ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΒΟΤΚΑ // PENNETTE ALLA VODKA


ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΒΟΤΚΑ

Μια καταπληκτική μακαρονάδα, από αυτές που είναι άγνωστες στην Ελλάδα... Κρίμα, γιατί σίγουρα θα ικανοποιούσε όσους πιστεύουν ότι οι Ιταλοί βάζουν κρέμα γάλακτος παντού, από την καρμπονάρα μέχρι την αματριτσάνα ... ☺
Πιάτο της νεώτερης ιταλικής κουζίνας, η γέννηση του τοποθετείται μέσα στην δεκαετία του '80, εποχή διαρκούς αναζήτησης, εισαγωγής νέων υλικών στην κουζίνα και τολμηρών συνδυασμών γεύσεων. Η πρώτη εκδοχή ισχυρίζεται ότι το πιάτο δημιουργήθηκε στην Μπολόνια, στο ρεστοράν Dante, παρ' όλα αυτά ισχυρή είναι και η δεύτερη εκδοχή, που λέει ότι η πραγματική του πατρίδα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα η Νέα Υόρκη, συμπληρώνει μάλιστα ότι ο συνδυασμός των υλικών προέκυψε τυχαία, από ένα "ατύχημα" στην κουζίνα. Προσωπικά κλίνω προς την δεύτερη εκδοχή, καθώς οι Ιταλοί σπανίως - για να μην πω καθόλου - χρησιμοποιούν την κρέμα γάλακτος στις σάλτσες τους... Γέγονος είναι πάντως ότι το πιάτο συμπεριλαμβάνεται και στην ιταλική κουζίνα, αν και πλέον δεν είναι τόσο στη μόδα, όσο πριν από 2-3 δεκαετίες.
Ιδιαίτερα γευστική μακαρονάδα και πολύ εύκολη στην παρασκευή της, το μόνο μειονέκτημα είναι ότι περιέχει αλκοόλ και δεν είναι κατάλληλη για τα παιδάκια. Η βότκα στην συνταγή παίζει τον ρόλο του γαλακτωματοποιητή και βοηθάει να δέσει η κρέμα γάλακτος με την σάτλσα ντομάτας, καθώς - ως γνωστόν - η ντομάτα είναι αρκετά όξινη και όταν προστεθεί σε αυτή κρέμα γάλακτος, η σάλτσα έχει την τάση να κόβει και να διαχωρίζεται το λίπος. Υπάρχει και παραλλαγή με ψάρι στην θέση του κρέατος (μπέϊκον) που μπορεί να είναι σολομός ή γαριδούλες.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 400 gr πένες,
                αλάτι χοντρό,
                1 κ.σ. βούτυρο,
                130 gr μπέϊκον,
                1 καυτερό πιπεράκι,
                1 σφηνάκι (30 ml) βότκα,
                350 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη),
                αλάτι θαλασσινό,
                150 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.
γιά το σερβίρισμα : 60 gr πραγματική παρμεζάνα (parmigiano reggiano),
                                     λίγο σχοινόπρασο.
Προετοιμασία :
Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια.
Μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι (υπολογίστε ότι στο τέλος θα προσθέσετε και τα μακαρόνια), βάλτε το βούτυρο και βάλτε το στην φωτιά. Σωτάρετε το μπέϊκον μαζί με το πιπεράκι, ελαφρά τσακισμένο, μέχρι να ροδίσουν. Σβύστε με την βότκα. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας και το ανάλογο αλάτι. Αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για ένα δεκάλεπτο.
Οσο ετοιμάζετε την σάλτσα, βάλτε παράλληλα και τα μακαρόνια να βράσουν. Οδηγίες γιά το σωστό βράσιμο των μακαρονιών θα βρείτε εδώ.
Προσθέστε στην σάλτσα 2-3 κουταλιές από τον ζουμί των μακαρονιών και την κρέμα γάλακτος και αφήστε να σιγοβράσει 2-3 λεπτά.
Σουρώστε τις πένες και προσθέστε τες στο τηγάνι με την σάλτα. Αναμείξτε καλά.
Αφήστε την μακαρονάδα να σταθεί μερικά λεπτά, να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρετε τις πένες με βότκα ζεστές, γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και παρμεζάνα.

Προτεινόμενο κρασί : Lancers ή Mateus γιά να είμαστε μέσα στο πνεύμα της δεκαετίας τους '80!



PENNETTE ALLA VODKA

Un piatto stupendo, da quelli che non si trova mai nei ristoranti italiani in Grecia.. 
La ricetta, frutto della cucina italiana moderna, viene creata negli anni '80, quando si sperimentava in sapori nuovi e abbinamenti di ingredienti insoliti. Secondo alla leggenta, è stata concepita nel ristorante Dante a Bologna, ma è molto probabile anche che la ricetta viene da oltreoceano e precisamente da New York, quando un piccolo incidente in cucina ha dato lo spunto per un piatto nuovo. Secondo me la seconda ipotesi è più accreditata, il fatto è però che la ricetta si considera tuttora italiana, ed era tanto in voga un paio di deccenni fa.
L' abbinamento della vodka alla panna, l' apprezzato tanto D., che ha detto subito di aggiungere la ricetta nella lista degli preferiti. La vodka, oltre per insaporire, qui funziona come emulsionante per legare la salsa al pomdoro con la panna; come è noto, il pomodoro è acido e di solito fa impazzire la panna, separando la parte grassa. Esiste anche la versione al pesce, con salmone o gamberi.

Ingredienti : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 gr di pennette, 
                              sale grosso qb,
                             1 cucchiaio di burro,
                             130 gr di pancetta affumicata,
                             1 peperoncino piccante,
                             1 biccherino (30 ml) di vodka,
                             350 gr di passata di pomodoro,
                             sale marino qb,
                            150 gr di panna a 35% grassi.
per la finitura : 60 gr di parmigiano reggiano grattugiato,
                               erba cipollina.
Preparazione :
Tagliate la pancetta a pezzettini.
Ponete il burro in una padella capiente e portate sul fuoco. Fate rosolare la pancetta, insieme al peperoncino. Sfumate con la vodka. Aggiungete la passata, regolate di sale. Lasciate cuocere a fuoco dolce per una decina di minuti.
Nel frattempo fate cuocere la pasta.
Aggiungete alla salsa un mestolo dal brodo di cottura della pasta e la panna, e lasciate cuocere per un paio di minuti.
Fate scolare la pasta e aggiungete nella padella. Mescolate.
Lasciate riposare per una decina di minuti, per insaporirsi.
Servite le pennette alla vodka con abbondante parmigiano e erba cipollina tritata. 

Vino consigliato : Lancers o Mateus, vini molto amati durante gli anni '80!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.