ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΚΑΡΥ ΣΤΟ SLOW COOKER // CURRY DI BACCALA ALLA SLOW COOKER


ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΚΑΡΥ ΣΤΟ SLOW COOKER

Γευστικότατο κάρι ψαριού, από την ινδική κουζίνα, μαγειρεμένο στο slow cooker. Τα αρώματα αυτής, της κατά τα άλλα απλούστατης συνταγής, είναι πραγματικά εξαίσια! Το έφτιαξα με βακαλάο υγράλατο, αφού βέβαια τον ξαλμύρισα (δες εδώ πως να ξαλμυρίσεις τον βακαλάο), αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και με άλλο είδος ψαριού σε φιλέτο, όπως γλώσσα, γαλέο κα.
Η συνταγή είναι ιδανική για το slow cooker, αλλά αν δεν διαθέτετε μπορείτε να το μαγειρέψετε στην κατσαρόλα ή και σε γάστρα στον φούρνο.  
Συνοδέψτε με ψωμί ναάν, αραβικές πίτες, ρύζι στον ατμό. 
 
Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 κίτρινο κρεμμύδι,
                2 σκελίδες σκόρδο,
                1 φλ. καφέ ελαιόλαδο,
                2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ περασμένο από τον τρίφτη,
                3 κλωνάρια σέλερι,
                1 κ.γ. κόλιαντρο,
                1 κ.γ. γεμάτο κύμινο,
                1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα,
                1 κ.γ. κοφτό κουρκουμά,
                1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο καπνιστό τριμμένο, 
                2 μικρές καυτερές πιπερίτσες,
                2 ντομάτες ώριμες,
                1 κ.γ. ζάχαρη,
                1 κ.γ. αλάτι,
                1 kg βακαλάο ξαλμυρισμένο, κομμενο σε κομμάτια.
για το σερβίρισμα : φρέκο κόλιαντρο.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τις καυτερές πιπερίτσες (αν δεν έχετε φρέσκες μπορείτε να βάλτε 1 κ.γ. μπούκοβο ή και λιγότερο αν δεν θέλετε το κάρι πολύ καυτερό).
Περάστε τις ντομάτες από τον τρίφτη (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε 1 φλ. ντομάτες κονκασέ). 
Βάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι και έπειτα προσθέστε και το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέστε το σέλινο και όλα τα μπαχαρικά και σοτάρετε για μερικά λεπτά, να απελευθερωθούν τα αρώματα τους. Προσθέστε τις ντομάτες, την ζάχαρη και το αλάτι και αφήστε να βράσουν 2-3 λεπτά. Προσθέστε 1 φλ. ζεστό νερό και ντεγκλασάρετε την σάλτσα. 
Ρίξτε το 1/3 της σάλτσας μέσα στην γάστρα του slow cooker. Τακτοποιήστε από επάνω τα κομμάτια του βακαλάου και σκεπάστε με την υπόλοιπη σάλτσα. Ανάψτε το slow cooker στην μεσαία βαθμίδα (II) και αφήστε το να σιγομαγειρευτεί για 4 ώρες. 
Σερβίρετε το κάρι ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο.
 


CURRY DI BACCALA ALLA SLOW COOKER

Oggi prepariamo una ricetta dalla cucina indiana, il classico curry con il pesce. Ho scelto il baccalà dissalato, ma potete utilizzare anche altro tipo di filetto di pesce, come la platessa, la canesca etc. 
La ricetta è ideale per essere preparata alla slow cooker, ma se non disponete, potete cuinare il curry anche nella pentola normale.
Accompagnate con pane indiano naan o riso al vapore.

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 cipolla gialla,
                            2 spicchi d' aglio,
                            1 tazzina da caffè olio e.v.o.,
                            2 cucchiaini zenzero fresco grattugiato,
                            3 gambi di sedano,
                            1 cucchiaino coriandolo macinato,
                            1 cucchiaino colmo cumino macinato,
                            1 cucchiaio paprica affumicata,
                            1 cucchiaino raso curcuma,
                            1/2 cucchiaino pepe nero affumicato macinato, 
                            2 peperoncini piccanti,
                            2 pomodori maturi,
                            1 cucchiaino zucchero,
                            1 cucchiaino sale,
                            1 kg baccalà dissalato tagliato a pezzi.
per la finitura : coriandolo fresco.
Preparazione : 
Tritate la cipolla, l' aglio, il sedano e i peperoncini.  
Passate i pomodori dalla grattugia (in alternativa potete utilizzare 1 tazza di cubetato di pomodoro).
In un tegame saltate la cipolla con l' olio, aggiungete poi l' aglio, lo zenzero grattugiato, lo sedano, i peperoncini e le spezie lasciate soffrigere per qualche minuto. Aggiungete i pomodori, lo zucchero ed il sale e lasciate cuocere per un paio di minuti. Aggiungete 1 tazza di acqua calda e deglassate la salsa.
Versate 1/3 della salsa nella terrina della slow cooker. Disponete i pezzi del baccalà e versate la salsa restante. Accendete la slow cooker a modalità media (II) e lasciate cucinare per 4 ore. 
Servite il curry di baccalà caldo, con una spolverata di coriandolo fresco tritato finemente.
 


