ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΕΛΕΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΑΦΙΝ // MUFFIN CIOCCOLATOSI


ΤΕΛΕΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΑΦΙΝ

Τα μάφιν (muffin) είναι στην ουσία μικρά κεκάκια, συνήθως στρογγυλού σχήματος (εξαρτάται όμως και απο την φόρμα όπου ψήθηκαν), φουσκωμένα στην κορυφή τους και χωρίς γλάσσο. Είναι ιδανικά για ενα γρήγορο κολατσό ή κέρασμα. Χωράνε στην παλάμη του χεριού και τρώγονται σε 2-3 μπουκιές.
Τα μάφιν είναι κατ' εξοχήν παρασκεύασμα της αγγλικής γαστρονομίας. Η ίδια η λέξη μάφιν προέρχεται απο την αγγλική γλώσσα; εμφανίζεται για πρώτη φορά γύρω στα 1700 και η προφορά της ήταν "μούφιν" (moofin). Η ετυμολογία της δεν είναι εξακριβωμένη, πολύ πιθανόν να προέρχεται απο την γερμανική λέξη muffen, που σημαίνει μικρό γλυκάκι ή απο την γαλλική mouflet, που έχει την έννοια του μαλακού και αναφέρεται στο ψωμί. Τα πρώτα μάφιν ήταν γλυκάκια ανακύκλωσης και προοριζόντουσαν για το υπηρετικό προσωπικό στα μεγάλα αρχοντικά : ο μάγειρας ανακάτευε τα περισσεύματα απο το ψωμί της προηγούμενης ημέρας, με υπολείμματα απο την ζύμη για τα μπισκότα μαζί με βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες, τα έφτιαχνε μικρά μπαλάκια και τα τηγάνιζε. Αυτά τα γλυκάκια της ανακύκλωσης γινόντουσαν πολύ νόστιμα κα τραγανά και όταν κάποια στιγμή τα ανακάλυψαν τα αφεντικά του αρχοντικού, πέρασαν έπειτα και στα σαλόνια, ως συνοδευτικά βεβαίως στην αγαπημένη συνήθεια των Αγγλων, το four 'o clock tea. Αυτά που ξέρουμε ως μάφιν στην Ελλάδα, έχουν την σύσταση του κέϊκ και είναι διαδεδομένα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα αγγλικά μάφιν, μοιάζουν πιο πολύ με τηγανίτες καθως η ζύμη τους περιέχει μαγιά.
Πηγή : Wikipedia
Βασικός κανόνας στην παρασκευή μάφιν είναι οτι σχηματίζονται δύο μίγματα : ένα με τα στερεά υλικά και ένα με τα υγρά, τα οποία έπειτα αναμιγνύονται μεταξύ τους. Η ζάχαρη όμως μπορεί να χτυπηθεί με τα αυγά για να αφρατέψουν. Το τελικό μίγμα πρέπει να δουλευτεί γρήγορα και να μην είναι απόλυτα ομοιγενές; αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους, που θα τα κάνει να γίνουν πολύ αφράτα αφού ψηθούν! Ψήνονται μέσα σε καραμελόχαρτα, τα οποία στερεώνονται μέσα στις ειδικές φόρμες. Το μέγεθος τους μπορεί να ποικίλλει. Υπάρχουν τόσο γλυκά όσο και αλμυρά μάφιν.
Τα corn muffin τέλος, είναι γλυκάκια αμερικάνικης προέλευσης, με έντονη την γεύση του καλαμποκάλευρου. Μπορούν να σερβιριστούν αλειμμένα με βούτυρο, απο την ίσια τους πλευρά, δηλαδή απο την βάση τους.
Τα μάφιν, πρέπει να καταναλωθούν μέσα στην ίδια ημέρα που φτιάχτηκαν, ώστε να  είναι μαλακά! 
Η συνταγή είναι προσαρμογή απο εδώ.

