ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΙΡΟΛΕΖΙΚΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ // INSALATA DI PATATE TIROLESE


ΤΙΡΟΛΕΖΙΚΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Οι γερμανοί έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις πατάτες και η πατατοσαλάτα είναι το φόρτε τους. Η παράδοση αυτή πέρασε και στο Alto Adige, δηλαδή το γερμανόφωνο ιταλικό Τιρόλο, όπου η Katoffelsalat  πρωταγωνιστεί. Η ιδιαιτερότητα της τυρολέζικης πατατοσαλάτας είναι ότι δεν είναι στεγνή, αλλά κρεμώδης, χωρίς όμως να περιέχει μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι, με αποτέλεσμα να είναι ελαφριά και ευκολοχώνευτη.
Εύκολη και νόστιμη συνταγούλα, φτιάξτε την τώρα που αρχίζει και ψυχραίνει ο καιρός, γιά να συνοδέψετε βραστά ή ψητά κρέατα και βραστά ή ψητά λουκάνικα, όπως θα έκανα στο Τιρόλο!  Εμείς την είχαμε φτιάξει γιά να συνοδέψουμε τηγανητά αυγά με την σπιτική παντσέτα που είχαμε φτιάξει και δοκιμάζαμε γιά πρώτη φορά!
Θα την συναντήσετε και ως γερμανική πατατοσαλάτα, αφού συνηθίζεται στην Αυστρία και στην Βαυαρία. Ομως οσο πιό βόρεια προχωράμε στην Ευρώπη, τόσο πιό βαριά γίνεται και η πατατοσαλάτα, με την προσθήκη λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 800 gr πατάτες,
                1 μέτριο κρεμμύδι,
                1 φουντίτσα μαϊντανό,
                σχοινόπρασο,
                5 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο,
                2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί,
                1 κ.γ. μουστάρδα,
                1/2 lt σπιτικό ζωμό κρέατος,
                πιπέρι λευκό,
                αλάτι.          
Προετοιμασία :
Διαλέξτε πατάτες με σφιχτή σάρκα, που είναι και οι πιό κατάλληλες για πατατοσαλάτα. Αποφύγετε τις πολύ αμυλώδεις πατάτες, γιατί διαλύονται και δεν στέκονται όμορφα στην σαλάτα.
Πλύντε τις πατάτες και βάλτε τες να βράσουν με την φλούδα, σε άφθονο αλατισμένο νέρο, μέχρι να μαλακώσουν (35-40 λεπτά). Το αλάτι δεν θα απορροφηθεί από τις πατάτες, θα βοηθήσει όμως να διατηρηθεί η σάρκα τους πιό σφιχτή και να μην σκάσει η φλούδα τους και απορροφήσουν νερό. Μόλις βράσουν, βγάλτε τες από το νερό και αφήστε τες να χλιαρίνουν, μέχρι που να μπορείτε να τις πιάσετε. Ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε κύβους 2-3 εκ.
Στο εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα βαθύ μπωλ. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξύδι την μουστάρδα, λίγο τριμμένο πιπεράκι και λίγο αλάτι. Περιχύστε με το ζωμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι ζεστός; χρησιμοποίησα σπιτικό ζωμό, πρώτον γιάτι δεν χρησιμοποιώ κύβο στην κουζίνα μου, αλλά και επειδή είναι σημαντικό ο ζωμός να είναι νόστιμος, επειδή είναι αυτός που θα δώσει την νοστιμιά και στις πατάτες. Αναμείξτε καλά τα λαχανικά με τον ζωμό.
Βάλτε τις πατάτες μέσα σε μία σαλατιέρα, περιχύστε τες με την μαρινάδα και αναμείξτε απαλά. Η μαρινάδα  πρέπει να σκεπάσει τις πατάτες μέχρι την μέση, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό ακόμη. Το μυστικό επιτυχίας της συνταγής, είναι πως οι πατάτες πρέπει να είναι χλιαρές και ο ζωμός ζεστός, με αυτόν τον τρόπο οι πατάτες θα τραβήξουν μεν το ζωμό, αλλά όχι και το λάδι.
Αφήστε την πατατοσαλάτα να σταθεί μία ωρίτσα, ώστε να τραβήξουν οι πατάτες. Μπορείτε να την φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο. 
Σερβίρετε την τιρολέζικη πατατοσαλάτα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.



INSALATA DI PATATE TIROLESE

La cucina tedesca adora l' insalata di patate, che è un piatto molto popolare e amato. La versione tirolese la toverete certo anche tra i piatti più popolari della cucina regionale di Alto Adige.
Ricettina semplice e molto gustosa, ha la particolarità di essere succosa e cremosa, senza l' aggiunta di maionese, panna o yogurt, che certo appesanticono il piatto. Preparatela ora che la temperatura comincia a calare e non fa tanto caldo, per accompagnare piatti di carne lessa o alla brace, o salcicce. Io l' avevo preparata per accompagnare uova fritte con la mia pancetta home made.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 800 gr patate a polpa soda,
                            1 cipolla media,
                            1 ciuffo di prezzemolo,
                            erba cipollina,
                            5 cucchiai olio di oliva o olio di semi,
                            2 cucchiai aceto di vino bianco,
                            1 cucchiaino salsa di senape,
                            1/2 lt brodo di carne fatto a casa,
                            pepe bianco macinato,
                            sale qb.
Preparazione :
Scegliete delle patate a polpa soda, come quelle rosse, che sono adatte per le insalate, e non si disfanno con la cottura. Evitate le patate farinose.
Lavate le patate e fatele cuocere in abbondante acqua salata, per 35-40 min. (dipente anche dalle dimensioni). Il sale non sarà assorbito dalle patate, ma aiuterà a restare la polpa più soda e a non spaccarsi la buccia e assorbire dell' acqua.
Appena cotte, scolatele e lasciate intiepidire. Sbucciatele e tagliate a cubetti di 2-3 cm.
Nel frattempo, tritate finemente la cipolla, il prezzemolo e l' erba cipollina. Ponete in una ciotola e agiungete l' olio, l' aceto, la salsa di senape, pepe macinato e poco sale. Aggiungete il brodo caldo e mescolate. Ho utilizzato un brodo di carne home made; è importante utilizzare un brodo buono, siccome è essenziale per insaporire l' insalata.
Ponete le patate entro una terrina e versate sopra la marinata, che deve coprire le patate almeno a metà. Mescolate delicatemente e lasciate riposare per un' oretta. Il segreto della buona riuscita della ricetta è che le patate devono essere tiepide e il brodo caldo; così le patate assorbiranno il brodo e non l' olio, e risulteranno cremose.
Potete preparare l' insalata il giorno prima e conservarla nel frigo.Servitela fresca o a temperatura ambiente.



1 σχόλιο:

  1. την δευτερα θα δοκιμαστει Μαρινα μου και μαλιστα με την προτροπη της διατροφολογου.καλη ορεξη και σε εσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.