ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΑΜΠΑΓΚΑΝΟΥΣ : ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ // BABA GANOUSH

 
ΜΠΑΜΠΑ ΓΚΑΝΟΥΣ : 
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Το μπάμπα γκανούς (baba ghanoush) ή μπαμπαγκανούς, όπως συνήθως προφέρεται στα ελληνικά, γνωστό και ως "χαβιάρι μελιτζάνας" είναι ένα ντιπ (τρεντυ ορισμός!) ή αλοιφή, όπως θα λέγαμε εμείς οι βορειοελλαδίτες! Κλασσικό πιάτο της ανατολίτικης κουζίνας, συναντάται σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Βόρεια Αφρική, με μικρές παραλλαγές. Η ονομασία προέρχεται απο τα αραβικά; το baba φυσικά σημαίνει πατέρας, μπαμπάς, το ghanoush, μπορεί να είναι κύριο όνομα, αλλά σημαίνει και ανεκτικός, κακομαθημένος ή ακόμη και κορτάκιας, σαγηνευτικός, έτσι η συνηθισμένη απόδωση της λέξης σε άλλη γλώσσα είναι : κακομαθημένος μπαμπάς. Κάποιοι αναφέρουν ότι η λέξη μπαμπάς μπορεί να υποδηλώνει την μελιτζάνα, πολύ αγαπημένο υλικό της ανατολίτικης κουζίνας, όποτε το νόημα της λέξης μπορεί να είναι και "σαγηνευτική μελιτζάνα"! 
Βασικά υλικά στο μπαμπαγκανούς η μελιτζάνα, το ταχίνι, το σκόρδο και ο χυμός λεμονιού. Αρτύματα χρησιμοποιούν διάφορα : απο τα πρασινα μυρωδικά μέντα, κόλιαντρο ή μαϊντανό, πάπρικα, pul biber για όσους το προτιμούν πικάντικο, κύμινο, σουμάκ, ζατάρ, σουσάμι.
Παραδοσιακά σερβίρεται ως ορεκτικό, συχνά μαζί με χούμος απο ρεβύθια, με αραβική πίτα ή ψωμί νααν. Επίσης συχνά σερβίρεται ως συνοδευτικό στα φαλάφελ.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 4 μελιτζάνες Λαγκαδά (περίπου 900gr ),
                1 σκελίδα σκόρδο,
                4 κ.σ. ταχίνι,
                2 κ.σ. σησαμέλαιο,
                τον χυμό απο 1/2 λεμόνι,
                αλάτι,
                1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,
                1 κλωναράκι φρέσκια μέντα.
για το γαρνίρισμα : 2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                                    1 κ.γ. σουσάμι,
                                    καπνιστή πάπρικα,
                                    φρέσκα φύλλα μέντας.
Προετοιμασία : 
Ψήστε τις μελιτζάνες κατά προτίμηση στα κάρβουνα. Καθαρίστε τες, βάλτε την ψίχα τους σε ένα τρυπητό και αφήστε την ενα μισάωρο να στραγγίσει από τα υγρά της. 
Προσθέστε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, και το αλάτι. Προσθέστε τα υγρά (ταχίνι, σησαμέλαιο και χυμό από το λεμόνι) δουλεύοντας καλά το μείγμα με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά στο μούλτι. Δοκιμάστε και αν χρειάζεται διορθώστε την γεύση με αλάτι ή λεμόνι. Προσθέστε τα φύλλα της μέντας ψιλοκομμένα και την καπνιστή πάπρικα και αναμείξτε. 
Σερβίρετε με ελαιόλαδο, και πασπαλίστε με σουσάμι, καπνιστή πάπρικα και φρέσκα φύλλα μέντας.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, διατηρήστε το όμως στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.


