ΛΙΚΕΡ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Μετα το φραγκολινο, ενα μαλλον ασυνηθιστο λικερ, η κρεμα φραουλα. Ειναι πολυ δροσιστικο, σερβιρεται οποιαδηποτε ωρα της ημερας, καλυτερα παγωμενο
Υλικα : 1,5 Kgr φραουλες,
1 Lt βοτκα 40°,
800 ml γαλα φρεσκο πληρες,
200 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη : Πλενετε τις φραουλες και αφαιρειτε το κοτσανακι τους. Τις κοβετε σε μικρα κομματακια και τις βαζετε σε ενα βαζο με λαστιχο στο καπακι, που κλεινει ερμητικα. Ριχνετε απο πανω τη βοτκα, μεχρι να τις καλυψει. Κλεινετε το βαζο και το βαζετε σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Το αφηνετε για ενα μηνα, και δεν ξεχνατε να το ανακινειτε καθε λιγες μερες.
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, στραγγιζετε το υγρο; δεν πετατε τα κομματακια απο τις φραουλες, τα πιεζετε με τα χερια σας, για να παρετε και τον χυμο τους. Φιλτραρετε με φιλτρα του καφε, για να παρετε ενα διαυγες υγρο.
Ετοιμαζετε τη κρεμα : σε ενα κατσαρολακι βαζετε το γαλα, την κρεμα γαλακτος και τη ζαχαρη. Οταν αρχισει να βραζει, χαμηλωνετε την φωτια, και σιγοβραζετε ανακατευοντας συνεχως, για 20 λεπτα. Αφηνετε την κρεμα να κρυωσει εντελως!
Αναμιγνυετε την κρεμα με την αρωματισμενη βοτκα. Το ξαναβαζετε στο βαζο και το αφηνετε να ωριμασει, για ακομη ενα μηνα, σε μερος σκοτεινο και δροσερο. Ανακινειτε καθε μερικες μερες.
Μπορειτε να το διατηρησετε και σε θερμοκρασια δωματιου, για 6 μηνες τουλαχιστον, αλλα καλυτερα να το εχετε στο ψυγειο.
LIQUORE CREMA DI FRAGOLA
Ingredienti : 1,5 Kgr di fragole,
1 Lt di vodka 40°,
800 ml di latte fresco intero,
200 ml di panna a 35% grassi,
750 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Lavate e mondate le fragole. Eliminate il picciolo e tagliatele a pezzettini. Mettetele in un capiente vaso a chiusura ermetica. Versate dentro la vodka, fino a coprire completamente le frutta. Chiudete il vaso e ponetelo in un luogo fresco e buio. Lasciate le fragole a macerare per un mese, agitando ogni tanto il vaso.
Trascorso il tempo necessario, filtrate la vodka, prima con un colino; strizzate bene i pezzeti di fragola, per estrarre anche il loro sugo. Poi filtrate con filtri di caffè per ottenere un liquido trasparente.
Preparate la crema : in un pentolino mettete il latte, la panna e lo zucchero. Portate ad ebollizione, abbasate il fuoco, e cuocete mescolando per 20 minuti. Lasciate la crema raffredare completamente, per evitare che intorpidisca con l'aggiunta dell'alcool.
Quando sarà fredda aggiungete la vodka al caffè e agitate. Rinvasate e lasciatelo stagionare in luogo fresco e buio per un mese ancora, agitando ogni tanto.
Si conseva anche a temperatura ambiente (lo zucchero e l'alcool agiscono come conservanti naturali), ma meglio tenerlo in frigo.