ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΑΤΣ ΚΑΒΟΥΡΜΑ : ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ // SPEZZATINO NEL SAC (RICETTA TURCA)


ΣΑΤΣ ΚΑΒΟΥΡΜΑ : ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Φαγάκι εύκολο και γρήγορο και επιπλέον πολύ πολύ νόστιμο, με συνταγούλα, η οποία, όπως καταλάβατε, προέρχεται από την τούρκικη κουζίνα. Saç Kavurma σημαίνει κρέας τηγανισμένο, σοταρισμένο μέσα στο saç, ένα παραδοσιακό τουρκικό σκεύος, που μοιάζει με ρηχό τηγάνι με δύο χερούλια, και έχει τις ρίζες του στην οικοσκευή των νομάδων, αφού το χρησιμοποιούσαν για να μαγειρέψουν / τηγανίσουν επάνω στην πρόχειρα στημένη φωτιά, στους υπαιθριούς καταυλισμούς τους. Αν η λέξη σάτς σας φαίνεται γνωστή, ναι μοιάζει με το σάτσι των ποντίων, μόνο που εκείνο ήταν κυρτό ενώ το σάτς είναι κοίλο.
Στην παραδοσιακή εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποιούν αρνί, το οποίο τηγανίζουν σε λαρδί. Εμείς το φτιάξαμε με μοσχαράκι και μίγμα ελαιόλαδου/βουτύρου. Στα μπαχαρικά θα δείτε το pul biber, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με ένα μέτρια καυτερό μπούκοβο. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε τα αρώματα του πιάτου με μία ιδέα κύμινο.
Το σάτς καβουρμά το σερβίρουν συνήθως μέσα στο ίδιο το σκεύος που το ετοιμάζουν, και το συνοδεύουν με ένα σπυρωτό ρύζι πιλάφι.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg αρνί ή μοσχάρι,
                50 ml ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 κ.σ. βούτυρο,
                2 κρεμμύδια,
                3 πιπεριές κέρατο,
                2 μεγάλες ντομάτες,    
                1 κ.γ. πάστα πιπεριάς,
                1 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                1 κ.γ. pul biber,
                1 κ.γ. ρίγανη,
                1 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κρέας σε μικρούς κύβους, σαν τηγανιά.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους από τις πιπεριές και κόψτε τες σε κυβάκια. Μπορείτε να βάλετε και κόκκινη πιπεριά, το πιάτο θα βγει και πιο όμορφο!
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε σε κυβάκια.
Μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας, μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε την πάστα πιπεριάς (αν δεν έχετε αντικαταστήστε την με πάπρικα γλυκιά), το μαύρο πιπέρι, το καυτερό πιπέρι (pul biber) και το αλάτι.
Προσθέστε τις πιπεριές και την ντομάτα και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μείνει ελάχιστο ζουμάκι (κυρίως το λίπος). Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε και την ρίγανη.
Σερβίρετε το σατς καβουρμά ζεστό.



SPEZZATINO NEL SAC (RICETTA TURCA)

Lo spezzatino preparato con una ricetta tratta dalla cucina turca di tradizione.
Saç Kavurma significa carne fritto entro il saç, una padella con due manici larga e bassa, utensile che utilizzavano prevalentemente i nomadi per cuicnare sul fuoco acceso durante i loro accampamenti all' aperto.
Nella ricetta tradizionale troverete la carne di pecora, fritta nel lardo. In versione moderna, viene utilizzato anche il manzo e l' olio di oliva, spesso con l' aggiunta di burro. Per quanto riguarda poi le spezie, il pul biber, cioè peperoncino piccante tritato piuttosto finemene ma non macinato, potete sostiutirlo con il peperoncino tritato o con la paprica piccante. Se vi piace potete aggiungere anche qualche pizzico di cumino macinato.
La ricetta è facile, con pochi ingredienti, veloce e saporita! In Turchia il sac kavurma viene servito entro il saç, cioè la padella dove è stato preparato; lo accompagnano con un semplice riso pilaf o con il cosidetto agem pilaf (riso con l' aggiunta di pasta).

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg manzo per spezzattino,
                            50 ml olio e.v.o.,
                            1 cucchiaio burro,
                            2 cipolle,
                            3 peperoni,
                            2 pomodori maturi,
                            1 cucchiaino pasta di peperoni dolci (in mancanza 1 cucchiaino colmo di paprica),
                            1 cucchiaino pepe nero macinato,
                            1 cucchiaino pul biber (in mancanza paprica piccante),
                            1 cucchiaino origano,
                            1 cucchiaino sale.
Preparazione :
Tagliate la carne a cubetti.
Tritate la cipolla finemente.
Mondate i peperoni, eliminate il picciol, i semi e i filamente e tagliate pure a cubetti. Potete variare la ricetta con l' aggiunta di peperoni rossi.
Sbucciate i pomodori, eliminate i semi e tagliate a cubetti.
Scaldate l' olio con il burro entro una padella larga. Saltate lo spezzatino fino a cominciare a rosolare. Aggiungete la cipolla e lasciate soffrigere qualche minuto. Aggiungete il sale, la pasta di peperoni, il pepe ed il pul biber.
Aggiungete i peperoni ed i pomodori e lasciate cuocere fino che si restringe il liquido di cottura. Verso la fine cottura aggiungete anche l' origano.
Servite il sac kavurma caldo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.