ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // BOMBOLONI FRITTI AL LIEVITO MADRE

 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Μπομπολόνι, οι κλασσικοί λουκουμάδες της Τοσκάνης, που το όνομα τους και μόνο παραπέμπει σε ζυμαράκι καλοφουσκωμένο! Όταν έχουν το σχήμα κουλούρας (σαν τους λεγόμενους λουκουμάδες παραλίας) παίρνουν την ονομασία fratini. Οπως και να είναι η ονομασία τους, αφού ροδοτηγανιστούν, μπορείτε να τους απολαύσετε σκέτους, πασπαλισμένους με μπόλικη ζαχαρίτσα, μπορείτε όμως και να τους γεμίσετε, με κρέμα ζαχαροπλαστικής (δείτε εδώ πως μπορείτε να την φτιάξετε πανεύκολα στον μικροκυματικό) ή πραλίνα φουντουκιού (δείτε εδώ πως μπορείτε να την φτιάξετε στο σπίτι) και να τους απογειώσετε! Πριν από πολλά χρόνια τους είχαμε φτιάξει κλασσικά με μαγιά (δες εδώ για την συνταγή), τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε πως ανταποκρίνεται το φυσικό προζύμι και σε αυτήν την πρόκληση!  
Συνταγούλα χωρίς καμία δυσκολία με πολύ καλό αποτέλεσμα, που την βρήκα εδώ
(αν αναρωτηθείτε τι είναι το ροζ ποτό που τους συνοδεύει στις φωτογραφίες, είναι αναψυκτικό με ροζ γκρέιπφρουτ!)
 
Δόση : 12 λουκουμάδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 120 gr φυσικό προζύμι 45% υγρασίας,
                150gr  αλεύρι δυνατό για τσουρέκια (ή manitoba αν μπορέσετε να βρείτε),
                200 gr αλεύρι γοχ.,
                250 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                80 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                55 gr βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή,
                1 κρόκο αυγού,
                ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι,
                5 gr αλάτι. 
για το τηγάνισμα : σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύστε το προζύμι μέσα στο γάλα. 
Προσθέστε το αυγό, την ζάχαρη και το αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε, στο μίξερ ή στο χέρι. Όταν σχηματιστεί η ζύμη προσθέστε σταδιακά το ξύσμα από το λεμόνι, το βούτυρο και το αλάτι και δουλέψτε την ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική, αλλά να κολλάει λίγο στα χέρια. Αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ, θα πρέπει να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. 
Βουτυρώστε τα χέρια σας, πλάστε την ζύμη σε μπάλα, βάλτε την μέσα σε ευρύχωρο σκεύος και σκεπάστε με μεμβράνη. Αν έχετε πρόβλημα χρόνου, η ζύμη μπορεί να ξεκουραστεί στο ψυγείο μέχρι ένα 12ωρο. Ειδάλλως, τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος (τώρα που έχει ακόμη αρκετή ζέστη αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου) και αφήστε την να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί. 
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ξεφουσκώστε την επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Με ένα κουπ-πατ ή με ποτήρι διαμέτρου 9/10 εκ. κόψτε την ζύμη σε δίσκους. Αν θέλετε να φτιάξετε τους κλασσικούς λουκουμάδες με την τρύπα στην μέση, με ένα μικρό στρογγυλό κουπ πατ δημιουργήστε την τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. 
Τοποθετήστε τους λουκουμάδες σε ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Με το ψαλίδι κόψτε το χαρτί ανάμεσα στους δίσκους της ζύμης; αυτό θα σας βοηθήσει στο τηγάνισμα. 
Τοποθετήστε τα ταψιά σε χλιαρό μέρος και αφήστε τα μέχρι η ζύμη να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο (αυτό μπορεί να πάρει 5-6 ώρες).
Ζεστάνετε μπόλικο λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ πυρηνέλαιο) μέσα σε βαθύ σκεύος.
Τηγανίστε τους λουκουμάδες 2-3 κάθε φορά, μεταφέροντας τους μαζί με το χαρτάκι τους, το οποίο αποκολλάται αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το καυτό λάδι. Αφήστε τους να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσοχή! αν η θερμοκρασία του λαδιού είναι πολύ υψηλή, υπάρχει κίνδυνος να τηγανιστούν από έξω, αλλά μέσα να μείνουν ωμοί! 
Όταν είναι έτοιμοι, τοποθετήστε τους σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. 
Μπορείτε να τους γεμίσετε με μία σύριγγα με πραλίνα φουντουκιού ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής. 
Βουτήξτε τους μέσα σε ένα πιατάκι με μπόλικη ζάχαρη και σερβίρετε.




BOMBOLONI FRITTI AL LIEVITO MADRE

Bomboloni o fratini (con il foro centrale), dolcetto tipico della Toscana, e il nome fa pensare ad un lievitato paffutello! 
Non è la prima volta che li prepariamo al Laboratorio, ma questa volta li abbiamo assaggiati con il lievito madre. Ricettina facile e strabuona che l' ho trovata qui
 
Dosi : 12 bomboloni
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 120 gr lievito madre rinfrescato e attivo,
                            150 gr farina manitoba o altra farina forte,
                            200 gr farina 00,
                            250 gr latte fresco intero,
                            80 gr zucchero semolato,
                            55 gr burro a pommata,
                            1 tuorlo,
                            buccia grattugiata da 1 limone non trattato,
                            5 gr sale. 
per friggere : olio di semi.
Preparazione : 
Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente.
Stemperate il lievito madre nel latte.
Aggiungete l' uovo, lo zucchero e la farina e cominciate ad impastare a mano o in planetaria. Ad impasto quasi finito aggiungete la scorza grattugiata del limone, il sale ed il burro a pommata. Continuate ad impastare fino ad ottentere un impasto omogeneo, morbido e leggermente appiccicoso. 
Pirlate, ponete in contenitore imburrato, coprite con pellicola e lasciate lievitare in luogo tiepido (d' estate lasciate a temperatura ambiente) fino al raddoppio. Se, per necessità di tempo, l' impasto deve riposare nel frigorifero, non lasciarlo più di 12 ore. 
Ad impasto lievitato, rovesciatelo su piano di lavoro leggermente infarinato, e con un mattarello stendetelo a un spessore di ca 1 cm. Coppate con un coppapasta o un bicchiere di diametro 9/10 cm. Trasferite i dischetti in teglie rivestite con carta forno; ritagliate la catra forno attorno ad ogni singolo bombolone, per essere pronto per la frittura. Lasciate lievitare fino a triplicare di volume (occorono 5-6 ore).
Fate scaldare abbondante olio (io utilizzo l' olio di sansa) in un recipiente fondo. Friggete i bomboloni immergendoli nell' olio caldo con il pezzettino di carta forno, che si staccherà appena sentirà il calore. Fate rosolare da ambedue i lati, ribaltandoli con un mestolo. Fate attenzione alla temperatura dell' olio, se troppo caldo (più di 180°C) c'è il rischio che vengano colorati fuori ma restino ancora crudi dentro. 
Una volta fritti, appogiateli su carta assorbente per sgocciolare l' eccesso dell' olio. 
Tuffateli in zucchero semolato e serviteli ancora tiepidi. Potete farcirli con crema gianduja o crema pasticcera.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.