ΦΟΚΑΤΣΑ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ
Τελειωσε το καλοκαιρακι, σιγα σιγα καθε κατεργαρης γυρναει στον παγκο του και ξαναγυρναμε στις παλιες μας συνηθειες... Ετσι, μετα απο μια σχεδον διμηνη διακοπη, η παρεα του "Quanti Modi di Fare e Rifare" ξαναμπαινει στις κουζινες, και ολες μαζι και η καθε μια χωριστα, ετοιμαζουμε απιθανες λιχουδιες απο τις παραδοσιακες σπιτικες κουζινες ανα τον κοσμο.
Στις 6 Σεπτεμβριου, ετοιμαζουμε πεντανοστιμη γλυκεια φοκατσα με την συνταγη που μας παραχωρησε η φιλη Maria Vittoria απο το υπεροχο απλο-απλο (Semplice Semplice) blog της. Και οντως η συνταγη της φοκατσα, προερχεται απο την φτωχικη χωριατικη κουζινα και ειναι οτι πιο απλο : ενα ψωμακι με κατι τις που θα του δωσει λιγο νοστιμια, περιχυμενο με λαδακι και πασπαλισμενο με χοντρο αλατι. Εδω και καιρο εψαχνα μια συνταγη για γλυκεια φοκατσα, που ειναι πιο σπανια, ενω οι αλμυρες παραλλαγες της αφθονουν. Η συνταγη που μας παρουσιαζει η Maria Vittoria, πιστευω οτι ειναι στο ειδος της, ισως και η καλυτερη που συναντησα. Προερχεται απο ενα παραδοσιακο φουρναρικο στην γειτονια οπου μεγαλωσε, το οποιο μετραει 50 χρονια υπαρξης και δημιουργιας. Μεσα σε εναν κοσμο που "εξελισσεται" και πλαστικοποιειται, αυτος ο παραδοσιακος φουρνος αποτελει μια απο τις εξαιρεσεις, παραμενοντας σταθερος στην ποιοτητα του. Και βεβαια οι πεντανοστιμες ευωδιαστες δημιουργιες του, συνοδευονται απο την αβιαστη ευγενεια, χαρακτηριστικη των Ιταλων επαγγελματιων... Μηπως θα επρεπε να παρουμε μαθηματα, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο ζητημα... Η sciùra Maria λοιπον, αξια φουρναρισσα, ειναι πλεον μια ογδονταρα γιαγιουλα, που με χαρα εμπιστευτηκε την πετυχημενη της συνταγη στη φιλη μας. Τα πραγματα ειναι απλα : ζυμη ψωμιου και τα υπολοιπα υλικα με το ματι! Και με το φυσικο προζυμι, αφρατη και ξεροψημενη αυτη η γλυκεια φοκατσα, ειναι μια πραγματικη λιχουδια!
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο, προϋποθετει καποια πειρα στα ζυμωτα
Υλικα : 175 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
175 gr αλευρι δυνατο,
150 gr ενυδατωμενο φυσικο προζυμι,
(εναλλακτικα 15 gr νωπη μαγια μπυρας)
100 ml νερο,
100 gr τριμμενο μηλο,
70 gr σταφιδες σουλτανινες,
1 κουταλια της σουπας ελαιολαδο,
1 κουταλακι ζαχαρη,
1 κουταλακι αλατι.
για το γλασο : 50 gr βουτυρο,
2-3 κουταλιες της σουπας καστανη ζαχαρη.
προσθηκη δικια μου : 1 σφηνακι κονιακ,
κανελα σε σκονη. Προετοιμασια :
Ετοιμαστε το ενυδατωμενο προζυμι (οδηγιες εδω), προσθετοντας και την ζαχαρη. Αφηστε το να σταθει τον απαιτουμενο χρονο.
Βρεξτε τις σταφιδες με το κονιακ.
Διαλυστε το προζυμι στο χλιαρο νερο. Προσθεστε τα υπολοιπα υλικα εκτος απο τις σταφιδες, με τελευταιο το αλατι. Δουλεψτε λιγο την ζυμη για να γινει ελαστικη. Αν χρειαστει προσθεστε λιγο νερο, ωστε να παρετε μια μαλακη ζυμη. Σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες με το φυσικο προζυμι).
