63

ΜΟΣΤΑΤΣΙΌΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΠΟΛΗ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // MOSTACCIOLI NAPOLETANI per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΜΟΣΤΑΤΣΙΌΛΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΠΟΛΗ

6 Δεκεμβριου σημερα και η μεγαλη παρεα του Quanti Modi di Fare e Rifare μοσχοβολησε τις γειτονιες με τα απιθανα μοστατσιόλι απο την Ναπολη, ανοιγοντας και επισημα πλεον, το κεφαλαιο με τις χριστουγεννιατικες συνταγες! Τελευταια συναντηση για το 2012 λοιπον, και ευκαιρια να ευχαριστησω τις διαδυκτιακες μου φιλες για τις ανεπαναληπτες εμπειριες που βιωσαμε δοκιμαζοντας ολες αυτες τις πεντανοστιμες συνταγες, που βγηκαν μεσα απο τις παραδοσιακες σπιτικες κουζινες. Το προγραμμα για το 2013 θα μας οδηγησει σε νεα γευστικα μονοπατια, ενω μου εγινε η τιμη να φιλοξενηθει και μια δικια μου καταχωρηση, απο την γευστικη παραδοση της πατριδας μου!
Ποσοι τροποι υπαρχουν λοιπον για να φτιαξεις και να ξαναφτιαξεις? Αμετρητοι! Καθε φορα ο καθενας μας κατι προσθετει και κατι αφαιρει απο μια συνταγη και αφηνει την δικια του σφραγιδα στην προσωπικη του δημιουργια.
Σημερα ειμαστε φιλοξενουμενοι στην virtual κουζινα της Vicky, που την εχει ονομασει Arte in cucina, δηλαδη "τεχνη στην κουζινα" και θα φτιαξουμε μαζι της νοστιμα χριστουγεννιατικα μπισκοτακια.
Αλλα ας δουμε τι ειναι αυτα τα μυστηριωδη μοστατσιόλι.Θα τα συναντησετε και ως mustaccioli ή mustacciuli. Ειναι μπισκοτα συνηθως με ρομβοειδες σχημα, σχετικα μεγαλο μεγεθος (10-12εκ), συνηθως με μαλακη συσταση, αρωματικα και καλυμμενα με γλασο σοκολατας. Η ιστορια τους μακραιωνη και η γεννηση τους χανεται μεσα στον χρονο. Αναφερονται σε εργο του Bartolomeo Scappi (1500-1577), που υπηρξε προσωπικος μαγειρας του παπα Πιου V. Το ονομα τους θυμιζει τα παχεια μουστακια των κομψων ευγενων κυρίων περασμενων εποχων, αλλα μαλλον προερχεται απο τον μουστο, που χρησιμοποιουσαν οι χωρικοι για να γλυκανουν την ζυμη. Με το ιδιο ονομα θα συναντησετε και αλλα ειδη μπισκοτων σε διαφορες περιοχες της Ιταλιας, τα οποια εχουν συνηθως ως βασικο συστατικο τον μουστο, αλλα δεν εχουν καμμια σχεση με τα μοστατσιόλι της περιοχης της Ναπολης, τα οποια συγγενευουν πιο πολυ μετα γερμανικα printen. Παρασκευαζονται με λιγα και απλα υλικα, συνδυασμενα αριστα μεταξυ τους αλλα ειναι πλουσια τοσο σε αρωματα οσο και σε γευση.
Πηγη : mostaccioli.it
Η Vicky μας προτεινει (εδω) μια συνταγη για μοστατσιόλι χωρις γλουτενη, καταλληλη δηλαδη και για οσους πασχουν απο κοιλιοκακη. Καθως ομως το αλευρι απο φαγοπυρο (grano saraceno) ειναι δυσευρετο στην Ελλαδα και πολυ ακριβο, χρησιμοποιησα κοινο αλευρι και ολικης, καθως στα μοστατσιόλι η ζυμη πρεπει να εχει σκουρο χρωμα. H Vicky μας προτεινει επισης να δοκιμασουμε τοσο την απλη οσο την γεμιστη εκδοχη αυτων των μπισκοτων. Πολυ απλα στην παρασκευη τους, η γευση και το αρωμα τους θα σας εκπληξουν ευχαριστα! Ως διογκωτικο θα χρησιμοποιησουμε την αμμωνια; να ξερετε οτι κατα το ψησιμο η αμμωνια εξατμιζεται και κατα συμεπεια μυριζει, αλλα μην ανησυχησετε, γιατι τα μπισκοτα σας δεν θα μυριζουν καθολου αμμωνια! Αν' παρ'ολα αυτα δισταζετε να την χρησιμοποιησετε, μπορειτε να την αντικαταστηστε με baking.
Και μερικες παρατηρησεις απο την εμπειρια μου, μιας και τα εχω φτιαξει ηδη δυο φορες και με βλεπω να τα ξαφτιαχνω μεχρι τα Χριστουγεννα... Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και σκετο αλευρι, αλλα με το μιγμα αλευρων γινονται πιο ενδιαφεροντα. Μπορειτε να αντικαταστησετε την ζαχαρη με μελι, θα γινουν πιο αρωματικα αλλα και πιο μαλακα; εγω την αντικατεστησα μονο μερικως. Τα γεμιστα μοστατσιόλι ειναι σαφως πιο νοστιμα απο τα σκετα. Η αρχικη συνταγη προεβλεπε μονο 200 gr κουβερτουρα, τα οποια ηταν παρα πολυ λιγα. Δεν πρεπει να εχουν πολυ παχυ στρωμα σοκολατας εξωτερικα, αλλα πρεπει να καλυφθουν καλα. Δυο πηρουνια θα σας φανουν πολυ χρησιμα για το μπανιο στο γλασο σοκολατας! Επισης εξαιρετικα χρησιμο ηταν και το κουπ-πατ σε σχημα ρομβου (θυσιαστηκε ενα τετραγωνο κουπ-πατ για την περιπτωση!). Επισης ξεχασα να επισημανω οτι δεν περιεχουν σταγονα βουτυρο ή λαδι αλλα και αυγα. Βασιζονται στα αλευρια, στην ζαχαρη, στα αρωματικα αλλα και στην σοκολατα!

