ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΡΥ BHUNA // POLLO AL CURRY BHUNA

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΡΥ BHUNA

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή κάρυ της ινδικής κουζίνας, είναι το μπούνα (bhuna). Είναι ένα είδος κάρυ που συναντάται κυρίως στην βορειοανατολική Ινδία, στην περιοχή της Βεγγάλης και στο δυτικό Μπαγκλαντές. Η ονομασία αναφέρεται περισσότερο στον τρόπο μαγειρέματος, και στην ινδική διάλεκτο σημαίνει τηγάνισμα, καβούρντισμα. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε από τις κουζίνες της αριστοκρατίας και των παλατιών, αλλά μετέπειτα πέρασε και στην κουζίνα του απλού λαού. Με το σοτάρισμα τα μπαχαρικά αποκτούν ένταση και απελευθερώνουν τα αρώματα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ιδιαίτερα εύγευστο και πλούσιο σε αρώματα πιάτο. 
Τα βασικά μπαχαρικά του πιάτου είναι : κόλιαντρο, κύμινο, κουρκουμάς, σπόροι σιναπιού (μουστάρδας), σπόροι μάραθου, πάπρικα, καυτερή πάπρικα από πιπεράκια Kashmiri, garam mashala, μαύρο πιπέρι και τέλος kassori methi (αποξηραμένα φύλλα από τσιμένι); επίσης σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ και σκαλόνιο ή κρεμμύδι. Για το σοτάρισμα προτείνεται το ghee ή το αντίστοιχο βούτυρο κλαριφιέ. Τα κρέατα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως το κοτόπουλο, το αρνί αλλά και οι γαρίδες. Το μυστικό για έξτρα γεύση είναι να μην προσθέσετε νερό, αλλά να φροντίσετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά με το ζουμάκι που θα βγάλει, μέχρι η σάλτσα του να γίνει αρκετά πηχτή. Η συνταγή αυτή μας ενθουσίασε, ιδιαίτερα εμένα, που λατρεύω τα μπαχάρια και τους συνδυασμούς τους!
Σερβίρετε το μπούνα ζεστό, μαζί με το παραδοσιακό ινδικό ψωμί ναάν (μοιάζει με πίτα) ή με ρύζι.
 
Δόση : για 4 άτομα 
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 750 gr φιλέτο κοτόπουλο (μπούτια κατά προτίμηση).
για την μαρινάτα : 4 σκελίδες σκόρδο,
                                   2 cm φρέσκο τζίντζερ,
                                   2 κ.γ. πάπρικα,
                                   1/2 κ.γ. κουρκουμά,
                                   1 κ.γ. κύμινο,
                                   1 κ.σ. κόλιαντρο,
                                   1 κ.σ. γιαούρτι.
για την σάλτσα : 2 κρεμμύδια,
                               2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                               2 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ,
                               2 κ.σ. πελτέ ντομάτας,                              
                               2 καυτερά πιπεράκια,
                               1 κ.γ. σπόρους μάραθου,
                               1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                               1 κ.γ. garam masala,
                               1oo gr ντοματίνια,
                               αλάτι.
για το σερβίρισμα : φρέσκα φύλλα κόλιαντρου.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την μαρινάτα. Λιώστε τα σκόρδα στην πρέσα. Αφαιρέστε την φλούδα από το φρέσκο τζιντζερ και περάστε το από πολύ λεπτό τρίφτη. Βάλτε στο μούλτι το σκόρδο και το τζίντζερ, προσθέστε ελάχιστο νεράκι και δουλέψτε το μέχρι να γίνει σαν πάστα. 
Σοτάρετε όλα τα μπαχαρικά μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα στην πάστα του σκόρδου με το τζίντζερ, προσθέστε και το γιαούρτι και αναμείξτε. 
Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Αλείψτε το καλά με την μαρινάτα και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον μία ώρα (μπορείτε να το αφήσετε και όλη τη νύχτα).
Ετοιμάστε την σάλτσα. Κόψτε τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και ροδίστε το καλά με το λάδι και το βούτυρο, μέσα σε μία χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέστε τα πιπεράκια και τον πελτέ και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. 
Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε την μαρινάτα που περίσσεψε, τα μπαχαρικά και τα ντοματίνια. Αλατίστε.
Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Στο τέλος προσθέστε και μία χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιαντρου
Σερβίρετε το κοτόπουλο μπούνα ζεστό.



