ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΟΝΚΑΣΕ // CUBETATO DI POMODORO FACILISSIMO!


Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΟΝΚΑΣΕ!

Αφού παιδεύτηκα αρκετά για να φτιάξω την πασσάτα ντομάτας, που όσο να πεις έχει την διαδικασία της, στα τούρκικα blog και site που περιδιαβαίνω, ανακάλυψα μία συνταγή για εύκολη κονσέρβα ντομάτας. Δεν ήταν ακριβώς σάλτσα, αλλά κομματάκια ντομάτας σε κονσέρβα, δηλαδή αυτό που λέμε κονκασέ. Επειδή η δουλειά με την πασσάτα τραβούσε σε μάκρος, αποφάσισα να φτιάξω και μερικά κιλά ακολουθώντας την τούρκικη συνταγή. Ήταν καταπληκτική! Η σάλτσουλα ωραιότατη, νοστιμότατη, μύριζε φρέσκια ντομάτα, την ευχαριστήθηκα στα φαγητά μου ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα, και το τελευταίο βάζο διατηρήθηκε άριστα μέχρι τον Μάρτιο (δυστυχώς δεν είχα φτιάξει περισσότερο!). Φέτος όμως είμαι αποφασισμένη να φτιάξω πολλή περισσότερη και απελευθερώνω όσα περισσότερα βαζάκια μπορώ, περιμένοντας να βρω τις κατάλληλες ντομάτες για να αρχίσει η "επιχείρηση κονσέρβα ντομάτας 2014"!


Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : ντομάτες ώριμες,
                θαλασσινό αλάτι.
Προετοιμασία :
Όπως επισημαίνω πάντα για τις σάλτσες ντομάτας, προτιμήστε ντομάτες ώριμες, σφιχτές, με μπόλικη σάρκα; ιδανικές είναι αυτές της ποικιλίας ρόμα. Πλύνετε τες καλά εξωτερικά και στραγγίστε τες. Κόψτε τες στα δύο και αφαιρέστε το κοτσάνι. Κόψτε τες έπειτα σε κυβάκια. 
Βάλτε τα κυβάκια μαζί με το ζουμάκι που θα βγάλουν, μέσα σε γυάλινα βάζα τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει, και γεμίστε τα μέχρι το χείλος. Προσθέστε μέσα σε κάθε βάζο το αλάτι, υπολογίζοντας 1 κ.γ. γιά κάθε βάζο του ενός λίτρου. Αν έχετε μικρότερα βάζα, υπολογίστε ανάλογα. Κλείστε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους. 
Αν δεν σας εξυπηρετούν οι ντομάτες κομμένες κονκασέ, μπορείτε να τι περάσετε από το multi και να τις πολτοποιήσετε. Η κονσερβοποίηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο.
Κατόπιν περνάμε στην κονσερβοποίηση. Μπορεί να γίνει είτε στην χύτρα ταχύτητος είτε στον φούρνο.
Στην χύτρα ταχύτητος. Βάλτε στον πάτο της χύτρας μια πετσέτα και τοποθετήστε επάνω 2-3 βάζα, όσα χωράει η χύτρα. Καλό είναι τα βάζα να είναι λίγο στριμωγμένα μεταξύ τους, για να μην χοροπηδάνε κατά το βράσιμο. Γεμίστε την με νερό μέχρι περίπου το 1/3 του ύψους των βάζων. Κλείστε το καπάκι της χύτρας και βάλτε την στην φωτιά. Ρυθμίστε την βαλβίδα της χύτρας στην μέγιστη πίεση και αφήστε να βράσουν για 15 λεπτά. Κατεβάστε την χύτρα από την φωτιά, εκτονώστε την πίεση και αφήστε την να σταθεί ένα δεκάλεπτο. Ανοίξτε το καπάκι, βγάλτε με προσοχή τα βάζα μέσα από την χύτρα, γιατί θα είναι ακόμη καυτά, και τοποθετήστε τα αναποδογυρισμένα επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Στον φούρνο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160-170°C. Βάλτε μέσα τα βάζα, σβήστε τον φούρνο και αφήστε τα μέχρι να κρυώσει τελείως. Μην παραγεμίσετε τον φούρνο, ώστε να μπορέσει να διαμοιραστεί καλά η θερμότητα. Αν έχετε πολλά βάζα, αποστειρώστε τα σε περισσότερες δόσεις.
Έχω δοκιμάσει και τις δύο μεθόδους κονσερβοποίησης και έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα.
Η σάλτσα διατηρείται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό για πολλούς μήνες. Όταν ανοίξετε ένα βάζο διατηρείστε το στο ψυγείο και φροντίστε να το καταναλώσετε μέσα σε 3-4 ημέρες.


