ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // ZUCCHINE TONDE FARCITE


ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Ακρως καλοκαιρινό φαγάκι τα γεμιστά λαχανικά, αν και είναι δύσκολο να υποφέρεις τον φούρνο, ιδίως αν ζείς σε διαμέρισμα... Ομολογώ ότι τα καλοκαιρινά φαγητά φούρνο τα ετοιμάζω μόνο στο εξοχικό, στο διαμέρισμα στην πόλη, την μόνη ηλεκτρική συσκευή που θέλω να χρησιμοποιώ το καλοκαίρι, είναι το ψυγείο...
Τα γεμιστά μας αρέσουν γενικά πολύ. Ιδιαίτερα οι πιπερο-ντομάτες, αλλά και τα κολοκυθάκια. Εμένα με εκνευρίζουν λίγο γιατί τα κολοκυθάκια, όπως και να το κάνεις, λίγο νερουλιάζουν κατά το βράσιμο στην κατσαρόλα. Ετσι, αυτήν τη φορά, σκέφτηκα να τα βάλω στο ταψί και να τα φουρνίσω. Είδα δε και τα πανέμορφα, ολόφρεσκα στρογγυλά κολοκυθάκια πρωί πρωί στη λαϊκή και δεν άντεξα στον πειρασμό. Αποδείχτηκε εξαιρετική ιδέα! Εγιναν πιό νόστιμα από ποτέ, άσε και που υπολόγισα - νομίζω για πρώτη φορά! - τα υλικά της γέμισης με μαθηματική ακρίβεια, τόσο, που δεν περρίσεψε ούτε ένα σπυρί ρύζι! Ετσι, παρ' όλο που δεν το είχα προγραμματίσει, αφού στο blog υπάρχει ήδη συνταγή για γεμιστά κολοκυθάκια (εδώ), κατέγραψα την συνταγή και σας την παρουσιάζω.

Δόση : για 5-6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 10 στρογγυλά κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους,
                600 gr μοσχαρίσιο κιμά (σπάλλα) περασμένο μια φορά,
                2 κίτρινα κρεμμύδια,
                1 καρότο,
                1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
                3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                12 κ.σ. γεμάτες ρύζι καρολίνα,
                1 κ. τσαγιού κύμινο,
                1 κ. τσαγιού πιπέρι μαύρο τριμμένο,
                1 κ.γ. αλάτι,
                2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος.
για το ψήσιμο : 1/2 φλ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                             3/4 φλ. τσαγιού νερό,
                             φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                             αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύντε τα κολοκυθάκια. Κόψτε το κοτσάνι τους σύριζα, κόψτε απο το επάνω μέρος ένα καπάκι και αδειάστε την σάρκα τους με ενα κουταλάκι ή με το εργαλείο που βγάζει μπαλάκια (παριζιάνικο κουτάλι - cuillère à pommes parisienne). Με τον κολοκυθόψυχα έφτιαξα μια πεντανόστιμη "κολομπαρόπιτα" με πολέντα (συνταγή εδώ).
Πλύντε καλά το ρύζι, κάτω απο τρεχούμενο νερό, να φύγει το άμυλο του.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Καθαρίστε και περάστε το καρότο από τον τρίφτη. 
Βάλτε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το καρότο και σωτάρετε να μαραθεί. Προσθέστε και το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τέλος τον κιμά. Σωτάρετε καλά τον κιμά, να καβουρντιστεί. Με αυτόν τον τρόπο ο κιμάς δεν θα δίνει την αίσθηση του νερόβραστου. Προσθέστε το ρύζι και το αλάτι και σωτάρετε μέχρι να αρχίσει το ρύζι να γυαλίζει. Σβύστε με το νερό, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας για να μην πιάσει στον πάτο, μέχρι να πιεί όλο το ζουμάκι του. Κατεβάστε την γέμιση απο την φωτιά.
Μόλις η γέμιση χλιαρίνει, γεμίστε τα κολοκυθάκια και σκεπάστε το καθένα με το καπάκι του. Τοποθετήστε τα μέσα σε μία μεγάλη γάστρα ή σε ένα ταψί φούρνου. Επειδή είχε κενά διαστήματα ανάμεσα στα κολοκυθάκια, έκοψα δυο πατάτες και τα συμπλήρωσα (ήταν καλή ιδέα, οι πατάτες έγιναν πολύ νόστιμες!). Ρίξτε μέσα στο ταψί και το νερό. Περιχύστε τα κολοκυθάκια με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με πιπεράκι και αλατάκι. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, ή αν χρησιμοποιήσετε γάστρα, όπως εγώ, με το καπάκι της.
Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις. Στον δικό μου φούρνο χρειάστηκαν συνολικά 2 ώρες για το ψήσιμο, τα τελευταία 15 λεπτά αφαίρεσα το καπάκι, για να πάρουν χρώμα.
Βγάλτε το φαϊ από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί μισή ώρα πρίν το σερβίρετε.
Σερβίρετε το ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.


