ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΙΛΑΦΙ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΑ) // RISO AL FORNO, VERSIONE ESTIVA CON PEPERONI E POMODORI


ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΙΛΑΦΙ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΑ)

Τα αποδομημένα γεμιστά είναι εξ΄ίσου νόστιμα με τα κλασσικά που γνωρίζουμε από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Πιό εύκολα στην προετοιμασία τους, περιέχουν τα ίδια υλικά, αλλά ψήνονται σαν πιλάφι φούρνου.
Σερβίρετε τα ως συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο, απαραιτήτως με τυράκι φέτα!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά :  4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης,               
                 1 1/2 κούπα ρύζι παρμπόϊλ (400 gr),             
                 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες,
                 2 πράσινες πιπεριές για γεμιστά,             
                 1 μικρή καυτερή πιπεριά, 
                 2 μεγάλα κρεμμύδια,
                 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα + λίγο ακόμη γιά το ταψί,
                 2 κ.σ. κουκουνάρι,
                 2 φλ. σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη),      
                 1 κ.γ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
                 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα,
                 1/2 φλ. φρέσκο δύοσμο ψιλοκομμένο,
                 1 φλ. γεμάτο (1/3 από το ματσάκι) μαϊντανό ψιλοκομμένο,   
                 μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Ψήστε και καθαρίστε τις πιπεριές Φλωρίνης. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και πιπεριές ήδη ψημένες, οχι όμως σε κονσέρβα γιατί συνήθως έχουν και ξύδι.
Καθαρίστε και κόψτε τις πράσινες πιπεριές σε ροδέλες. Εγώ χρησιμοποίησα μία πράσινη και μία μαύρη πιπεριά για γεμιστά. Την σάρκα της πιπεριάς που είναι γύρω από το κοτσάνι, αλλά και το πράσινο μαλακό μέρος όπου είναι κολλημένα τα σποράκια της πιπεριάς, μην τα πετάξετε αλλά ψιλοκόψτε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Ψιλοκόψτε την καυτερή πιπεριά.
Βάλτε το ρύζι σε ένα σκεύος και καλύψτε το με βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί για μισή ωρίτσα, να φουσκώσει.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, βάλτε το λάδι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί σωτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα κουκουνάρια, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κομματάκια από τις πιπεριές και σωτάρετε να μαραθούν. Στραγγίστε πολύ καλά το ρύζι, προσθέστε το στο τηγάνι και αναμείξτε. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, 1 φλ. ζεστό νερό, την πάστα πιπεριάς, αλάτι (1 γεμάτο κ.γ.) και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Αφήστε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Λίγο πρίν κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά προσθέστε τις σταφίδες, τον δύοσμο και τον μαϊντανό.
Κόψτε τις ντομάτες σε λεπτές ροδέλες.
Ρίξτε λίγο λαδάκι μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ (το δικό μου διαστάσεων  22x30 εκ.). Στρώστε μέσα τις μισές ροδέλες ντομάτας και τις ψημένες πιπεριές και αλατίστε. Ρίξτε από επάνω όλο το ρύζι και ισιώστε την επιφάνεια. Καλύψτε με ροδέλες ντομάτας και τις ροδέλες από τις πράσινες πιπεριές. Αλατίστε και πάλι ελαφρά και ρίξτε λίγο λαδάκι.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσει μισή ώρα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για ακόμη 30 λεπτά.
Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και αφήστε να σταθεί 20 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.




