ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ // GNOCCHI DI PATATE VITELOTTE CON SALSA AGLI ASPARAGI


ΝΙΟΚΙ ΜΕ ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Στην χθεσινή ανάρτηση (εδώ) μάθαμε γενικά για τα νιόκι και γνωρίσαμε μικρά μυστικά γιά να τα φτιάξουμε εύκολα στο σπιτι. Αυτή η ανάρτηση ήταν ένα είδος εισαγωγής για την σημερινή συνταγή.
Οπως έχουμε ήδη πεί, όταν τις παρουσιάσαμε αναλυτικά (εδώ), οι μώβ πατάτες είναι αρκετά αμυλώδεις και είναι ιδανικές για να φτιάξει κανείς νιόκι. Εκτός αυτού, τα νιόκι αποκτούν ιδιαίτερα εντυπωσιακό χρώμα.
Τα νιόκι από μώβ πατάτες μπορούν και αυτά να σερβιριστούν με τσιγαρισμένο βουτυράκι, αρωματισμένο με σκόρδο ή φασκόμηλο, με κάποια σάλτσα ή ραγκού. Ηθελα όμως να δοκιμάσω κάποια σάλτσα πιό ραφινάτη και από απλή σύμπτωση και μόνο αποφάσισα να φτιάξω μια σάλτσα από λευκά σπαράγγια. Η αποκάλυψη! Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι αυτή η σάλτσα θα μπορούσε να είναι τόσο νόστιμη! Και ακόμη περισσότερο ότι θα άρεζε και στον Δ., ο οποίος για πρώτη φορά έφαγε τα νιόκι με τόσο όρεξη, την δε σάλτσα την ξανάφτιαξα και την χρησιμοποιήσαμε και σε μακαρονάδα!
Εδώ θέλω να σημειώσω ότι οι πατάτες που χρησιμοποίησα, μου έδωσαν έναν πουρέ με χρώμα λίγο ξεθωριασμένο, όποτε και τα νιόκι δεν μου βγήκαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά ως προς το χρώμα...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά
γιά τα νιόκι : 1 kg πατάτες vitelotte (μωβ πατάτες),
                         300 gr περίπου αλεύρι γοχ,
                         αλάτι,
                         κίτρινο αλεύρι όσο χρειαστεί.
για την σάλτσα : 500 gr λευκά σπαράγγια,
                                2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                1 σκαλόνιο (εσαλότ),
                                1 φλ. καφέ κρασί λευκό ξηρό,
                                1 φλ. ζωμό λαχανικών,         
                                φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                                αλάτι,
                                100 gr κρέμα γάλακτος.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τα νιόκι, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Λίγο πριν τα βάλετε να βράσουν για να τα σερβίρετε, ετοιμάστε παράλληλα και την σάλτσα σπαραγγιών. Καθαρίστε τα σπαράγγια (οδηγίες αναλυτικές θα βρείτε εδώ). Κόψτε τα σε κομματάκια. Ψιλοκόψτε το σκαλόνιο.
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι και βάλτε το σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σκαλόνιο και σωτάρετε γρήγορα, να μην καεί. Προσθέστε τα σπαράγγια, σωτάρετε γρήγορα και σβύστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέστε τον ζωμό ζεστό, αλάτι, πιπέρι, σκεπάστε το κατσαρολάκι και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου ένα 10λεπτο). Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά, πολτοποιήστε τα σπαράγγια με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ξαναβάλτε το κατσαρολάκι στην φωτιά, αφήστε να βράσουν 2-3 λεπτά και κατεβάστε το από την φωτιά.
Βάλτε τα νιόκι να βράσουν σε αλατισμένο νερό, όχι όλα μαζί, αλλά σε δόσεις. Με τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα σε πιάτα, περιχύστε με την σάλτσα, πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και τριμμένη παρμεζάνα, αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι και απαραίτητη, είναι υπέροχα και χωρίς.

Προτεινόμενο κρασί : συνοδεψαμε τα νιόκι από μωβ πατάτες με σάλτσα από σπαράγγια, με ένα κλασσικό λευκό Pinot grigio.



