Η ταραμοσαλάτα με αβοκάντο, έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια. Βέβαια πριν μερικές δεκαετίες, τα αβοκάντο τα ξέραμε μόνο εγκυκλοπαιδικά, όμως ιδίως από τότε που άρχισαν να καλλιεργούνται και στην Κρήτη, σίγουρα η χρήση τους εξαπλώθηκε και πλέον τα βρίσκουμε και σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Παρ' όλο που αυτή η ταραμοσαλάτα δεν θυμίζει και πολύ την παραδοσιακή, δεν είναι άσχημη, έχει πιο απαλή γεύση και μοιάζει πιο πολύ με μους. Δόση : για 4 άτομα Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη Υλικά : 100 gr λευκό ταραμά, 1 αβοκάντο μετρίου μεγέθους, 1 μικρή βρασμένη πατάτα, τον χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα. Προετοιμασία : Χτυπήστε στο μπλέντερ τον ταραμά με το λεμόνι για 2-3 λεπτά, ώστε να σπάσουν τα αυγά του. Ξφλουδίστε την πατάτα. Κόψτε το αβοκάντο στα δύο, αφαιρέστε το κουκούτσι και αδειάστε την σάρκα με ένα κουταλάκι. Προσθέστε την πατάτα και το αβοκάντο στον ταραμά και χτυπήστε τα στο μπλέντερ, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε τέλος σταδιακά και το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρετε μία ωραία μους. Αλάτι δεν βάζουμε γιατί ο ταραμάς είναι ήδη πολύ αλμυρός. Δοκιμάστε και αν χρειάζεται διορθώστε την γεύση προσθέτοντας λεμόνι ή ελαιόλαδο.
SALSA AL TARAMA E AVOCADO
Del tarama e della salsa al tarama tradizionale, abbiamo già parlato dettagliatamente qui. Oggi vi presento una variante più moderna, preparata con l' avocado. Questa salsa ha la consistenza velluttata e rassmiglia ad una mousse. Dosi : per 4 persone Difficoltà della ricetta : facilissima Ingredienti : 100 gr di tarama bianco, 1 avocado di media grandezza, 1 piccola patata lessata, il succo da 1/2 limone, 1 tazzina da caffè olio e.v.o. Preparazione : Nel tritatutto frullate il tarama con il succo di limone per un paio di minuti, per frantumare le uova del pesce. Sbucciate la patata. Tagliate in due l' avocato, eliminate il nocciolo e svuotate la polpa con un cucchiaino. Aggiungete la patata e l' avocado nel tarama e frullate fino a prendere un composto omogeneo. Aggiungete a filo l' olio, fino che la salsa ottenga la consistenza di una mousse. Se necessario, corregete il sapore aggiungendo succo di limone o olio. Non si aggiunge sale, siccome il tarama è già salato parecchio.
Τις σουπιές τις αγαπάμε πολύ και τον χειμώνα έχουμε συχνά την ευκαιρία να τις απολαμβάνουμε, αφού ο Δ. επιδίδεται ιδιαιτέρως στο ψάρεμα τους! Τις έχουμε μαγειρέψει με διάφορους τρόπους και δεν ξέρω γιατί δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τις κάνω και ψητές στην σχάρα! Για να ψήσετε τις σουπιές στην σχάρα, πραγματικά δεν θέλει τίποτε το ιδιαίτερο! Να φροντίσετε βέβαια οι σουπιές να είναι μεγάλες, ώστε να μπορέσουν να ψηθούν σωστά και να μην στεγνώσουν. Κάποιοι προτείνουν μαρινάρισμα σε λαδολέμονο, αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Εγώ χρησιμοποίησα βέβαια φρέσκες σουπιές, αφού έχω και την δυνατότητα να τις βρίσκω εύκολα, είτε μου τις φέρνει ο Δ., είτε τις προμηθεύομαι από το αγαπημένο μου ψαράδικο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες. Οι σουπιές στη σχάρα είναι εξαιρετικός τσιπουρομεζές! Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη Υλικά : σουπιές, ελαιόλαδο παρθένο έξτρα, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κόλιανδρο τριμμένο, αλάτι. γιά το σερβίρισμα : ελαιόλαδο παρθένο έξτρα, χυμό λεμονιού (προαιρετικό), μαϊντανό. Προετοιμασία : Διαλέξτε μεγάλες σουπιές, εγώ τις προτιμώ να είναι γύρω στο μισό κιλό. Λίγα λόγια για το καθάρισμα τους. Προτίμησα να τις αφήσω ολόκληρες και να μην τις κόψω κομμάτια, έτσι ψήνονται και πιο σωστά, αλλά και οπτικά είναι πιο εντυπωσιακές. Επίσης επιδίωξα να μην βγάλω το κεφάλι, και το άφησα ενωμένο με το σώμα, έτσι όπως βλέπω ότι τις καθαρίζουν οι ιταλοί. Το δέρμα της σουπιάς σκληραίνει κατά το μαγείρεμα, οπότε καλό είναι να αφαιρεθεί. Χαράξτε την σουπιά από την ράχη της, δηλαδή από την πλευρά που βρίσκεται το κόκκαλο. Αφαιρέστε πρώτα το δέρμα. Βγάλτε το κόκκαλο. Αφαιρέστε έπειτα και τα εντόσθια, φροντίζοντας να αφήσετε το κεφάλι της σουπιάς ενωμένο με το σώμα. Από το κεφάλι, αφαιρέστε το στόμα και τα μάτια. Τέλος αφαιρέστε το δέρμα και από την άλλη πλευρά του σώματος της σουπιάς. Ξεπλύνετε την καλά με νερό. Βάλτε τις σουπιές σε ένα ταψάκι, αλατίστε, πιπερώστε και ρίξτε τες λίγο λαδάκι. Μπορείτε να βάλετε και λίγο κόλιαντρο τριμμένο, δίνει ωραίο διαφορετικό άρωμα. Μπορείτε να ψήσετε τις σουπιές στο ηλεκτρικό bbq, στο σχαροτήγανο ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα. Βάλτε την σχάρα ή το τηγάνι να κάψει καλά και ψήστε τις σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, μην τις αφήσετε πάρα πολλή ώρα στην φωτιά και στεγνώσουν. Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος, την ένταση της φωτιάς και βέβαια από το μέγεθος που έχουν οι σουπιές. Εμείς τις ψήσαμε σε ηλεκτρικό bbq και χρειάστηκαν περίπου μισή ώρα για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές τους. Σερβίρετε τες ζεστές με λίγο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, αν θέλετε λίγο χυμό λεμονιού (εμείς δεν βάλαμε) και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
SEPPIE ALLA GRIGLIA
Le seppie, sono uno dei pesci invernali che ci piace parecchio. Dimitri va spesso a pescarle, ma le trovo anche nel mio pescivendolo di fiducia, specialmente durante il periodo della Quaresima, siccome si annovera tra i cibi indicati per il digiuno religioso. Anche se cucino spesso le seppie, non le avevo mai assaggiate cotte semplicemente alla griglia. E sono fantastiche! Un piatto semplicissimo, servito come secondo o un mezès per accompagnare il famoso aperitivo greco, l' uzo! Difficoltà della ricetta : facile Ingredienti : seppie, olio e.v.o, pepe nero macinato al momento, coriandolo macinato, sale qb. per la finitura : olio e.v.o., succo di limone (facoltativo), prezzemolo. Preparazione : Scegliete delle seppie piuttosto grandi, quelle che ho avuto io erano ca. 600 gr ciascuna. Preferisco sempre gli ingredienti freschi, ma immagino che potete utilizzare anche la seppie surgelate. Ho preferito lasciare le seppie inetere, con la testa annessa; così sarebbe più facile cuocerle e certo sono anche più belle nel piatto. Ho cominciato a pulirle dal dosso, cioè il lato con l' osso. Ho fatto un' incisione e ho eliminato prima la pelle. Poi ho estratto l' osso e in seguito le interiora. Poi ho eliminato la pelle anche dall' altra parte. Ho pulito anche la testa, eliminando la bocca e gli occhi. Una volta pulite le seppie (potete chiedere al vostro pescivendolo di farlo) sciacquatele bene, ponete in una terrina, salate, pepate, se vi piace aggiungete qualche pizzico di coriandolo e versate un filo d' olio. Potete far cuocere la seppie al bbq elettrico, nella grigliera o alla brace. Fate scaldare bene la griglia, posizionate le seppie e cuocetele fino ad essere tenere. Non lasciarle tanto sul fuoco, perchè si seccano. Il tempo di cottura dipende dal mezzo utilizzato e dalla grandezza delle seppie. Ho uitlizzato il bbq elettrico e le ho fatto cuocere per ca. un quarto d' ora da ogni lato. Servite le seppie alla griglia calde, con un filo d' olio, qualche goccia di succo di limone se vi piace, (ho preferito non metterlo) e prezzemolo tritato.
