ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ // SCORZA DI BERGAMOTTO, DOLCE SOTTO SCIROPPO


ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ

Ενα ιδιαιτερα αρωματικο, κλασσικο γλυκακι του κουταλιου. Στην δικια μου παραλλαγη, εκοψα την φλουδα απο τα περγαμοντα σε λεπτα μπαστουνακια και τα χρησιμοποιησα χωρις να τριψω την φλουδα εξωτερικα. Ο λογος που προτιμησα να το φτιαξω με αυτον τον τροπο, ειναι οτι βασικα το προοριζω για χρηση σε αλλα παρασκευασματα, παρα για κερασμα, και ηθελα να περιεχει οσο το δυνατον περισσοτερο αρωμα.
Για οσους που εχουν απορια, αν μπορει να χρησιμοποιηθει η σαρκα απο τα περγαμοντα, απανταω οτι οχι, ειναι πικρη και δεν ειναι αρωματικη.

Υλικα : 6 περγαμοντα (περιπου 1200gr),
                1 kg ζαχαρη κρυσταλλικη,
                750 ml νερο,
       απο 1 λεμονι τον χυμο φιλτραρισμενο.
Επι το εργον :  
Πλυντε καλα τα περγαμοντα και σκουπιστε τα. Αφαιρεστε τις δυο ακρες απο την φλουδα, χαραξτε την καθετα καθε 3εκ και αφαιρεστε την. Κοψτε την σε μπαστουνακια παχους 0,5εκ. Αφαιρεστε τυχον μερη με σημαδια. Βαλτε τα κομματακια απο τις φλουδες μεσα σε ενα σκευος με κρυο νερο και αφηστε τες να μουσκεψουν για 24 ωρες, αλλαζοντας το νερο σε αυτο το διαστημα, 3-4 φορες. Για να μην επιπλεουν, καλυψτε τες με ενα αναποδογυρισμενο πιατο. Την επομενη ημερα, στραγγιστε τις φλουδες. 
Μεσα σε μια κατσαρολα, βαλτε αρκετο νερο, βαλτε την στην φωτια, και μολις αρχισει να βραζει, ριξτε μεσα τις φλουδες απο τα περγαμοντα. Αφηστε τες να βρασουν για 10 λεπτα και στραγγιστε τες. Επαναλαβετε την διαδικασια ακομη δυο φορες. 
Επειτα, βαλτε μεσα στην κατσαρολα το μετρημενο νερο και την ζαχαρη και βαλτε τα να βρασουν. Ριξτε μεσα τις φλουδες απο τα περγαμοντα και τον χυμο του λεμονιου και αφηστε τα να βρασουν, μεχρι να δεσει το σιροπι (περιπου 20 λεπτα). Αφαιρεστε τον αφρο που θα σχηματιστει. Μολις δεσει το γλυκο, και οσο ειναι ακομη καυτο, βαλτε το μεσα σε αποστειρωμενα βαζακια. Κλειστε καλα τα καπακια, αναποδογυριστε τα βαζακια και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα. 
Διατηρειται εκτος ψυγειου για πολλους μηνες. Απο την στιγμη που θα ανοιχτει, καλυτερα να το διατηρειτε στο ψυγειο, αν και αυτο που εφτιαξα διατητρηθηκε υπεροχα, για εναν χρονο περιπου, και εκτος ψυγειου, σε μερος δροσερο.


SCORZA DI BERGAMOTTO, DOLCE SOTTO SCIROPPO

Un grande classico della pasticceria greca tradizionale. Una 30ina di anni fa, ogni buona massaia ne aveva sempre un barattolo di scorza di bergamotto sotto sciroppo nella dispensa, siccome era il dolce che servivano agli ospiti, per eccelenza. Qui presento la mia versione. Nella versione classica, la scorza viene tagliata a larghe strisce (3-4cm), viene arrotolata e trapuntata con uno stuzzicadenti. Io ho preferito di tagliarla a bastoncini, perchè voglio utilizzarla in varie preparazione di pasticceria chè servirla come dolce "al cucchiaio" (in Grecia questo è il tipo di dolce che si intende come dolce al cucchiaio).
Siccome la scorza dei bergamotti è amara, si deve prima tolgiere l'amarezza, come si fa con tutti gli agrumi. La polpa dei bergamotti è pure amara e non viene utilizzata.

Ingredienti : 6 bergamotti (1200gr ca),
                             1 kg di zucchero semolato,
                             750ml di acqua,
                        da 1 limone il succo filtrato.
All'opera : 
Lavate i bergamotti ed asciugateli. Tagliate le due estremità del frutto e poi incidete la sua scorza, in modo verticale, ogni 3-4 cm. Estraete la scorza e tagliatela a listarelle di 0,5cm. Eliminate le parti con imperfezioni o marciumi. Mettete i pezzi delle scorze  in un recipiente contenete acqua dal rubinetto. Lasciatele in ammolo per 24 ore, nel corso delle quali cambiate l'acqua per 3-4 volte. 
Il giorno dopo scolate i pezzi delle scorze. In una pentola mettete dell'acqua e portate ad ebollizione. Versateci le scorze dei bergamotti e lasciatele cuocere per 10 minuti. Scolatele e ripetete per 2 volte ancora. Versate nella pentola l'acqua misurata e lo zucchero. Portate ad ebollizione e subito aggiungete le scorze dei bergamotti ed il succo del limone. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per 20 minuti ca, finchè diventi consistente a sufficienza. Invasatelo ancora scottente in vasi sterilizzati. Chiudete coi coperchi e lasciateli raffreddare a testa in giù. 
Si conserva per parecchi mesi, fuori frigo. Una volta aperti i vasetti, meglio metterli nel frigo.                  

5 σχόλια:

  1. Δεν έχω καλύτερο και πιο μυρωδάτο γλυκό του κουταλιού!!
    Το αγαπημένο μου!
    Σου έγινε υπέροχο!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού. Το φτιάχνω κάθε χρόνο, ρολό, και συγχρόνως, από το ξύσμα, φτιάχνω λικέρ περγαμόντου. Αν έχεις τέτοιο λικέρ, βάλε το στο ψυγείο να παγώσει ή πιες το με παγάκια!! Πολύ καλύτερο από το λιμοντσέλο και από άρωμα, δεν συζητάμε φυσικά!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ΕΛΕΝΑ
    Συμφωνω απολυτα!

    @Ειρηνη Ε.
    Ετοιμαζεται και το λικερ περγαμοντο, απλα δεν εχει ωριμασει ακομη! Το περγαμοντο απο αρωμα δεν συγκρινεται με κανενα αλλο εσπεριδιειδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,καλώς σε βρήκα.Έπεσα τυχαία πανω σου ψάχνοντας για γλυκό περγαμόντο,οφείλω να ομολογήσω οτι έχεις την ποιο λαχταριστή εικόνα του περγαμόντου,το οποιο ειναι το αγαπημενο και εχω ονομάσει ετσι και το blog μου.Η εικόνα σε κανει να αισθάνεσαι την μυρωδιά και την γευση ταυτόχρονα.Σγχαρητήρια:!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω, χαιρομαι ιδιαιτερα που σου αρεσε!
      Καλως ηρθες στο blog μου!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.