ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ "ΤΡΙΦΟΛΆΤΙ" // FUNGHI TRIFOLATI


ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ "ΤΡΙΦΟΛΆΤΙ"

Μανιταρια τριφολάτι, ή επι το ελληνικοτερον, τηγανια μανιταριων. Στα ιταλικα trifolati σημαινει "μαγειρεμενα οπως οι τρουφες (μανιταρια)", δηλαδη, κομμενα σε φετουλες και σωταρισμενα με σκορδο και μαϊντανο. Αυτο ειναι το πιατο που εφτιαξα με την πρωτη "σοδεια" απο την μανιταροκαλλιεργεια μου! Τα μανιταρια που καλλιεργω, ανηκουν στο ειδος agaricus, ειναι συγγενη με τα γνωστα ασπρα μανιταρακια που κυκολφορουν, μονο που αυτα γινονται τεραστια! Επελεξα να φτιαξω κατι απλο, ωστε να απολαυσουμε ολη την γευση των μανιταριων, τα οποια, οπως καταλαβατε, τα λατρευουμε! Τριφολάτι, σημαινει οτι μαγειρευονται οπως τα περιφημα μανιταρια ταρτούφο (τρουφες επι το Ελληνικοτερον), δηλαδη σωταρισμενα σε ελαιολαδο με σκορδακι και μαιντανο.

Υλικα : 300 gr μανιταρια,
                1 φρεσκο κρεμμυδακι, 
                1 κ.σ. μαϊντανο ψιλοκομμενο,
                1 καυτερη πιπεριτσα τριμμενη
                (εναλλακτικα μισο κουταλακι μπουκοβο) ,
                1 μικρη σκελιδα σκορδο "ντυμενο"
                (δηλαδη με τη φλουδα),                               
                1 σφηνακι λευκο ξηρο κρασι,
                2 κ.σ. ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα καθαριστε τα μανιταρια, αλλα καλο ειναι να αποφυγετε να τα πλυνετε. Για να καθαρισετε τα "καπελλακια", χρησιμοποιηστε ενα βρεγμενο πανι ή χαρτι κουζινας και για να καθαρισετε τα ποδαρακια, ξυστε το χωμα με την πλατη ενος μαχαιριου. 
Κοψτε τα μανιταρια σε μαλλον λεπτες φετες, ωστε να μην απορροφησουν πολυ λαδι κατα το μαγειρεμα. 
Σε ενα τηγανι, βαλτε το λαδι και προσθεστε το σκορδο (το βαζουμε "ντυμενο", οπως το λενε οι ιταλοι, ωστε να μπορουμε να το αφαιρεσουμε), την πιπεριτσα και το κρεμμυδακι, κομμενο σε λεπτες ροδελες. Σωταρετε για μερικα λεπτα σε ζωηρη φωτια, και προσθετετε τα μανιταρια. Συνεχιστε το σωταρισμα μεχρι να παρουν χρωμα, και σβυστε με το κρασι. Αλατιστε και πιπερωστε, προσθεστε τον μαιντανο, αφαιρεστε το σκορδο και τελος αποσυρετε απο την φωτια και σερβιρετε! 
Η τηγανια αυτη ειναι εξ' ισου υπεροχη και κρυα. Μπορειτε να την παρουσιασετε σαν σαλατα, να συνοδευσετε κρεατα ή ψαρια, να στολισετε ενα ριζοτο.

Απριλιος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες


FUNGHI TRIFOLATI

Questo piatto l'ho preparato con la prima raccolta dalla mia coltivazione di funghi prataioli. Ho scelto di preparare qualcosa di semplice, per poter godere tutto il sapore dei funghi, per i quαli ne vado matta!

Ingredienti : 300 gr di funghi (qui prataioli),
                            1 cipollina fresca, 
                            1 cucchiaio di prezzemolo tritato molto finemente,
                            1 peperoncino piccante tritato,
                            1 piccolo spicchio d'aglio in camicia,                  
                            1 biccherino di vino bianco,
                            2 cucchiai di olio di oliva extravergine,
                            sale e pepe.
Preparazione : 
Pulite i funghi con un panno bagnato o con un pezzo di carta da cucina, raschiando la terra dei gambi con il dorso di un coltellino, evitando di lavarli. 
Tagliateli a fettine piuttosto sottili, per evitare che, durante la cottura, assorbino troppo olio.
In un tegame, mettete l'olio e aggiungete lo spicchio d'aglio, il peperoncino e la cipollina, tagliata a sottili rondelle, e saltateli per qualche minuto. Aggiungete i funghi e cuoceteli a fuoco vivace, fino a cominciare a dorare. Sfumate con il vino, salate e pepate a piacere, aggiungete il prezzemolo, eliminate l'aglio, ritirate dal fuoco e servite subito!

Aggiornamento aprile 2015 con nuove foto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.