2

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ // FRICASSEA DI CAPRETTO CON SPINACI

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ 
 
Κατσικάκι ή αρνάκι φρικασέ, από τα φαγάκια που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε μετά το Πάσχα, πολλές φορές αξιοποιώντας και το κρέας που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι. 
Θα ομολογήσω ότι το φρικασέ δεν είναι ένα από τα φαγητά που αγαπώ, αλλά το φτιάχνω γιατί αρέσει σε άλλους στην οικογένεια. Φέτος μου ζητήθηκε να το φτιάξω με σπανάκι, και παρ΄όλο που γενικά δεν μας αρέσει το αυγολέμονο στα φαγητά, το δοκίμασα με πάσα επιφύλαξη. Μου είπαν ότι έγινε πολύ καλό και να σημειώσω την συνταγή για μελλοντική επανάληψη...  

Δόση : για 5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 1,5 kg κατσικάκι σπάλα,
                4 +4 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 kg σπανάκι φρέσκο,
                1 πράσο μεγάλο,
                1 κρεμμύδι μεγάλο
                4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
                πιπέρι μαύρο,
                αλάτι.
για το αυγολέμονο : 2 κρόκους αυγών
                                     χυμό από 2 λεμόνια μετρίου μεγέθους.
Προετοιμασία : 
Ξεκινήστε πλένοντας το σπανάκι. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο σπανάκι, εγώ δεν το συνιστώ, δεν θυμάμαι να έχω αγοράσει ποτέ, το σπανάκι πάντα το αγοράζω φρέσκο. 
Καθαρίστε και πλύνετε το κρέας και κόψτε το σε μερίδες. 
Μέσα σε μια κατσαρόλα ροδίστε το κρέας με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέστε νερό και αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσει (χρησιμοποίησα χύτρα ταχύτητας και το έβρασα για 25 λεπτά στην υψηλή πίεση).
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάστε και τα χορταρικά. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και κόψτε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. 
Μέσα σε μία σοτέζα ζεστάνετε τις υπόλοιπες 4 κ.σ. λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Μόλις μαραθούν προσθέστε και το σπανάκι και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί και αυτό. Κατεβάστε το σκεύος από την φωτιά.
Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και αλάτι και αφήστε να πάρουν 2-3 βράσεις. 
Για το αυγολέμονο χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με τον χυμό από τα λεμόνια. Προσθέστε σταδιακά ζεστό ζωμό από το κρέας, συνεχίζοντας το χτύπημα των αυγών. Περιχύσετε το φαγητό με το αυγολέμονο και κινήστε κυκλικά την κατσαρόλα, ώστε να πάει παντού; μην ανακατέψετε με κουτάλι. 
Αφήστε το φαγητό να σταθεί ένα εικοσάλεπτο και σερβίρετε το ζεστό.




FRICASSEA DI CAPRETTO CON SPINACI

Nella cucina greca, per fricassea si intende un piatto di solito con carne (spesso capretto o agnello ma anche il maiale) ed erbe (lattuga, spinaci, indivia, bietole) che a fine cottura il suo brodo viene addensato con l' aggiunta delle uova sbattute con succo di limone. 
Devo ammetere che la fricassea non è tra i miei piatti preferiti, forse perchè non mi piacciono le uova, ma ogni tanto lo cucino perchè gli altri membri della mia famiglia ne vanno ghiotti! 
La fricassea è un piatto che lo preparano dopo Pasqua, spesso con la carne di agnello o capretto che è avanzata dal tradizionale arrosto allo spiedo che si prepara per il grande pranzo festivo della domenica di Pasqua. Di solito io la prepraro con la lattuga o l' indivia, ma questa volta mi hanno chiesto di provare a farla con gli spinaci. L' aggiunta dei porri e dei cipollotti sono di mia ispirazione, e quelli che l' hanno assaggiato mi hanno detto che è venuto molto buono! 

Dosi : per 5 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 1,5 kg di capretto (spalla e collo),
                            4 + 4 cucchiai di olio e.v.o.,
                            1 kg spinaci freschi,
                            1 porro grande,
                            1 cipolla grande,
                            4 cipollotti,
                            pepe nero macinato qb.,
                            sale qb.
per la salsa : 2 tuorli d' uova,
                         succo da 2 limoni di media grandezza.
Preparazione : 
Lavate gli spinaci. Certo potete utilizzare anche gli spinaci surgelati, io però non li compro mai, utilizzo sempre gli spinaci freschi, per poter controllare anche il grado di cottura.
Lavate la carne, pulite da eventuali peli e tagliate a pezzi.
Rosolate la carne con 4 cucchiai d' olio, aggiungete acqua qb. e fate cuocere fino a diventare proprio tenero (ho utilizato la pentola a pressione e l' ho fatto cuocere per 25 minuti a pressione alta).
Nel frattempo tritate la cipolla e tagliate porro e cipollotti a rondelle. 
In una padella soffrigete la cipolla con i cipolloti ed il porro. Aggiungete gli spinaci e fate appassire. Ritirate dal fuoco.
Quando la carne è cotta, aggiungete le verdure stufate, salate e peppate a piacere e lasciate cuocere per qualche minuto. 
Per la salsa di uova, sbattete i tuorli con il succo di limone. Sempre sbatendo versate a filo del brodo di cottura della carne caldo. Versate nella casseruola e fate ruotare senza mescolare con il cucchiaio. 
Lasciate riposare per una ventina di minuti. Servite la fricassea calda.




2 σχόλια:

  1. Μαρινα μου Χριστος Ανεστη.Διαβασα την αναρτηση σου και βλεπω πως δεν σας αρεσει το αυγολεμονο.Εμενα παλι μου αρεσει αλλα με ενοχλει στο στομαχι.Την λυση μου την εδωσε η φιλη μας η Βαγγελιω απο το Κρητη γαστρονομικος περιπλους.Προτεινει το ντελπιε η ντερμπιε αναλογως οπως προφερεται.Ειναι αλευρολεμονο.Αν σε ενδιαφερει ριξε μια ματια.Εγω το υιοθετησα.Εξαιρετικο αποτελεσμα.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιτσα μου ευχαριστω πολυ για την συμβουλη! Το γνωριζω το αλευρολεμονο (την αλλη ονομασια δεν την συνηθιζουμε εδω στα βορεια, κι εγω πρωτη φορα απο την Βαγγελιω την εμαθα...), το εχω εφαρμασει σε καποιες συνταγες, πχ στους λαχανοντολμαδες, αλλα και παλι δεν μου αρεσει σε φαγητα που εχουν πολυ ζουμι, πχ δεν θα το χρησιμοποιουσα στην μαγειριτσα...
      Στο συγκεκριμενο φαγητο εχω ενσταση και για το κρεας του κατσικιου, το οποιο δεν μου αρεσει με τον τροπο που μαγειρευεται, οποτε και το αυγο να μην βαλω, δεν προκειται να το συμπαθησω... Ισως γιατι αυτο το φαγητο το εχω αντιπαθησει απο πολυ μικρη, η μανα μου μου ελεγε χιλια δυό παραμυθια για να με πεισει να το φαω, αλλα ματαια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.