ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟ ΤΡΑΪΦΛ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ // IL TRIFLE DI RICILO


ΤΟ ΤΡΑΪΦΛ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Όταν φτιάχνω διάφορα πολύπλοκα γλυκά, όπως τούρτες, συχνά περισσεύουν διάφορα παρασκευάσματα ή και υλικά. Καθώς όμως δεν μου αρέσει να πετάω φαγητό, ψάχνω πάντα τρόπους για να τα αξιοποιήσω!
Ένας πολύ εύκολος τρόπος να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα από την παρασκευή μιας τούρτας είναι το trifle, γλυκάκι αγγλικής προέλευσης, όπου εναλλάσσονται διάφορα υλικά με διαφορετικές υφές, μέσα σε ένα μπολάκι ή καλύτερα σε ένα ποτήρι, ώστε να φαίνονται και οι διαφορετικές στρώσεις ... Η λέξη στα αγγλικά σημαίνει μικροπράμα, μπιχλιμπίδι, αντικείμενο χωρίς ιδιαίτερη αξία. Αν και η ιδέα είναι πολύ απλή, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακό αλλά και πολύ γευστικό, τόσο που τα "τράιφλ της ανακύκλωσης", όπως τα ονομάζω, συχνά εισπράττουν τα ίδια ενθουσιώδη σχόλια με μία τούρτα!
Έτσι και πρόσφατα, με τα υλικά που μου περίσσεψαν από την τελευταία τούρτα (τούρτα σεμιφρέντο αρμενοβίλ, συνταγή εδώ) έφτιαξα και πάλι μερικά τράιφλ. Είχα διαθέσιμο αρκετό μπισκουί (παντεσπάνι), σιρόπι με αμαρέτο, κροκάν από καραμελωμένα αμύγδαλα και από υλικά κρέμα γάλακτος. Συμπλήρωσα με μία κρέμα ζαχαροπλαστικής φτιαγμένη στον μικροκυματικό μέσα σε 10 λεπτά, την οποία ανάμειξα με σαντιγί και μετέτρεψα σε κρεμ ντιπλομάτ, με πιο ελαφριά υφή.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής,
               400 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
               200 gr παντεσπάνι,
               σιρόπι με λικέρ αμαρέτο,
               κροκάν καραμελωμένων αμυγδάλων,
               κερασάκια γλασέ.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στον μικροκυματικό, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Σκεπάστε την με διάφανη μεμβράνη σε επαφή με την επιφάνεια της και αφήστε την να κρυώσει.
Το σιρόπι με το αμαρέτο, μου είχε περισσέψει από την παρασκευή της τούρτας αρμενοβίλ. Οδηγίες για να φτιάξετε σιρόπι για το παντεσπάνι θα βρείτε εδώ
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (οδηγίες εδώ).
Αναμείξτε την μισή σαντιγί με την μισή κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάλτε τις δύο κρέμες νιπλομάτ σε κορνέ με ίσια, φαρδιά μύτη (δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα σας διευκολύνει για να γεμίσετε τα ποτήρια.
Τρίψτε το παντεσπάνι (μπισκουί) να γίνει σαν ψίχουλα. 
Ετοιμάστε τα τράιφλ. Εγώ χρησιμοποίησα ψηλά ποτήρια για παγωτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλά ποτήρια ή μπολάκια.
Ρίξτε μέσα στα ποτήρια περίπου 2 κ.σ. τριμμένο παντεσπάνι. Βρέξτε το με το σιρόπι. Βάλτε από επάνω περίπου 2 εκ. κρέμα ζαχαροπλαστικής. Κάντε ακόμη μία στρώση με παντεσπάνι, σιροπιάστε. Καλύψτε με την κρέμ ντιπλομάτ. Πασπαλίστε με το κροκάν από καραμελωμένα αμύγδαλα.
Στολίστε τέλος τα ποτήρια με ροζέτες κρέμας σαντιγί και μισό κερασάκι γλασέ στο κέντρο.
Βάλτε τα τράιφλ τουλάχιστον για μια ωρίτσα στο ψυγείο.
Σερβίρετε.



IL TIFLE DI RICICLO

Trifle in inglese significa cosa di poco valore, un' inezia. In pasticceria il tifle è un dolcetto a cucchiaio fresco e goloso, tipico della tradizione culinaria inglese. 
Quanto mi accingo a preparare una torta elaborata con tanti ingredienti, di solito ne avanzano sia preparazioni, come il pan di spagna, chè ingredienti. Siccome non mi piace buttare via del cibo, un' abitudine trasmessa dalla mia nonna, sempre cerco modi per utilizzarli al migliore dei modi. Una ricettina da riciclo facile e golosa è appunto anche il trifle! 
Con l' occasione della preparazione della mia utlima torta semifreddo armenoville, sono ricorsa alla preparazione delle coppette di trifle, per smaltire il bisquit, la bagna, il croccante di mandolre, ma anche la panna avanzati... 
Il trifle è ideale da servire come dessert a fine pasto o gustarlo a qualsiasi ora come merendina fresca e super golosa!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 dose crema pasticcera al  microonde,
                            400 gr panna a 35% grassi,
                            200 gr pan di spagna,
                            bagna all' amaretto,
                            granella di croccante di mandorle,
                            ciliegie candite.
Preparazione :
Preparate la crema pasticcera con le istruzioni che troverete qui. Coprite con pellicola transparente a contatto con la superficie della crema e lasciate raffreddare.
La bagna all' amaretto era avanzata dalla torta semifreddo armenoville. Istruzioni per preparare una bagna per il pan di spagna troverete qui.
Montate la panna (istruzioni qui).
Mescolate metà della panna montata con metà della crema pasticcera fredda, per preparare la crema diplomatica. Ponete le due creme in sac-a-poche con bocchetta larga e liscia (è facoltativo ma vi sarà di grande aiuto per riempire accuratamente i biccchieri).
Sbricciolate il pan di spagna (bisquit) con le mani. 
Composizione dei trifle. Ho utilizzato delle coppette alte per il gelato. Potete utilizzare dei bicchieri comuni o citole.
Coprite il fondo dei bicchieri con metà del pan di spagna sbriciolato. Bagnate. Disponete poi la crema pasticcera. Cospargete con il resto del pan di spagna e bagnate. Coprite con la crema diplomatica.
Decorate i bicchieri con la granella del croccante di mandorle, ciuffetti di panna montata e mezza ciliegia candita.
Ponete i bicchieri nel frigo per un' oretta.
Serviteli ben freddi.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.