Ενσωματωστε τις σταφιδες στη ζυμη. Απλωστε την σε παχος 1 εκ, σε ενα ταψι, επενδεδυμενο με αντικολλητικο χαρτι. Βυθιστε τις ακρες των δαχτυλων σας στη ζυμη, ωστε να σχηματιστουν οι χαρακτηριστικες λακκουβιτσες της φοκατσα. Απλωστε στην επιφανεια το βουτυρο (λιωμενο ή σε κομματακια) και πασπαλιστε με την ζαχαρη και την κανελα. Αφηστε την φοκατσα σε χλιαρο μερος και μακρυα απο ρευματα αερα, για ενα διωρο, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Προθερμανετε τον φουρνο στους 250°C. Βαλτε την φοκατσα στον φουρνο και μετα απο 5 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C. Ψηστε την μεχρι να ροδισει και να καρεμελλωσει η επιφανεια της (25 λεπτα περιπου).
Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να χλιαρινει. Μολις βγει απο τον φουρνο και οσο ειναι ακομη ζεστη, ειναι θεϊκη!
LA FOCACCIA DELLA SCIURA MARIA
L'intervallo estivo è terminato e pian piano ritorniamo alle nostre abitudini. Cosi riprendiamo anche il solito appuntamento per il 6 di mese, dall'iniziativa di "Quanti Modi di Fare e Rifare", e le nostre cucine per il mondo invadono da profumi di deliziose ricette tradizionali.
Per il mese di settembre prepariamo una foccacia dolce con la ricetta che ci ha concesso Maria Vittoria, dal suo splendido blog Semplice Semplice . Si tratta di una ricetta speciale, affidata a Maria Vittoria dalla sciùra Maria, panettiere per oltre 50 anni, vicino alla casa paterna di Vittoria. Nella sua panetteria si trova ancora i sapori e i profumi di una volta, abbinati con l' inconfondibile cortesia dei professionisti italiani. La ricetta è semplicissima e, nello stesso tempo, stupenda nella sua semplicita. Si prepara un semplice impasto per il pane, che viene abbinato alla mela tritata e uvetta e cosparso di zucchero che durante la cottura si caramelliza.
Il mio intervento : ho aggiunto un po' di cannella macinata e ho messo in ammollo l'uvetta nel rum.
Difficolta : facile, richiede una certa esperienza sui lievitati
Ingredienti : 175 gr di farina 00,
175 gr di farina di forza,
150 gr di preimpasto di lievito madre
(in alternativa 15 gr di lievito di birra fresco)
100 ml di acqua
100 gr di mela tritata,
70 gr di uvetta,
1 biccherino di cognac,
1 biccherino di cognac,
1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
1 cucchiaino di zucchero,
1 cucchiaino di sale.
per la glassa : 50 gr di burro,
2-3 cucchiai di zucchero di canna,
cannella.
Preparazione :
Preparate il preimpasto di lievito madre (istruzioni qui), aggiungendo anche il cucchiaino di zucchero. Lasciate lievitare per il tempo indicato.
Irrorate l'uvetta con il cognac.
Stemperate il preimpasto nell'acqua intiepidita. Aggiungete tutti gli ingredienti, tranne l'uvetta. Aggiungete il sale alla fine. Impastate. Aggiungete un po' di acqua, se necessario, fino ad ottenere un impasto morbido ed elastico. Coprite con un panno umido e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (con il lievito madre 4-5 ore).
Incorporate l'uvetta.
Stendete l'impasto su una placca da forno, rivestita con carta antiaderente. Affondate i polpastrelli nell'impasto per creare le fossette. Coprite la sua superficie con il burro, a pezzeti o fuso. Spolverate con lo zuccero e cannella a piacere. Lasciate lievitare in luogo tiepido e lontano da correnti d'aria, fino al raddoppio (ca 2 ore).
Riscaldate il forno a 250°C. Infornate e 5 minuti dopo, abbassate la temperatura a 200°C. Lasicate cuocere per 25 minuti ca, fino a dorare e caramellare lo zucchero.
Sfornate e lasicate raffreddare. Appena sfornata e ancora calda, è divina!
Preparazione :
Preparate il preimpasto di lievito madre (istruzioni qui), aggiungendo anche il cucchiaino di zucchero. Lasciate lievitare per il tempo indicato.
Irrorate l'uvetta con il cognac.