 

"ΤΡΕΛΟ ΚΕΙΚ" ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ // TORTA MATTA AL CIOCCOLATO

"ΤΡΕΛΟ ΚΕΙΚ" ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Αυτό το υπέροχο σοκολατένιο κέικ, είναι πράγματι τρελό το πόσο εύκολα μπορείτε να το ετοιμάσετε χωρίς μίξερ, χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα! Τα υλικά ανακατεύονται απ' ευθείας μέσα στην φόρμα, που δεν χρειάζεται καν να βουτυρωθεί. Η πλούσια γκανάς σοκολάτας κάνει αυτό το ζουμερό κέικ που λιώνει στο στόμα, ακόμη πιο λαχταριστό!  
Δοκιμάστε στην συνταγή και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει η αγαπημένη σας! 
Για vegan παραλλαγή, χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα για την γκανάς.
 
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το κέικ : 200 gr αλεύρι γοχ.,
                       100 gr ζάχαρη,
                       30 gr κακάο άγλυκο,
                       1 κ.γ. σόδα φαγητού,
                       1/2 κ.γ. αλάτι,
                       70 gr σπορέλαιο,
                       1 κ.σ. ξύδι,
                       1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                       250 gr ζεστό νερό
για την γκανάς : 200 gr κουβερτούρα,
                               120 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.
Προετοιμασία :
Ανάψτε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Θα χρειαστείτε μία στρογγυλή φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 20 εκ. Ρίξτε μέσα στα στερεά υλικά της συνταγής : αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, σόδα και αλάτι. Αναμείξτε. 
Δημιουργήστε στο κέντρο μία λακουβίτσα και προσθέστε τα υγρά υλικά : λάδι, ξύδι, εκχύλισμα βανίλιας και τέλος το ζεστό νερό. Αναμείξτε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Απλώστε το μέσα στην φόρμα με μία σπάτουλα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Ετοιμάστε την γκανάς. Κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και προσθέστε την κρέμα γάλακτος καυτή. Αναμείξτε. 
Απλώστε την γκανάς επάνω στο κέικ. Αφήστε το να σταθεί ένα δίωρο, να σταθεροποιηθεί η γκανάς. 
Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε. Στην φωτό συνοδεύεται από παγωτό παρφέ με γεύση πανετόνε (δες εδώ για συνταγή).




TORTA MATTA AL CIOCCOLATO

Torta matta, perhè viene preparata senza utilizzare la planetaria e nemmeno le fruste, direttamente in teglia e senza uova, burro o latte! Gli ingredienti vengono semplicemente mescolati entro il recipiente di cottura, che non dura più di 30 minuti! La torta è buonissima, morbida, umida e si scioglie in bocca! La golosa glassa alla ganache di cioccolato esalta ulterioremente il sapore cioccolatoso!
Provate subito questa ricetta furbissima senza niente, ma speciale in tutto e sono certa che ne sarete lo stesso entusiasti, come me! 
Per una versione vegana, utilizzate la panna vegetale.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la torta : 200 gr farina 00,
                         100 gr zucchero semolato,
                         30 gr cacao amaro,
                         1 cucchiaino bicarbonato,
                         1/2 cucchiaino sale,
                         70 gr olio di semi,
                         1 cucchiaio aceto,
                         1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                         250 gr acqua calda.
per la ganache : 200 gr cioccolato fondente,
                               120 gr panna a 35% grassi.
Preparazione : 
Accendete il forno a 180°C, modalità statico.
Versate le polveri della ricetta (farina, zucchero, cacao, bicarbonato e sale) in una tortiera 20 cm, a cerchio apribile. Mesacolate.
Al centro formate una fosseta e versate i liquidi : olio, aceto, vainglia e alla fine l' acqua calda. Mescolate fino a prendere un composto omgeneo. Livellate.
Infornate per 30 minuti ca. Fate la prova stecchino.
Sfronate e lasciate raffreddare.
Preparate la ganache. Sminuzzate il cioccolato fondente, ponete in una ciotola e versate la panna calda. Mescolate.
Versate la ganache sulla torta. Lasciate riposare per 2 ore. 
Tagliate la torta a quadrotti e servite.
 