CUBETATO DI POMODORO FACILISSIMO!

Come ho scirtto al post precedente, l' anno scorso avevo deciso di preparare una buona quantità di salsa di pomodoro, per non correre alla soluzione della scatoletta... Ho cominciato con l a passata di pomodoro, che è buona, sicuramente, ma ci vuole il suo tempo per prepararla ed il mio tempo libero è sempre limitato. Nello stesso tempo, in tanti blog e siti turchi, ho visto una ricetta per conserva di cubetato di pomdoro. Facilissima da preparare, ci occoreva solo la pentola a pressione che è la mia mano destra in cucina. Ho deciso di provarla ed è rivelata buonissima! L' ultimo barattolo l' abbiamo consumato marzo scorso ed era conservato a prefezione, senza alternazione al gusto o al colore. Sono pentita che non ne avevo preparato di più, ma a dire il vero, non avevo più barratoli di vetro e non volevo comprarne di più, perchè poi non ho lo spazio a metterli. Siccome quest' anno ho deciso di preparare maggiore quantità, per arrivare al punto di autosuffizienza e non  essere costretta a comprare prodotti industrializzati, ho liberato una maggiore quantità di barattoli e appena spuntano i pomodori adatti, sono pronta a cominciare l' operazione "conserva di pomodoro 2014" !!

Difficoltà : facile
Ingredienti : pomodori mautri,
                            sale marino.
Preparazione :
Come si consiglia sempre per la preparazione di salsa di pomodoro, scegliete dei pomodori, belli, maturi e carnosti. Lavate e asciugateli. Tagliateli in due, eliminate il picciolo e tagliate a cubetti. Ponete i cubetti insieme al eventuale sughetto in barattoli, precedentemente sterilizzati, e riempiteli fino all' orlo. Aggiungete del sale, calcolando 1 cucchiaino per ogni barattolo da 1 Lt. Se i vostri barattoli sono pià piccoli, moderate la quantità del sale. Tappate i barattoli coi rispettivi coperchi.
Tutto qui con la preparazione, passiamo alla conserva. Ci sono due modi per preparare la conserva : nella pentola a pressione e al forno.
In pentola a pressione. Ponete un canovaccio nel fondo della pentola e disponete 2-3 barattoli, secondo sempre alla sua capacità. Meglio che i barattoli siano stretti stretti tra di loro per non balzare durante la cottura. Aggiungete acqua fino a ca. l' 1/3 dell' alteza dei barattoli. Chiudete il coperchio della pentola e portate sul fuoco. Dal momento che comincia l' ebbolizione, lasciate cuocere per 15 minuti, a pressione alta. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una decina di minuti. Aprite il coperchio della pentola, eliminate i barattoli con attenzione, perchè saranno ancora scottenti, capovolgeteli, posizionate su una gratella e lasciate raffreddare capovolti.
Al forno : Prericaldate il forno a 160-170°C, modalità statico. Posizionate i barttoli sulla gratella, spegnete il forno e lasciateli dentro fino che si raffredda completamente. Non mettere tanti barattoli tutti ad una volta, per poter diffondere meglio il calore.
Ho assagiato tutti e due i metodi di conservazione e fuozionano bene lo stesso.
Posizionate le conserve di pomodoro in luogo fresco e buio. Una volta aperto il barattolo, conservatelo nel frigo e consumatelo nel giro di 3-4 di giorni.


