ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΖΈΛΟ ΝΤΙ ΛΙΜΌΝΕ : ΖΕΛΕ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ // GELO DI LIMONE


ΤΖΈΛΟ ΝΤΙ ΛΙΜΌΝΕ
ΖΕΛΕ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

Πέρισυ είχαμε δροσιστεί με το ζελέ καρπουζιού (gelo di mellone), φέτος έχει σειρά το ζελέ λεμονάκι. Ακόμη ένα παραδοσιακό γλυκάκι της σιτσιλιάνικης κουζίνας, με αμιγώς μεσογειακή γεύση. Φτιάχνεται με το ίδιο τρόπο με το ζελέ καρπουζιού, που εμένα μου θυμίζει την μουσταλευριά της γιαγιάς Ανδρομάχης.
Το μόνο δύσκολο αυτήν την εποχή είναι να βρεί κανείς ωραία ακέρωτα λεμονάκια, καθώς τα ελληνικά ακόμη δεν κυκλοφορούν στην αγορά (τα δικά μας στο δεντρο είναι ακόμη πράσινα...). Για να αρωματιστεί το ζελέ λεμόνι, χρειάζεται η φλούδα απο το λεμόνι, την οποία είτε την ξύνουμε, είτε την αφαιρούμε με έναν λεπτόφλουδο αποφλοιωτή και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε την φλούδα στο νερό της συνταγής και το αφήνουμε να σταθεί για 6 ώρες σε δροσερό μέρος, ώστε να απελευθερώσει τα αρώματα του. Επειτα σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε περαιτέρω στην συνταγή μας. Παρ' όλο που είχα ακόμη μερικά λεμονάκια απο την λεμονιά μας στο ψυγείο μου, έκανα μια μικρή παρέμβαση και πρόσθεσα στο ζελέ μου πάστα λεμονιού και σπιτικό λικέρ λιμοντσέλο. Σερβίρησα με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και λίγο άγλυκη κρέμα σαντιγύ.
Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος είναι με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ή τριμμένη αμυγδαλόψυχα. Μπορείτε μάλιστα να βάλετε και λίγο μέσα στο μπωλάκι ή την φόρμα που θα βάλετε το ζελέ. Αλλη μία ωραία πρόταση σερβιρίσματος είναι με φράουλες, είτε φρέσκιες είτε γλυκο; ως γνωστόν, οι φράουλες ταιριάζουν πάρα πολύ με το λεμόνι!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : χυμό απο 4 λεμόνια (περίπου 125 ml),
                νερό μέχρι το 1 λίτρο,
                200 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                50 gr πάστα λεμονιού,
                75 gr corn flour,
                1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ λιμοντσέλο.
Προετοιμασία :
Στίψτε τα λεμόνια και φιλτράρετε τον χυμό τους με ένα σουρωτήρι, για να απομακρύνετε τα τυχόν κουκουτσάκια.
Βάλτε το νερό μαζί με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε να βράσει 1-2 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύστε το corn flour στον χυμό του λεμονιού. Ρίξτε το μίγμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας ώστε να μην σβωλιάσει. Προσθέστε και την πάστα λεμονιού. Αφήστε να βράσει για 3-4 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατεβάστε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και αφήστε το να χλιαρίνει. Προσθέστε και το λιμοντσέλο και αναμείξτε.
Μοιράστε το ζελέ σε μπωλάκια ή φορμάκια και βάλτε τα στο ψυγείο. Αφήστε το να σταθεί 3-4 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί.
Πρίν σερβίρετε, αναποδογυρίστε τα φρομάκια μέσα σε ένα πιάτο; το τζέλο ξεφορμάρεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πασπαλίστε τα με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Απο εκεί και πέρα το ζελέ αποσταθεροποιείται και βγάζει νερό, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τελικά την γεύση του.



