ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΑΦΡΑΤΟ ΜΠΡΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ // BRIOCHE SENZA IMPASTO


ΑΦΡΑΤΟ ΜΠΡΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Θα μπορουσε να ονομαζεται και "μπριος για αρχαριες" ή "μπριος για εργαζομενες", αλλα αυτη η συνταγη κυκλοφορει στα ιταλικα blogs ως "μπριος χωρις ζυμωμα", διοτι ως γνωστον, το σωστο ζυμωμα, ειναι πολυ σημαντικο για να φουσκωσει ωραια μια ζυμη μπριος. Αυτη η ζυμη εχει δυο πολυ μεγαλα πλεονεκτηματα : πρωτον, ετοιμαζεται μεσα σε λιγα λεπτα και με ελαχιστο κοπο και δευτερον, διατηρειται στο ψυγειο μεχρι 5 ημερες. Προσωπικα, αυτη η συνταγη με εχει σωσει, γιατι μπορω να εχω διαθεσιμο ενα ωραιο, αφρατο πρωινο τσουρεκακι, καθε μερα, και ετσι ο φουρνος της γειτονιας με εχει χασει... Συνηθως παρασκευαζω διπλη ποσοτητα ζυμης, την μιση την ψηνω την επομενη ημερα (την διαδικασια την εξηγω αναλυτικα παρακατω) και την υπολοιπη μιση, μετα απο 3 ημερες, οποτε καλυπτω ολη την εβδομαδα. Φυσικα μπορουν να γινουν και παραλλαγες ως προς την γευση, αλλα επισης μπορει το μπριος να γινει και γεμιστο με νουτελλα ή μαρμελαδα.
Η συνταγη γι'αυτο το μπριος, που σιγουρα θα αγαπησετε, προερχεται απο εδω , που το ειδε απο εδω, που το ειχε δει απο εδω - οπως καταλαβαινετε η συνταγη αυτη κυκλοφορει!
Βεβαια, εχω κανει κι εγω την σχετικη μου παρεμβαση στην συνταγη, οσον αφορα τα αρωματα.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολο
Υλικα : 250 gr αλευρι δυνατο,
                100 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                75 ml νερο σε θερμοκρασια δωματιου,
                75 gr μελι ή 100 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                2 αυγα ,
                1 κουταλακι του γλυκου αφυδατωμενη μαγια μπυρας,
                ξυσμα απο την φλουδα μισου ακερωτου πορτοκαλιου,
                1 κοφτο κουταλακι του γλυκου μαχλεπι.
για την επικαλυψη  : 1 κροκο αυγου,
                                       αμυγδαλα τριμμενα ή γκρανελλα ζαχαρης.
Προετοιμασια : 
Χρησιμοποιηστε ενα ευρυχωρο σκευος. Χτυπηστε ελαφρα τα αυγα. Προσθεστε ολα τα υλικα και ανακατεψτε καλα το μιγμα με μια ξυλινη κουταλα, μεχρι να ομογενοποιηθει. Σκεπαστε την ζυμη με μια πετσετα και αφηστε την για ενα διωρο σε θερμοκρασια δωματιου (23-25°C). 
Βγαλτε την πετσετα, σκεπαστε την ζυμη με διαφανη μεμβρανη και βαλτε την στο ψυγειο. Η ζυμη πρεπει να παραμεινει στο ψυγειο τουλαχιστον ενα 24ωρο, με μαξιμουμ χρονο τις 5 ημερες. Ολο αυτο το χρονικο διαστημα, παρ'ολο που η θερμοκρασια μεσα στο ψυγειο ειναι χαμηλη, η ζυμη συνεχιζει να φουσκωνει και θα διπλασιαστει περιπου σε ογκο. 
Βγαλτε την ζυμη απο το ψυγειο και χωριστε την σε τρια μερη. Με καθε κομματι πλαστε ενα κορδονακι και επειτα πλεξτε τα κορδονακια μεταξυ τους, ωστε να σχηματισετε μια πλεξουδα. Τοποθετηστε την πλεξουδα μεσα σε μια βουτυρωμενη φορμα (μακροστενη 25εκ ή στρογγυλη 22εκ) και αφηστε την σε χλιαρο μερος για να φουσκωσει. Οταν η ζυμη φτασει στο χειλος της φορμας, αλειψτε προσεκτικα, ωστε να μην ξεφουσκωσει, την επιφανεια της με το αυγο, που θα εχετε χτυπησει ελαφρα με 1 κουταλια της σουπας νερο. Πασπαλιστε με τα αμυγδαλα ή με γκρανελλα ζαχαρης. 
Ψηστε το μπριος σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, για 35 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει η επιφανεια του. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει πριν το ξεφορμαρετε. 
Διατηρειται για μερικες ημερες, τυλιγμενο σε διαφανη μεμβρανη ή μεσα σε σακκουλα τροφιμων, γιατι οπως ολα τα μπριος, εχει την ταση να ξεραινεται οταν μενει εκτεθειμενο στον αερα.


