ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // CRACKERS CON LIEVITO MADRE


ΚΡΑΚΕΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Δεν μου αρέσει να πετάω υλικά που μου περισσεύουν στην κουζίνα μου! Μάλλον και αυτό μου το δίδαξε η γιαγιά Ανδρομάχη... Ετσι λοιπόν, για να εκμεταλλευτώ το φυσικό προζύμι που περίσσευει σε κάθε αναζωογόνηση όταν δεν είχα προγραμματισμένο να φτιάξω κάτι συγκεκριμένο, καθιέρωσα να φτιάχνω (σχεδόν κάθε 2 εβδομάδες) το αφράτο μπριος με γέμιση νουτέλλα και αμαρέττι (συνταγή εδώ). Τώρα που ζέστανε ο καιρός, ξεκίνησα να φτιάχνω αλμυρά κράκερς! Βασικός λόγος η αυξημένη κατανάλωση μπύρας, που ζητάει την συνοδεία αλμυρού σνάκ. 
Η ιδέα για τα κρακεράκια δεν είναι δική μου, αλλά είδα να τα φτιάχνουν πολλές απο τις ιταλίδες φίλες μου, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν και το φυσικό τους προζύμι, πολλές μάλιστα το χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά, αποφεύγοντας τελείως την μαγιά μπύρας για πολλούς και διαφόρους λόγους. Εξ' άλλου κι εγώ από αυτές το γνώρισα και τι αγάπησα - δυστυχώς στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι terra incognita, και όσοι το γνωρίζουν το χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά για να φτιάξουν ψωμί και αυτό περιστασιακά. Η συνταγή βγήκε πιό πολύ εμπειρικά, ουσιαστικά είναι μία ζύμη ψωμιού με περισσότερο λαδάκι, αλάτι και μυρωδικά.
Τα κρακεράκια αυτά γίνονται πανεύκολα και προσφέρονται για ποικιλία γεύσεων και παραλλαγών. Δοκίμασα ήδη με σπόρους γλυκάνισου, έτοιμο μίγμα μεσογειακών αρωματικών που το είχα φέρει από την Ιταλία (σκόρδο, μαϊντανό, ρίγανη, ντομάτα, πιπεριά, πιπέρι), με λευκό και μαύρο σουσάμι και με πάπρικα. Σκέφτομαι επίσης να τα φτιάξω ακόμη πιό πικάντικα και να προσθέσω παρμεζάνα, μπούκοβο, σκόρδο ή σάλτσα για πίτσα (έτοιμη ή τα υλικά της ξεχωριστά)!

Δόση : περίπου 100 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά
για την προ-ζύμη : 130 gr φυσικό προζύμι,
                                   130 gr νερό,
                                   60 gr αλεύρι Π.
για την ζύμη : 450 gr αλεύρι γοχ,
                           75 gr (1 φλ. καφέ) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                           50 gr νερό,
                           10 gr (1 κ.σ.) αλάτι ψιλό,
                           διάφορα αρώματα και μπαχαρικά.
Προετοιμασία :
Αν δεν έχετε χρόνο στην διάθεση σας, μπορείτε να παραλείψετε τελείως την προ-ζύμη και να φτιάξετε κατ΄ευθείαν την ζύμη. Εγώ πάντως προτιμώ να ενισχύω λίγο το προζύμι πριν το χρησιμοποιήσω.
Για να φτιάξτε την προ-ζύμη poolish, διαλύστε το φυσικό προζύμι σε χλιαρό νερό, προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε μέχρι να πάρετε έναν χυλό. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 2 ωρίτσες.
Βάλτε την προ-ζύμη στον κάδο του μίξερ, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι και βάλτε το να ζυμώσει. Το νερό ρίξτε το σταδιακά και προσθέστε λίγο ακόμη αν χρειαστεί, μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή, ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέστε τα μυρωδικά της επιλογής σας. Μπορείτε να χωρίσετε την ζύμη και να φτιάξετε περισσότερες από μία γεύσεις.
Σκεπάστε το ζυμάρι και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα.
Ανοίξτε το ζυμάρι σε φύλλο με την βοήθεια την φυλλομηχανής. Μην το κάνετε πολύ λεπτό (εγώ το έφτασα μέχρι την βαθμίδα 4). Κόψτε το φύλλο σε ρόμβους ή άλλα σχήματα.
Τοποθετήστε τα κρακεράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους  180°C και ψήστε τα κρακεράκια στον αέρα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Διατηρούνται για πολλές ημέρες τραγανά και υπέροχα!


CRACKERS CON LIEVITO MADRE

Evito di buttare via i cibi che avanzano nella mia cucina; anche questo l' ho imparato dalla nonna Andromaca! Così, anche se spesso non ho il tempo per preparare qualche lievitato, mi fa pena buttare via l' esubero di pasta madre. Durante l' inverno ho preso l' abitudine di preparare la brioche farcita di nutella e amaretti (ricetta qui). Ora che fa ormai caldo ho cominciato a preparare i crackers, per accompagnare la birra fresca che ci piace godere le notti sulla veranda della nostra casa di campagna...
Certo l' idea per i crackers non è mia, ma l' ho copiata dalle amiche che preparano tanti manicaretti con il lievito madre. Ho preparato un' impasto semplice, per il pane, con l' aggiunta di abbondante olio di oliva, sale, erbe aromatiche e spezie per farli stuzzicanti. Si può variare tanto questa ricettina, creando una serie di crackers per tutti i gusti. Ho già assagiato con semi di anice, miscella piccante di erbe già pronta per la pasta, semi di sesamo bianco e nero e paprica. Per i prossimi assagi penso di aggiungere parmigiano, peperoncino piccante tritato e gusto pizza (con salsa già pronta o aggiungendo gli ingredienti separatamente).

Dosi : 100 pezzi ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti
per il poolish : 130 gr lievito madre,
                            130 gr acqua,
                            60 gr farina di forza 00.
per l' impasto : 450 gr farina 00
                              75 gr (1 tazzina da caffè colma) olio extravergine di oliva,
                              50 gr ca. acqua,
                              10 gr (1 cucchiaio) sale fino,
                              aromi vari.
Preparazione :
Se non avete molto tempo a vostra disposizione potete impastare tutto in una volta, scansando la preparazione del poolish. Io intanto preferisco rinforzare il mio lievito madre prima di utilizzarlo.
Per preparare il poolish, stemperate il lievito madre nell' acqua intiepidita, aggiungete la farina e mescolate. Coprite a campana e lasciare lievitare a temperatura ambiente (20°C) per un paio d' ore.
Ponete il lievitino nella bastardella della planetaria; aggiungete tutti gli ingredienti restanti, il sale per ultimo. Azionate la planetaria. Aggiungete l' acqua gradatamente fino a prendere un' impasto elastico, liscio e non appiccicoso. Aggiungete gli aromi o le spezie che preferite. Potete dividere l' impasto in due o tre e preparare più gusti. Coprite a campana e lasciate riposare per mezz' oretta.
Accendete il forno a 180°C.
Stendete la sfoglia con la sfolgiatrice. Non farla troppo sottile (io ho arrivato fino a gradazione 4). Tagliate a losanghe, quadretti o altro.
Disponete su una leccarda foderata con carta antiaderente. 
Fate cuocere a modalità ventilato per una decina di minuti, fino a dorare.
Si conservano per parecchi giorni, e restano belli croccanti!


4 σχόλια:

  1. Τρέχω να φέρω μπυρίτσες, βάζεις τα κρακεράκια??
    Καλό μήνα Μαρίνα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοειται! εχει μπολικα και σε διαφορες γευσεις!
      Καλο μηνα Ελενα μου!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικά τα τραγανά κρακεράκια!
    Το άσχημο στην υπόθεση είναι ότι δύσκολα συγκρατείσαι και μπορεί η κατανάλωση να είναι μπόλικη!
    Ιδανική παρέα για τη μπύρα όπως μας προτείνεις ,αλλά και για ένα παγωμένο κρασί στη βεράντα,τώρα το καλοκαίρι!
    Οι γεύσεις κατά το δοκούν!!!
    Καλό μήνα Μαρίνα μου!Καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπειδή αναφέρθηκες στην μαγιά, είναι εύκολο να μου πεις τα μειονεκτήματά της? Οχι συγκρινόμενη με το προζύμι, απλά διατροφικά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.