ZUCCHINE TONDE FARCITE

Gli ortaggi ripieni sono un piatto estivo per eccelenza. Certo la cottura in forno, durante la stagione calda, è una questione da prendere in considerazione, specialmente se si vive in appartamento, in una città greca arroventata dal sole... Confesso che accendo il forno solo quando mi trovo nella casa di campagna, dove il climatizzatore non è indispensabile e i correnti permettono il riciclo d' aria e fanno la sua funzione tollerabile.... In città, il solo elettrodomestico che utilizzo volentieri non è altro che il frigo...
I "ripieni" come chiamiamo gli ortaggi ripieni in Grecia (γεμιστά - ghemistà in greco) per fare economia alle parole, ci piacciono un sacco. Più i peperoni e i pomodori (ricetta qui) e le zucchine fose meno, anche per il fatto che le zucchine assorbono tanta acqua, specialmente se vengono cotte nella pentola, e ne risultano con un gusto annacquato. La ricetta classica delle zucchine ripiene (ricetta qui) prevede la cottura in pentola e il condimento con salsa di uova e limone. Questa volta ho pensato invece di cuocerle al forno. Anche se avevo in mente le zucchine lunghe comuni, invece ho trovato delle tondine, belle, fresche, e non ho resistito alla tentazione. Le mie zucchine ripiene al forno, sono venute una meraviglia! Forse per la prima volta ho calcolato il ripeno con tanta puntualità, che non ne è avanzato un solo chicco di riso! Anche se non avevo intenzione di postare una nuova ricetta su le zucchine ripiene, la loro bontà mi ha fatto cambiare idea e così oggi la condivido con voi!

Dosi : per 5-6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 10 zucchine tonde di media grandezza,
                            600gr di carne di manzo (spalla) trita,
                            2 cipolle,
                            1 carota,
                            1 spicchio d' aglio,
                            3 cucchiai d' olio extravergine di oliva,
                            12 cucchiai di riso Carolina,
                            1 cucchiaino del tè cumino macinato,
                            1 cucchiaino del tè pepe nero macinato,
                            1 cucchiaino di sale,
                            2 tazze di acqua calda  o brodo.
per la cottura : 1/2 tazza di olio extravergine di oliva,
                             3/4 di tazza acqua,
                            pepe macinato,
                            sale.
Preparazione :
Lavate e spuntate le zucchine. Tagliate una calotta, ed eliminate la polpa interna, scavando con un cucchiaino o l' apposito scavino. Con la polpa ho preparato una deliziosa torta salata alla polenta (ricetta qui). 
Lavate il riso sotto acqua corrente, per fare eliminare il suo amido.
Trittate le cipolle e l' aglio. Sbucciate la carota e grattugiatela. 
Versate l' olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e saltate fino a sudare. Aggiungete la carota e saltate fino ad appassire. Aggiungete l' aglio, le spezie e la carne trita. Fate rosolare bene. Aggiungete il riso e saltate per qualche minuto. Il riso carolina è il più comunemente utilizzato ni Grecia, ed è ideale per le ricette tradizionali. Al suo posto potete utilizzare il riso Roma o vialone nano. Sfumate con l' acqua calda o brodo. Moderate il fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto, mescolando per non attaccare al fondo, fino ad assorbire tutto il liquido. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Farcile le zucchine e coprite ciascuna con il proprio "coperchio". Posizionatele entro una rostiera o pirofila. Una volta messe nella rostiera, ho visto che lasciavano spazi vuoti tra di loro, e così ho pensato di tagliare 2 patate a spicchi e riempirli (è stata una buona idea, le patate sono venute saporitissime!). Versate l' acqua nella rostiera. Versate a filo l' olio sulle zucchine, pepate e salate. Chiudete la rostiera col suo coperchio.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per ca. 2 ore. 15 minuti prima della fine cottura, scoperchiate e lasciate rosolare.
Sfornate e lasciate riposare per mezz' oretta, prima di servire.
Servite le zucchine ripiene calde o a temperatura ambiente.