 

 

ΤΣΙΠΣ ΤΟΡΤΙΓΙΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // CHEESY TACO BAKE

 

ΤΣΙΠΣ ΤΟΡΤΙΓΙΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η Tex-Mex εκδοχή της κιμαδόπιτας, με τσιπς τορτίγιας και πεντανόστιμο ραγκού μοσχαρίσιου κιμά με πολλά μπαχαρικά! Ένα εύκολο και νόστιμο φαγάκι, που μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδάκια σας! 
Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με το ραγκού, προσθέτοντας και άλλα αγαπημένα υλικά της μεξικάνικης κουζίνας, όπως το καλαμπόκι, τα μαύρα φασόλια, αλλά και ροδέλες ελιάς, φρέσκο κρεμμυδάκι, ενώ αν σας αρέσουν τα καυτερά μην παραλείψετε και τα πιπεράκια jalapenos, είτε φρέσκα είτε σε κονσέρβα. Στην ορίτζιναλ συνταγή, συνήθως βάζουν ένα μείγμα από τυρί τσένταρ και τυρί Monterey Jack, το δεύτερο δεν κατάφερα να το βρω, αλλά διάβασα οτι μπορεί να αντικατασταθεί από το havrati, το οποίο βρήκα σχετικά εύκολα. 
Απολαύστε το τυρένιο taco bake ζεστό, είναι ένα πιάτο της ώρας, που καλό είναι να μην σερβιριστεί ξαναζεσταμένο.
 
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 750 gr κιμάς μοσχαρίσιος,
                1 κρεμμύδι,
                2 σκελίδες σκόρδο,
                3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 κ.σ. πάπρικα,
                1/3 κ.γ. μπούκοβο,
                1 κ.σ. κύμινο,
                1 κ.γ. κόλιαντρο,
                1/2 κ.γ πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, 
                400 gr ντομάτες κονκασέ,
                100 gr sour cream (ή γιαούρτι στραγγιστό),
                1 μεγάλη συσκευασία (500 gr) τσίπς τορτίγιας,
                200 gr τυρί τσένταρ τριμμένο,
                200 gr τυρί havrati τριμμένο,
                1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο. 
Προετοιμασία : 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε με το λάδι να μαραθούν. Προσθέστε τον κιμά και τα μπαχαρικά και σοτάρετε σε ζωηρή φωτιά μέχρι να καβουρντιστούν. Προσθέστε τις ντομάτες, την ξυνόκρεμα (αν δεν βρείτε μπορείτε να βάλετε στραγγιστό γιαούρτι) και μισό φλιτζάνι νερό και αφήστε το να σιγοβράσει 5 λεπτάκια. Αλάτι δεν θα βάλουμε, γιατί τα τσιπς είναι ήδη πολύ αλμυρά. Προσθέστε στο τέλος και το φρέσκο κόλιαντρο (κρατήστε λίγο για το γαρνίρισμα).
Σε ένα πυρέξ στρώστε μία στρώση τσιπς τορτίγιας; καλύψτε με μερικές κουταλιές από τον κιμά και πασπαλίστε με λίγο από τα τυράκια. Μην προβληματίζεστε με τα τσιπς τα οποία είναι σκληρά, μόλις βάλετε επάνω τον ζεστό κιμά θα μαλακώσουν. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας; με τις δόσεις της συνταγής θα φτιάξετε 3 στρώσεις. Κρατήστε αρκετό τυρί για να το σκορπίσετε στην επιφάνεια και μη ξεχάσετε και το λίγο φρέσκο κόλιαντρο που είχατε κρατήσει στην άκρη.
Ψήστε σε ζεστό φούρνο στους  180°C, για 20-25 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Αφήστε το να σταθεί ένα δεκάλεπτο εκτός φούρνου, κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε το ζεστό.


 

CHEESY TACO BAKE

Ancora un piatto dalla cucina Tex-Mex che ci piace tanto: cheesy taco bake, ossia torta di tortilla chips, ragù di carne e tanto formaggio fondente!
Ricettina facilissima che potete preparare con i vostri bimbi! Potete variare il ragù con mais, cipollotti, fagioli neri, olive denocciolate, e se vi piacce il gusto piccante, non esitare di aggiungere anche peperoni jalapenos. Per quanto riruarda poi i formaggi, la ricetta originale viene preparata con cheddar e Monterey Jack; siccome il secondo non sono riuscita a trovarlo, l' ho sostituito con il formaggio havrati.
E un piatto che viene servito e consumato appena preparato.
 
