0

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΪΚ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ?

- Γιατί το κέϊκ φουσκώνει στο κέντρο κατά το ψήσιμο και σχηματίζει το "βουναλάκι" ?

Οταν βάλουμε το κέϊκ στον φούρνο, η θερμοκρασία στα τοιχώματα της φόρμας, η οποία είναι καλός αγωγός της θερμότητας, ανεβαίνει πολύ πιό γρήγορα απ' ότι στο κέντρο του, με αποτέλεσμα να ψήνεται πιό γρήγορα. Το κεντρικό τμήμα του κέϊκ, ψήνεται πιό αργά, φουσκώνει, λόγω της παρουσίας του baking, επίσης με πιό αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να σκάει η επιφάνεια του και να σχηματίζεται το "βουναλάκι".
Αυτό βέβαια εξαρτάται και από την σύθεση του μίγματος του κέϊκ, σε μίγμα τα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενσωματωμένου αέρα (πχ. πάστα τζενοβέζε) το φαινόμενο είναι περιορισμένο.
Ενας τρόπος για να αποφύγουμε το ανομοιόμορφο φούσκωμα, είναι να τυλίξουμε την φόρμα με μία βρεγμένη πετσέτα; με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία θα αργήσει να ανεβεί και στα τοιχώματα της φόρμας, και το κέϊκ θα ψηθεί ομοιόμορφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.