Stemperate il preimpasto nell'acqua intiepidita. Aggiungete tutti gli ingredienti, tranne l'uvetta. Aggiungete il sale alla fine. Impastate. Aggiungete un po' di acqua, se necessario, fino ad ottenere un impasto morbido ed elastico. Coprite con un panno umido e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (con il lievito madre 4-5 ore).
Incorporate l'uvetta.
Stendete l'impasto su una placca da forno, rivestita con carta antiaderente. Affondate i polpastrelli nell'impasto per creare le fossette. Coprite la sua superficie con il burro, a pezzeti o fuso. Spolverate con lo zuccero e cannella a piacere. Lasciate lievitare in luogo tiepido e lontano da correnti d'aria, fino al raddoppio (ca 2 ore).
Riscaldate il forno a 250°C. Infornate e 5 minuti dopo, abbassate la temperatura a 200°C. Lasicate cuocere per 25 minuti ca, fino a dorare e caramellare lo zucchero.
Sfornate e lasicate raffreddare. Appena sfornata e ancora calda, è divina!
... και μια παραλλαγη, χωρις τις σταφιδες, με προσθηκη μαστιχας στην ζυμη και με τα μηλα αραδιασμενα στην επιφανεια της φοκατσα
... e una variazione senza l'uvetta, con l'aggiunta di 1/2 cucchiaino di mastìha nell'impasto e con le mele disposte sulla superficie
Buongiorno Marina che bello, dopo la pausa estiva, esser tornate a spignattare insieme con una focaccia veramente ottima, che profuma di casa, di tradizione e ricordi..! Grazie per la tua bellissima e golosa versione!! Alla prossima a casa delle simpatiche Apine :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήLa Cuochina
Cara Cuochina, che bello ritrovarsi dopo quasi 2 mesi con questa golosa ricetta!
ΔιαγραφήSpero che saro presente anche nell'appuntamento di ottombre, con la ricetta delle laboriose Apine!
Saluti da Salonicco!
Ma sai che hai avuto una bellissima idea? L uso della cannella e della bagna per l uvetta devono essere un punto di forza di questa splendida ficacciaM la prossima volta la farò cosi, come consigli tu!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara! La cannella ci sta veramente benissimo e anche l'uvetta bagnata da un sapore diverso..
ΔιαγραφήOttima anche la tua, bella dorata...
Baci!
la bagna per l'uvetta, aggiungo alle modifiche... grazie
ΑπάντησηΔιαγραφήbuona giornata
Grazie Vale!
ΔιαγραφήOttima anche la tua e perdippiu, senza glutine!
Baci!
Η γλυκιά εκδοχή της φοκάτσια είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με το μήλο σούπερ νόστιμη σίγουρα!
Μ' αρέσει!!!!!
Φιλιά!
Εδω και καιρο εψαχνα καποια συνταγη και οταν την ειδα, ειπα να κανω υπομονη μεχρι τον Σεπτεμβριο να την αναρτησουμε ολες μαζι. Εγω βεβαια την εχω φτιαξει πριν δυο μηνες ;). Μαλιστα την ωρα που την εβγαζα απο τον φουρνο ετυχε να περναει ο αδελφος μου και του εδωσα μερικα κομματια να τα παει στις μικρες... Τωρα που βγηκαν τα μηλα θα την ξαναφτιαξω σιγουρα!
ΔιαγραφήPer adesso solo grazie, passo dopo a leggere tutto con attenzione.
ΑπάντησηΔιαγραφήBaci
Grazie cara Anna, ottima scelta!
ΔιαγραφήMolto originali le tue versioni! Se faccio in tempo, provo quella ai fichi!
Baci!
Anche io ho usato la cannella!! Ottima l'idea della mela tritata, specie per i più piccoli.
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Cristina!
ΔιαγραφήGrazie per aver passato dalla mia "cucina" o meglio die laboratorio...
Bella anche la tua versione g-free con l'uvetta in evidenza.
baci!
Stupenda anche la tua versione cara Marina! Sai che ero indecisa anch'io se profumarla col Metaxa..poi volevo fare anche i koulouria e l'ultimo goccio l'ho usato per quelli:-) la prossima volta ce lo metto!! Grazie e buona giornata!
ΑπάντησηΔιαγραφήP.S. Ho fatto il vitello tonnato!! Buonissimo grazie per la ricetta!