BRIOCHE SENZA IMPASTO

Questa ricetta l'ho vista cricolare per i blog italiani, e siccome mi piace tanto la brioche, non potevo resistere alla tentazione di provarla. L'ho torvata squisita, e perdippiù ho risolto il problema della prima colazione, siccome da quando la preparo, ho sempre qualcosa di buono da presentare a tavola. Credo che questa ricetta è ideale per le donne che lavorano e non hanno tanto tempo di passare in cucina, durante i giorni lavorativi. Questo impasto ha due grandi vantaggi : per primo, è facilissimo e velocissimo da preparare e per secondo, si conserva nel frigo, fino a 5 giorni. Così, di solito preparo il doppio della dose riportata sotto; la prima metà la metto a cuocere il giorno dopo e la seconda 3 giorni dopo. Certo, si puo variare gli aromi, o ancora farcirlo con nutella o confettura.
La ricetta che mi ha ispirato l'ho trovata qui, che l'aveva vista qui, che l'aveva trovata qui - come si capisce, questa ricetta circola parecchio... 
Il mio tocco presonale sta negli aromi, con l' aggiunta del mahleb.

Dosi : per 6 persone
Difficolta : molto facile
Ingredienti : 250 gr di manitoba,
                            100 gr di burro a temperatura ambiente,
                            75 ml di acqua a temperatura ambiente,
                            75 gr di miele o 100 gr di zucchero,
                            2 uova ,
                            1 cucchiaino di lievito disidratato,
                            scorza grattugiata da 1/2 arancia non trattata,
                            1 cucchiaino raso di mahleb macinato.
per la copertura : 1 tuorlo,
                                  mandorle tritate o granella di zucchero.
Preparazione : 
Sbattete leggermente le uova. Mettete tutti gli ingredienti in un recipiente capiente e mescolate, fino a prendere un impasto omogeneo e piuttosto appiccicoso. Coprite con un panno e lasciate per un paio d' ore a temperatura ambiente (23-25°C). 
Eliminate il panno, coprite il recipiente con pellicola transaprente e ponetelo nel frigo. Deve rimanere nel frigo per almeno 24 ore, fino a 5 giorni. Durante la sua permanenza nel frigo, l'impasto continua a lievitare e quasi si raddoppia di volume. 
Togliete l'impasto dal frigo e dividetelo in 3. Con ogni pezzo, formate un cordoncino e poi intrecciate i cordoncini tra di loro, per formare una treccia. Ponete la treccia in uno stampo imburrato (rettangolare 25cm o rotondo 22cm) e lasciatela a temperatura ambiente o in luogo tiepido a lievitare. Quando l'impasto arrivi ai bordi dello stampo, spenellate la sua superficie delicatemente, per non farlo sgonfiare, con il tuorlo, sbattuto con 1 cucchiaio d'acqua. Cospargete di mandorle tritate o granella di zucchero.
Cuocete in forno preriscaldato a 170°C, per 35 minuti ca, fino a dorare. Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformare. 
Conservatela avvolta con pellicola transparente o chiuso in un sacchetto per alimenti, perchè come tutte le brioche, tende a rinsecchire se esposta all'aria.

24 σχόλια:

  1. Αυτό το αφράτο χωρίς ζύμωμα είναι για μένα....θα εφαρμοστεί τάχιστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ολον τον κοσμο ειναι Λιλα, μεγαλη ευκολια....
      Μπραβο σ'αυτον που το σκεφτηκε!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία και απλή πρόταση Μαρίνα για το πρωϊνό ή τον απογευματινό μας καφέ!Θα μπορούσα ίσως να πρόσθετα και λόγη μαστίχα που λατρεύω το άρωμά της??Ή θα έφερνε πολύ σε τσουρέκι και δεν είναι αυτό το ζητούμενο?Φιλιά πολλά,πολλά.
    Foteini Thes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα Φωτεινη μου, μπορεις να προσθεσεις οτι αρωμα θελεις! Βεβαια μην περιμενεις η ζυμη να εχει τις ινες του τσουρεκιου, αλλα γινεται απιστευτα αφρατο.
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Μεγάλη μου αδυναμία τα brios!!!
    Κι' εφτιαξα κι' εγώ ένα μέσα στο περασμένο ΣΚ, θα το βάλω σύντομα, αλλά αυτό το χωρίς ζύμωμα πολύ μου άρεσε Μαρίνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλη ευκολια δεν λες τιποτε, Πηνελοπη μου! Με εσωσε και με χασανε και απο τον φουρνο της γειτονιας...