Βακαλάος τηγανισμένος σε ωραίο κουρκούτι που γίνεται τραγανό και δεν πανιάζει. Το κουρκούτι αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και γιά να τηγανίσετε λαχανικά. Ο βακαλάος παραδοσιακά συνοδεύεται με σκορδαλιά; στο laboratorio κατά καιρούς έχουμε δοκιμάσει διάφορες σκορδαλιές : αλιάδα με πατάτα (δες εδώ), παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (η σκορδαλιά της φωτογραφίας, δες εδώ), σκορδαλιά με καρύδια και μπαλσάμικο (δες εδώ) και τέλος "ευρωπαϊκή" σάλτσα αϊόλι (δες εδώ). Δόση : για περίπου 1 kg βακαλάο ξαλμυρισμένο Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη Υλικά : 1 kg βακαλάο υγράλατο ξαλμυρισμένο. γιά το κουρκούτι : 100 gr αλεύρι γοχ., 100 gr αλεύρι κίτρινο σταρένιο, 10 ml ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, σόδα ή μπύρα (περίπου 250 ml), 3 ασπράδια αυγών. Προετοιμασία : Ξαλμυρίστε τον βακαλάο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Κοσκινήστε τα αλεύρια. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά την σόδα (ή μπύρα) μέχρι να πάρετε ένα παχύρρευστο κουρκούτι. Αφήστε το να σταθεί 1 ώρα. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώστε τα στο κουρκούτι. Βουτήξτε τα κομμάτια του βακαλάου στο κουρκούτι και αφήστε να σταθούν ένα εικοσάλεπτο. Βγάλτε τα κομμάτια του βακαλάου ένα ένα, στραγγίζοντας το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίστε τα κατ' ευθείαν σε άφθονο καυτό πυρηνέλαιο (ή σπορέλαιο). Αφήστε τα να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και ακουμπήστε τα σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. Σερβίρετε τον τηγανητό βακαλάο ζεστό, συνοδευμένο με την σκορδαλιά.
BACCALA FRITTO IN PASTELLA ARIOSA
Il baccalà fritto in pastella, è il piatto tradizionale per il 25 marzo, giorno che in Grecia si festeggia una delle maggiori feste nazionali e l' Annunziacione dell Vergine. Siccome di solito il 25 marzo si include al periodo di astinzione della Quaresima, la sola carne ammissibile è il baccalà. Il baccalà fritto di solito viene accompagnato con salsa all' aglio. Dosi : per ca. 1 kg di baccalà dissalato Difficoltà della ricetta : facile Ingredienti : 1 kg di baccalà dissalato per la pastella : 100 gr farina 00, 100 gr semola rimacinata, 10 ml olio e.v.o., 1 pizzico di sale, acqua frizzante o birra (ca. 250 ml), 3 albumi d' uova. Preparazione : Per dissalare il baccalà, istruzioni dettagliate troverete qui. Settacciate la farine. Aggiungete l' olio, il sale ed il liquido (acqua frizzante o birra) gradatamente, fino a prendere una pastella consistente. Lasciate riposare per 1 ora. Montate gli albumi a neve e incorporateli nella pastella. Asiugate bene i pezzi di baccalà, immergeteli nella pastella e lasciate riposare per una ventina di minuti. Recuperate il baccalà facendo sgocciolare la pastella in eccesso e frigette in olio di sansa raffinato o olio di semi bollente. Fate dorare da entrambi i lati, estraetteli dalla padella e posizionate su carta assorbente per fare sgocciolare l' olio in eccesso. Servite il baccalà fritto preferibilmente caldo.
Η κλασσική σκορδαλιά που έφτιαχναν η μαμά μου και η γιαγιά μου ... Αυξομειώνοντας την ποσότητα του σκόρδου, μπορείτε να την κάνετε περισσότερο ή λιγότερο δυνατή ανάλογα με το γούστο σας. Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη Υλικά : 5 σκελίδες σκόρδο, 300 gr ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, 1 φλ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα, ξίδι, αλάτι. Προετοιμασία : Θα χρειαστείτε περίπου μία κανονική φρατζόλα ψωμί, χωρίς την κόρα. Βρέξτε την ψίχα με νερό και στραγγίστε την καλά. Βάλτε την μέσα στο μπλέντερ, προσθέστε τα σκόρδα καθαρισμένα, 1 κουταλάκι αλάτι και 2 κ.σ. ξύδι. Αρχίστε να τα χτυπάτε και προσθέστε το λάδι σταδιακά μέχρι να γίνει κρεμώδης. Διορθώστε την γεύση της σκορδαλιάς ανάλογα με το γούστο σας, προσθέτοντας αλάτι ή ξύδι.