BABA GANOUSH

Baba ganoush, ghannouj o caviale di melanzane, è la salsa di melanzane più famosa del medioriente! 
Il nome viene dall' arabo e significa "padre viziato". La ricetta è diffusa in tanti paesi  del Medio Oriente ma anche nel Nord Africa, in diverse varianti. 
Ricettina facilissima, che si prepara in poco tempo e con pochi ingredienti ed è perfetta per l' estate. Ingredienti di base le melanzane, la tahina (crema di sesamo), aglio e succo di limone; per il condimento si mette menta, coriandolo o prezzemolo, paprica, pul biber, cumino, sommacco, zatar, semi di sesamo. 
Viene consumato come antipasto, spesso accompagnato con il hummus di ceci, assieme ai tipici pani arabi, come pita o naan. o per accompagnare i falafel.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 melanzane lunghe e scure (900 gr ca)
                             1 spicchio d' aglio,
                             4 cucchiai tahina,
                             2 cucchiai olio di semi di sesamo,
                             succo da 1/2 limone,
                             sale qb., 
                             1/2 cucchiaino paprica affumicata,
                             1 rametto di menta.
per la finitura : 2 cucchiai olio e.v.o.,
                              1 cucchiaino semi di sesamo,
                              qualche pizzico di paprica affumicata. 
Preparazione : 
Cuocete le melanzane, preferibilmente alla brace (così la polpa assumerà una bella sumatura di affumicato!). Sbucciate e mettete la polpa a scolare entro un colino, per mezz' oretta. 
Ponete la polpa in una ciotola, aggiungete l' aglio, passato dallo spremiaglio e sale qb.; aggiungete i liquidi (la tahina, l' olio di semi di sesamo ed il succo di limone) lavorando energicamente con una forchetta, fino a prendere una crema. In alternativa potete lavorare il tutto nel frullatore. Se necessario correggete con sale o succo di limone. 
Aggiungete la paprica e le foglie di mentuccia tritate e mescolate.
Prima di servire irrorate con 2 giri di olio di oliva e cospargete con qualche pizzico di paprica, semi di sesamo e foglie di mentuccia. 
Viene servito a temperatura ambiente.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni. 

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ // INSALATA DI RISO E LENTICCHIE BELUGA

 

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΜΠΕΛΟΥΓΚΑ

Σαλάτα ρυζιού με τις υπέροχες φακές μπελούγκα! Μια δροσερή καλοκαιρινή πρόταση! Αν σας αρέσει το φακόρυζο, αυτήν την σαλάτα θα την λατρέψετε! 
Σερβίρεται ως σαλάτα αλλά και ως συνοδευτικό. 

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 200 gr ρύζι parboiled,
                150 gr φακές beluga,               
                4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
                1/2 λεπτόφλουδη πορτοκαλί πιπεριά, 
                3 κλωναράκια άνηθο,
                αλάτι.
για την vinaigrette : 100 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                                      100 ml μηλόξυδο,
                                      1 πρέζα αλάτι. 
Προετοιμασία : 
Βράστε το ρύζι al dente. Μόλις είναι έτοιμο, ξεπλύνετε το καλά με κρύο νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Στραγγίστε το καλά και κρατήστε το στην άκρη.
Βράστε τι φακές, προσχή να μην παραβράσουν και λιώσουν. Ξεπλύνετε τες επίσης με κρύο νερό και στραγγίστε τες καλά.
Βάλτε το ρύζι και τις φακές μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, την πιπεριά σε καρεδάκια και το άνηθο ψιλοκομμένο. Αλατίστε και ανακατέψτε καλά.
Ετοιμάστε την βινεγκρέτ : χτυπήστε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν γαλάκτωμα. 
Περιχύσετε την σαλάτα με την βινεγκρέτ και σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη! 



INSALATA DI RISO E LENTICCHIE BELUGA

Insalata fresca e deliziosa! Potete servirla anche come contorno.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 200 gr riso parboiled
                            150 gr lenticchie beluga,                          
                            4 cipollotti,
                            1/2 peperone arancione,
                            3 rametti di aneto,
                            sale qb.
vinaigrette : 100 ml olio e.v.o,
                        100 ml aceto di mele,
                        1 buin pizzico di sale. 
Preparazione :
Fate lessare il riso al dente. Quando sarà pronto. sciacquate con acqua dal rubinetto per fermare la cottura. Scolate bene e tenete da parte.
Fate lessare le lenticchie. Sciacquate pure con acqua fredda e scolate.
Versate riso e lenticchie entro una ciotola capiente. Aggiungete i cipollotti tagliati a rondelle sottili, il peperone tagliato a cubetti e l' aneto tritato. Salate e mescolate bene.
Preparate la vinaigrette : frullate l' olio e l' aceto con il sale, fino ad emulsionare. 
Irrorate la insalate e servite.

Buon appetito! 


