ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΡΥΖΙ
(SPANISH RICE)
Το λεγομενο "ισπανικο ρυζι" δεν εχει καμμια σχεση με την ισπανικη κουζινα! Προερχεται απο την μεξικανικη κουζινα και πολυ πιθανον να του δοθηκε αυτο το ονομα, απλα επειδη οι μεξικανοι ειναι ισπανοφωνοι... Στο Μεξικο δε, ονομαζεται απλα arroz, δηλαδη ρυζι.
Σερβιρεται συνηθως ως συνοδευτικο σε διαφορα πιατα της μεξικανικης κουζινας.
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 1/2 φλυτζανι ρυζι μακρυκοκο,
2 κ.σ. ελαιολαδο ή σπορελαιο,
2 κ.σ. κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
1 μικρη σκελιδα σκορδο, ψιλοκομμενη,
1/2 κοκκινη πιπερια σε κυβακια,
1 κ.σ. ντοματοπελτε,
3 φλ. σπιτικο ζωμο κοτοπουλου,
1/2 κουταλακι παπρικα,
1 πρεζα κυμινο,
αλατι,
1 κ. ψιλοκομμενο κολιαντρο,
1/2 κ.γ. ρίγανη,
τον χυμό απο 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασια :
Βαλτε το λαδι σε μια μικρη κατσαρολα και μολις ζεσταθει, προσθεστε το κρεμμυδι και σοταρετε μεχρι να μαραθει. Προσθεστε το ρυζι, το σκορδο και την πιπερια και σοταρετε μεχρι να παρει χρωμα. Προσθεστε τον ντοματοπελτε, την παπρικα και το κυμινο. Σωταρετε για 1-2 λεπτα και προσθεστε τον ζωμο, ζεστο. Αλατιστε, σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε το ρυζι να σιγοβρασει για 15 λεπτα περιπου.
Οταν τραβηξει τα υγρα του και αρχισουν να εμφανιζονται στην επιφανεια τρυπες, προσθετε το κολιαντρο, την ριγανη και τον χυμο του λεμονιου. Ακατεψτε το γρηγορα μια φορα. Σβηστε την φωτια και αφηστε το να σταθει για ακομη 15-20 λεπτα περιπου.
Σερβιρετε το κατα προτιμηση ζεστο.
* Νοέμβριος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
RISO ALLA MESSICANA
(SPANISH RICE)
Il riso alla messicana lo incontrerete nella cucina Tex-Mex come spanish rice, cioè riso spagnolo, anche se non ha daffare con la cucina sagnola! Molto probabilmente, sono stati gli americani, amanti della cucina mexicana, che gli hanno dato questo nome, associando la lingua parlata in Mexico, cioè lo spagnolo, con le origini della ricetta. In Mexico viene chiamato semplicemente arroz, cioè riso.
E un contorno della cucina mexicana che accompagna di solito carni arrostiti.
Dosi : per 4 persone
Difficolta : facile
Ingredienti : 1 1/2 tazza di riso a chicco lungo,
2 cucchiai di cipolla tritata finemente,
1 piccolo spicchio d'aglio tritato,
1/2 peperone tosso tagliato a cubetti,
1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
2 cucchiai di olio di oliva o olio di semi,
3 tazze di brodo di pollo,
1/2 cucchiaino di paprica (dolce o piccante),
un pizzico di cumino,
sale,
1 cucchiaio di coriandolo fresco tritato,
1/2 cucchiaino di origano,
succo da 1/2 limone.
Preparazione :
Saltate la cipolla con l' olio, in una casseruola. Aggiungete l'aglio, il peperone ed il riso, e saltate altate fino a cominciare a prendere colore. Aggiungete il triplo-concentrato del pomodoro, la paprica ed il cumino.
Aggiungete il brodo, caldo e salate. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per 15-20 minuti. Quando si ritira tutto il liquido e cominciano a formarsi dei buchi alla superficie, aggiungete il succo del limone, il coriandolo e l' origano, mescolate velocemente una sola volta e corperchiate subito.
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per 15-20 minuti.
Servite il "riso spagnolo" preferibilmente caldo.
* Novembre 2019 : aggiornamento del post con nuove foto
Υπέροχο, από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!
Υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το έτρωγα ως κυρίως πιάτο, να είσαι σίγουρη.
Επειδή πρόσφατα αγόρασα καπνιστή πάπρικα και είμαι ενθουσιασμένη γιατί έχει εκπληκτικό άρωμα, θα του έβαζα αυτήν !!!
Τι λες κι εσύ Μαρίνα ???