ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // CONCHIGLIONI RIPIENI


ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Conchiglioni, δηλαδή μεγάλα κοχύλια, ένα είδος ζυμαρικού μάλλον δυσεύρετο στην Ελλάδα. Οπως όλα τα ανάλογα είδη ζυμαρικών (paccheri, lumaconi, cannelloni), τα οποία είναι ευμεγέθη και έχουν κοιλότητα, ο ιδανικός τρόπος για να μαγειρευτούν είναι γεμιστά στον φούρνο.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 500 gr conchiglioni.
για την σάλτσα : 1 σκελίδα σκόρδο,
                               4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                               1 lt σπιτική σάλτσα πασάτα ντομάτας,
                               4 φύλλα βασιλικού,
                               αλάτι.
για την γέμιση : 500 gr κιμάς ανάμεικτος,
                              50 gr παντσέτα (αλλαντικό),
                              1 κρεμμύδι,
                              4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                              100 ml κρασί κόκκινο,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                              αλάτι,
                              1 αυγό,
                              1 ασπράδι αυγού,
                              200 gr μοτσαρέλα,
                              30 gr αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano τριμμένη.
για το ψήσιμο : 150 gr μοτσαρέλα.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από την σάλτσα. Τσακίστε το σκόρδο, σοτάρετε το στο ελαιόλαδο, προσθέστε την πασσάτα (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη) και 1 ποτήρι νερό. Αλατίστε, προσθέστε τον βασιλικό ψιλοκομμένο, και αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πηχτώσει. Αφαιρέστε το σκόρδο πριν χρησιμοποιήσετε την σάλτσα.
Μέχρι να βράσει η σάλτσα ετοιμάστε την γέμιση. Ψιλοκόψτε την παντσέτα. Αν δεν βρείτε παντσέτα (δηλαδή μπέικον αλλά όχι καπνιστό, εγώ φτιάχνω μόνη μου - δες εδώ πως γίνεται) μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε και μπέικον του εμπορίου. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε το με το λάδι, μέσα σε ένα τηγάνι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε την παντσέτα και τον κιμά και σοτάρετε το μίγμα πολύ καλά, μέχρι να καβουρντιστεί. Σβήστε με το κρασί, αλατίστε και πιπερώστε. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
Ψιλοκόψτε την μοτσαρέλα. 
Προσθέστε στον κιμά την μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, τα αυγά και αναμείξτε. 
Βράστε τα κοχύλια αυστηρά αλ ντέντε (στην συσκευασία τους αναγράφεται συνήθως ο χρόνος προ-βρασίματος, αφού χρησιμοποιούνται μόνο για να γίνουν γεμιστά). Στραγγίστε τα αμέσως, απλώστε τα μέσα σε ένα ταψί, ώστε να μη κολλήσουν μεταξύ τους και ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο. 
Μόλις χλιαρίνουν τα κοχύλια, γεμιστά τα και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέστε από επάνω και ανάμεσα τους την σάλτσα και σκορπίστε από επάνω την υπόλοιπη μοτσαρέλα, ψιλοκομμένη. 
Σκεπάστε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. 
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά. Το αλουμινόχαρτο δεν το αφαιρώ, για να μην στεγνώσουν τα ζυμαρικά. Αν θέλετε πιο ροδοψημένη κρούστα, μπορείτε να τα βάλετε 2 λεπτά στο γκριλ.
Βγάλτε το ταψάκι από τον φούρνο, αφήστε τα να σταθούν ένα τεταρτάκι και σερβίρετε τα αμέσως.



CONCHIGLIONI RIPIENI

I conchiglioni sono un formato di pasta destinato ad essere cucinato ripieno e cotto al forno. In Grecia questo formato è piuttosto raro, ma ogni tanto si scopre qualche negozio che importa la pasta italiana (ho utilizzato i conchiglioni de La Molisana).

Dosi : per 6 persone 
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 500 gr conchiglioni.
per il sugo : 1 spicchio d' aglio,
                       4 cucchiai olio e.v.o.,
                       1 lt passata di pomodoro fatta a casa,
                       4 foglie di basilico,
                       sale qb.
per il ripieno : 500 gr carne mista macinata,
                            50 gr pancetta fatta a casa,
                            1 cipolla,
                            4 cucchiai olio e.v.o.,
                            100 ml vino rosso,
                            pepe nero macinato,
                            sale qb.,
                            1 uovo,
                            1 albume,
                            200 gr mozzarella,
                            30 gr parmigiano reggiano grattugiato,
per la finitura : 150 gr mozzarella.
Preparazione :
Cominciate dalla preparazione del sugo. Schiacciate l' aglio, saltatelo con l' olio, aggiungeta la passata e 1 tazza di acqua calda. Salate a piacere, aggiungete il basilico tritato e lasciate cuocere su fuoco dolce fino a pippiare.
Nel frattempo preparate il ripieno. Tritate la pancetta e la cipolla.
Saltate la cipolla con l' olio entro una padella. Aggiungete la pancetta e la carne macinata e fate rosolare. Sfumate col vino, salate e pepate. Ritirate la padella dal fuoco e lasciate intiepidire. 
Tagliate la mozzarella a cubetti. Aggiungetela alla carne rosolata, insieme al parmigiano e le uova. Mescolate. 
Lessate la pasta rigorosamente al dente (sulla confezione viene scirtto il tempo di pre-cottura, siccome questo formato è destinato per ulteriore cottura al forno). Scolate, trasferite la pasta entro una teglia, distanziando i conchiglioni tra di loro, per evitare di attaccarsi, e irrorate con poco olio. 
Appena intiepiditi i conchiglioni, riempite la conca con la farcia. Posizionateli entro una terrina o pirofila. Versate il sugo e cospargete con la mozzarella restante.
Coprite la terrina con carta stagnola e infornate in forno già caldo a 180°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 40 minuti ca. Se volete la crosticina croccante, potete passarli anche dal grill per un paio di minuti.
Sfornate, lasciate riposare per una ventina di minuti e servite subito.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.