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ // INSALATA DI ZUCCHINE CRUDE


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ

Στις αρχές του 1990 είχα βρεθεί στο Μιλάνο, σε μία τρατορία κρυμμένη σε κάποιο δρομάκι κοντά στο Duomo, όπου μεταξύ των άλλων, μας έφεραν μία καταπληκτική σαλάτα, την οποία πρώτη φορά δοκίμαζα στην ζωή μου! Ηταν μία λιτή σαλάτα με ωμό κολοκυθάκι, τόσο νόστιμη, που δεν το πίστευα! Τα κολοκυθάκια ήταν κομμένα με το χέρι σε πολύ ψιλά ζουλιέν (σπιρτόξυλα), υπέροχα τραγανά, γαρνιρισμένα με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, μέντα και λεμόνι. 
Από τότε, δεν έτυχε να την ξαναβρώ αυτή την σαλάτα. Την θυμήθηκα πριν λίγες ημέρες, ψάχνοντας συνταγές με κολοκυθάκια σε ιταλικά σάιτ μαγειρικής, την δοκίμασα και σας την παρουσιάζω σήμερα.
Το ιδανικό είναι τα κολοκυθάκια να κοπούν με το χέρι, σε πάρα πολύ λεπτό ζουλιέν, ώστε να παραμείνουν τραγανά. Αν δεν είναι εφικτό, τα περνάτε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. 
Σερβίρεται ως δροσερή σαλάτα αλλά και ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα, ομελέτες, τυριά ή επάνω σε μπρουσκέτες. 

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 2 τρυφερά κολοκυθάκια (300 gr περίπου)
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα καλής ποιότητας,
                χυμό λεμονιού,
                πιπέρι λευκό, 
                αλάτι,
                φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού.
Προετοιμασία : 
Πλύνετε τα κολοκυθάκια και τρίψτε τα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, μπορείτε να τα κόψετε με το χέρι σε πολύ λεπτά ζουλιέν, αλλά επίσης μπορείτε να τα περάσετε απο την μηχανή για σπαγκέτι λαχανικών ή να τα κόψετε σε πάρα πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο (αυτήν την εκδοχή θα την συναντήσετε και ως "κολοκυθάκια καρπάτσιο" αδόκιμος όρος, καθώς το καρπάτσο - carpaccio - αναφέρεται σε κρέας και όχι σε λαχανικά!).
Αλατίστε, πιπερώστε, προσθέστε χυμό λεμονιού και λάδι και αφήστε τα να μαριναριστούν για ένα μισάωρο. 
Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού και σερβίρετε. 



INSALATA DI ZUCCHINE CRUDE

L' insalata di zucchine crude, l' avevo assagiata per la prima volta nel lontano 1992, in una trattoria di Milano, e ne sono rimasta affascinata. Poi, non so perchè, non avevo mai cercato di prepararla a casa, fino qualche giorno fa, che cercavo ricette per smaltire 3 zucchine, comprate per sbaglio. 
Da quanto mi ricordavo, le zucchine erano tagliate a mano, in sottilissimo julienne; io non avevo la pasienza di tagliarle a mano, e così le ho grattugiato con una grattugia a fori larghi. 
Le zucchine crude marinate, vanno sevite come insalata ma anche come contorno, con carne arrostita, pesce, omelette o firttate, formaggi o con bruschette. 

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 zucchine teneri (300 gr ca.),
                            olio e.v.o.,
                            succo di limone,
                            pepe bianco macinato, 
                            sale,
                            fresche foglie di menta o basilico.
Preparazione : 
Lavate e spuntate le zucchine. Grattugiatele con una grattugia a fori larghi; come abbiano già detto alla premessa, in altrenativa potete tagliarle a julienne, passarle dalla apposita macchina per spaghetti di verdure, o tagliarle molto sottili con una mandolina.
Salate e pepate, condite con il succo di limone e l' olio, e lasciate marinare per mezz'oretta. 
Cospargete con foglie tritate di menta o basilico e servite. 

ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ // TORTA ALLA NUTELLA


ΕΥΚΟΛΗ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Εύκολη, δροσερή, νόστιμη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού. 
Συνταγούλα εύκολη και καλοκαιρινή, απο αυτές που δεν χρειάζεται να ανάψετε τον φούρνο για να την φτιάξετε! Στην συνταγή χρησιμοποίησα nutella, αλλά, εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιαδήποτε άλλη πραλινα φουντουκιού του εμπορίου.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 300 ml γάλα φρέσκο πλήρες, 
                30 gr κακάο άγλυκο,
                30 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
                50 ml κονιάκ ή ρούμι,
                500 ml κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
                100 gr ζάχαρη άχνη,
                200 gr μπισκότα σαβαγιάρ,
                400 gr πραλίνα φουντουκιού,
                100 gr κροκαν φουντουκιού.
Προετοιμασία : 
Διαλύστε το κακάο στο γάλα. Βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε την ζάχαρη και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε το απο την φωτιά. Ζυγίστε 60 gr και κρατήστε τα στην άκρη. Αφήστε το υπόλοιπο να κρυώσει και προσθέστε το κονιάκ.  
Στον μικροκυματικο (ή σε μπαίν-μαρί) ζεστάνετε την πραλίνα με τα 60 gr του γάλακτος. Προσθέστε και το κροκάν φουντουκιού, αφού κρατήσετε στην άκρη 2 κουταλιές για την διακόσμηση, και αναμείξτε. Αφήστε την κρέμα να χλιαρίνει.
Χτυπήστε το μισό λίτρο κρέμα γάλακτος με την άχνη για να φτιάξετε την σαντιγί. Βάλτε την σε ένα κορνέ με φαρδιά μύτη. 
Βάλτε ένα τσέρκι 22 εκ. μέσα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αν έχετε την ειδική λωρίδα pvc για τις τούρτες (cake roll), επενδύστε το τσέρκι από την εσωτερική πλευρά, ώστε να μπορέσετε να ξεφορμάρετε εύκολα την τούρτα σας!
Βουτήξτε τα σαβαγιάρ στο μείγμα του γάλακτος και τοποθετήστε μία στρώση μέσα στο τσέρκι. Ρίξτε απο επάνω πρώτα την μισή πραλίνα και έπειτα την μισή σαντιγί (με το κορνέ). 
Δημιουργήστε μια δεύτερη στρώση με σαβαγιάρ εμποτισμένα με το σιρόπι σοκολάτας; καλύψτε με την υπόλοιπη πραλίνα. Διακοσμήστε την επιφάνεια με ροζέτες σαντιγί. Κρατήστε λίγη σαντιγί για το γαρνίρισμα. 
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφαιρέστε το τσέρκι, αφαιρέστε και την πλαστική ταινία. Γαρνίρετε την βάση με ροζέτες σαντιγί. Συμπληρώστε την διακόσμηση της τούρτας σκορπίζοντας την επιφάνεια το κροκάν φουντουκιού.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. 

 


TORTA ALLA NUTELLA

Una torta alla nutella è sempre gradita!
Ricettina furba e facile, con pochi ingredienti ed il minimo necessario di cottura. Buona come dessert, perfetta anche come torta di compleanno! 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 300 ml latte fresco intero, 
                            30 gr cacao amaro,
                            30 gr zucchero semolato,
                            50 ml brandy o rum, 
                            500 ml panna a 30% grassi,
                            100 gr zucchero a velo,
                            200 gr savoiardi,
                            400 gr nutella,
                            100 gr granella di nocciole.
Preparazione :
Stemperate il cacao nel latte. Versate in un pentolino, aggiungete lo zucchero e scaldate fino al punto di ebollizione. Mescolate per fare sciogliere lo zucchero e ritirate dal fuoco.
Tenete da parte 60 gr e lasciate il resto raffreddare per aggiungere il brandy.
Scaldate la nutella al microonde, aggiungete il latte tenuto da parte e mescolate. 
Tenete da parte 2 cucchiai di granella di nocciole e aggiungete il resto alla nutella. 
Montate la panna con lo zucchero a velo. Ponete in un sac-a-poche con bocchetta larga a stella.
Disponete un anello da 22 cm su un vassoio da portata. Se disponete l' apposita striscia di acetato, foderate l' anello, per facilitare poi l' estrazione dell' anello.
Passate i savoiardi dalla bagna e disponeteli nell' anello. Versate sopra metà della nutella, livellate e coprite con metà di panna montata. 
Continuate l' assemblaggio della torta, con un secondo strato di savoiardi bagnati, versate poi la nutella restante e alla fine coprite la torta con ciuffetti di panna montata (tenete un po' da parte per la finitura).
Ponete la torta nel frigo per almeno 3 ore. 
Eliminate prima l' anello e poi la striscia di acetato. Decorate la torta con ciuffetti di panna montata attorno alla base e spolverate con la granella di nocciole.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni.