ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ♦♦ CONFETTURA DI POMODORINI MULTICOLORE


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Φέτος ξεκίνησα με την μαρμελάδα από πράσινες ντομάτες, και μετά από παρότρυνση συναδέλφου σε πόστ μου στο Face Book, έφτιαξα και μαρμελάδα μελιτζάνα αλλά και μαρμελάδα ντομάτα. Γιά την μαρμελάδα ντομάτα, που σας παρουσιάζω σήμερα, προτίμησα τα ντοματίνια, που τα θεωρώ πιό εύγευστα, διάλεξα μάλιστα τα πολύχρωμα, γιά να γίνει η μαρμελάδα μου λίγο πιό ιδιαίτερη. Τα κίτρινα ντοματίνια διατήρησαν το χρώμα τους, τα μαύρα όμως  με το βράσιμο έγιναν τελικά και αυτά κόκκινα.
Ακόμη μία ιδιαίτερη μαρμελάδα λοιπόν, εγώ που αγαπώ πολύ τις ντομάτες την λάτρεψα! Δοκιμάστε την και με κίτρινα τυριά, ταιριάζει καταπληκτικά!
Εννοείται ότι γίνεται και με κανονικές ντομάτες.

Δόση : περίπου 1750 gr
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 kg ντοματίνια (βάρος αφού αφαιρεθούν οι σπόροι),
                 750 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 1 κ.σ. χυμό λεμονιού,
                 2 κλωναράκια βασιλικό.
Προετοιμασία :
Πλύντε και σκουπίστε τα ντοματίνια, κόψτε τα οριζοντίως στα δύο και ζουλήξτε τα μέσα σε ένα τρυπητό, ώστε να βγούν οι σπόροι, αλλά να μπορέσετε να μαζέψετε το ζουμάκι τους.
Βάλτε τα μαζί με το ζουμάκι τους μέσα σε ένα γυάλινο σκεύος, προσθέστε τον χυμό λεμονιού και την ζάχαρη και αφήστε τα να σταθούν μία ωρίτσα.
Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις αρχίζει να φουκώνει και πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Μεταγγίστε το στο γυάλινο σκεύος, σκεπάστε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες σε μέρος σχετικά δροσερό (όχι στο ψυγείο).
Αφαιρέστε τις φλούδες από τα ντοματίνια. Μεταγγίστε το και πάλι στην κατσαρόλα, προσθέστε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να βράσει 5 λεπτά, κατεβάστε το και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα. Βάλτε το και πάλι στην φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει (θέλει το πολύ 10 λεπτά) μέχρι να δέσει (αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει στους 105°C).
Αν θέλετε μαρμελάδα με ομοιογενή υφή, πρίν το τελευταίο βράσιμο μπορείτε να την ομογενοποιήσετε με το ραβδομπλέντερ. Εγώ προτίμησα να την αφήσω όπως ήταν γιά να φαίνεται και το διαφορετικό χρώμα που είχαν τα ντοματίνια.
Οσο η μαρμελάδα είναι καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε ήδη αποστειρώσει. Κλείστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.       
Διατηρήστε την σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.



CONFETTURA DI POMODORINI MULTICOLORE

Ho inaugurato le confetture della stagione estiva con quella di pomodori verdi (ricetta qui). Durante una discussione però in un gruppo di Fb, una collega mi ha suggerito di provare anche la confettura di melanzane e quella di pomodori maturi. Detto, fato! La ricetta per la confettura di melanzane la troverete qui.
Per quanto riguarda poi la confettura di pomodori, ho scelto quelli piccolini a ciliegia, che li considero più saporiti, siccome i San marzano e i pacchino non arrivano fino a Grecia. Ho scelto i pomodorini multicolori, rossi, gialli e viola, così per l' effeto di creare una confettura a vari colori! Peccato che quelli viola dopo la cottura sono venuti pure rossi...
Ho adorato questa confettura, anche perchè adoro tutto quanto contiene i pomodori. Provatela anche con formaggi gialli è un' abbinamento stuzzicante!
Certo potete prepararla anche con i pomodori comuni.

Dosi : 1750 gr ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 kg di pomodori ciliegie (peso netto senza semi),
                              750 gr di zucchero semolato,
                              1 cucchiaio di succo di limone,
                              2 rametti di basilico.
Preparazione :
Lavate ed asciugate i pomodorini. Tagliate in due per il senso orizzontale e spremete entro un colapasta, per separare i semi ma per poter anche raccogliere il sughetto estratto.
Poneteli insieme al sughetto raccolto, in un recipiente di vetro, aggiungete il succo di limone e lo zucchero e lasciate riposare per un' oretta.
Travasate in una pentola e portate sul fuoco.Sfiorata l' ebollizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Travasate nel recipiente di vetro, coprite con un pezzo di carta antiaderente e lasciate riposare in luogo preferibilmente fresco (no nel frigo) per 12 ore.
Eliminate la buccia dei pomodorini. Travasate nella pentola, aggiungete le foglie di basilico tritate finemente e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5 minuti, ritirate e lasciate riposare per mezz' oretta. Portate di nuovo a bollore e lasciate cuocere fino a rapprendere (ci vuole una decina di minuti al massimo, se utilizzate il termometro deve raggiungere i 105°C).
Se vi piaciono le confetture omogenee, allora dopo la prima cottura sminuzzate con un frullatore ad immersione. 
Appena la confettura è pronta e senza indugiare, per non lasciarla raffreddare, invasate in barattoli precedentemente sterilizzati. Avvitate subito i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Conservate in luogo fresco e buio.


2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.