POLLO AL CURRY BHUNA

Pollo al curry bhuna, un classico della cucina indiana, da non perdere! 
Questa ricetta di curry, è diffusa sopratutto all' India Nord-Est, alla regione di Bengala e all'  Bangladesh Occidentale. Il nome della ricetta indica piuttosto il modo di cucinare, siccome bhuna significa friggere, rosolare. Come tutti i curry, il piatto contiene tante spezie, che con questa technica di cottura sprigionano i loro aromi. Le origini del bhuna si ritracciano nelle cucine delle corti indiane, ma poi è stato diffuso anche per le cucine popolari ... 
Tra la spezie utilizzate troverete coriandolo, cumino, curcuma, semi di senape, semi di finocchio, paprica, paprica piccante da peperoncini Kashmiri, garam mashala, pepe nero e kassori methi (sono le foglie essiccate del fieno greco). Indispensabili sono ancora le cipolle o scalogni, l' aglio e lo zenzero fresco. Per rosolare si usano il tradizionale burro indiano ghee (in mancanza potete sostituire con il burro chiarificato). Oltre al pollo, si può preparare il bhuna con l' agnello ma anche con le mazzancolle. Il segreto per esaltare ulterioremente il sapore del piatto, è di non aggiungete acqua, ma lasciare cuocere la carne a fuoco dolce, nel proprio liquido di cottura. 
Il pollo al curry bhuna vieve servito con il pane indiano naan o con il riso.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 750 gr di pollo disossato (preferibilmente cosce).
per la marinatura : 4 spicchi d' aglio,
                                      2 cm zenzero fresco,
                                      2 cucchiaini paprica,
                                      1/2 cucchiaino curcuma,
                                      1 cucchiaino cumino macinato,
                                      1 cucchiaio coriandolo macinato,
                                      1 cucchiaio yogurt greco.
per il sugo bhuna : 2 cipolle,
                                    2 cucchiai olio e.v.o.,
                                    2 cucchiai ghee (o burro chiarificato),          
                                    2 cucchiai triplo concentrato di pomodoro,
                                    2 peperoncini piccanti,
                                    1 cucchiaino semi di finocchio,
                                    1/2 cucchiaino pepe nero macinato al momento,
                                    1 cucchiaino garam masala,
                                    1oo gr pomodorini,
                                    sale qb.
per la finitura : foglie fresche di coriandolo.
Preparazione :
Preparate la marinatura. Schiacciate i spicchi d' aglio. Sbucciate lo zenzero e tritatelo in una grattugia a fori piccoli. Ponete aglio e zenzero nel cutter, aggiungete qualche goccia di acqua e lavorate fino a prendere una pasta.
In una padella antiaderente fate arrostire le spezie per sprigionare i loro aromi. Aggiungeteli alla pasta di aglio e zenzero, aggiungete anche lo yogurt e mescolate. 
Tagliate il pollo a pezzi. Aggiungete la marinatura e mescolate bene. Lasciate riposare almeno per un' ora (potete lasciarlo anche per tutta la notte). 
Preparate il sugo. Tagliate i pomodorini a pezzetti.
Tritate la cipolla molto finemente e fate rosolare con l' olio ed il burro, entro una casseruola. Aggiungete i peperoncini ed il triplo concentrato di pomodoro e fate saltare per qualche minuto. Aggiungete il pollo e fate rosolare. Aggiungete poi i pomodorini, la eventuale marinatura restante e le spezie. Salate.
Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco dolce fino che si restringe la sua salsa. A fine cottura aggiungete una manciata di foglie di coriandolo.
Servite il pollo al curry bhuna caldo.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.