescolate con l' aneto tritato finemente ed il succo del limone.
Appena tutti gli ingredienti saranno intiepiditi mescolate.
Servite la pasta con un filo d' olio crudo e pepe macinato.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.