GNOCCHI DI PATATE VITELOTTE CON SALSA AGLI ASPARAGI

Nel post d' ieri (qui), abbiamo parlato dettagliatamente della preparazione dei gnocchi di patate. Questo post era solo una premessa per la ricetta che presento oggi. 
Come abbiamo già riferito parlando delle patate vitelotte (qui), sono molto farinose e adatte per perparare gli gnocchi. Certo, oltre il sapore particolare, questi gnocchi sono particolarmente impressionanti presentati a tavola, siccome risultano pure viola! 
Come per tutti gli gnocchi, potete condirli con solo burro caldo o con un ragù. Questa volta però cercavo qualche abbinamento più originale, che esaltasse pure il sapore particolare delle patate vitelotte. Cosi ho preparato una salsina agli asparagi, piuttosto semplice.  
Questa salsina è stata una vera rivelazione! E piaciuta tanto a D. che mi ha pregato di prepararla di nuovo per condire gli spaghetti (noto che è stata la prima volta in assoluto che sono riuscita a convincerlo ad assagiare gli asparagi).
Qui devo notare pure che le patate utilizzate non erano il massino, avevano la polpa di colore viola opaco, così anche gli gnocchi preparati sono venuti di colore viola un po' sbiadito....

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per gli gnocchi : 1kg di patate vitelotte,
                                300 gr ca. farina 00,
                                sale,
                                farina gialla.
per la salsa : 500 gr di asparagi bianchi,
                          2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                          1 scalogno,
                          1 tazzina da caffè vino bianco secco,
                          1 tazza bordo di verdure,  
                          pepe nero macinato al momento,
                          sale,
                          100 gr di panna.
Preparazione :
Preparate gli gnocchi con le istruzioni che troverete qui.
Poco prima di farli lessare, cominciate anche la preparazione della salsa agli asparagi. Pulite gli asparagi (vedi qui come) e tagliateli a pezzettini.
Tritate lo scalogno.
In un pentolino ponete l' olio e portate su fuoco dolce. Aggiungete lo scalogno e fate appena rosolare. Aggiungete gli asparagi, saltate e sfumate col vino. Lasciate evaporare l' alcool, aggiungete il brodo caldo, sale e pepe a piacere, coprite il pentolino e lasciate cuocere per una decina di minuti, fino che gli asparagi saranno ben cotti. Ritirate dal fuoco e frulatte con un frullatore ad immersione. Aggiungete la panna, portate sul fuoco e lasciate cuocere per un paio di minuti.
Fate cuocere gli gnocchi in abbondante acqua salata. 
Servite subito con la salsina calda. Potete cospargere con poco parmigiano, anche se io non lo ritengo necessario, già il sapore del piatto è molto ricco.

Vino consigliato : abbiamo abbinato gli gnocchi di patate vitelotte con salsa agli asparagi con un classico Pinot grigio.


4 σχόλια:

  1. Πρόσφατα έφτιαξα gnocchi με πατάτες, δυσκολεύτηκα να βρω τις προτεινόμενες, είχα στο μυαλό μου κι αυτές που προτείνεις αλλά παρόλο που έψαξα σε πάρα πολλά καταστήματα δεν τις βρήκα πουθενά. Μάλλον εκεί έχετε περισσότερες επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθη μου δεν θα το ελεγα ... στην χθεσινη αναρτηση για τα κλασσικα νιοκι πατατας (τα οποια μαλιστα εφτιαξα την Κυριακη εσπευσμενα, καθως η αναρτηση δεν ηταν προγραμματισμενη και σκεφτηκα τελευταια στιγμη να την γραψω) εβαλα απλες πατατες που πηρα απο την λαϊκη, απλα προσεξα να μην ειναι φρεσκιες και ζητησα να μην μου δωσει κιτρινες, τα νιοκι βγηκαν τελεια, μου θυμισαν αυτα που ειχα φαει σε σπιτι στην Ιταλια, απο χρυσοχερα νοικοκυρα...

      Διαγραφή
  2. Τα αγαπώ πολύ τα νιόκι Μαρίνα μου! Είναι τόσο νόστιμα με την πιο απλή σάλτσα ντομάτας ως την πιο πολύπλοκη σάλτσα που μπορούν να συνοδευτούν! Τις μοβ πατάτες δεν τις βρίσκω πουθενά εδώ παρότι τις ψάχνω εδώ και μερικά χρόνια, δεν υπάρχουν. Η σάλτσα των σπαραγγιών πολύ φίνα!
    Καλό τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα νιόκι σου Μαρίνα μου είναι πολύ ιδιαίτερα!!! Καταπληκτικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.