Δοση : 40 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα
για τη ζυμη : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                          100 gr αλευρι ολικης,
                          20 gr αμυλο καλαμποκιου (corn flour),
                          80 gr αλευρι καλαμποκιου,
                          1 γεματη κουταλια κακαο αγλυκο,
                          50 gr τριμμενα αμυγδαλα,
                          50 gr τριμμενα φουντουκια,
                          360 gr καστανη ζαχαρη,
                          1 κουταλια της σουπας ανθομελο,
                          6 gr αμμωνια,
                          απο 1 μεγαλο ακερωτο πορτοκαλι τον χυμο και το ξυσμα της φλουδας,
                          περιπου 150 gr ζεστο νερο,
                          15 gr μιγμα μπαχαρικων pisto.
για τη γεμιση : τριμμενα αμυγδαλα,
                              τριμμενα φουντουκια,
                              ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου,
                              ζαχαρωμενες φλουδες κιτρου.
για το γλασο : 400 gr κουβερτουρα,
                            300 gr νερο,
                            1 γεματη κουταλια της σουπας ανθομελο.
Προετοιμασια :
Αναμειξτε τα στερεα υλικα.
Ριξτε την αμμωνια στον χυμο πορτοκαλιου (προσοχη γιατι θα αφρισει!) και προσθεστε τα στο μιγμα. Προσθεστε επισης το ξυσμα του πορτοκαλιου και το μελι. Προσθεστε το ζεστο νερο σταδιακα, μεχρι να παρετε μια ομοιογενη ζυμη, που θα κολλαει λιγο στα χερια. Αν η ζυμη σας προκυψει πολυ υγρη και κολλωδης, προσθεστε αλευρι και ζαχαρησε αναλογια 2:1. Αφηστε την να ξεκουραστει σε δροσερο μερος, για μια ωριτσα.
Επανω σε καλα αλευρωμενη επιφανεια εργασιας, ανοιξτε την ζυμη σε ενα φυλλο παχους 1 εκ. Κοψτε την διαγωνια σταυρωτα και χωριστε την σε ρομβους, με μηκος περιπου 10 εκ. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και κουπ-πατ σε σχημα ρομβου για να παρετε πιο ομοιομορφα κομματια.
Για να φτιαξετε γεμιστα μοστατσιόλι, παρτε ενα κομματι ζυμης σε σχημα ρομβου, βαλτε επανω μια κουταλια απο την γεμιση και σκεπαστε το με ενα δευτερο κομματι; πιεστε τις ακρες να κολλησουν μεταξυ τους.
Στρωστε ενα ταψι (συνολικα θα χρειαστειτε 3) με αντικολλητικο χαρτι και αραδιαστε μεσα τους ρομβους. Κατα το ψησιμο θα φουσκωσουν αλλα δεν θα απλωσουν πολυ, οποτε μπορειτε να τους βαλετε αρκετα κοντα τον εναν στον αλλο.
Ψηστε τους σε προθερμασμενο φουρνο, στους 150°C, στις αντιστασεις, για 20 λεπτα. Τα μπισκοτα πρεπει να ειναι μαλακα. Αφηστε τα να κρυωσουν πριν τα ξεκολληστε απο το χαρτι.
Αφηστε τα μοστατσιόλι να κρυωσουν τελειως πριν τα γλασαρετε.
Βαλτε το νερο σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στη φωτια. Μολις παει να βρασει, κατεβαστε το απο την φωτια, προσθεστε την κουβερτουρα, κομμενη σε κομματια, και το μελι και ανακατεψτε μεχρι να ομογενοποιηθουν.Βουτηξτε τα μπισκοτα στο γλασο και επειτα ακουμπηστε τα σε αντικολλητικο χαρτι ή σε μια σχαρα και αφηστε τα να στεγνωσουν
Διατηρουνται για ενα 10ημερο, μεσα σε καλα κλεισμενο γυαλινο ή μεταλλικο σκευος.



MOSTACCIOLI NAPOLETANI

Buona giornata! Il 6 dicembre oggi, e dalle cucine della bella compagnia dei Quanti Modi di Fare e Rifare viene il profumino speziato dei mostaccioli napoletani. Ultima ricetta del 2012 e colgo l'occasione di ringraziare tutte le mie nuove amiche, con le quali abbiamo vissuto questa bella esperienza ideata da Anna e Ornella. Il programma per il 2013 ci conducerà in nuove scoperte saporite, tra le quali ci sarà anche una mia ricetta, tipica della mia città natale! 
Davvero, quanti modi di fare e rifare esitono? Innumerevoli! Ogni volta che ci accingiamo di preparare una ricetta, ognuno di noi aggiunge o elimina, mettendo la propria impronta personale!
Oggi siamo ospiti della cucina di Vicky e del suo blog Arte in cucina, per preparare la prima ricetta (almeno per me!) della serie di dolci natalizi!
Mostaccioli o mustaccioli o mustacciuli. Sono biscotti di forma romboidale (losanga), piuttosto grandi (10-12cm), molli di solito, al profumo ricco di spezie e ricoperti di cioccolato. La loro storia è lunga, come per tutti i prodotti tradizionali... Il primo riferimento ai mostaccioli si trova in un'opera di Bartolomeo Scappi (1500-1577), che tra l'altro fu il cuoco personale del papa Pio V. Il loro nome ricorda i mustacchi, cioè i baffi folti e lunghi che portavano i signori d'altri tempi, ma pare che deriva dall'uso del mosto cotto, che veniva aggiunto come dolcificante. Con lo stesso nome troverete dei biscotti anche in altre regioni dell'Italia, che però non hanno da fare coi mostaccioli della basilicata, che rassomigliano piuttosto ai printen tedeschi. Pochi e semplici ingredienti, combinati a perfezione con il risutato dei biscotti profumatissimi e saporitissimi!
Informazioni tratte da : mostaccioli.it
Ma passiamo alla ricetta di Vicky (qui ) che ci propone una versione senza glutine, con un mix di farine di grano saraceno, riso, mandorle, nocciole e maizena. In Grecia però la farina di grano saraceno costa parecchio e non si può trovarla facilmente. Devo dirvi che i mostaccioli li ho già preparati ben 2 volte nel giro di 10 giorni! La prima volta ho utilizzato la farina bianca e un po' di maizena, mentre la seconda, ho aggiunto anche farina intergrale e di mais (fioretto). Ho fatto sia la versione semplice che quella farcita, che mi è piaciuto di più. Ho utilizzato l'ammoniaca, come previsto, la quale l'ho diluita nel succo d'arancia, come uso fare quando preparo i biscotti. Anche se durante la cottura l'odore di ammoniaca è forte, i biscotti non ne portano la minima traccia. In mancanza, potete sotituirla con il baking. Potete sostituire lo zucchero con il miele, che rende i biscotti più molli; il l'ho sostituito solo a parte. La ricetta prevedeva 200gr di cioccolato, che però è stata rivelata pochissima, alla fine ho utilizzato il doppio. Anche la quantità di acqua non era ben definita, dopo una piccola ricerca ho scoperto che ne dovevo aggiungere parecchia... Un paio di forchette sarà utile per il bagno dei biscotti nella glassa di cioccolato. Ancora un tagliapasta a forma di losanga vi aiuterà a ricavare biscotti uguali (ho "sacrificato" un tagliapasta quadrato).
Manco a dire che questi biscotti saporitissimi non contengono neanche una goccia di burro o olio, nè di uova, e se seguite a lettera la ricetta di Vicky, saranno anche senza glutine.

Dosi : 40 biscotti ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti
per l'impasto : 300 gr di farina 00,
                               100 gr di farina di grano integrale,
                               20 gr di maizena,
                               80 gr di farina di mais (fioretto),
                               50 gr di mandorle tritate finemente,
                               50 gr di nocciole tritate finemente,
                               360 gr di zucchero di canna demerara,
                               1 cucchiaio di miele millefiori,
                               6 gr di ammoniaca,
                               da 1 arancia grande, non trattata, il succo e la scorza grattugiata,
                              150 gr di acqua calda,
                              15 gr di pisto.
per la farcia : mandorle tritate,
                           nocciole tritate,
                           scorza d'arancia candita,
                           cedro candito.
per la glassa : 400 gr di cioccolato fondente,
                             300 gr di acqua,
                             1 cucchiaio di miele millefiori.
Preparazione :
Mescolate le farine ed il cacao.
Stemperate l'ammoniaca nel succo dell'arancia (attenzione perchè si formerà della schiuma!) e aggiungetelo alle farine. Aggiungete il miele e la scorza grattugiata e mescolate. Aggiungete l'acqua calda gradatamente, fino a prendere un'impasto appiccicoso ma non tanto. Se l'impasto risulta troppo morbido e appiccicoso, aggiungete farina e zucchero in proporzione 2:1. Lasciate riposare in luogo fresco per un'oretta.
Infarinate bene la spianatoia e tirate l'impasto in una sfoglia allo spessore di 1 cm, ca. Con un coltello tagliatela a losanghe, lunghe ca 10 cm. Potete certo utilizzare anche un tagliapasta alla forma di losanga, per prendere pezzi uguali.
Foderate una teglia da forno (ne occorono 3 in totale) con carta antiaderente. Disponete i biscotti; durante la cottura piuttosto si gonfiano che si espandono, così non ci vuole lasciare tanta distanza tra di loro.
Se volete preparare i mostaccioli farciti (ve lo consiglio!), allora prendete un pezzo d'impasto, mettete un cucchiaino ca di farcia e copritelo con un secondo pezzo d'impasto e saldate i bordi.
Cuocete in forno ventilato, preriscaldato a 180°C, per 15 minuti. Tenete presente che devono risultare morbidi e non secchi. Appena sfornati saranno morbidi ma man mano che si raffreddano saranno induriti. Lasciateli allora raffreddare prima di staccarli dalla carta antiaderente e certo prima di ricoprirli con la glassa.
Per preparare la glassa, versate l'acqua ed il miele in una pentola e ponete sul fuoco. Quando arriverà al punto di ebollizione, aggiungete il cioccolato tritato, mescolate per un paio di minuti e ritirate dal fuoco. Continuate a mescolare fino a diventare omogenea.
Immergete i biscotti nella glassa, disponeteli su carta antiaderente o su una gratella e lasciate a solidificare.
Vengono conservati fuori frigo per una decina di giorni.