Δόση : 20 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 αυγά,
                200 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
                100 ml ηλιέλαιο,
                220 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                220 ml ζεστό νερό,
                75 gr κακάο άγλυκο,
                130 gr αλεύρι γοχ.,
                75 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour),
                7,5 gr μαγειρική σόδα,
                7,5 gr baking powder,
                5 gr αλάτι.           
Προετοιμασία :
Να πω κατ' αρχήν, ότι με την συνταγή αυτή, τα μάφιν γίνονται μάλλον άγλυκα, ενώ "ακούγεται" και το αλάτι τους. Εμάς μας άρεσαν, αλλά αν θέλετε μπορείτε να μειώσετε το αλάτι σε μία πρέζα. 
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.  Προσθέστε το ηλιέλαιο και το γάλα και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθούν.  Κοσκινήστε το αλεύρι με το άμυλο, το baking και την σόδα. Προσθέστε και το κακάο, επίσης κοσκινισμένο, το αλάτι και αναμείξτε. Ρίξτε το μίγμα των στερεών στο μίγμα των υγρών και αναμείξτε γρήγορα, χωρίς να το δουλέψετε πολύ. Προσθέστε τέλος σταδιακά και το ζεστό νερό. Το μίγμα θα γίνει αρκετά ρευστό. 
Πάρτε 2 φόρμες γιά μάφιν, με 12 θήκες η κάθε μία, και βάλτε μέσα σε κάθε θήκη της απο ένα καραμελόχαρτο. Βάλτε το μίγμα σε μία κανάτα και μοιράστε το στις θήκες, γεμίζοντας τες κατά τα 3/4.
Ψήστε τα μάφιν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 35-40 λεπτά. Κάντε το τέστ με την οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί καλά.
Βγάλτε την φόρμα από τον φούρνο και αφήστε τα μάφιν να κρυώσουν.
Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.


MUFFIN CIOCCOLATOSI

I muffin sono piccoli tortini soffici, alla consistenza del plum cake, di forma di solito rotonda, con calotta semisferica e senza glassa di rivestimento. Di solito si tengono nella pamo della mano e vengono consumati in un paio di bocconi.
I muffin sono prodotti di uso specialmente nel Regno Unito. La parola muffin viene dalla lingua inglese, ma la sua etimologia è incerta. Viene citata per la prima volta agli inizi del ' 700, come moofin. C'è chi sostiene che viene dal tedesco muffen, che significa piccole torte, ma altri dicono che viene dal francese mouflet, che significa soffice, inteso come il pane. I primi muffin erano dolcetti di riciclo che venivano preparati per la servitù delle famiglie nobili : il cuoco mescolava gli avanzi del pane del giorno prima e i rimasugli di lavorazione dei biscotti con patate bollite schiacciate. Preparava poi delle polpette dolci che faceva friggere in olio o strutto. Una volta vengono scoperti dai padroni, e poi passano subito anche nei grandi salotti, per accompagnare l' immancabile four'o clock tea. Quelli che in Grecia si intendono per muffin, sono diffusi sopratutto negli Stati Uniti, siccome per la loro preparazione viene utilizzato il lievito chimico. Per i muffin del Regno Unito invece, si preferisce il lievito di birra.
Informazioni tratte da : Wikipedia
Regola essenziale per la preparazione dei muffin, è di mescolare separatemente i liquidi e i solidi e poi amalgamare il tutto velocemente. Non lavorare troppo il composto che deve risultare piuttosto grumoso, questo è il segreto della buona riuscita e della sofficità dei muffin! Vengono cotti in pirottini, inseriti negli appositi stampi per muffin. Le dimensioni variano, secondo agli stampi. Oltre che i muffin dolci esistono anche muffin salati.
I corn muffin, sono dolci satunitensi, al gusto di mais. Possono essere spalmati di burro sul lato piatto.
La ricetta è stata tratta da qui.

Dosi : 20 muffin
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 uova medie,
                            200 gr di zucchero semolato,
                            2 cucchiaini di estratto di vaniglia,
                            100 ml olio di semi,
                            220 ml di latte fresco intero,
                            220 ml di acqua calda,
                            75 gr di cacao amaro,
                            130 gr di farina 00,
                            75 gr di fecola di patate (o maizena),
                            7,5 gr di bicarbonato,
                            7,5 gr di lievito chimico,
                            5 gr di sale.           
Preparazione :
Prima di tutto, devo precisare che il sale nella ricetta è abbondante e si perscepisce. A noi sono piaciuti, ma a qualcuno questo sembra strano. Potete diminuire la sua quantità a 1 pizzico.
Sbattete le uova con lo zucchero e la vaniglia, fino a prendere una crema spumosa. Aggiungete l' olio di semi (io: di girasole) ed il latte e sbattete il tutto per amalgamare. Settacciate la farina con la fecola, i lievito ed il bicarbonato. Aggiungete il cacao, settacciato pure, e mescolate le polveri. Aggiungete il composto dei polveri a quello dei liquidi e mescolate. Versate a filo l' acqua calda e mescolate. Trasferite il composto in una brocca.
Prendete due stampi per muffin a 12 posti ciascuno. Posizionate entro le fossete dei pirottini. Riempite per i 3/4 i 20 pirottini. 
Infornate in forno prepriscaldato a 180°C, modalità statico e lasciate cuocere per 35-40 minuti. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare. 
Potete cospargere con zucchero a velo.


4 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.