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 750 gr carne di manzo macinata,
                            1 cipolla,
                            2 spicchi d' aglio,
                            3 cucchiai olio e.v.o.,
                            1 cucchiaio paprica,
                            1/3 cucchiaino peperoncino piccante tritato,
                            1 cucchiaio cumino,
                            1 cucchiaino coriandolo macinato,
                            1/2 cucchiaino pepe nero macinato, 
                            400 gr cubetato di pomodoro,
                            100 gr crema acida (o yogurt greco colato),
                            1 confezione (500 gr) tortilla chips,
                            200 gr formaggio cheddar grattugiato,
                            200 formaggio Monterey Jack o havrati grattugiato,
                            1/2 mazzetto di coriandolo fresco tritato. 
Preparazione :  
Tritate finemente la cipolla e l' aglio; fate appassire con l' olio entro una padella capiente. Aggiungete la carne macinata e le spezie e rosolate bene. Aggiungete la cubetata di pomodori, la crema acida e mezza tazza di acqua. Lasciate cuocere per 5 minuti. Non si mette il sale, siccome i chips di tortilla sono già salati abbastanza. Ritirate dal fuoco e aggiungete una manciata di coriandolo fresco, tritato finemente. 
Prendete una terrina e disponete un strato di chips di tortilla; versate qualche cucchiaio di ragù e cospargete con qualche cucchiaio di formaggi. Continuate allo stesso modo fino all' esaurimento degli ingredienti, ne farete 2 o 3 strati, dipende anche dalla misura della terrina. Cospargete con i formaggi avanzati e il coriandolo tritato rimasto.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 20-25 minuti fino che i formaggio si sciolgano. 
Sfornate, lasciate riposare per una decina di minuti, tagliate a quadrotti e servite il formaggioso taco bake caldo.





ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // BOMBOLONI FRITTI AL LIEVITO MADRE

 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Μπομπολόνι, οι κλασσικοί λουκουμάδες της Τοσκάνης, που το όνομα τους και μόνο παραπέμπει σε ζυμαράκι καλοφουσκωμένο! Όταν έχουν το σχήμα κουλούρας (σαν τους λεγόμενους λουκουμάδες παραλίας) παίρνουν την ονομασία fratini. Οπως και να είναι η ονομασία τους, αφού ροδοτηγανιστούν, μπορείτε να τους απολαύσετε σκέτους, πασπαλισμένους με μπόλικη ζαχαρίτσα, μπορείτε όμως και να τους γεμίσετε, με κρέμα ζαχαροπλαστικής (δείτε εδώ πως μπορείτε να την φτιάξετε πανεύκολα στον μικροκυματικό) ή πραλίνα φουντουκιού (δείτε εδώ πως μπορείτε να την φτιάξετε στο σπίτι) και να τους απογειώσετε! Πριν από πολλά χρόνια τους είχαμε φτιάξει κλασσικά με μαγιά (δες εδώ για την συνταγή), τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε πως ανταποκρίνεται το φυσικό προζύμι και σε αυτήν την πρόκληση!  
Συνταγούλα χωρίς καμία δυσκολία με πολύ καλό αποτέλεσμα, που την βρήκα εδώ
(αν αναρωτηθείτε τι είναι το ροζ ποτό που τους συνοδεύει στις φωτογραφίες, είναι αναψυκτικό με ροζ γκρέιπφρουτ!)
 