23 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία σου έγινε Μαρίνα μου! Κι εγώ κάπως έτσι τη φτιάχνω μόνον που ξεφλουδίζω τις ντομάτες κι έτσι είναι λίγο πιο χρονοβόρα η διαδικασία!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη ειναι η εκδοχη εξπρες Κικη μου και για να πω την αληθεια με βολεψε παρα πολυ! Κι εγω προτιμω να ξεφλουδιζω τις ντοματες και να βγαζω και τα σπορια, τα οποια πολλες φορες χαλανε την γευση.
      Καλη σου μερα!

      Διαγραφή
  2. τελεια μαρινα. μου εφεραν αρκετες ντοματες απο κηπο και για πρωτη φορα στην ζωη μου τεθηκε το ερωτημα τι να τις κανω.
    μια διευκρινηση. το αλατι ψιλο η χοντρο?
    φιλια
    καλη σου ημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ειρηνη μου! Αχ τι καλα να μου εφερναν κι εμενα απο κηπο ... τελεια!
      Το αλατι που χρησιμοποιησα δεν ηταν ουτε ψιλο ουτε χοντρο, μια ενδιαμεση κατασταση, πιστευω οτι μπορεις να χρησιμοποιησεις οτι θελεις, ετσι κι αλλιως με το βρασιμο στην χυτρα λιωνει τελειως.
      Φιλια!

      Διαγραφή
    2. τελεια μαρινα.
      σε ευχαριστω. θα τις φιαξω και θα σου πω.
      καλο απογευμα

      Διαγραφή
    3. Ωραια η συνταγη σας αλλα εκει που λετε το ζουμακι που θα βγαλουν η συγκεκριμενη ντοματα ποικιλιας ρομα ειναι στεγνη τελειως το ξερω επειδη ιδη εχω κανει 15 κιλα λιαστες απο αυτην...αρα βαζουμε κυβακια κομμενα οπως λετε χωρις υγρα αφου δεν εχουν

      Διαγραφή
    4. Οι ρόμα είναι σίγουρα πιό στεγνές από άλλες ποικιλίες ντομάτας, αλλά λίγο ζουμάκι όλες έχουν, ιδίως εκεί που είναι οι σπόροι ... αν δεν εχουν ζουμάκι δεν πειράζει, θα βγάλουν με το βράσιμο

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία μέθοδος Μαρίνα! Έχω φτιάξει με την μέθοδο του βρασμού ολόκληρο τοματάκι πριν χρόνια. Αν και φτιάχνω συνήθως πελτέ ντομάτας, θα φτιάξω και κονκασέ με την μέθοδο του φούρνου που περιγράφεις. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνη μου εχεις δικιο, αυτο ειναι κονκασε, πως δεν το σκεφτηκα, οταν τα κανει κανεις ολα βιαστικα κολλαει το μυαλο... Αυτη παντως ηταν η πιο γρηγορη και βολικη κονσερβα ντοματας που εχω φτιαξει ποτε!
      Καλημερα, φιλια!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική η πρόταση!Μου έκανε εντύπωση το ζωντανό κατακόκκινο χρώμα που διατηρήθηκε στα βάζα που ετοίμασες Μαρίνα μου!Και η προετοιμασία τόσο απλή για να έχεις αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα !Ήδη τα ντοματάκια Roma έχουν εμφανιστεί στην αγορά και ομολογώ ότι ανυπομονώ να δοκιμάσω να τα φτιάξω.
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Φωτεινη μου κι εμενα με ενθουσιασε! Οι φωτογραφιες ειναι απο τον περασμενο Σεπτεμβριο, αφου περισυ δεν ειχα προλαβει τελικα να γραψω την αναρτηση εγκαιρα, ομως και το τελευταιο βαζο που ανοιχτηκε την ανοιξη ηταν αναλλοιωτο τοσο ως προς το χρωμα οσο και ως προς την γευση. Ειναι νωρις ακομη για σαλτσα, τα ειδα κι εγω τα ντοματακια, αλλα ειχαν 0,70€, αν δεν κατεβει η τιμη κατω απο 0,30€ νομιζω οτι δεν συμφερει, θα περιμενουμε εναν μηνα ακομη, συνηθως τον Σεπτεμβριο γεμιζει η αγορα με ντοματες για σαλτσα.

