ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ // CROSTATA ALLA CREMA DI LIMONE


ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Οταν έφτιαξα την φανταστική μαρμελάδα λεμόνι (εδώ), η πρώτη σκέψη μου ήταν να την χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μια τάρτα. Την δοκίμασα μόνη της σε ενα είδος πάστα φλώρα, αλλα τελικά η πάστα φλώρα μου πέφτει πάντα πολύ γλυκειά και δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Ετσι σκέφτηκα να προσθέσω και μια νόστιμη, επίσης λεμονάτη, κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το αποτέλεσμα προσωπικά με ενθουσίασε!
Αυτή η τάρτα, μπορεί να μην είναι ακριβώς συνταγή του Luca Montersino, φτιάχτηκε όμως με τρεις δικές του επιμέρους συνταγές.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την ζύμη : 300 gr αλεύρι γοχ,
                           120 gr ζάχαρη άχνη,
                           48 gr κρόκο αυγού (απο 3 μικρά αυγά),
                           180 gr βούτυρο κρύο,
                           1 κ. καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                           1 πρέζα αλάτι.
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής : 500 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
                                                               150 gr κρόκους αυγών (8 μέτρια αυγά),
                                                               150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                                               18 gr άμυλο πατάτας (ή καλαμποκιού),
                                                               18 gr άμυλο ρυζιού (ρυζάλευρο),
                                                               1 κ. καφέ εσσάνς βανίλιας,                                                                                                                                                          2 κ.σ. γεμάτες πάστα λεμονιού.
επικάλυψη : 220 gr μαρμελάδα λεμόνι.
διακόσμηση : ιταλική μαρέγκα,
                         φλούδα λεμονιού γλυκό του κουταλιού.
Προετοιμασία :
Για την ζύμη αυτής της τάρτας χρησιμοποίησα τις αναλογίες υλικών που προτείνει ο Montersino. Δεν ακολούθησα όμως την υπόδειξη του το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και την έφτιαξα με τον τρόπο που την φτιάχνω συνήθως.
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι επίσης με συνταγή του Montersino. Την έφτιαξα στον μικροκυματικό, όπως εξήγησα αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτηση και την άρωμάτισα με πάστα λεμονιού (δείτε εδώ), συνταγή και πάλι Montersino!
Ετοιμάστε πρώτα την κρέμα, είτε με την κλασσική μέθοδο (εδώ), είτε στον μικροκυματικό (εδώ).
Ετοιμάστε την ζύμη για την τάρτα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ωρίτσα. 
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 28 εκ. Ανοίξτε την ζύμη σε ενα φύλλο με διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερο απο αυτήν του ταψιού. Μεταφέρετε το φύλλο μέσα στο ταψί και στρώστε το καλά στον πάτο και στα τοιχώματα. Κόψτε τα κομμάτια που περισσεύουν, πλάστε τα σε ενα κορδόνι και τοποθετήστε το περιμετρικά επάνω στην τάρτα. Αλείψτε το με λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος. Τρυπήστε την επιφάνεια της τάρτας με ενα πηρούνι. Τοποθετήστε μέσα στο ταψί ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και βάλτε επάνω τα ειδικά κεραμικά σφαιρίδια ή ξερά όσπρια. 
Ψήστε την βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσουν 15 λεπτά, αφαιρέστε το χαρτί με τα βαρίδια και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά. 
Βγάλτε την βάση απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
Μόλις χλιαρίνει αρκετά, γεμίστε την με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Απο επάνω απλώστε ομοιόμορφα την μαρμελάδα λεμόνι. Αν θέλετε μπορείτε να συμπληρώσετε την διακόσμηση με ιταλική μαρέγκα; βάλτε την σε ένα κορνέ και σχηματίστε ροζέτες επάνω στην τάρτα.
Βάλτε ξανά την τάρτα στον φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, και ψήστε την για 15 λεπτά.
Βγάλτε την απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως πρίν την κόψετε.
Διατηρείται στο ψυγείο.


