ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // PANE PITA AL LIEVITO MADRE

ΣΟΥΒΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Αφράτες πιτούλες για σουβλάκι και όχι μόνον! 
Με το φυσικό προζύμι μπορούν να διατηρηθούν 2-3 ημέρες και το μόνο που θέλουν είναι λίγο ζέσταμα ... 

Δόση : 10 πίτες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 150 gr φυσικό προζύμι αναζωογονημένο,
                200 gr αλεύρι Π,
                200 gr αλεύρι από σκληρό σιτάρι (κίτρινο),
                50 gr αλεύρι δυνατό,
                50 gr καλαμποκάλευρο,
                300 gr νερό,
                12 gr ζάχαρη,
                12 gr αλάτι,
                50 gr σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Μέσα στον κάδο του μίξερ, διαλύστε το προζύμι στα 250 ml νερό. Προσθέστε την ζάχαρη και όλα τα αλεύρια και ξεκινήστε το ζύμωμα με τον γάντζο. Όταν αναμειχθούν καλά τα υλικά, προσθέστε και το υπόλοιπο νερό μαζί με το αλάτι. 
Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο. Προσθέστε σταδιακά το σπορέλαιο (εγώ έβαλα ηλιέλαιο). 
Σκεπάστε την ζύμη και αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (την άφησα όλη τη νύχτα); τον χειμώνα θα φροντίσετε να είναι σε χλιαρό μέρος, το καλοκαίρι μπορείτε να την αφήσετε απλά σε θερμοκρασία δωματίου. 
Ξεφουσκώστε την ζύμη και χωρίστε την σε κομμάτια των 100 γρ. περίπου. Πλάστε τα σε μπαλάκια, σκεπάστε τα με πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν περίπου 1 ώρα. 
Με τον πλάστη ανοίξτε τα μπαλάκια της ζύμης σε πίτες διαμέτρου περίπου 20 εκ. Τρυπήστε τες σε 2-3 μεριές με ένα πιρούνι, ώστε να μην φουσκώσουν ανεξέλεγκτα κατά το ψήσιμο.
Αλείψτε με ελάχιστο λάδι και ψήστε τις πίτες μια μια σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές. 
Το ιδανικό είναι να καταναλωθούν αμέσως και όσο είναι ζεστές! 


 


PANE PITA AL LIEVITO MADRE

La cosidetta pìta, è un pane lievitato piatto e rotondo, che viene utilzzato per preparare il più famoso street food greco, i panini tradizionali al ripieno di ghìros o souvlakia (spiedini). 
Il pane pita viene cotto in padella con qualche goccia di olio ed è una buona alternativa per preparare il pane d' estate, quando non si vuole di accendere il forno. 
Potete prepararlo anche con l' esubero di lievito madre. Si conserva per un paio di giorni e ci vuole solo essere scaldato per qualche istante al microonde o in piastra prima di servirlo ... 

Dosi : per 10 panetti pita
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 150 gr esubero di lievito madre,
                            200 gr farina 00 di forza,
                            200 gr semola rimacinata,
                            50 gr farina di forza,
                            50 gr farina di mais fioretto,
                            300 gr acqua,
                            12 gr zucchero,
                            12 gr sale,
                            50 gr olio di semi.
Preparazione :  
Nella bacinella della planetaria stemperate il lievito madre in 250 ml acqua. Aggiungete lo zucchero e le farine a azionate la planetaria. Una volta formato l' impasto, aggiungete l' acqua restante con il sale. Per ultimo aggiungete l' olio, a più riprese. Lavorate l' impasto fino che questo risulti elastico e non appiccicoso.  
Coprite a campana e lasciate lievitare fino al raddoppio (il l' ho lasciato lievitare per tutta la notte); d' inverno posizionatelo in luogo tiepido, d' estate potete lasciarlo a temperatura ambiente.
Sgonfiate l' impasto sulla spianatoia e ricavate dei pezzi da 100 gr ca. Formate delle palline, coprite con un panno e lasciate riposare per un' oretta. 
Con il mattarello stendete le palline a dischi di ca. 20 cm di diametro. Bucherellate con le rebbi di una forchetta.
Scaldate molto bene una padella antiaderente. Spenellate i dischi d' impasto con qualche goccia di olio e fate cuocere uno alla volta da entrambi i lati. 
Servite i pane pita caldi.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.