      Διαγραφή
  5. Παλιά μέθοδος , πολύ αποτελεσματική Μαρίνα. Έχω φτιάξει με τον τρόπο αυτό ντομάτα στη χύτρα , αλλά στο φούρνο φαίνεται ακόμη πιο εύκολη! Θα τον δοκιμάσω σίγουρα μόλις πέσει η τιμή της ντομάτας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρεπει οντως να ειναι ας το πουμε παραδοσιακη μεθοδος Βαγγελιω μου, παντως οι τουρκαλες βλεπω οτι πολυ την χρησιμοποιουν, περισυ η μια μετα την αλλη ανεβαζαν τις αναλογες αναρτησεις... Κι εγω κανω υπομονη να πεσει η τιμη, ειναι νωρις ακομη, εκτος και αν εχει κανεις ντοματες απο τον κηπο του, οποτε αν περισσευουν μπορει να την δοκιμασει.

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα, επειδή και γω πέρσι έκανα πολύ ντομάτα ,μου φάνηκε εύκολη αυτή η συνταγή.Μια διευκρίνιση παρακαλώ. Στο φούρνο θα βράσει η ντομάτα ,αφού θα το έχουμε σβύσει?? Δέν χρησιμοποιώ χύτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι παλι βραζει, αλλα ετσι κι αλλιως με αυτον τον τροπο δεν βραζει πολυ, οπως συνηθως κανουμε με τις σαλτσες.

      Διαγραφή
  7. ευχαριστώ για την εύκολη και γρήγορη συνταγή ντομάτα κονκασέ,την έκανα σήμερα στο φουρνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Χαιρομαι που σε βόλεψε η συνταγή!

      Διαγραφή
    2. στο φουρνο τα βαζα ορφια η αναποδογυρισμενα?

      Διαγραφή
    3. Ορθια! Τα καπακια θα ζεσταθουν απο την θερμοτητα του φουρνου και οχι απο την θερμοτητα του περιεχομενου, οπως γινεται οταν κονσεβοποιουμε πχ. μαρμελαδες.

      Διαγραφή
  8. Στο μέγιστο η χύτρα ταχύτητας για 15 λεπτά, μήπως είναι επικίνδυνο ; Αν βάζαμε την θερμοκρασία πιο κάτω δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα; Eυχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν ειχα φτιαξει αυτην την συνταγη δεν ειχα κανενα προβλημα με την χυτρα. Ετσι κι αλλιως αυτες τις οδηγιες κονσερβοποιησης δινει και το φυλλαδιο της χυτρας μου...
      Οταν γραφω στην μεγιστη πιεση, εννοω την διαβαθμιση που εχει η χυτρα, οχι το ποσο δυνατη θα ειναι η φωτια στο ματι. Στην χυτρα ταχυτητος παντα ξεκιναμε με δυνατη φωτια και οταν αρχιζει να σφυριζει την κατεβαζουμε περιπου στο μισο, δεν αλλαζει κατι και σε αυτην την περιπτωση...

      Διαγραφή
  9. Καλημερα σας, πως θα ξερω οτι εχει σιγουρα πετυχει? στα κονκασε εχει κατσει αρκετα το υλικο αρα δεν ειναι μεχρι πανω και στις αλεσμενες εχει διαχωριστει η ντοματα απο τα υγρα της.
    ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο κονκασε τα βαζα πρεπει να τα γεμισεις καλα, μεχρι επανω. Με το βρασιμο σιγουρα θα καθησουν λιγο, αλλα οταν δημιουργηθει το κενο αερος συντηρουνται χωρις προβλημα!
      Στις αλεσμενες ειναι φυσικο να διαχωριστει το υγρο, απλα ανακινεις το βαζο πριν το ανοιξεις για να το χρησιμοποιησεις.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.