CROSTATA ALLA CREMA DI LIMONE

Quando ho preparato la mia buonissima marmellata di limoni (qui), il mio primo pensiero era di utilizzarla per preparare una crostata. Ne ho preparato subito una con sola pasta frolla e marmellata (questo tipo di dolce in Grecia viene chiamato "pasta flora" e scommetto che qualche pasticcere greco aveva interpretato male la pasta frolla....), ma è stata troppo dolce per i miei gusti. Cosi ho pensato di aggiungere anche una crema, bella saporita, e cosè ho scelto una crema pasticcera, aromatizzata pure al limone.
La mia crostata alla crema di limone, anche se non è prorpio una ricetta di Luca Montersino, l' ho realizzata utilizzando 3 ricette diverse dello stesso maestro : frolla, crema pasticcera e pasta di limoni. 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la frolla : 300 gr di farina 00,
                          120 gr di zucchero a velo,
                          48 gr di tuorli (da 3 uova piccole),
                          180 gr di burro freddo,
                          1 cucchiaino del caffè essenza di vaniglia,
                          1 pizzico di sale.
per la crema pasticcera : 500 ml di latte fresco intero,
                                                       150 gr di tuorli (da 8 uova medie),
                                                       150 gr di zucchero semolato,
                                                       18 gr di fecola,
                                                       18 gr di amido di riso,
                                                       1 cucchiaino del caffè essenza di vaniglia,                                  
                                                       2 cucchiai di pasta di limone.
per la finitura : 220 gr di marmellata di limoni,
                              meringa all' italiana.
Preparazione :
Come ho già detto, ho utilizzato la ricetta di Montersino per la pasta frolla, per la rpima volta. La sola cosa alla quale non sono stata fedele al maestro, è che il burro l' ho utilizzato freddo, come faccio di solito.
Prima di tutto, preparate la crema pasticcera aromatizzata con la pasta di limone, con il metodo di Montersino al microonde (qui) o seguendo il metodo classico (qui).
Preparate la pasta frolla con le istruzioni che troverete qui. Avvolgete in pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo, per 30 minuti. 
Imburrate ed infarinate uno stampo per crostate di 28 cm di diametro. Tirate la frolla in una sfoglia di ca. 1 cm spessa e trasferitela nello stampo. Eliminate la frolla in eccesso, preparate un cordoncino e attaccatelo ai bordi della crostata. Spenallate solo il cordoncino con qualche goccio di latte o panna. Con le rebbi di una forchetta punzerecchiate la superficie della frolla. Disponete un pezzo di carta forno sulla frolla e ponete sopra dei legumi secchi o le apposite palline di ceramica.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico. Trascorsi 15 minuti eliminate la carta con il peso e lasciate cuocere per 10 minuti ancora. Sfornate e lasciate raffreddare.
Una volta intiepidita la base, versateci la crema pasticcera al limone. Livellate. Coprite con la marmellata di limoni. Se volete, potete decorare la torta con meringa all' italiana; ponete in un sac-a-poche e decorate a piacere.
Infornate di nuovo a 180°C e lasciate cuocere per 15 minuti.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di tagliarla.
Viene conservata nel frigo.


10 σχόλια:

  1. Υπέροχη φαίνεται η τάρτα σου!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. απλη και νοστιμη, τωρα που την ξαναβλεπω, νομιζω οτι θα μπορουσα να την ειχα διακοσμησει και με λιγη σαντιγυ...

      Διαγραφή
  3. Μόλις τελειώσει η νηστεία θα την τιμήσω! Τη λατρεύω, πρέπει να είναι φοβερή! Καλή Μεγαλοβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ειναι συνταγη after- Πασχα. Αν σου αρεσουν και τα λεμονια σιγουρα θα σε ενθουσιασει!
      Καλη Μεγαλη Εβδομαδα Λιλα μου!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχα λεμονάτη και μοσχομυριστή η τάρτα αυτή, Μαρίνα!!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Στελλα μου!
      Καλο Πασχα και σε σενα και την οικογενεια σου! να περασετε πολυ ομορφα!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο, μυρωδάτο και πολύ δροσιστικό γλυκό Μαρίνα μου! Τέλειο για μετά από την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω!
      Γι' αυτο ανεβασα κι εγω την αναρτηση μεσα στην Μεγαλη Εβδομαδα, η ταρτα αυτη ειναι μια απο τις προτασεις μου για επιδορπιο στο πασχαλινο τραπεζι!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.