ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ // CROSTATA DI ZUCCHINE


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Το φθινόπωρο φέτος φαίνεται να είναι αργοπορημένο, οπότε ο καιρός ακόμη σηκώνει και φαγητά που έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε την άνοιξη ή το καλοκαίρι.
Αυτή η τάρτα με τα κολοκυθάκια ήταν η έμπνευση της στιγμής γιά ένα γεύμα που να ξεφεύγει λίγο από τις συνηθισμένες μας γεύσεις. Χρησιμοποίησα ολόκληρα κολοκυθάκια, αφού βρήκα ωραία, τρυφερά στην λαϊκή, μπορείτε όμως κάλιστα να την φτιάξετε και με την ψίχα που περισσεύει όταν αδειάζουμε τα κολοκύθια γιά να τα μαγειρέψουμε γεμιστά.

Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά :
γιά την βάση : 1 δόση πατ μπριζέ με κρασί
γιά την γέμιση : 750 gr κολοκυθάκια,
                              1 μεγάλο κρεμμύδι,
                              100 gr παντσέτα (αλλαντικό, εναλλακτικά μπέϊκον) σε μία φέτα,
                              20 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο παρθενο έξτρα,
                              4 αυγά,
                              1 φλ. καφέ κρέμα γάλακτος,
                              100 gr κασέρι,
                              50 gr αυθεντική παρμεζάνα parmigiano reggiano τριμμένη,
                              μία φουντίστα μαϊντανό,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                              αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την βάση της τάρτας, δηλαδή την πατ μπριζέ με ελαιόλαδο και λευκό κρασί, με τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Πλύνετε τα κολοκυθάκια αφαιρέστε τις άκρες τους και κόψτε τα σε κομματάκια (κόψτε το κολοκυθάκι κατά μήκος στα 4 και έπειτα σε φετούλες). Βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίστε τα με αλάτι και αφήστε τα μισή ωρίτσα, να στραγγίσουν από τα περιττά υγρά.
Τρίψτε το κασέρι και αναμείξτε το με την παρμεζάνα.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό
Κόψτε την παντσέτα σε κυβάκια.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, σωτάρετε την παντσέτα με το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τα κολοκυθάκια και σωτάρετε γιά μερικά λεπτά, να μαραθούν, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Αλατίστε και πιπερώστε. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και αφήστε το να χλιαρίνει.
Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέστε τα στα κολοκυθάκια μαζί με τα τυριά και αναμείξτε.
Περάστε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι για τάρτες, διαμέτρου 26-28 εκ.
Με τον πλάστη ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο. Στρώστε το μέσα στο ταψάκι και καλύψτε και τα τοιχώματα του μέχρι το χείλος. Τρυπήστε την ζύμη με ένα πιρούνι.
Ρίξτε την γέμιση μέσα στο ταψάκι. Προσθέστε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ψήστε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε την να χλιαρίνει αρκετά, ώστε να μπορέσετε να την κόψετε χωρίς να διαλυθεί.
Η τάρτα με τα κολοκυθάκια τρώγεται ευχάριστα τόσο χλιαρή όσο και κρύα.




CROSTATA DI ZUCCHINE

Questa golosa crostata di zucchine, è ideale per primo o per un pranzo veloce ma sostanzioso!
Potete preparla sia con le zucchine intere chè con la polpa avanzata dalle zucchine svuotate per farle ripiene (vedi ricetta qui). 
Per la base della crostata ho utilizzato la pasta brisè al vino.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la base : 1 dose pasta brisè al vino bianco e olio e.v.o.
per il ripieno : 750 gr zucchine,
                           1 cipolla grande
                           100 gr pacetta tesa a dadini,
                           20 ml (2 cucchiai) olio e.v.o.,
                           4 uova,
                           1 tazzina da caffè panna fresca,
                           100 gr formaggio kassèri,
                           50 gr parmigiano reggiano grattugiato,
                           1 ciuffo di prezzemolo,
                           pepe nero macinato,
                           sale qb.
Preparazione :
Preparate la pasta brisè con le istruzioni che troverete qui. Coprite con pellicola transparene e lasciate riposare nel frigo. 
Lavate, spuntate le zucchine e tagliatele a pezzetti. Ponete in un colapasta, cospargete con sale e lasciate per mezz' oretta, a sgocciolare la loro acqua di vegetazzione. 
Tritate il formaggio kassèri (è un formaggio tradizionale greco da latte vaccino, potete sostituirlo con il provolone). Mescolate con il parmigiano.
Tritate la cipolla ed il prezzemolo.
In un tegame saltate la pancetta con l' olio. Aggiungete la cipolla e saltate fino a rosolare. Aggiungete le zucchine, salate, pepate e slatate per qualche minuto fino ad appassire ma restare pure croccanti. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Sbattete le uova con la panna. Versate il composto nel tegame, aggiungete gli formaggi e mescolate.
Spenellate con olio uno stampo per crostate, da 26-28 cm di diametro.
Estraette l' impasto dal frigo e lavorate un po' con le mani. Tirate in una sfoglia, trasferitela nello stampo e rivestitelo tutto, pure le pareti fino all' orlo. Foderate con le rebbi di una forchetta.
Versate il ripieno sulla pasta brisè. Cospargete con il prezzemolo. 
Infornate in forno già caldo a 180°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 40 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate intiepidire, per poter tagliare la crostata senza essere disfatta.
E buona sia tiepida che fredda.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.