ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ // PEPERONI ROSSI IN AGRODOLCE


ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ

Αφού φτιάξαμε την σάλτσα ντομάτα στα τέλη του Αυγούστου, συνεχίσαμε με τις υπόλοιπες χειμωνιάτικες κονσέρβες. Τον Σεπτέμβρη τον έχω συνδέσει με τις πιπεριές, καθώς αυτόν τον μήνα οι κόκκινες, σαρκώδεις, οι λεγόμενες Φλωρίνης, αλλά και οι καυτερές, είναι στα καλύτερα τους, αλλά και στην καλύτερη τιμή! Με τις γλυκές φτιάξαμε πάστα πιπεριάς και αϊβάρ, ενώ με τις καυτερές μπούκοβο, σπιτικό ταμπάσκο, το olio santo (λάδι καφτερής πιπεριάς) και πάστα καυτερής πιπεριάς.
Τι ψητές πιπεριές συνήθως τις καταψύχω σε μικρές ποσότητες, φέτος όμως θέλησα να δοκιμάσω και την συντήρηση σε βάζα, όπως αυτές που βρίσκουμε στο εμπόριο. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Τις πιπεριές τις έψησα στα κάρβουνα, όπως συνηθίζω πάντα, και προτίμησα να τις συσκευάσω μέσα σε μικρά βαζάκια, ώστε να καταναλώνονται αμέσως και να μην μένει το βάζο ανοιχτό για πολλές μέρες. Στα μισά βαζάκια πρόσθεσα και σκόρδο; αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως κάππαρη, κόλιαντρο ή μαϊντανό.

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 5 kg πιπεριές Φλωρίνης.
για την οξάλμη : 500 ml ξύδι,
                               1 lt νερό,
                               50 gr αλάτι,
                               50 gr ζάχαρη,
                               30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
προαιρετικά : σκόρδο, κάππαρη.
Προετοιμασία :
Ψήστε τις πιπεριές, κατά προτίμηση στο κάρβουνο. Αφαιρέστε την φλούδα, το κοτσάνι και επιμελώς όλα τα σποράκια τους.
Ετοιμάστε την οξάλμη : σε μία κατσαρόλα βάλτε το νερό, το ξύδι, το αλάτι και την ζάχαρη, και βάλτε τα να βράσουν 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη. Τελευταίο προσθέστε και το ελαιόλαδο. Η ποσότητα της οξάλμης ήταν υπεραρκετή για τα βάζα που έφτιαξα; αν τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε είναι μεγαλύτερα ή δεν είναι γεμάτα μέχρι επάνω, ίσως χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα.
Βάλτε τις πιπεριές σε βάζα που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δες εδώ πως γίνεται); μπορείτε επίσης να προσθέσετε σκόρδο και κάππαρη.  Γεμίστε τα βάζα με την οξάλμη; χτυπήστε τα λίγο στον πάγκο, ώστε να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα που έχουν εγκλωβιστεί και εάν χρειάζεται συμπληρώστε οξάλμη. Κλείστε τα καπάκια. 
Βάλτε τα βάζα μέσα σε μία ψηλή κατσαρόλα, με μία πετσέτα στον πάτο της, ώστε να μην χτυπάνε στο μέταλλο κατά την διάρκεια του βρασμού. Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως. Βράστε τα βάζα 10 λεπτά, βγάλτε τα με προσοχή, ακουμπήστε τα στον πάγκο αναποδογυρισμένα και αφήστε τα να κρυώσουν έτσι.
Αφήστε τα να σταθούν 2-3 μέρες πριν τα δοκιμάσετε.
Διατηρούνται για πολλούς μήνες, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.



PEPERONI ROSSI IN AGRODOLCE

Per me settembre è il mese dei peperoni, siccome ci sono in abbondanza e a buon mercato, e mi approfitto per preparare la pasta di peperoni dolci, la salsa ajvar, e con i piccanti il patè, il bukovo, l' olio santo ed il tabasco home made
I peperoni rossi carnosi, chiamati in Grecia peperoni da Florina, dalla cittadina che si coltivavano originariamente, spesso li consevo nel frezzer, già arrostiti e sbucciati. Quest' anno però ho preferito prepararli in agrodolce, simili alle conserve che si trovano di solito al mercato. Li ho messo in barattoli piuttosto piccoli, perchè non avendo una famiglia numerosa è difficile consumare un intero barattolo da mezzo kilo, tutto ad una volta o in breve tempo. Ad alcune conserve ci ho messo anche aglio in fettine, ci andrebberro bene anche i capperi, semi di coriandolo ed il prezzemolo.

Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 5 kg peperoni rossi carnosi.
per la salamoia : 500 ml aceto di vino bianco,
                               1 lt acqua,
                               50 gr sale,
                               50 gr zucchero,
                               30 gr olio e.v.o.
facoltativo : aglio, capperi.
Preparazione :
Fate arrostire i peperoni, preferibilmente alla brace, che li conferisce l' odore dell' affumicato. 
Preparare la salamoia : fate bollire là acqua con l' aceto, il sale e lo zucchero, fino che si sciolgano completamente. Per ultimo aggiungete l' olio. 
Come ho scritto alla premessa, preferisco utilizzare dei barattoli piuttosto piccoli, siccome una volta aperti si possa utilizzare subito tutto il loro contenuto. Sistemate i peperoni arrostiti entro i barattoli, precedentemente sterilizzati; se vi piace aggiungete anche dei spicchi d' aglio e capperi. Riempite con la salamoia fino all' orlo; sbatteteli sul banco per fare eliminare eventuali bolle d' aria e aggiungete della salamoia, se necessario. 
Chiudete i coperchi e poi mettete i barattoli a bollire per 10 minuti, entro una pentola, coperti d' acqua. Estraette attentamente, per non scottarvi, e lasciateli raffreddare capovolti.
Lasciate stagionare per un paio di giorni, prima di assaggiarli.
Si conservano per parecchi mesi, in luogo fresco e buio.


2 σχόλια:

  1. καλημέρα,
    πληροφοριακά και μόνο τις ποσότητες ζάχαρης, αλατιού κτλ πως τις υπολογίζεις; Υπάρχει κάποιο γενικός κανόνας πχ η οξάλμη θέλει 5% ζάχαρη κ 5% αλάτι; Ή μετά απο δοκιμές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτην την αναλογια βρηκα σε ιταλικα σαϊτ μαγειρικης. Το δοκιμασα και μου αρεσε, οποτε δεν χρειαστηκε να διορθωσω κατι ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.