63 σχόλια:

  1. Din..din..din..Natale sta arrivando :-) Buongiorno cara Marina!
    Le nostre cucine oggi profumano di spezie, di festa, di attesa..quante meravigliose versioni dei mostaccioli napoletani, una più golosa dell'altra!! Nel ringraziarti per il tuo bellissimo, prezioso contributo alla nostra iniziativa, ti auguriamo di cuore un sereno Natale ed un fantastico 2013!
    A ritrovarci il 6 di gennaio con i Baci di dama
    Un abbraccio
    La Cuochina :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cara Cuochina,
      ma che ricetta meravigliosa! Li ho preparati gia 2 volte e credo che ci saranno parecchie ripetizioni!
      Il piacere della vostra compagnia e stato tutto mio! Cerchero di essere puntuale al prossimo appuntamento!
      Il clima qui e proprio pesante, cosa si aspetta in un paese in sfacello? Non so come passeranno queste feste, ma certo non avranno la spensieratezza di una volta... :(
      Buone feste e alla prossima!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους :)
    Μέρες τα περίμενα!!!! Καταπληκτικά!!!!!!!!!
    Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε
    Φιλιά
    Καλημέρα Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιαξεις Γιωργο, αξιζει τον κοπο, εμεις εχουμε ξετρελλαθει μ'αυτες τις λιχουδιες!
      Να μου πεις εντυπωσεις!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Mi piacciono moltissimo le varianti che hai apportato, la farina di mais ...il miele....davvero una versione paradisiaca!

    Buone festività!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ciao, una bella versione e una foto molto elegante, sono davvero belli...un caro saluto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρίνα, από τα πιο ωραία γλυκάκια που έχω δοκιμάσει. Πριν χρόνια τα έβρισκα τις ημέρες των Χριστουγέννων στο σούπερ μάρκετ, σε χάρτινα κουτιά, προφανώς εισαγόμενα. Έχω να τα δω καιρό. Πεντανόστιμα και αφράτα, με καταπληκτική γεύση. Μπαίνουν στο πρόγραμμα για τις φετινές γιορτές.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα που το λες Ειρηνη, οταν τα δοκιμασα, η γευση δεν μου ηταν αγνωστη και πολυ πιθανον να μου ειχε φερει η κουμπαρα μου που δουλευει σε σουπερ μαρκετ γερμανικων συμφεροντων. Πολυ πιθανον να ηταν γερμανικα αυτα που δοκιμασες, μου φαινεται λιγο απιθανο να φεραν ιταλικα μοστατσιολι στην Ελλαδα....
      Ονειρο ειναι Ειρηνη μου! Οπως ειπα και στην αναρτηση τα εχω φτιαξει ηδη δυο φορες και αν μου ελεγες να ξαναφτιαξω το Σ/Κ δεν θα ελεγα οχι! Πολυ καλυτερα και σιγουρα πιο υγιεινα απο ετοιμα σοκολατογλυκα και ας μην ξεχναμε οτι περα απο την ζαχαρη, που ειναι αρκετη, δεν εχουν θερμιδες απο λιπη ή πρωτεινες. Ασε που ειναι και νηστισιμα και κανουν για ολο τον κοσμο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Buoni esiste una versione diciamo austriaca che prevede l'aggiunta di spezie ma la lavorazione è circa come questa buoni prendo nìnota ciaooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Altre spezie, oltre il pisto? Anch'io ho assagiato biscottini simili provenienti da Germania
      Un abbraccio cara!