12 σχόλια:

  1. Ωραία ιδέα να μπουν στον φούρνο, και το φαγάκι σου δείχνει σούπερ νόστιμο!
    Μ' αρέσουν και μένα τα στρογγυλά κολοκυθάκια, τα βρίσκω πιο "βολικά" στο γέμισμα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως τα στρογγυλα κολοκυθακια ειναι ιδανικα για το γεμισμα Ελενα μου, με τα μακρουλα ειναι παιδεμος.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Τι υπέροχο φαγητό!!!!!!!Νομίζω ότι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα!!!
    Έχω δοκιμάσει και εγώ αυτή την ποικιλία των κολοκυθιών,αλλά όχι στον φούρνο....
    Η ιδέα του τριμμένου καρότου επίσης είναι ένα πολύ ωραίο μυστικό ενίσχυσης της γεύσης!!Και η γέμιση σου,εκτός από μετρημένη σωστά,έγινε και ιδιαίτερα αφράτη!!!
    Δεν έκανες αυγολέμονο ....και εγώ το καλοκαίρι το κάνω ή με τριμμένη ντομάτα ή το αφήνω σκέτο με τη νοστιμιά του ίδιου του φαγητού!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά Μαρίνα μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εχω ξαναδοκιμασει στον φουρνο Φωτεινη μου αλλα με διαφορετικου ειδους γεμιση με κους κους και τονο. Αυτην τη φορα ομως εγιναν ιδιαιτερα νοστιμα, ειλικρινα δεν ειχα σκοπο να γραψω αναρτηση αλλα οταν τα δοκιμασα αλλαξα γνωμη, καλα που ειχα φτιαξει αρκετα και ειχα υλικο για να φωτογραφισω... Αυγολεμονο δεν κανω, δεν αρεσει σε κανεναν στην οικογενεια και σ' εμενα ακομη πιο πολυ, που γενικα δεν τα παω καλα με τα αυγα...
      Φιλια καλη μου φιλη!

      Διαγραφή
  3. Έχω δοκιμάσει τα συγκεκριμένα στρογγυλά κολοκυθάκια και ήταν πολύ γλυκά! Τα γεμιστά γενικά είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!
    Καλό βράδυ Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τελικα δεν ειναι μονο φιγουρα τα στρογγυλα κολοκυθακια ειναι και νοστιμα! Κι εμεις των γεμιστων ειμαστε, ο μικρος μονο ειναι λιγο μιζερος που αφηνει τα λαχανικα στην ακρη και τρωει μονο την γεμιση, ακομη και με τα κολοκυθακια...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Άκρως καλοκαιρινό το πιάτο σου Μαρίνα μου!
    Τα στρογγυλά κολοκυθάκια δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ νομίζω.
    Είναι πάντως πολύ εμφανίσιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φετος τα βλεπω να κυκλοφορουν πολυ στην λαϊκη Ερμιονη μου, καποτε ηταν πιο δυσευρετα. Ειναι ωραια και για αλλες χρησεις, οπως και για τηγανητα γιατι δινουν ωραιες μεγαλες φετες, αφου η διαμετρος τους ειναι πιο μεγαλη απο τα συνηθισμενα κολοκυθακια!

      Διαγραφή
  5. Κουκλάκια τα κολοκυθάκια σου, θα βγάλω τον κιμά και θα κοπιάρω τη συνταγή, μια μέρα που δε θα σκάει ο τζίτζικας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βγαλεις τον κιμα βαλε μπολικο μαϊντανο, τους παει πολυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.