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο...μεγάλη ευκολία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο κι αν ειναι ευκολια! Το φτιαχνεις σημερα και το ψηνεις μετα απο 5 ημερες, απιστευτο, αλλα αληθινο, το εχω δοκιμασει!

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα το μπριός είναι από τις αγαπημένες μου ζύμες.
    Το ψωμί αυτό το αγαπώ. Τώρα το ότι κατάφερες και βρήκες συνταγή που δεν χρειάζεται ζύμωμα, αυτό κι αν είναι δώρο!!!!
    Υπέροχο σου βγήκε στην ολοστρόγγυλη φόρμα που το έβαλες. Πολύ ευπαρουσίαστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου εκανε κλικ αυτη η συνταγη και τελικα δεν το μετανιωσα που την δοκιμασα... Δυστυχως δεν ειχα διαθεσιμη την μακροστενη φορμα για πλαμ-κεϊκ, οπου πιστευω οτι θα εδειχνε πιο ωραιο...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Αυτό το χωρίς ζύμωμα ακούγεται πολύ ελκυστικό!
    Έχει βέβαια μια αναμονή και άντε να περιμένεις μέχρι να γευτείς αυτό το ωραίο μπριός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, καλα δεν μπορεις να τα εχεις και ολα :))! Το καλο ειναι οτι το βαζεις στο ψυγειο και το ξεχνας και το ακομη καλυτερο οτι δινεις οδηγιες απο τηλεφωνου στους αντρες πως να το ψησουν και καμαρωνουν μετα, τι ωραιο που εγινε...

      Διαγραφή
  7. Χωρίς καθόλου κόπο, έχεις λαχταριστό μπριος για το πρωινό σου!
    Πόσο δελεαστικό ακούγεται!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω το ειπα απο την αρχη, μπραβο σε αυτον που το σκεφτηκε!

      Διαγραφή
  8. Ωραία συνταγή, Μαρίνα μου!!
    Μου αρέσει που μπορούμε
    να χρησιμοποιήσουμε και τις μαρμελάδες μας!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στελλα μου κι εγω πρεπει να χρησιμοποιησω καπου τις μαρμελλαδες μου... Οι αντρες μου δεν συνηθιζουν να τις τρωνε ετσι, μονο αν τις κρυψω καπου... Μαλλον πρεπει να αρχισω να φτιαζνω παλι παστα φλωρες...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία και έυκολη συνταγή και ανυπομονώ να την δοκιμάσω.Η φόρμα που έβαλες το μπριός πόσο είναι? Να υποθέσω ότι αν κάποιος θέλει να τα κάνει μικρά ατομικά, κάνει το ίδιο αλλά χωρίς να τα βάλει σε φόρμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο, επρεπε να αναφερω ποσο ειναι η φορμα, ειναι 24εκ, το διορθωσα. Ειναι ομως λιγο μεγαλη για την συγκεκριμενη ποσοτητα ζυμης(ζω μεταξυ δυο σπιτιων και δεν ειναι εξοπλισμενα εξ'ισου...) και γι'αυτο δεν φαινεται πολυ ψηλο το μπριος. Σε κανονικη μακροστενη φορμα (25εκ) θα εδειχνε πιο πλουσιο. Δεν ξερω αυτη η ζυμη αν μπορει να σταθει εκτος φορμας, οπως η ζυμη των τσουρεκιων. Γινεται σαν αφρος και απλωνει, γι'αυτο καλυτερα να ειναι καπου περιορισμενη.

      Διαγραφή
  10. Μαρίνα, μου αρέσουν τα μπριος και τα αγοράζω από το φούρνο της γειτονιάς μου. Τα γεμίζω δε με γλυκιά αλλά και αλμυρή γέμιση. Εύκολη η συνταγή, για να τα φτιάχνω και στο σπίτι. Μου αρέσει ιδιαίτερα το ότι, προσέθεσες μαχλέπι, ένα μπαχαρικό που μαζί με την μαστίχα, ήταν και είναι από τα απαραίτητα για την παρασκευή τσουρεκιών, στην οικογένειά μας. Πολύ ωραία η εμφάνιση του μπριός.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμεις βαζουμε μαχλεπι μαζι με την μαστιχα στα τσουρεκια, αλλα το χρησιμοποιω και γενικα σε γλυκα ψωμια. Βεβαια χρησιμοποιω και το καρδαμωμο αρκετα, που δεν ειναι αλλο απο ακατεργαστο μαχλεπι... Παντως εδω χρησιμοποιησα το μαχλεπι για να πλησιασω στο γνωστο τσουρεκακι, που αρεσει στον νεαρο μας ιδιαιτερα...
      Καλο απογευμα Ειρηνη μου και καλο σ/κ!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.