      Διαγραφή
  7. Διαβάζοντας τα ενθουσιασμένα ,πασπαλισμένα από χριστουγεννιάτικο χρώμα σχόλια των φίλων Ιταλών,κατάλαβα ότι πρόκειται για μία πολυαγαπημένη και άκρως εορταστική συνταγή,που συνηθίζουν,όπως άλλωστε αναφέρεις ,να φτιάχνουν τις μέρες αυτές!!!
    Γιατί να μη συμπορευτούμε με τον γνήσιο ενθουσιασμό τους και να μην συνεορτάσουμε τον ερχομό των Χριστουγέννων, υιοθετώντας την απίθανη ομολογουμένως συνταγή αυτών των σοκολατένιων πειρασμών,των πολυαρωματισμένων μπουκιών που στο πρώτο δάγκωμα νιώθεις να κατακλύζεσαι από σπιτική θαλπωρή και χριστουγεννιάτικη διάθεση??Γιατί φέτος να μην διαφοροποιηθούμε,φτιάχνοντας αυτή τη πρωτότυπη συνταγή και να χαρίσουμε στους φίλους αλλά και στην οικογένειά μας ένα χαμόγελο έκπληξης??Μόνο έτσι υποδέχεσαι μία πραγματικά μοναδική αλλά και παραδοσιακή-έστω ξενόφερτη -πρόταση!Άλλωστε όλα τα σπιτικά καλούδια που κατά καιρούς φτιάχνουμε στο σπίτι πόσων ειδών επιρροές έχουν??
    Μαρίνα μου φέτος θα απολαύσω τον απογευματινό μας καφέ ή τη σοκολάτα, ανήμερα των Χριστουγέννων, με αυτά τα καταπληκτικά γλυκάκια!Όλοι μας χρειαζόμαστε κάτι το διαφορετικό και μας το προσφέρεις απλόχερα!!Φιλάκια πολλά.πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, νομιζω οτι αξιζει να βαλουμε αυτα τα μπισκοτακια διπλα στα παραδοσιακα μελομακαρονα και κουραμπιεδες. Ειμαι σιγουρη οτι θα αποσπασουν πολυ κολακευτικα σχολια!
      Καλα, αν καθησουμε να ψαξουμε τις ριζες των εδεσματων, των γλυκων και των εθιμων, θα δουμε οτι ολα ειναι ενα πολυπολιτισμικο κουβαρι! Μηπως διπλα στις βασιλοπιτες, δεν φιγουραρουν πλεον και τα πανεττονε?
      Αν τα δοκιμασεις Φωτεινη μου, πες μου εντυπωσεις!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Μαρίνα μας, πρέπει σίγουρα να τους δώσω μια ευκαιρία δοκιμής το αμέσως επόμενο διάστημα!
    Άντε να δω τι θα πρωτοφτιάξω και ποιές ώρες;
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Πηνελοπη, να 'ξερες κι εμενα ποσες ιδεες τριγυριζουν στο κεφαλι μου.... ο χρονος πολυ περιορισμενος, και μου βγαινει και το επομενο Σ/Κ εκτος γιατι θα εργαζομαι, και να δουμε ποτε θα προλαβω να κανω τι....
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά φαίνονται πολύ ωραία! Μάλλον πρέπει να τα προσθέσω στη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα γευτούμε φέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το σκεφτεσαι Αναστασια μου, εχουν ονειρεμενη γευση, αρωμα αλλα και υφη! Αν σου αρεσουν τα μπαχαρικα αλλα και η σοκολατα θα τα λατρεψεις!

      Διαγραφή
  10. l'acqua è tanta, 180 grammi ma dipende cmq dalle farine usate, ottima idea usare la farina integrale per sostituire il grano saraceno! grazie cara ciaoo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie di cuore Vicky per la splendida ricetta!
      Ma che bonta di biscotti e questa?
      Infatti i 180gr di acqua eran tanti e la prima volta ho dovuto aggiungere ca 100gr di farina ancora. La seconda volta pero ho cambiato le farine e ho aggiunto l'acqua gradatamente.
      Buone feste!
      Chissa quanti mostaccioli ne preparao ancora fino a Natale? ☺
      Bacione!

      Διαγραφή
  11. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζουμε λιχουδιές από άλλες χώρες, Μπράβο Μαρίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω πω Μαρίνα μου!
    Φαίνονται απίστευτα λαχταριστά και περιέργως μαλακά! Δεν το περίμενα μιας που δεν έχουν αυγά ή βούτυρο!
    Πολύ πολύ ενδιαφέροντα μπισκοτάκια και μιας που έχω ιδιαίτερη αδυναμία πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Ερμιονη δεν το περιμενεις να εχουν τετοια υφη και τετοια γευση με τοσο περιορισμενα υλικα...
      Αληθεια, εσυ ειναι η μαστερ στα μπισκοτα, πρεπει να τα δοκιμασεις να μας πεις την γνωμη σου! ☺
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  13. Fantastica come sempre la tua versione Marina!! Hai ragione qui è proprio difficile imbattersi nel grano saraceno e se si ha la fortuna di trovarlo poi il prezzo è proprio proibitivo..Ma immagino che l'aggiunta della farina di mais sia stata un'ottima idea, da copiare sicuramente!!
    Grazie cara un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara!
      ogni volta che vado nel grande supermercato la vedo la farina di grano saraceno, ma ammetto che non sono disposta a pagarla quasi 5.00 E il sacchetto e cosi al momento ne faccio a meno!
      Ottimi anche i tuoi mostaccioli!
      Bacione!

      Διαγραφή
  14. Δείχνουν πραγματικά υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ τι μου χεις κάνει Μαρίνα με αυτά τα μπισκοτάκια, που τα είδε η Ειρήνη μας και από το πρωί τα ζητάει χα χα χααα
    Μου λέει ότι είναι από τα ωραιότερα που έχει δοκιμάσει, οπότε τα φαντάζομαι σαν σούπερ νόστιμα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το λεω για να περιαυτολογησω, εξ'αλλου αυτη ειναι μια κλασσικη δοκιμασμενη συνταγη, αλλα πραγματι ειναι καταπληκτικα!
      Πολλα φιλια κι απο μενα Ελενα μου!

      Διαγραφή
  16. Φαίνονται υπέροχα τα μπισκοτάκια σου, Μαρίνα μου!
    Μου αρέσει που μας γνωρίζεις νοστιμιές από τη γειτονιά μας!
    Να είσαι καλά.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχα φαίνονται και πολυ ωραία παρουσιασμένα,θέλω να τα δοκιμάσω αυτά,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Νελη μου! Να τα δοκιμασεις ... και δεν θα χασεις!
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  18. Marina, sei sempre molto compita, persino la storia dei mostaccioli :))
    Sono molto belli i tuoi, e si vede che sono anche buoni, quello tagliato a metà fa venire voglia di rifarli subitissimo :)
    Baci e buone feste, sperando che siano migliori delle aspettative:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Queste premesse sono diventate ormai essenziali nei miei post, cara Anna!
      Buonissima ricetta, forse i miglior biscottini che ho mai assaggiato!
      Buone feste cara!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  19. Μαρίνα μου δείχνουν φανταστικά!Φαντάζομαι γεύση πωπω πραγματικά υπέροχα, μπράβο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να γευτεις και το αρωμα απο τα μπαχαρικα Ελενη μου...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  20. Anche qui da te trovo il miele di fiori, mi sembra proprio una bella idea da provare. Complimenti e buone feste.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Li ho fatti ben 2 volte finora, così ho avuto l'occasione di fare qualche modifica
      Grazie per aver passato!
      Buone feste!

      Διαγραφή
  21. Μας ταξίδεψες Μαρίνα με το ποιο υπέροχο γλύκισμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Χρυσαυγη μου! Μας εβαλε στο πνευμα των Χριστουγεννων!

      Διαγραφή
  22. Marina ho appena letto che sulla penisola sorrentina si ricoprono prima di neve d'uovo bianaca e poi di cioccolata fondente .....chissa` quanto simbolismo e` legato a questi colori.....
    bellissimi i tuoi...io li ho fatti molto piu` piccoli, sia per le calorie sia perche` mi sono innamorata del mio rombo!
    a presto francesca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cara francesca, il mio rombo era grandicello, ci ho pensato all'ultimo momento e non avevo tempo per andare a comprare uno più piccolo. La loro taglia però non ci slava dalle calorie, semplicemente ne avrei mangiato di più!
      Buone feste!