GELO DI LIMONE

L' anno scorso avevo preparato per la prima volta un gelo siciliano, il gelo di mellone. Avevo sempre in mente di assagiare anche altri tipi di gelo con frutta o spezie. Durante la bella stagione, un dolcetto fresco e leggero è sempre gradito e questa volta ho deciso di perparare il gelo al limone.
Sapore e profumo puramente mediterranei, il gelo di limone è particolarmente rinfrescante! In questo periodo però, non risulta sempre facile di trovare dei limoni non trattati, siccome i limoni greci sono ancora acerbi, e al commercio ci sono solo quelli d' importazione che sono sempre trattati di pesticidi. Per profumare il gelo al limone ci vuole la scorza del limone, la quale viene grattugiata o asportata con il pelapatate e tagliata a pezzettini. Va aggiunta poi nell' acqua della ricetta e se la lascia a macerare per almeno 6 ore, in luogo fresco. L' acqua aromatizzata viene filtrata e utilizzata per la preparazione del gelo. Anche se avevo ancora nel frigo qualche limone dai nostri alberi, intanto ho preferito utilizzare la pasta di limone, che avevo preparato tempo fa con la ricetta di Luca Montersino. Ho aggiunto anche un po' di limoncello, fatto pure a casa. Per la finitura ho utilizzato della panna montata non zuccherata e granella di pistacchi.
La finitura tradizionale è appunto la granella di pistacchi di Bronte o la granella di mandorle. Potete non solo cospargerle sul gelo, ma anche incorporarle quando il composto è ancora tiepido. Una variazione molto gustosa è di abbinare il gelo di limone alle fragole fresche o composta di fragole.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : succo da 4 limoni (125ml ca.),
                              acqua fino ad 1 Lt.,
                              200gr di zucchero semolato,
                              50 gr pasta di limone,
                              75 gr di maizena,
                              1 biccherino (30ml) di limoncello.
Preparazione :
Spremete i limoni e passate il succo da un colino a maglia rada, per eliminare gli eventuali semini.
Ponete l'acqua con lo zucchero in una piccola casseruola e portate sul fuoco. Lasciate bollire per un paio di minuti per sciogliersi lo zucchero. Stemperate la maizena nel succo del limone. Versate nella casseruola, mescolando per evitare la formazione di grumi. Aggiungete anche la pasta di limone. Lasciate cuocere per 3-4 minuti, sempre mescolando, fino a rapprendere. Ritirate la casseruola dal fuoco e lasciate intiepidire. Agigungete il limoncello e mescolate.
Versate in uno stampo inumidito o in stampini monoporzione. Mettete nel frigo e lasciate raffreddare per 3-4 ore. 
Prima di servire capovolgete gli stampini entro un piatto da portata. Cospargete di granella di pistacchio.
Viene consumato fresco. Si conserva nel frigo per un paio di giorni.


8 σχόλια:

  1. Τέτοιου είδους γλυκά είναι επιθυμητά αυτή την εποχή.Λατρευλω τη γεύση του λεμονιού ,είναι δροσερή,αναζωογονητικη και ανάλαφρη!
    Το υπέροχο γλυκά κι που μας προτείνεις πολεμά τις καλοκαιρινές μας υπογλυκαιμίες,χωρίς όμως να μας φορτώνει τύψεις ....
    Υπέροχη εμφάνιση και όπως πάντα,καλαίσθητη παρουσίαση!
    Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ δροσερο το ζελε λεμονακι, οτι πρεπει γι' αυτην την εποχη... Μπορει κανεις να το φτιαξει και με στεβια αντι για ζαχαρη, οποτε οι θερμιδες μειωνονται ακομη πιο πολυ...
      Καλο Σαββατοκυριακο! Φιλια Πολλα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο ζελέ Μαρίνα! Αυτές τις ημέρες φιλοξενώ τα ξαδέλφια από την Ρώμη και θα ήθελα να το φτιάξω. Η πάστα λεμονιού μπορεί να παρακαμφθεί από τα υλικά ή έστω να την αντικαταστήσω με λίγο ξύσμα λεμονιού;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνη μου η παστα λεμονιου ειναι δικια μου επεμβαση στην συνταγη, Οπωςεξηγω και στην εισαγωγη, μπορεις να αρωματισεις το νερο που θα χρησιμοποιησεις για να φτιαξεις το ζελε με φλουδα η ξυσμα λεμονιου. Την προσθετεις στο νερο, αφηνεις να σταθει για τουλαχιστον 6 ωρες (ή ολο το βραδυ) σε δροσερο μερος, σουρωνεις και χρησιμοποιεις μετα το νερο.
      Καλη επιτυχια!
      Φιλια!

      Διαγραφή
    2. Μαρίνα έφτιαξα σήμερα το ζελέ και έγινε ωραιότατο! Λόγω έλλειψης χρόνου δεν άφησα το ξύσμα λεμονιού για έξι ώρες στο νερό. Παρ΄όλα αυτά η γεύση του λεμονιού είναι τόσο δυνατή όσο θα έπρεπε να είναι, υποβοηθούμενη εκτός από τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα και από το λιμοντσέλο. Δροσερό και ελαφρύ. Πολύ ωραία, εύκολη και γρήγορη συνταγή αν εξαιρέσουμε τον χρόνο πηξίματος του ζελέ. Θα την επαναλάβω σύντομα!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Πολυ χαιρομαι που σας αρεσε Ειρηνη μου! Κι εμας μας αρεσε, και το καρπουζι που ειχα φτιαξει περισυ...
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  3. adoro i dolcetti al limone, sono buoni e dissetanti, buona domenica Marina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.