
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕΤΑ-ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ
Συνεχιζοντας  την αξιοποιηση των περισσευματων του πασχαλινου τραπεζιου, ιδου ενας  τροπος να "προωθησουμε" μια ικανοποιητικη ποσοτητα απο τα βαμμενα αυγα,  που κατακλυζουν το ψυγειο. Η μετα-πασχαλινη σπανακοπιτα, ειναι  εμπνευσμενη απο τη ιταλικη πασχαλινη πιτα, την torta pasqualina,  σπεσιαλιτε της Liguria (περιοχη της Τζενοβα).
Υλικα : 6 φυλλα χωριατικα για πιτα, 
               1 kg σπανακι φρεσκο,
               2 κρεμμυδια,
               1 πρασο,
               300 gr φετα,
               50 gr γκουντα τριμμενη,
               8 αυγα βρασμενα,
               200 ml κρεμα γαλακτος,
               2-3 κουταλιες γαλα,
               ελαιολαδο,
               αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Καθαριστε και πλυντε το σπανακι. Βαλτε το σε μια κατσαρολα, χωρις να το  στραγγισετε, βαλτε το καπακι στην κατσαρολα, και βαλτε το να βρασει με  το νερο που θα βγαλει. Οταν ειναι ετοιμο, βαλτε το σε ενα τρυπητο να  στραγγισει για μια ωριτσα. 
Σε μια σωτεζα, βαλτε 5 κουταλιες λαδι και  ροδιστε το κρεμμυδι μαζι με το πρασο, αφου τα ψιλοκοψετε. Προσθεστε και  το σπανακι, χοντροκομμενο, και σωταρετε το για μερικα λεπτα. Αλατιστε  και  πιπερωστε. Αφηστε το να κρυωσει. 
Σε ενα λαδωμενο ταψι, στρωστε ενα  φυλλο, αλειψτε το με λαδι και επαναλαβετε με αλλα 2 φυλλα. Απλωστε απο  πανω το σπανακι. Καθαριστε τα αυγα και κοψτε τα στα δυο. Βαλτε τα αυγα  να φωλιασουν μεσα στο σπανακι. Περιχυστε με την κρεμα γαλακτος και απο  πανω ριξτε την φετα, τριμμενη. Καλυψτε με τα υπολοιπα 3 φυλλα, παντα  λαδωνοντας τα. Κοψτε τα κομματια απο τα φυλλα που περισσευουν, και  γυριστε τις ακρες προς τα μεσα. Κοψτε την πιτα, σχηματιζοντας εναν  σταυρο. Αλειψτε την επιφανεια με το γαλα και τελος σκορπιστε την  τριμμενη γκουντα. 
Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 190°C για 40  λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει.
SPANAK'OPITA TORTA POST-PASQUALINA
Siccome  è il tempo per riciclare tutto quello che è rimasto dai banchetti di   Pasqua, ecco una pìta, cioè torta salata con pasta fillo, ispirata dalla torta pasqualina  ligure. E un  ottima idea per utilizzare tutte quelle uova colorate che ingombrano in  frigo.
Ingredienti : 6 sfoglie di pasta filo rustica,
                            1 kg di spinaci,
                            2 cipolle,
                            1 porro,
                            300 gr di formaggio fèta,
                            50 gr di gouda grattugiata,
                            8 uova lessate,
                            200 ml di panna,
                            2-3 cucchiai di latte,
                            olio di oliva,
                            sale e pepe.
Preparazione : 
Mondate e lavate gli spinaci; metteteli in una pentola, senza  scolarli, coprite la pentola con un coperchio, e fateli lessare, a fuoco  medio, con l’acqua che hanno trattenuto durante il loro lavaggio. Una  volta cotti, metteteli in un colapasta e lasciateli scolare per un'  oretta. Poi tritateli grossolanemente. 
Tritate le cipolle e il poro. 
In una padella mettete 5 cucchiai di olio di oliva e fate rosolare la  cipolla insieme al porro. Aggiungete gli spinaci e fateli saltare per  alcuni minuti. Salate e pepate a piacere.
Spenellate  d' olio una teglia e stendete una sfoglia di pasta filo; spenellate d'  olio e ripetete con ancora due sfoglie. Disponete sopra i spinaci e  livellateli. Sgusciate le uova e tagliateli in due. Inserite le uova nei  spinaci. Irrorate con la panna. Cospargete di fèta sbricciolata. Coprite  con le restanti 3 sfoglie, spenellate di olio. Tagliate le parti delle  sfoglie in eccesso e ripiegate i bordi verso l'interno. Tagliate la  superficie facendo una croce, spenellatela con il latte e cospargete di  gouda grattugiata. 
Infornate in forno preriscaldato a 190°C e lasciate cuocere a modalità statico per 40 minuti ca. fino a dorare. 

deliziosa!
ΑπάντησηΔιαγραφή