      Διαγραφή
  23. il miele è sicuramente una marcia in più! ottima versione! baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ciao Marina, è straordinario leggere la ricetta dei mostaccioli scritta in greco, perché la tua lingua la so leggere, perché al liceo ho studiati greco antico, poi non capisco niente ma almeno leggo e mi piace sai? Anche la tua versione mi piace, un bacione a presto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Non è mica facile leggere un testo in greco! Immagino quanto strana suona la lingua greca, ma ci sono anche parole comuni...
      Buone feste cara!

      Διαγραφή
  25. Sono estasiata dal tuo post, dalle tue foto e dalla perfezione dei tuoi mostaccioli, sono semplicemente bellissimi!!!
    Colgo l'occasione per augurarti un buon Natale ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Molto interessante la storia dei mostaccioli!
    Bellissimi anche nella tua versione! :)
    Baci cara!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ciao Marina,
    possiamo dire: sei sempre BRAVISSIMA.
    Questo mese, nella tua cucina, la cuochina-natale ti ha
    fatto compagnia a scrivere un post e a fare mostaccioli bellissimi.
    Cari auguri di giornate di festa serene e
    un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. bellissimi e confezionati come tanti regalini golosi, brava!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. έκανα τα μπισκότα της συνταγής σου και ήθελα να σου πω οτι είναι πολύ νόστιμα! Η αλήθεια είναι οτι πρόκειται για κουραστική συνταγή, κυριως γιατι το ζυμάρι είναι τρομερά κολλώδες και όσο αλέυρι κι αν πρόσθεσα δεν έλεγε να σταματήσει να με παιδεύει. Κάποια στιγμή σπάσαν τα νεύρα μου και ήμουν έτοιμη να τα παρατήσω αλλα ευτυχώς κρατήθηκα. Τώρα, περιμένω να στεγνωσει η επικάλυψη σοκολάτας (αλήθεια πόση ώρα χρειάζοννται, φαίνονται να αργούν). Δοκίμασα ένα σκέτο και ήταν απόλαυση. Αυτό το κολώδες μίγμα δίνει μαστιχωτη υφη στο μπισκότο και το άρωμα πορτοκαλιού το κάνει μούρλια. Καλα Χριστούγεννα εύχομαι και ευχαριστώ για την συνταγη!
    Pepper

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω την πρωτη φορα αντιμετωπισα προβληματα με το ζυμαρι, κυριως γιατι η ποσοτητα νερου που ελεγε η συνταγη ηταν υπερβολικη. Εχω μειωσει την ποσοτητα στην δοση, αλλα παλι εξαρταται απο το αλευρι που θα χρησιμοποιησεις, γιατι το καθενα εχει διαφορετικη ικανοτητα να συγκρατει υγρασια. Γι'αυτο λεω οτι το νερο πρεπει να προστεθει σταδιακα και η ζυμη να ειναι σφιχτη, γιατι μολις σταθει λιγο, μαλακωνει παλι. Επισης η ξεκουραση της ζυμης ειναι σημαντικη, γιατι σταθεροποιειται. Επειτα για το ανοιγμα του φυλλου, θελει παλι αλευρι ή νισεστε και να κοπει γενικα γρηγορα, γιατι μαλακωνει. Και οι φιλες ιταλιδες που εκαναν την συνταγη αντιμετωπισαν πανω κατω τα ιδια προβληματα. Θα αργησουν να στεγνωσουν, μαλλον αυριο πλεον δεν θα κολλανε. Μπορεις να τα βαλεις και στο ψυγειο για να σφιξουν πιο γρηγορα. Γενικα ομως δεν θελουν συντηρηση στο ψυγειο.
      Εγω ευχαριστω για τα σχολια και χαιρομαι ιδιαιτερα που σου αρεσαν!
      Καλα Χριστουγεννα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.