ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ // POLLO MARINATO ALLO YOGURT CON VERDURE AL FORNO


ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Δεν ξέρω πως γίνεται και τα περισσότερα από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά θέλουν φούρνο! Ευτυχώς φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει υπερβολικές ζέστες, οπότε το άναμμα του φούρνου δεν επιβαρύνει και πολύ την θερμοκρασία μέσα στο σπίτι ...
Φαγάκι εμπνευσμένο και πάλι από την τούρκικη κουζίνα σας ετοίμασα σήμερα. Το Patlicanli Kebap, μια συνταγή που συνηθίζεται στην Νότια Τουρκία, είναι μπριάμ ή τουρλού αλλά με κοτοπουλάκι, που γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο, αφού μαρινάρεται σε γιαούρτι με πάστα πιπεριάς και ντομάτας, σκόρδο και μπαχαρικά. Μην παραλείψετε το τηγάνισμα των λαχανικών, δίνει άλλη νοστιμιά!

Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 700 gr κοτόπουλο φιλέτο στήθος ή μπούτι ή ανάμεικτα.           
για την μαρινάτα : 2 σκελίδες σκόρδο,
                                   3 κ.σ. γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό,
                                   1 κ.σ. γεμάτη σπιτικό πελτέ ντομάτας,
                                   1 κ.γ. γεμάτο πάστα πιπεριάς,
                                   1 κ.γ. pul biber,
                                   1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                   πιπέρι μαύρο.
για το μπριάμ : 1 κρεμμύδι,
                            2 μελιτζάνες,
                            3 κολοκυθάκια τρυφερά,
                            1 λεπτόφλουδη κόκκινη πιπεριά,
                            1 κίτρινη πιπεριά,
                            2 πράσινες πιπεριές κέρατο,
                            1 φλ. καφέ (50 ml) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                            πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                            αλάτι.
για την σάλτσα : 1 κ.σ. πάστα πιπεριάς,
                               1 κ.σ. σπιτικό πελτέ ντομάτας,
                               1 φλ. νερό.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τα υλικά της μαρινάτας. Προσθέστε το κοτόπουλο, αναμείξτε καλά, σκεπάστε με μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για ένα δίωρο. Μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο από το προηγούμενο βράδυ και να το αφήσετε όλη την νύχτα στο ψυγείο.
Αφαιρέστε τις άκρες από τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε κύβους. Πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε τες να σταθούν μία ωρίτσα, να βγάλουν τα υγρά τους; ξεπλύνετε τες και στύψτε τες καλά. 
Αφαιρέστε τι άκρες απο τα κολοκυθάκια, κόψτε τα σε ροδέλες, πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι, αφήστε τα μία ωρίτσα να στραγγίσουν τα υγρά τους, ξεπλύνετε τα και αφήσετε τα να στραγγίσουν καλά.
Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τες σε κομμάτια. Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το επίσης σε χοντρά κομμάτια.
Σωτάρετε τις μελιτζάνες με το μισό λάδι; τοποθετήστε τες μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Στο υπόλοιπο λάδι σωτάρετε πρώτα τα κομμάτια του κοτόπουλου; αφού ροδίσει βγάλτε τα και τοποθετήστε τα και αυτά μέσα στο ταψάκι. Στο λάδι που περίσσεψε, σωτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Προσθέστε τα και αυτά στα υπόλοιπα υλικά στο ταψάκι.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε τέλος και τα υλικά της σάλτσας. Διαλύστε την πάστα πιπεριάς και το ντοματοπελτέ στο νερό και αφήστε να πάρουν κανα-δυό βράσεις. Προσθέστε 1-2 πρέζες αλάτι, λίγο πιπέρι και περιχύσετε με την σάλτσα το κοτόπουλο και τα λαχανικά.
Ψήστε το μπριάμ σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε το ζεστό. Μπορείτε να συνοδέψετε με ρύζι πιλάφι, πλιγούρι ή πουρέ πατάτας.            



POLLO MARINATO ALLO YOGURT CON VERDURE AL FORNO

Oggi prepariamo un piatto estivo con ricettina facile e gustosa, tratta dalla cucina turca di tradizione. Il nome Patlicanli Kebap indica un piatto con melanzane e carne, in questo caso pollo, marinato allo yogurt, insaporito ulterioremente dai concentrati di peperoni dolci e pomodoro, aglio e spezie. 
Servitelo come secondo. Se poi preferite i piati unici, come noi in Grecia, servitelo con un contorno di riso pilaf, bulgur o purè di patate.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 700 filetto di pollo (petto o coscie).           
per la marinata : 2 spicchi d' aglio,
                                 3 cucchiai yogurt greco tradizionale,
                                 1 cucchiaio colmo di triplo concentrato di pomodoro,
                                 1 cucchiaino pasta di peperoni dolci,
                                 1 cucchiaino pul biber,
                                 1 cucchiaio olio e.v.o.,
                                 pepe nero macinato.
per le verdure stufate : 1 cipolla,
                                          2 melanzane,
                                          3 zucchine teneri,
                                          1 peperone rosso,
                                          1 peperone giallo,
                                          2 peperoni verdi,
                                          1 tazzina da caffè (50 ml) olio e.v.o.,
                                          pepe nero macinato,
                                          sale.
per il sugo : 1 cucchiaio pasta di peperoni dolci,
                       1 cucchiaio triplo-concentrato di pomodoro,
                       1 tazza di acqua.
Preparazione :
Tagliate il pollo a pezzi.
Entro una ciotola, mescolate tutti gli ingredienti per la marinata. Aggiungete il pollo e mescolate. Coprite con pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per un paio d' ore, o per tutta la notte.
Spuntate le melanzane e tagliate a cubetti. Cospargete con sale grosso, ponete in un colapasta e lasciate colare l' acqua di vegetazione. Sciacquate e strizzate.
Spuntate le zucchine e tagliate a fettine. Cospargete con sale grosso, ponete in un colapasta e lasciate colare l' acqua di vegetazione. Sciacquate e lasciate sgocciolare bene.
Mondate i peperoni, eliminate semi e filamenti e tagliate a pezzetti. Mondate la cipolla e tagliatelagrossolanemente.
Saltate le melanzane con metà dell' olio. Disponete entro una teglia o pirofila. Nell' olio restante saltate prima di tutto i pezzi del pollo, fino a prendere colore. Traferiteli pure nella teglia. Aggiungete poi la cipolla i peperoni e le zucchine e saltate fino ad appassire. Uniteli agli altri ingredienti nella teglia.
Aggiungete nella padella le paste di peperoni e pomodori e stemperate con l' acqua calda. Lasciate cuocere per qualche minuto e versate il sugo nella teglia.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 40-45 minuti, fino a dorare.
Servitelo caldo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.