Δόση : 12 λουκουμάδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 120 gr φυσικό προζύμι 45% υγρασίας,
                150gr  αλεύρι δυνατό για τσουρέκια (ή manitoba αν μπορέσετε να βρείτε),
                200 gr αλεύρι γοχ.,
                250 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                80 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                55 gr βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή,
                1 κρόκο αυγού,
                ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι,
                5 gr αλάτι. 
για το τηγάνισμα : σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύστε το προζύμι μέσα στο γάλα. 
Προσθέστε το αυγό, την ζάχαρη και το αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε, στο μίξερ ή στο χέρι. Όταν σχηματιστεί η ζύμη προσθέστε σταδιακά το ξύσμα από το λεμόνι, το βούτυρο και το αλάτι και δουλέψτε την ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ, θα πρέπει να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. 
Βουτυρώστε τα χέρια σας, πλάστε την ζύμη σε μπάλα, βάλτε την μέσα σε ευρύχωρο σκεύος και σκεπάστε με μεμβράνη. Αν έχετε πρόβλημα χρόνου, η ζύμη μπορεί να ξεκουραστεί στο ψυγείο μέχρι ένα 12ωρο. Ειδάλλως, τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος (τώρα που έχει ακόμη αρκετή ζέστη αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου) και αφήστε την να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί. 
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ξεφουσκώστε την επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Με ένα κουπ-πατ ή με ποτήρι διαμέτρου 9/10 εκ. κόψτε την ζύμη σε δίσκους. Αν θέλετε να φτιάξετε τους κλασσικούς λουκουμάδες με την τρύπα στην μέση, με ένα μικρό στρογγυλό κουπ πατ δημιουργήστε την τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. 
Τοποθετήστε τους λουκουμάδες σε ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Με το ψαλίδι κόψτε το χαρτί ανάμεσα στους δίσκους της ζύμης; αυτό θα σας βοηθήσει στο τηγάνισμα. 
Τοποθετήστε τα ταψιά σε χλιαρό μέρος και αφήστε τα μέχρι η ζύμη να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο (αυτό μπορεί να πάρει 5-6 ώρες).
Ζεστάνετε μπόλικο λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ πυρηνέλαιο) μέσα σε βαθύ σκεύος.
Τηγανίστε τους λουκουμάδες 2-3 κάθε φορά, μεταφέροντας τους μαζί με το χαρτάκι τους, το οποίο αποκολλάται αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το καυτό λάδι. Αφήστε τους να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσοχή! αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πολύ υψηλή, υπάρχει κίνδυνος να τηγανιστούν από έξω, αλλά μέσα να μείνουν ωμοί! 
Όταν είναι έτοιμοι, τοποθετήστε τους σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. 
Μπορείτε να τους γεμίσετε με μία σύριγγα με πραλίνα φουντουκιού ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής. 
Βουτήξτε τους μέσα σε ένα πιατάκι με μπόλικη ζάχαρη και σερβίρετε.




BOMBOLONI FRITTI AL LIEVITO MADRE

Bomboloni o fratini (con il foro centrale), dolcetto tipico della Toscana, e il nome fa pensare ad un lievitato paffutello! 
Non è la prima volta che li prepariamo al Laboratorio, ma questa volta li abbiamo assaggiati con il lievito madre. Ricettina facile e strabuona che l' ho trovata qui
 
Dosi : 12 bomboloni
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 120 gr lievito madre rinfrescato e attivo,
                            150 gr farina manitoba o altra farina forte,
                            200 gr farina 00,
                            250 gr latte fresco intero,
                            80 gr zucchero semolato,
                            55 gr burro a pommata,
                            1 tuorlo,
                            buccia grattugiata da 1 limone non trattato,
                            5 gr sale. 
per friggere : olio di semi.
Preparazione : 
Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente.
Stemperate il lievito madre nel latte.
Aggiungete l' uovo, lo zucchero e la farina e cominciate ad impastare a mano o in planetaria. Ad impasto quasi finito aggiungete la scorza grattugiata del limone, il sale ed il burro a pommata. Continuate ad impastare fino ad ottentere un impasto omogeneo, morbido e leggermente appiccicoso. 
Pirlate, ponete in contenitore imburrato, coprite con pellicola e lasciate lievitare in luogo tiepido (d' estate lasciate a temperatura ambiente) fino al raddoppio. Se, per necessità di tempo, l' impasto deve riposare nel frigorifero, non lasciarlo più di 12 ore. 
Ad impasto lievitato, rovesciatelo su piano di lavoro leggermente infarinato, e con un mattarello stendetelo a un spessore di ca 1 cm. Coppate con un coppapasta o un bicchiere di diametro 9/10 cm. Trasferite i dischetti in teglie rivestite con carta forno; ritagliate la catra forno attorno ad ogni singolo bombolone, per essere pronto per la frittura. Lasciate lievitare fino a triplicare di volume (occorono 5-6 ore).
Fate scaldare abbondante olio (io utilizzo l' olio di sansa) in un recipiente fondo. Friggete i bomboloni immergendoli nell' olio caldo con il pezzettino di carta forno, che si staccherà appena sentirà il calore. Fate rosolare da ambedue i lati, ribaltandoli con un mestolo. Fate attenzione alla temperatura dell' olio, se troppo caldo (più di 180°C) c'è il rischio che vengano colorati fuori ma restino ancora crudi dentro. 
Una volta fritti, appogiateli su carta assorbente per sgocciolare l' eccesso dell' olio. 
Tuffateli in zucchero semolato e serviteli ancora tiepidi. Potete farcirli con crema gianduja o crema pasticcera.