ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΣΊΛΙ ΚΟΝ ΚΆΡΝΕ (CHILI CON CARNE) // CHILI CON CARNE


ΤΣΊΛΙ ΚΟΝ ΚΆΡΝΕ
CHILI CON CARNE

Chili con carne (τσίλι κον κάρνε) σημαίνει ουσιαστικά πιπεριές (καυτερές) με κρέας. Από τα πιό γνωστά πιάτα της Tex-Mex κουζίνας. Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι γνωστή, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προέρχεται απο το Μεξικό; το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν αποτελεί πιάτο της παραδοσιακή μεξικάνικης κουζίνας και στο Μεξικό δεν θα το συναντήσετε στα παραδοσιακά εστιατόρια. Πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε στις κουζίνες των φτωχικών νοικοκυριών, που "αυγάτιζαν" τον λιγοστό κιμά με πιπεριές και φασόλια. Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι για τσίλι, μεταξύ αυτών και ότι επινοήθηκε απο μία ισπανίδα μοναχή, την λεγόμενη Lady in Blue, της οποίας το πνεύμα προσυλίτιζε τους Ινδιάνους της περιοχής, παρ' όλο που η ίδια δεν έφυγε ποτέ απο το μοναστήρι της στην Ισπανία! Στα μέσα του 19ου αιώνα, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, το τσίλι εγινε πολύ δημοφιλές από τις πλανόδιες πωλήτριες φαγητού μεξικάνικης καταγωγής, που τις ονόμαζαν reinas del chili, δηλαδή βασίλισσες του τσίλι. Η κλασσική συνταγή περιλαμβάνει κιμά, φασόλια, βεβαίως καυτερές πιπεριές τσίλι και μπαχαρικά, τα οποία συνήθως προμηθεύονται ως έτοιμο μίγμα, που περιλαμβάνει κύμινο και ρίγανη. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς του τσίλι, η βασική συνταγή του αποτελείται απο κιμά σε σάλτσα από καυτερές πιπεριές, οπότε και αμφισβητείται το κατά πόσο πρέπει να περιέχει φασόλια ή ντομάτες. 
Πληροφορίες από : Wikipedia, MTC
Τσίλι κι εμείς λοιπόν σήμερα, καυτερούτσικο, όπως μας αρέσει, και με πιπεράκια από τον κήπο μας. Το έφτιαξα με κιμά μοσχαρίσιο; κάποιοι το προτιμούν με κρέας κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια. Το τυλίξαμε σε τορτίγιες, προσθέσαμε μαρουλάκι, καλαμπόκι, τριμμένο τυράκι τσένταρ. Μπορείτε επίσης να το συνοδέψετε με απλό ρυζάκι πιλάφι (το ρύζι να είναι λιγότερο και το τσίλι μπόλικο και όχι το αντίθετο), πουρέ πατάτας, ψητές πατάτες στον φούρνο (απλές χωρίς μυρωδικά, μπορείτε να τις ψήσετε και με την φλούδα, να τις ανοίξετε και να σερβίρετε γαρνιρισμένες με το τσίλι). Εκτός απο το τσένταρ του ταιριάζει επίσης και η ξυνόκρεμα (sour cream).

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr κιμά απο μοσχαρίσια σπάλλα περασμένο μία φορά,
                2 κρεμμύδια κίτρινα,                
                3 σκελίδες σκόρδο,
                1 κόκκινη πιπεριά,
                2 πιπεράκια καυτερά,
                4 κ.σ. ελαιόλαδο,                       
                1 κ.σ. γεμάτο πάπρικα γλυκειά,
                1 κ.γ. κύμινο,
                1/2 κ.γ. μπαχάρι,
                1 κ.γ. κόλιαντρο,
                1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλανης,
                2/3 γλ. κρασί κόκκινο,
                2 φλ. σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη)
                2 κ.σ. ντοματοπελτέ,
                1 φλ. σπιτικό ζωμό κρέατος,
                1 κ.γ. ρίγανη,
                1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια,
                1 φουντίτσα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίστε την πιπεριά και τα καυτερά πιπερακια και κόψτε τα σε κυβάκια. 
Σωτάρετε πρώτα τα λαχανικά. Βάλτε σε μία σωτέζα το ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, έπειτα και το σκόρδο και αφήστε τα να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε να μαραθούν. Προσθέστε τον κιμά, τα μπαχαρικά και σωτάρετε καλά μέχρι να καβουρντιστεί. Σβύστε με το κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε την σπιτική σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ και τον ζωμό. Σκεπάστε την σωτέζα και αφήστε να σιγοβράσει για 1 ωρίτσα. Αν χρειαστεί προσθέστε ζωμό.
Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τα φασόλια, αφού τα στραγγίσετε από το ζουμί τους, την ρίγανη και τον κόλιαντρο. Το τσίλι δεν θα πρέπει να έχει πολύ ζουμί, αλλά και να μην γίνει στεγνό. Κατεβάστε το φαγητό από την φωτιά και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα, να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε το τσίλι κον κάρνε ζεστό.



