ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ // PIZZETTE DI MELANZANE


ΠΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Πιτσάκια με μελιτζάνες! Ένα πεντανόστιμο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό καλοκαιρινό ορεκτικό, που θα το λατρέψετε!
Η ιδέα είναι βέβαια από την ιταλική κουζίνα και η συνταγή κυκλοφορεί ευρέως στον ίντερνετ, σε διάφορες παραλλαγές. Εγώ την προσάρμοσα στα δικά μας γούστα και προτίμησα να τηγανίσω τις μελιτζάνες και να εμπλουτίσω την κλασσική σάλτσα μαρινάρα με μπόλικο κρεμμύδι και σκόρδο. Όπως θα δείτε χρησιμοποίησα μοτσαρέλα, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν ίσως ακόμη πιο νόστιμα με φέτα.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 1 κιλό),
               πυρηνέλαιο για το τηγάνισμα.
για την σάλτσα : 1 κρεμμύδι,
                               1-2 σκελίδες σκόρδο,
                               2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο,
                              500 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας,
                              1 κ.γ. πάπρικα,
                              πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                              αλάτι,
                              βασιλικό.
για το ψήσιμο : 2 μοτσαρέλες fior di latte (250 gr περίπου),
                             φύλλα βασιλικού,
                             ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τις άκρες από τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε χοντρές ροδέλες 1 εκ. Πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε τες μία ωρίτσα να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Ξεπλύνετε το αλάτι, στραγγίστε καλά τις φέτες και τηγανίστε σε μπόλικο καυτό πυρηνέλαιο.
Ετοιμάστε την σάλτσα.
Κόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ ψιλοκομμένα, και σοτάρετε τα με το ελαιόλαδο. Προσθέστε την πασσάτα (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη, του εμπορίου), πάπρικα, πιπέρι και το ανάλογο αλάτι και αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει. Προσθέστε τέλος και τον βασιλικό.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες μέσα σε ένα ταψί. Βάλτε επάνω σε κάθε φέτα μία γεμάτη κουταλιά της σούπας σάλτσα και από επάνω 1 κομμάτι μοτσαρέλα και 1 φύλλο βασιλικού. Περιχύστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρετε τα πιτσάκια μελιτζάνας κατά προτίμηση ζεστά. Τρώγονται όμως άνετα και την επόμενη ημέρα, κατά προτίμηση ξαναζεσταμένα στον μικροκυματικό.




PIZZETTE DI MELANZANE

Le pizzette di melanzane sono un classico antipasto o secondo leggero, al sapore puramente estivo e mediterraneo!
La ricetta si presenta a tantissime varianti, ma io le ho preparate a modo mio. Prima di tutto, ho preferito friggere le melanzane anzi che grigliarle, siccome il sapore della melanzana fritta non può essere paragonato a quello della melanzana grigliata. Ho arricchito la classica marinara con cipolla e basilico. Sono venute buone con la mozzarella fior di latte, ma la prossima volta provo a farle con il feta, che si abbina divinamente alle melanzane!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 melanazane tonde o globose (1 kgr ca.),
                            olio di sansa per friggere.
per il sugo : 1 cipolla,
                       1-2 spicchi d' aglio,
                       2 cucchiai olio e.v.o.,
                       500 gr passata di pomdoro fatta a casa,
                       1 cucchiaino paprica dolce,
                       pepe nero macinato al momento,
                       sale qb,
                       basilico.
per la finitura : 2 mozzarelle fior di latte (250 gr ca.),
                             foglie di basilico,
                             olio e.v.o.
Preparazione :
Spuntate le melanzane e tagliate a rondelle speese 1 cm. Cospargete di sale e lasciate riposare un' oretta, per espellere l' acqua di vegetazione.
Scolate, strizzate bene, friggetele in abbondante olio caldo e tenete da parte.
Preparate il sugo.
Tritate la cipolla e l' aglio, non troppo finemente, e fate appassire entro una padella con l' olio e.v.o. Aggiungete la passata, la paprica, il pepe e sale qb. Lasciate cucoere a fuoco moderato fino a pippiare. Alla fine cottura aggiungete il basilico.
Disponete le melanzane su una placca da cucina. Condite con 1 cucchiaio di sugo, 1 pezzetto di mozzarella e 1 foglia di basilico. Irrorate con un zig zag di olio e.v.o.
Cuocete in forno già caldo a 190°C, modalità statico, per una ventina di minuti, fino a quando la mozzarella sarà ben sciolta.
Sfornate, lasciate riposare per un paio di minuti e servitele calde.
Sono buone anche il giorno dopo, preferibilmente scaldate al microonde per qualche secondo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.