SALSA ALL' AGLIO TTRADIZIONALE
La salsa all' aglio, come la preparavano mia nonna e mia madre .. La quantità dell' aglio può variare, secondo a quanto forte vi piace. Difficoltà della ricetta : facile Ingredienti : 5 spicchi d' aglio, 300 gr mollica di pane raffermo, 1 tazza oli e.v.o., aceto di vino qb., sale qb. Preparazione : Per la ricetta, occore ca. un panetto, solo la mollica. Bagnate la mollica con acqua e strizzate. Ponetela nel frullatore, aggiungete l' aglio, 1 cucchiaino di sale e 2 cucchiai di aceto. Frullate e aggiungete gradatamente l' olio, fino a prendere una salsa cremosa. Aggiustate il sapore aggiungendo sale o aceto. Si conserva nel frigo per un paio di giorni.
Μετά από την συμπυκνωμένη λεμονάδα (συνταγή εδώ) που φτιάχνω ανελλειπώς τα τελευταία χρόνια, φέτος δοκίμασα και την συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν εξ΄ίσου ωραίο και πλέον θα είμαστε αυτάρκεις και στα σπιτικά αναψυκτικά ...
Δόση : περίπου 2 λίτρα Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολη
Υλικά : 1 lt φυσικό χυμό πορτοκαλιού (από περίπου 2300 gr πορτοκάλια), 1 kg ζάχαρη κρυσταλλική, 250 gr μεταλλικό νερό. Προετοιμασία : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ποικιλία πορτοκαλιών θέλετε. Αν όμως προσθέσετε και σανγκουίνια, θα δώσουν πιό βαθύ χρώμα στην πορτοκαλάδα και σίγουρα πιό ωραία γεύση. Στύψτε τα πορτοκάλια και περάστε τον χυμό από ένα σουρωτήρι, ώστε να συγκρατήσει τυχόν κουκουτσάκια και ίνες από την σάρκα. Σε μία κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη και το νερό και αφήστε να βράσουν 2-3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε αμέσως τον χυμό πορτοκαλιού και αναμείξτε. Αφήστε να κρυώσει, περάστε το και πάλι από σουρωτήρι και γεμίστε μπουκάλια, τα οποία καλό είναι να έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Διατηρείται για πολλούς μήνες κατά προτίμηση στο ψυγείο. Για να φτιάξετε την πορτοκαλάδα αραιώστε 2 κ.σ. με κρύο νερό, κατά προτίμηση με ανθρακικό.
PREPARATO PER BEVANDA ALL' ARANCIA HOME MADE
E già da 4-5 anni, che alla fine d' inverno preparo sempre il succo di limone col sciroppo denso, ossia il preparato per limonate home made (vedi qui). Quest' anno ho provato a fare la stessa cosa con il succo d' arancia. Decisamente più dolce ma lo stesso buono e aromatico, il preparato per bevande analcoliche all' arancia ci è piaciuto un sacco. Così saremmo autosuficienti anche in bevande analcoliche, che da parecchi anni decisamente evito di comprare, ma ogni tanto ne viene la voglia...
Dosi : ca. 2 lt di preparato per aranciata
Difficoltà : molto facile Ingredienti : 1 lt di succo di arancia (ca. 2300gr di arance), 1 kg di zucchero semolato, 250 gr di acqua minerale naturale. Preparazione : Potete utilizzare qualsiasi varietà di arance, però l' aggiunta di arance sanguinelle renderà il colore più scuro e darà un sapore migliore. Spremete le arance e passate il succo da un colino a maglia rada, per eliminare eventuali semini e fibre. In una casseruola ponete lo zucchero con l' acqua e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per un paio di minuti, mescolando fino che si sciolga tutto lo zucchero. Ritirate dal fuoco, aggiungete il succo di arance e mescolate. Lasciate raffreddare, passate di nuovo dal colino e imbottigliate. Si conserva per parecchi mesi, preferibilmente nel frigorifero. Per preparare la bevanda all' arancia, stemperate 2 cucchiai di preparato in 1 bicchiere di acqua minerale, preferibilmente con gas.
