ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ // FOCACCIA AI POMODORINI


ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Η φοκατσα μου αρεσει υπρβολικα, σε ολες τις παραλλαγες της!  Ετσι, μετα την φοκατσα με αρωματικα βοτανα (συνταγη εδω), σας παρουσιαζω την φοκατσα με τα ντοματινια. 
Μπορειτε να την απολαυσετε ολες τις ωρες της ημερας σαν κολατσο, σαν σνακ για να συνοδευσει το ποτο σας, ακομη και για το πρωινο ! Ειναι καλυτερα να την καταναλωσετε φρεσκια, την ιδια μερα που θα την φτιαξετε.
Για την παρασκευη της συγκεκρμενης φοκατσα, χρησιμοποιησα εναν εναλλακτικο τροπο παρασκευης ζυμης ψωμιου, με προζ-υμη μαγιας poolish. Για τα πλεονεκτηματα του poolish μπορειτε να ενημερωθειτε στην σχετικη αναρτηση εδω.

Υλικα : 500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                  300 ml νερο,
                  20 gr μαγια μπυρας νωπη,
                  1/2 κουταλακι ζαχαρη,
                  1 κουταλακι αλατι,                     
                  παρθενο ελαιολαδο,                    
                  500 gr ντοματινια,
                  ριγανη,
                  χοντρο αλατι.
Παρασκευη :  
 Ετοιμαστε πρωτα το προζυμι poolish : διαλυστε 5 gr μαγιας και την ζαχαρη, σε 150 ml νερο, προσθεστε 150 gr αλευρι και ανακατεψτε. Θα παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε την προ-ζυμη και αφηστε το σε χλιαρο μερος για μια ωριτσα. 
Μεσα σε ενα ευρυχωρο σκευος, καντε ενα βουναλακι με το αλευρι, σχηματιστε μια λακκουβα στο κεντρο του και ριξτε μεσα την υπολοιπη μαγια, διαλυμενη στο υπολοιπο νερο, το λαδι και την προ-ζυμη. Αρχιστε να ζυμωνετε και προσθεστε το αλατι, καθως δεν πρεπει να ερθει σε αμεση επαφη με την μαγια. Συνεχιστε να ζυμωνετε, χτυπωντας την ζυμη, για 10 λεπτα, ή δουλεψτε τη ζυμη στο μιξερ με τον ειδικο γαντζο. Αν η ζυμη ειναι κολλωδης, προσθεστε ελαχιστο αλευρι. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για μια ωριτσα περιπου. 
Παρτε ενα ταψι φουρνου και αλειψτε το με αφθονο ελαιολαδο. Απλωστε το ζυμαρι στο ταψι, με τα χερια σας, χωρις να το δουλεψετε προηγουμενως. Οταν δουλευετε το ζυμαρι, "ξυπναει" η γλουτενη, γινεται ελαστικο και θα σας δυσκολεψει να το απλωσετε. Βυθιστε τις ακρες των δαχτυλων σας στο ζυμαρι, ωστε να σχηματισετε πολλες μικρες λακκουβιτσες, που ειναι χαρακτηριστικες στη φοκατσα. Περιχυστε την επιφανεια της φοκατσα με ελαιολαδο, ετσι ωστε να γεμισουν οι λακκουβιτσες. Βαλτε το ταψι σε χλιαρο μερος για μιση ωριτσα. 
Στο εν τω μεταξυ ετοιμαστε τα ντοματινια : πλυντε τα και κοψτε τα στα δυο. Ζουληξτε τα για να βγουν οι σποροι, και αφηστε τα να στραγγισουν απο τα υγρα τους. Τοποθετειστε τα ντοματινια στην επιφανεια της φοκατσα, με την κομμενη πλευρα προς τα επανω, πιεζοντας τα λιγο ωστε να εισχωρησουν στο ζυμαρι. Περιχυστε με λιγο λαδακι και πασπαλιστε με τριμμενη ριγανη και χοντρο αλατι. Τοποθετηστε την φοκατσα σε χλιαρο μερος και αφηστε την να φουσκωσει για ακομη μιση ωριτσα.
Προθερμανετε τον φουρνο, στους 220°C, στις αντιστασεις. Ψηστε τη φοκατσα για μιση ωριτσα, μεχρι να ροδισει. Μην την αφησετε να παραψηθει, γιατι δεν θα γινει αφρατη και τα ντοματινια θα ξεραθουν.


FOCACCIA AI POMODORINI 

Adoro la focaccia e sono molto contenta che ho imparato a prepararla a casa, perachè una volta aspettavo di trovarmi in Italia per assaggiarla!

Ingredienti : 500 gr di farina 00,
                              300 ml di acqua,
                              20gr di lievito di birra,
                              1/2 cucchiaino di zucchero,
                              1 cucchiaino di sale fino,                     
                              olio di oliva extravergine,
                              500 gr di pomodorini ciliegie,
                              origano qb.,
                              sale grosso qb.
Preparazione
Preparate il poolish : stemperate 5 gr di lievito e lo zucchero a 150 ml d' acqua tiepida, aggiungete 150 gr di farina, e mescolate. Coprite l'impasto con un panno e lasciatelo a lievitare in luogo tiepido, per un'oretta. 
Mettete la farina a fontana entro una bacinella, aggiungete il lievito restante, stemperato nella acqua restante, il lievitino poolish e 3 cucchiai di olio di oliva. Cominicate ad impastare e aggiungete anche il sale, che non deve mettersi a contatto direttamente con il lievito. Impastate battendo per 10 minuti, o mettete l'impasto nella planetaria e lavorat efino ad incordare. Se risuta appiccicoso, aggiungete un pochino di farina. Coprite l'impasto con un panno e lasciatelo in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume. 
Spenellate abbondantemente d'olio una leccarda da forno e stendete l'impasto con le mani, fino a raggiungere lo spessore di 1 cm scarso, evitando di lavorarlo. Quando l' impasto viene lavorato, il glutine si risveglia, l'impasto diventa elastico e sarà poi difficile a stenderlo. Affondate i polpastrelli nell'impasto per formare le carraterisrtiche fosette. Oliate bene la superficie, in modo che l'olio riempi le fossette. Coprite la focaccia con un panno e lasciatela a lievitare, in luogo tiepido, per mezz'oretta. 
Nel frattempo, preparate i pomodorini : lavateli e tagliateli a metà. Schiaccateli per eliminare i semini e lasciateli scolare dai liquidi in eccesso. Distribuite i pomodorini sulla superficie dell'impasto con la parte tagliate verso l' alto, premete per farli inserire nell' impasto. Passate la focaccia con un filo d'olio,  cospargete di origano essiccato tritato e di sale grosso. Lasciate la focaccia a lievitare per mezz'oretta ancora. 
Accendete il forno a 220°C, modalità statico.
Infornate e lasciate cuocere per ca mezz'ora, fino a dorare la superficie. Attenzione a non lasciare la  focaccia cuocere torppo, perchè risulterà dura e i pomodorini si bruciano!           



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.