Grazie carissima! Di solito metto l'uvetta in ammolo nel liquore e in questo caso no ho fatto eccezione.. Ho pensato di utilizzare uno dei miei tanti liquori fatti a casa, ma poi ho deciso che il cognac ci starebbe meglio.
ΔιαγραφήSono contenta che ti e piaciuto il vitello tonnato, non amo tanto la maionese e quanto l'avevo assagiato con la maionese mi e venuto un po' pesante.
Un abbraccio forte!
Θαυμάσια πραγματικά η γλυκειά εκδοχή της αγαπημένης φοκάτσια!Τα μήλα δένουν υπέροχα με την αρωματική κανέλα,όπως επίσης και το κονιάκ.Παρατήρησα ότι οι φούρνοι στην Ιταλία,παραδοσιακοί ή όχι, έχουν σε περίοπτη θέση το συγκεκριμένο αγαπημένο έδεσμα των Ιταλών.Η ποικιλία με κατέπληξε ,όπως επίσης και φιλόξενη ευγένεια τους-όπως ακριβώς το περιέγραψες-!Μια που παρατήρησα ότι γνωρίζεις καλά την ιταλική κουζίνα,ίσως θα μπορούσες να βρείς μία παραδοσιακή τορινέζικη συνταγή γλυκού που πρόσφατα δοκίμασα και μου άρεσε πολυ!!Ονομάζεται pesche ripiene και όπως κατάλαβες πρόκειται για ΄μία συνταγή με φρούτα εξαιρετικά ελαφριά και νόστιμη.Ευχαριστώ πολύ,buona giornata όπως εύχονται οι φίλοι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομιζω οτι ηταν η καλυτερη συνταγη για γλυκεια φοκατσα που εχω συναντησει. Οι φιλες μου ξερουν να διαλεγουν!
ΔιαγραφήΕ, ναι ειναι παραδοσιακο αρτοπαρασκευασμα στην Ιταλια. Η πατριδα της φοκατσα ειναι η Τζενοβα, αλλα παντου οπου εχω δοκιμασει ειναι πεντανοστιμες. Στην Τζενοβα, η αλμυρη φοκατσα συνοδευει τον καφε!
Την συνταγη που ψαχνεις, μπορεις να την βρεις εδω : http://ricette.giallozafferano.it/Pesche-ripiene-al-forno.html . Αν εχεις καποιο προβλημα να το μεταφρασεις, πες μου να σε βοηθησω. Επισης υπαρχει και μια παραλλαγη με ρικοττα, που δεν ψηνονται στον φουρνο. Τωρα που μου την θυμισες θα πιασω να την φτιαξω κι εγω, αλλα μαλλον θα αργησω λιγο να την αναρτησω...
Complimenti uvetta +cognac è un'idea superlativa! baci
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήNon ho potuto passare dalla tua cucina, riprovero domani!
bellissima anche la tua! anche io ho tritato la mela, mancato la cannella, sicuramente più profumata! ciaoo!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Vicky!
ΔιαγραφήMolto golosa anche la tua versione con granella e mandorle!
Ciao cara!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!φαντάζομαι από όσο βλέπω ότι θα είναι νοστιμότατο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓινεται πολυ ευκολα και το αποτελεσμα θα σε εκπληξει ευχαριστα!
Διαγραφήfavolosa con quella nota di cognac e di cannella, un bel connubio di sapori. complimenti
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Stefania cara!
ΔιαγραφήMolto buona anche la tua con le ciliegine!
Πωπωωωωω! Μαρίνα μου με σκότωσες, κονιάκ, μήλο, κανέλα, φοκάτσια... πεθαίνωωωωωω! Πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμη...να περάσω από κει για ένα κομμάτι;;;; -:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Κικιτσα μου, πρεπει να ομολογησω οτι την εφτιαξα πριν δυο μηνες περιπου... Ασε που την μιση την εδωσα στον αδελφο μου και την υπολοιπη την καταβροχθισαν... Θα ξαναφτιαξω ομως, θα ετοιμασω και καφεδακι και θα ερθεις να την απολαυσουμε παρεα!
ΔιαγραφήCiao Marina, gustosissima anche la tua versione!
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona serata
Cara Vittoria, grazie infinite per la ricetta che hai condiviso... Da tempo cercavo una ricetta per focaccia dolce e quando ho visto la tua è stato amore a prima vista! Un bacio alla sicùra Maria!
