ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΓΚΡΈΙΠΦΡΟΥΤ // MARMELLATA DI POMPELMO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΓΚΡΈΙΠΦΡΟΥΤ

foto tratta dal web
Όπως έχω γράψει ήδη πολλές φορές, λατρεύω τις μαρμελάδες των εσπεριδοειδών! Φέτος βρήκα ωραιότατα ακέρωτα γκρέιπφρουτ, τα οποία είχαν και πολύ γευστικό χυμό, και φυσικά, δεν άφησα να πάει χαμένη η ευκαιρία να τα δοκιμάσω και σε μαρμελάδα!
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες γκρέιπφρουτ, με φλούδα χρώματος από πράσινο έως πορτοκαλί και σάρκα κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη σκούρα, σαν σαγκουίνι. Τα γκρέιπφρουτ που βρήκα ήταν κίτρινα, μεγάλα (περίπου 300 γρ. το καθένα) με σάρκα πορτοκαλί (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες). Για την μαρμελάδα χρησιμοποίησα 4 κομμάτια. Για το άρωμα της μαρμελάδας χρησιμοποίησα τις φλούδες από τα φρούτα και λίγη κανέλα, που ταιριάζει υπέροχα!

Δόση : περίπου 1 λίτρο 
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg γκρέιπφρουτ (καθαρό βάρος),
                750 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                1 κ.καφέ κανέλα Κεϋλάνης.
Προετοιμασία :
Πλύνετε τα γκρέιπφρουτ και τρίψτε τα με μία μαλακή βούρτσα, ώστε να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Αφαιρέστε την φλούδα και κρατήστε την στην άκρη. 
Αφαιρέστε όλο το λευκό μέρος και τις ίνες; μέσα σε ένα μπολ, κόψτε την σάρκα σε φετούλες και αφαιρέστε τυχόν σπόρους.
Πάρτε τις φλούδες, αφαιρέστε όσο περισσότερο από το λευκό μέρος μπορείτε, και κόψτε τες σε μπαστουνάκια. Για να τις ξεπικρίσετε, βάλτε περίπου 1 λίτρο νερό σε μία κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίξτε μέσα τις φλούδες. Αφήστε να βράσουν 3-4 λεπτά και στραγγίστε τες. Επαναλάβετε άλλες 3-4 φορές αφήνοντας τα να βράσουν 2-3 λεπτά. Στραγγίστε τες καλά.
Μέσα σε μία κατσαρόλα βάλτε τις φλούδες, την σάρκα με το ζουμάκι της και την ζάχαρη. Βάλτε την στην φωτιά, αναμείξτε για να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Μεταγγίστε σε ένα γυάλινο σκεύος και αφήστε να κρυώσει. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε να σταθεί 12 ώρες.
Μεταφέρετε τα φρούτα με το σιρόπι τους μέσα στην κατσαρόλα, προσθέστε την κανέλα και βάλτε τα να βράσουν ένα δεκάλεπτο. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε να σταθούν ένα τεταρτάκι.
Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα φρούτα, αλλά μην τα κάνετε εντελώς αλοιφή, καλό είναι να διακρίνονται κομματάκια. Ξαναβάλετε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε την μαρμελάδα να βράσει μερικά λεπτά, μέχρι να δέσει.
Γεμίστε τα βαζάκια που προηγουμένως έχετε αποστειρώσει (δείτε εδώ πως γίνεται), κλείστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.



MARMELLATA DI POMPELMO

Ho scritto già parecchie volte finora, che adoro le marmellate di agrumi! Quest' inverno ho trovato dei pompelmi non trattati e oltre a godere il loro succo, certo non mi sono lasciata sfuggire l' occasione di preparate una marmellata! 
I pompelmi non sono tutti dello stesso colore, esistono varietà con il colore della buccia che spazia del verde all' arancione, mentre il colore della polpa può variare dal giallo al rosso scuro. I pompelmi che ho utilizzato avevano la buccia gialla e la polpa arancione, come si vede anche dalle foto, ed erano piuttosto grandi, 4 ne sono stati sufficienti per preparare la mia marmellata. Oltre alla buccia, per aromatizzare la marmellata ci ho messo anche la cannella.

Dosi : 1 lt ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg di pompelmi (peso netto),
                            750 gr zucchero semolato,
                            1 cucchiaino da caffè cannella di Ceylon macinata.
Preparazione :
Come abbiamo detto, scegliete dei frutti non trattati e belli, senza macchie o marciumi sulla buccia.
Lavate i pompelmi e spazzolateli bene per eliminare impurità. Eliminate la buccia e tenete da parte.
Eliminate tutta la parte bianca e i filamenti dalla polpa e affettatela entro una ciotola, per raccogliere anche il sughetto. Eliminate eventuali semi.
Eliminate la parte bianca delle bucce e tagliatele a listarelle. Per togliere l' amarezza, sbollentatele per 4-5 volte, cambiando l' acqua di cottura e poi lasciate sgocciolare bene.
In una casseruola mettete le bucce, la polpa con il suo sughetto e lo zucchero e portate sul fuoco. Mescolate per fare sciogliere lo zucchero e quando il composto arriva al punto di ebbolizione ritirate dal fuoco.
Travasate entro una ciotola, preferibilmente di vetro, e lasciate raffreddare. Coprite con pellicola transparente e lasciate riposare per 12 ore (o per tutta la notte).
Trasferite di nuovo nella casseruola, aggiungete la cannella e fate cuocere per 10 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per un quarto d' ora.
Sminuzzate la frutta con un frullatore ad immersione e cuocete la marmellata fino a rapprendere (se disponete un termometro calcolate a 103°C).
Ancora scottente invasate in barattoli precedentemente igienizzati (vedi qui). Tappate i barattoli subito, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.