CHILI CON CARNE

Il chili con carne è uno dei piatti più conosciuti della cucina Tex-Mex. Anche se le origini della ricetta sono incerti, certo è che non viene dalla cucina messicana, come si crede spesso, erroneamente. La sua nascita viene collocata a San Antonio di Texas, in era non bene precisata. Moto probabilmente viene dalla cucina povera, quando la carne era quasi un lusso e aggiungevano peperoni e fagioli per abbondare le porzioni. La leggenda vuole che la famosa Lady in Blue, monaca spagnola che predicava ai selvaggi locali facendoli rivolgersi ai missionari spagnoli, ha scritto la ricetta del chili per cucinare la caggiagione. Verso la metà dell '800, il chili si diffuse rapidamente nella città di San Antonio dalle famose  reinas del chili, cioè regine del chili, le popolane ispaniche, che cucinavano i ritagli di carne disponibili aggiungendo tanto peperoncino, e poi lo vendavano per la strada in carretti colorati. Gli ingredienti principali della ricetta tradizionale sono la carne (macinata o comunque tagliata a pezzettini), i faglioli, certo i peperoni piccanti e spezie, tra le quali cumino e origano. Certo esiste anche il mix di spezie già pronto, ampiamente utilizzato. Discussa è l' aggiunta o no di fagioli e pomodori.
Informazioni tratte da : Wikipedia, MTC
Allora oggi si prepara il chili con carne nella pentola del laboratorio! Piccante parecchio, come ci piace, con peperoncini dal mio orticello. L' ho preparato con carne macinata e l' abbiamo messo su tortillas caldi con lattuga, mais e formaggio cheddar. Potete ancora accompagnare il chili con semplice riso pilaf (deve essere servito in quantità inferiore, il chili deve essere abbondante nel piatto), purè di patate, patate cotte al forno. Oltre al cheddar si abbina bene anche con la panna acida.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di spalla di manzo macinata (passata una volta),
                             2 cipolle,
                             1 peperone rosso,
                             3 spicchi d' aglio,
                             4 cucchiai olio di oliva,                           
                             2 peperoncini piccanti,
                             1 cucchiaio colmo di paprica dolce,
                             1 cucchiaino di cumino macinato,
                             1/2 cucchiaino di pimento,
                             1 cucchiaino di coriandolo macinato,
                             1 stecca di cannella Ceylon,
                             2/3 di tazza vino rosso,
                             2 tazze passata di pomodoro home made,
                             2 cucchiai triplo-concentrato di pomodoro,
                             1 tazza brodo di carne preparato a casa,
                             1 cucchiaino di origano,
                             1 scatola di fagioli rossi,
                             1 ciuffo di coriandolo tritato.
Preparazione :
Tritate la cipolla e l' aglio. Mondate il peperone e i peperoncini, eliminate semi e filamenti e tagliate a cubetti.
Ponete l' olio in un tegame capiente e portate sul fuoco. Aggiungete la cipolla e qualche istante dopo anche l' aglio. Saltate fino a rosolare appena. Aggiungete i peperoni e saltate per appassire. Aggiungete la carne macinata e le spezie e fate rosolare bene, per insaporirsi il tutto. Sfumate col vino, lasciate evaporare l' alcool e aggiungete la passata, la pasta di pomodoro e il brodo caldo. Coprite il tegame e lasciate cuocere a fuoco dolce per un' oretta. Se viene ad asciugarsi troppo, aggiungete un po' di borodo caldo.
Verso la fine cottura aggiungete i fagioli scolati, l' origano e il coriandolo. 
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta, per insaporirsi.
Servite il chili con carne caldo.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.