RISO AL FORNO, VERSIONE ESTIVA CON PEPERONI E POMODORI

I peperoni e pomodori ripieni di riso è un grande classico della cucina greca, chiamato ghemistà (significa appunto ripieni, ricetta qui). C' è chi aggiunge anche della carne macinata, ma ci sono in tanti che li preferiscono ghialanzì o orfanà (falsi, dal turco yalanci o orfanelli), cioè senza carne.
Oggi vi presento una versione moderna, più facile e veloce. Sono i ghemistà destrutturati, preparati cioè con gli stessi ingredienti ma presentati come riso al forno, senza farcire gli ortaggi. E un piatto molto gustoso, buonissimo come primo o per accompagnare piatti di carne. Ottimo anche come piatto unico leggero, accompagnato da un bel pezzo di formaggio feta.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti :  4 peperoni rossi carnosi,
                             3 pomodori maturi grossi,
                             1 1/2 tazza grossa di riso parboiled (400 gr),
                             2 peperoni verdi grossi,                          
                             1 peperoncino piccante, preferibilmente fresco,
                             2 cipolle grosse,
                             1 tazzina da caffè di olio extravergine di oliva + per la teglia,
                             2 cucchiai di pinoli,
                             2 tazze di passata di pomodoro fatta a casa,
                             1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
                             1/2 tazza di uvetta di Corinto,         
                             1/2 tazza di mentuccia romana tritata finemente,
                             1 tazza colma (1/3 da un mazzetto) di prezzemolo,                        
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale.
Preparazione :
Fate arrostire i peperoni rossi. Potete utilizzare anche quelli già pronti, accertatevi però che non sono insaporiti d' aceto.
Montate, lavate e tagliate a rondelle i peperoni verdi. Io ho utilizzato un verde e un nero (viola). Gli scarti,  cioè le parti tagliati irregolarmene e la spogenza interna dei peperoni dove ci sono i semini non buttateli via; eliminate i semini, triate finemente e tenete da parte.
Tritate il peperoncino (è facoltativo).
Ponete il riso in un recipiente e coprite con acqua bollente. Lasciate riposare per mezz' oretta.
Tritate le cipolle.
Ponete l' olio in una padella e portate sul fuoco. Una volta scaldato aggiungete le cipolle con i pinoli e fate rosolare. Aggiungete le parti dei peperoni tritate finemente e saltate. Scolate bene il riso, versate nella padella e mescolate. Aggiungete la passata, 1 tazza di acqua calda, la pasta di peperoni (in mancanza sostituite con 1 cucchiaio di paprica dolce), sale (1 cucchiaino colmo) e pepe macinato al momento. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 5 minuti. Verso la fine cottura aggiungete l' uvetta, la mentuccia ed il prezzemolo.
Tagliate i pomodori a rondelle sottili.
Versate un filo d' olio in una pirofila (la mia alle dimensioni 22x30 cm). Disponete metà dei pomodori, cospargete di un po' di sale, e i peperoni gligliati e salate pure. Versate il riso e livellate. Disponete i pomodori restanti e i peperoni verdi. Salate e versate un filo d' olio.
Infornate in forno già caldo a 200°C, modalità statico. Trascorsi 30 minuti, abbassate la temperatura a 180°C e lasciate cuocere per mezz' oretta ancora.
Sfornate e lasciate riposare per 20 minuti.
Viene servito sia caldo che dopo raffreddato.



5 σχόλια:

  1. Σκεφτόμουν να φτιάξω γεμιστά σήμερα - με βάζεις στον πειρασμό να φτιάξω τη συνταγή σου !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσουμε το "απαγορευτικό" για τα γεμιστά.
    Ακολούθησα επακριβώς τον τρόπο, αλλά έκανα παρασπονδίες στα υλικά (δεν έβαλα σταφίδες και δυόσμο, λιγότερο κρεμμύδι, 2 ντομάτες (μεγάλες ήταν) και το ρύζι 1,5 φλυτζάνι (250 γραμ.) και όχι 400 .
    Έγινε άριστο και ξαναθυμήθηκα την παλιά γεύση....
    Ευχαριστώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολυ που σου αρεσε Σταυρο, ελπιζω η ... αποδομηση να σπασει την γκαντεμια των γεμιστων!
      Δικια μου παραλειψη για το ρυζι, εννοουσα την κουπα, η δικια μου παιρνει 260 γρ ρυζι (το ζυγισα ξανα για επιβεβαιωση). Κι εμεις στα γεμιστα συνηθως δεν βαζουμε σταφιδες και κουκουναρι, οταν ειχα φτιαξει ομως αυτο το πιλαφι ειχα κανει προσφατα και ντολμαδακια οποτε η εμπνευση ηρθε απο εκει... Το πολυ κρεμμυδι στα γεμιστα ειναι οδηγια της γιαγιας Ανδρομαχης και την ακολουθω απο παντα...
      Ευχαριστω για το σχολιο, καλη Κυριακη!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.