ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΕΚΑΝ ΠΑΪ // PECAN PIE


PECAN PIE

Η περίφημη πεκάν πάι (pecan pie),  αποτελούν μαζί με την pumpkin pie τα δύο κλασσικά επιδόρπια του πλούσιου τραπεζιού της ημέρας των Ευχαριστιών. Ρουστίκ συνταγούλα, βγαλμένη από τις μοσχομυριστές κουζίνες των αμερικανίδων νοικοκυρών, που συναγωνίζεται σε νοστιμιά και χάρη και την φημισμένη μηλόπιτα apple pie.
Το δέντρο του πεκάν (Carya illinoinensis) κατάγεται από τις περιοχές του Βόρειου Μεξικό και των Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα την κοιλάδα του ποταμού Μισισίπι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καρποί του, που μοιάζουν πολύ με τα καρύδια, ήταν ήδη γνωστοί από την προϊστορική εποχή. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στο Μεξικό και στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου συγκεντρώνεται περίπου η μισή παγκόσμια παραγωγή. 
Η πεκάν πάι, κατάγεται και αυτή από τις Νότιες Πολιτείες. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρωτοδημιουργήθηκε από γάλλους εποίκους στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι γνώρισαν τα πεκάν από τους αυτόχθονες ιθαγενείς. Ομως η πραγματική ιστορία της συνταγής για την τάρτα πεκάν παραμένει άγνωστη; αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν ήδη γνωστή στην Αλαμπάμα στις αρχές του 1800, εν τούτοις, δεν εμφανίζεται επισήμως σε βιβλία ζαχαροπλαστικής παρά μετά το 1940.
Η συνταγή είναι απλή και λιτή, και όπως πολλές αμερικάνικες συνταγές γλυκών, είναι πλούσια σε σάκχαρα. Το μπισκότο της είναι μία κλασσική βάση για γλυκιές τάρτες (pasta frolla) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη ζύμη (οι αμερικάνοι λατρεύουν τα έτοιμα παρασκευάσματα) εγώ επέλεξα την διαχρονική frolla Milano. Εκτός βέβαια από τα πεκάν, ένα άλλο βασικό υλικό είναι το λεγόμενο σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup), προϊόν πολυ διαδεδομένο στις ΗΠΑ, αρκετά παρόμοιο με το γνωστό μας σιρόπι γλυκόζης, με την διαφορά ότι τα σάκχαρα (φρουκτόζη) προέρχονται από το καλαμποκι. Σε νεώτερες παραλλαγές αντικαταθίσταται από το σιρόπι σφενδάμου και αυτό προτίμησα κι εγώ να χρησιμοποιήσω στην συνταγή μου. Η μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (muscovado), με την υψηλή περιεκτικότητα σε μελάσσα, εκτός απο χρώμα δίνει και ωραία γεύση. Τέλος αν δεν βρείτε τα καρύδια πεκάν, μπορείτε να την δοκιμάσετε και με απλά καρύδια.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για το μπισκότο (pasta frolla) : 1 δόση frolla Milano         
για την γέμιση : 250 gr καρύδια πεκάν,
                              3 μεγάλα αυγά,
                              280 gr σιρόπι σφενδάμου,
                              100 gr μαύρη ζάχαρη muscovado,
                              1 1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                              60 gr βούτυρο,
                              2 γεμάτες πρέζες αλάτι,
                              1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης.
Προετοιμασία :
Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάστε το μπισκότο (πάστα φρόλα) με την συνταγή που θα βρείτε αναλυτικά εδώ, και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Βουτυρώστε μία φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 24-26 εκ.
Ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. και μεταφέρετε το μέσα στην φόρμα. Στρώστε το καλά στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας, αφαιρέστε την ζύμη που περισσεύει από την φόρμα, και τρυπήστε το σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι. Με την ζύμη που περίσσεψε, πλάστε ένα κορδόνι, εφαρμόστε το περιμετρικά στην φόρμα και πιέστε το με τα δόντια του πιρουνιού.
Ετοιμάστε την γέμιση. Λιώστε το βούτυρο στον μικροκυματικό και αφήστε το να κρυώσει. 
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια και σκορπίστε τα μέσα στην τάρτα. 
Αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ρίξτε το μίγμα ομοιόμορφα επάνω στα καρύδια.
Ψήστε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά.
Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την δοκιμάσετε.
Σερβίρετε την πεκάν πάι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατηρείται για 2-3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και έως 5 ημέρες το ψυγείο.



PECAN PIE 

Pecan pie, una ricettina rustica delle massaie statunitesi. Insieme al pumpkin pie sono i dessert tradizionali che non mancan0 dal grande banchetto organizzato per festeggiare il Thanksgiving. 
Le noci pecan sono i semi del frutto proveniente dall' omonimo albero (Carya illinoinensis), che è originario della parte orientale degli Stati Uniti di America, e particolarmente della valle del fiume Mississipi. E stato però addatato e diffuso in tutta la parte settentrionale del continente americano. Oggi viene coltivato nello Stato di Georgia e in Messico, che producono quasi la metà della produzione mondiale di noci pecan.
Anche la pecan pie viene dagli Stati del Sud. Alcuni storici sostengono che è stata creata da coloni francesi a New Orleans, i quali hanno conosciuto le noci pecan dai residenti autoctoni. Però la vera sotria della ricetta resta tuttora oscura. C'è chi sostiene che era già diffusa in Alabama agli inizi del '800, anche se compare in libri di pasticceria solo dopo il 1940.
La ricetta è semplice. Il bicotto è una frolla classica ed io ho scelto la frolla Milano. Tranne che i pecan, altro ingrediente caratteristico è il siropo di mais (corn surup), che in varianti contemporanei della ricetta viene sostiuito dallo sciroppo di sfendamo.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la frolla : 1 dose frolla Milano
per la farcitura : 250 gr noci pecan,
                                3 uova grandi,
                                280 gr sciroppo di sfendamo,
                                100 gr zucchero di canna muscovado,
                                1 1/2 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                                60 gr burro,
                                2 buoni pizzichi di sale,
                                1/2 cucchiaino di cannela in polvere. 
Preparazione : 
Il giorno prima preparate la frolla Milano, con le istruzioni dettagliate che troverete qui, e lasciate riposare nel frigo.
Imburrate uno stampo per crostate o una tortiera a cerchio apribile da 24-26 cm.
Con il mattarello tirate la frolla ad uno spessore di 0,5 cm. Trasferite nello stampo e rivestite il fondo e le pareti. Eliminate la frolla in eccesso, ma non buttatela via, formate un cordoncino e disponetelo ai bordi della crostata, premendo con le dita o con le rebbi della forchetta per aderire. Buccherellate la frolla con le rebbi di una forchetta.
Preparate la farcitura. Fate fondere il burro al microonde e lasciate raffreddare.
Con un coltello affilato tritate le noci pecan grossolanemente e distribuiteli sulla frolla.
Mescolate tutti gli ingredienti restani e versate il composto sulle noci.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 40 minuti va.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Servite la torta pecan pie a temperatura ambiente. 
Si conserva per un paio di giorni a temperatura ambiente e fino a 5 giorni nel frigo.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.