ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΥΠΙΕΣ ΨΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ // SEPPIE ALLA GRIGLIA


ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Τις σουπιές τις αγαπάμε πολύ και τον χειμώνα έχουμε συχνά την ευκαιρία να τις απολαμβάνουμε, αφού ο Δ. επιδίδεται ιδιαιτέρως στο ψάρεμα τους! Τις έχουμε μαγειρέψει με διάφορους τρόπους και δεν ξέρω γιατί δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τις κάνω και ψητές στην σχάρα!
Για να ψήσετε τις σουπιές στην σχάρα, πραγματικά δεν θέλει τίποτε το ιδιαίτερο! Να φροντίσετε βέβαια οι σουπιές να είναι μεγάλες, ώστε να μπορέσουν να ψηθούν σωστά και να μην στεγνώσουν. Κάποιοι προτείνουν μαρινάρισμα σε λαδολέμονο, αλλά δεν είναι και απαραίτητο.
Εγώ χρησιμοποίησα βέβαια φρέσκες σουπιές, αφού έχω και την δυνατότητα να τις βρίσκω εύκολα, είτε μου τις φέρνει ο Δ., είτε τις προμηθεύομαι από το αγαπημένο μου ψαράδικο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες.
Οι σουπιές στη σχάρα είναι εξαιρετικός τσιπουρομεζές!

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : σουπιές,
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                κόλιανδρο τριμμένο,
                αλάτι.
γιά το σερβίρισμα : ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                    χυμό λεμονιού (προαιρετικό),
                                    μαϊντανό.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε μεγάλες σουπιές, εγώ τις προτιμώ να είναι γύρω στο μισό κιλό.
Λίγα λόγια για το καθάρισμα τους. Προτίμησα να τις αφήσω ολόκληρες και να μην τις κόψω κομμάτια, έτσι ψήνονται και πιο σωστά, αλλά και οπτικά είναι πιο εντυπωσιακές. Επίσης επιδίωξα να μην βγάλω το κεφάλι, και το άφησα ενωμένο με το σώμα, έτσι όπως βλέπω ότι τις καθαρίζουν οι ιταλοί. Το δέρμα της σουπιάς σκληραίνει κατά το μαγείρεμα, οπότε καλό είναι να αφαιρεθεί. Χαράξτε την σουπιά από την ράχη της, δηλαδή από την πλευρά που βρίσκεται το κόκκαλο. Αφαιρέστε πρώτα το δέρμα. Βγάλτε το κόκκαλο. Αφαιρέστε έπειτα και τα εντόσθια, φροντίζοντας να αφήσετε το κεφάλι της σουπιάς ενωμένο με το σώμα. Από το κεφάλι, αφαιρέστε το στόμα και τα μάτια. Τέλος αφαιρέστε το δέρμα και από την άλλη πλευρά του σώματος της σουπιάς. Ξεπλύνετε την καλά με νερό.
Βάλτε τις σουπιές σε ένα ταψάκι, αλατίστε, πιπερώστε και ρίξτε τες λίγο λαδάκι. Μπορείτε να βάλετε και λίγο κόλιαντρο τριμμένο, δίνει ωραίο διαφορετικό άρωμα.
Μπορείτε να ψήσετε τις σουπιές στο ηλεκτρικό bbq, στο σχαροτήγανο ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα. Βάλτε την σχάρα ή το τηγάνι να κάψει καλά και ψήστε τις σουπιές μέχρι να μαλακώσουν, μην τις αφήσετε πάρα πολλή ώρα στην φωτιά και στεγνώσουν. Ο χρόνος εξαρτάται από το είδος, την ένταση της φωτιάς και βέβαια από το μέγεθος που έχουν οι σουπιές. Εμείς τις ψήσαμε σε ηλεκτρικό bbq και χρειάστηκαν περίπου μισή ώρα για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές τους.
Σερβίρετε τες ζεστές με λίγο ελαιόλαδο καλής ποιότητας, αν θέλετε λίγο χυμό λεμονιού (εμείς δεν βάλαμε) και ψιλοκομμένο μαϊντανό.



SEPPIE ALLA GRIGLIA

Le seppie, sono uno dei pesci invernali che ci piace parecchio. Dimitri va spesso a pescarle, ma le trovo anche nel mio pescivendolo di fiducia, specialmente durante il periodo della Quaresima, siccome si annovera tra i cibi indicati per il digiuno religioso. 
Anche se cucino spesso le seppie, non le avevo mai assaggiate cotte semplicemente alla griglia. E sono fantastiche! Un piatto semplicissimo, servito come secondo o un mezès per accompagnare il famoso aperitivo greco, l' uzo!

Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : seppie,
                            olio e.v.o,
                            pepe nero macinato al momento,
                            coriandolo macinato,
                            sale qb.
per la finitura : olio e.v.o.,
                              succo di limone (facoltativo),
                              prezzemolo.
Preparazione :
Scegliete delle seppie piuttosto grandi, quelle che ho avuto io erano ca. 600 gr ciascuna. Preferisco sempre gli ingredienti freschi, ma immagino che potete utilizzare anche la seppie surgelate.
Ho preferito lasciare le seppie inetere, con la testa annessa; così sarebbe più facile cuocerle e certo sono anche più belle nel piatto. Ho cominciato a pulirle dal dosso, cioè il lato con l' osso. Ho fatto un' incisione e ho eliminato prima la pelle. Poi ho estratto l' osso e in seguito le interiora. Poi ho eliminato la pelle anche dall' altra parte. Ho pulito anche la testa, eliminando la bocca e gli occhi. 
Una volta pulite le seppie (potete chiedere al vostro pescivendolo di farlo) sciacquatele bene, ponete in una terrina, salate, pepate, se vi piace aggiungete qualche pizzico di coriandolo e versate un filo d' olio.
Potete far cuocere la seppie al bbq elettrico, nella grigliera o alla brace. Fate scaldare bene la griglia, posizionate le seppie e cuocetele fino ad essere tenere. Non lasciarle tanto sul fuoco, perchè si seccano. Il tempo di cottura dipende dal mezzo utilizzato e dalla grandezza delle seppie. Ho uitlizzato il bbq elettrico e le ho fatto cuocere per ca. un quarto d' ora da ogni lato.
Servite le seppie alla griglia calde, con un filo d' olio, qualche goccia di succo di limone se vi piace, (ho preferito non metterlo) e prezzemolo tritato.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.