Σουπιές με πατάτες και πάπρικα, ένα φαγάκι της κατσαρόλας, γρήγορο και νόστιμο. Η ιδέα προέκυψε από την εμμονή τη Δ. για σουπιές μαγειρεμένες χωρίς ντομάτα, όπως και η προτροπή να προσθέσω και τις πατάτες. Ωραίο και διαφορετικό. Είναι κατάλληλο και για όσους ξεκινάνε νηστεία τώρα την Σαρακοστή. Δόση : για 4 άτομα Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη Υλικά : 1 kg σουπιές φρέσκες, 4 πατάτες, 1 κρεμμύδι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα, 1 γεμάτη κ.σ. πάπρικα, 1 κ.καφέ pul biber (προαιρετικό), 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, αλάτι. Προετοιμασία : Καθαρίστε τις σουπιές και αφαιρέστε και το δέρμα τους. Κόψτε τες σε κομμάτια. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες κυδωνάτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέστε τις σουπιές και την πάπρικα και σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήστε με το κρασί και περιμένετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τις πατάτες, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για ένα μισάωρο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Το φαγητό αυτό σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.
SEPPIE CON PATATE E PAPRICA
Seppie stufate con paprica e patate. Un piatto veloce e saporito, che è nato da una idea di D. che non le voleva con la solita salsa al pomodoro. Dosi : per 4 persone Difficoltà della ricetta : facile Ingredienti : 1 kgr di seppie, 4 patate, 1 cipolla, 5 cucchiai olio e.v.o., 1 cucchiaio colmo di paprica, 1 cucchiaino da caffe pul biber (facoltativo), 1/2 tazza di vino bianco secco, qualche pizzico di pepe nero, sale q.b. Preparazione : Pulite le seppie, eliminate osso, interiora e la pelle. Tagiate a pezzi. Sbucciate le patate e tagliate a spicchi. Tritate la cipolla. Saltate la cipolla con l' olio. Aggiungete le seppie e la paprica e saltate per un paio di minuti. Sfumate col vino, e lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete le patate, 1 bicchiere di acqua calda, pepate e salate a piacere. Coprite la casseruola, abbasate il fuoco e lasciate cuocere per mezz' oretta. Questo piatto è buono sia caldo che freddo.
Ενα ωραίο κεκάκι, με υπέροχη, αφράτη υφή και αρώματα εσπεριδοειδών. Η ρικότα το διατηρεί μαλακό για αρκετές ημέρες. Κατάλληλο για πρωινό και ιδανικό για τον απογευματινό καφέ ή το τσάι! Δόση : για 6-8 άτομα Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη Υλικά : 250 gr ρικότα, 100 gr κρέμα γάλακτος, 3 αυγά, 80 gr βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή, 180 gr ζάχαρη άχνη, 1 πρέζα αλάτι, το ξύσμα της φλούδας από 1 λεμόνι ακέρωτο, το ξύσμα της φλούδας από 1 πορτοκάλι ακέρωτο, 300 gr αλεύρι cake flour*, 1 φακελάκι (16 gr) baking powder. για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη. Προετοιμασία : Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με τον αυγογδάρτη, αναμείξτε την ρικότα με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Χτυπήστε καλά τα αυγά με το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε την κρέμα με την ρικότα και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και αναμείξτε. Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking. Προσθέστε τα και αυτά στο βασικό μίγμα και αναμείξτε. Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί ομοιόμορφα. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε. Σερβίρετε το πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. * μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κοινό αλεύρι γοχ.
CIAMBELLA ALLA RICOTTA
Una tortina soffice aromatizzata con zeste di agrumi. La ricotta nell' impasto, aiuta a mantenerla soffice anche i giorni dopo. Ideale per la prima colazione ma buona anche per qualsiasi ora del giorno che viene la voglia di dolce. Dosi : per 6-8 persone Difficoltà della ricetta : facile Ingredienti : 250 gr ricotta, 100 gr panna fresca, 3 uova, 80 gr burro a pommata, 180 gr zucchero a velo, 1 pizzico di sale, la scorza grattugiata da 1 limone non trattato, la scorza grattugiata da 1 arancia non trattata, 300 gr farina per torte dolci cake flour*, 1 bustina (16 gr) baking powder. per la finitura : zucchero a velo Preparazione : Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente. Sbattete con le fruste la ricotta insieme alla panna, fino a prendere una crema. Sbattete le uova con il burro, lo zucchero ed il sale. Aggiungete la ricotta, le zeste di agrumi e mescolate. Settacciate la farina con il lievito. Aggiungete le polveri al composto e mescolate bene fino ad essere incorporate. Spenellate con il composto antiaderente uno stampo a ciambella da 24 cm. Versate il composto e livellate. Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico e cuocete per 45 min ca., fino a dorare. Prima di sfornare fate la prova stecchino. Lasciate raffreddare prima di sformare. Prima di servire spolverizzate con zucchero a velo.
* in mancanza potete utilizzare anche una comune farina 00