ΔιαγραφήOttima anche la tua con il lievito madre ha avuto un'ottima alveolatura!
Buona serata!
mi piace tanto anche la tua versione Marina!Passa un felice weekend...
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara, buon we anche a te!
ΔιαγραφήInteressante l'idea del preimpasto. La pasta madre non mi sembra l'ideale per gli impasti dolci, ma il preimpasto sì che ci sta bene.
ΑπάντησηΔιαγραφήE' lo zucchero di canna che ha donato quel bellissimo colore alla focaccia, vero?
Quanto sarà stata profumata la tua cucina quando hai preparato questa delizia ;)
Baci
Hai ragione Anna! Questo preimpasto è stato creato dalla necessita di qualcosa più adatto per i dolci lievitati. I miei uomini chiedono piuttosto dei dolci e non li importa il pane fatto a casa, così sono stata "costretta" ad arrangiarmi... Questo preimpasto è stato ispirato dal tuo licoli che l'ho preparato ma non sono riuscita a conservarlo. Un giorno proverò di nuovo.
ΔιαγραφήCredo che il colore l'ha donato sia lo zucchero ma anche la cannella...
Non solo la mia cucina ma anche tutta la casa è stata invasa dal suo profumo! Mio fratello è stato abbastanza fortunato a passare e gli ho dato quasi la metà per le piccine...
Ciao!
Buon weekend
Αγαπω γλυκα με μηλο... πολυ ωραια ιδεα και πρεπει να ναι και πεντανοστημο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρηκαμε (κι οι τρεις) που σε γνωρισαμε κι από κοντα!!
Απλο και ακαταμαχητο!
ΔιαγραφήΚι εγω χαρηκα που σας γνωρισα! Ηταν πολυ ωραια βραδυα, μακαρι να επαναληφθει κατι παρομοιο!
Καλο σ/κ!
grazie per la visita. bellissima e con il lievito naturale, brava!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie!
ΔιαγραφήLa tua presentazione era la migliore!
Baci!
anche tu alle prese col lievito madre!!!! bravissima!!!! complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφήSono incantata dal lievito madre..
ΔιαγραφήGrazie!
Molto buona anche la tua versione ed è vero tutto quello che hai scritto sui miracoli compiuti nelle nostre cucine... Ho avuto la fortuna di crescere accanto ad una nonna che aveva proprio la filosofia che hai descritto e oggi non posso fare a meno a fare lo stesso...
Quanto devo ancora imparare sulla cucina! Questa focaccia è stupenda, delicata..un colore fantastico!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήOra mi metto in studio! ciao jè
Grazie Djallen!
ΔιαγραφήSono contenta che ti ho trovato! Molto buona anche la tua e meno male che hai deciso di partecipare!
Buon weekend!
Piacere di conoscerti, Marina!
ΑπάντησηΔιαγραφήRiesco finalmente a passare in altre cucine oltre a quelle delle mie "colleghe" glutenfree :)
Sulla bontà di questa focaccia non si discute... è fantastica. La tua in più ha un colore bellissimo. E' stata una bella scoperta questa ricetta, e mi ha permesso di conoscere nuove persone, come te. In quanto al lievito madre ho fatto morire il mio :((( Però ne creerò uno nuovo, e sicuramente una delle cose per cui lo userò è questa splendida focaccia.
Ciao :)
Ciao Anna!
ΔιαγραφήAnch'io sono lieta di conoscerti! Veramente questa focaccia e molto buona; l'ho preparata subito quando l'ho vista nel blog di Anna, ma ho aspettato per il mio post, perche poi ho visto che era nella lista di Quanti modi.
Per quanto riguarda il lievito madre, anch'io ho rischiato di pederlo, ma per fortuna l'ho salvato e ce l'ho da un anno e mezzo. Invece ho fallito con il licoli, e un giorno voglio riprovare.
Grazie per aver passato dal mio blog!
Ciao :)
Mi piace molto l'dea della cannella e del rum! Lo devo provare. Penso che rifaro' questa ricetta in mille versioni, e' tanto buona :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie per aver passato dal mio blog! Molto buona questa ricetta, anch'io la rifarò c'è già programmata per il fine settimana che devo rinfrescare il mio lm.
Διαγραφή