ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ // SALSA AL PREZZEMOLO


ΜΑΪΝΤΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Απο σήμερα και μέχρι και την παραμονή του Πάσχα, θα σας παρουσιάσω μερικές σαλάτες, τις οποίες μπορείτε να παρουσιάσετε και στο πασχαλινό σας τραπέζι.
Ξεκινάω με την μαϊντανοσαλάτα. Η μαϊντανοσαλάτα μου έχει μια ιστορία λίγο περίεργη. Δεν είχα ξανακούσει γι' αυτήν μέχρι την περασμένη 25η Μαρτίου. Είμασταν στον δρόμο για το εξοχικό και ακούγαμε κάποια εκπομπή στο ραδιόφωνο, όπου μεταξύ των άλλων κάποιος μίλησε για μαϊντανοσαλάτα. Καθώς  είχαμε μια διαφωνία με τον Δ. ώς προς το αν θα φτιάξουμε σκορδαλιά ή όχι για να συνοδέψουμε τον τηγανητό βακαλάο, μόλις άκουσε για την μαϊντανοσαλάτα, μου λέει : αυτήν θα κάνεις! Μα καλά, πως θα κάνω κάτι που πρώτη φορά το ακούω?  Ας είναι καλά το google βέβαια, googlαρα πάραυτα και ανακάλυψα σύντομα οτι η μαϊντανοσαλάτα είναι μια παραδοσιακή συριανή συνταγή και βασικά συστατικά της είναι φυσικά ο μαϊντανός και το μπαγιάτικο ψωμί. Μαϊντανό είχα μπόλικο, αλλα μπαγιάτικο ψωμί ούτε ψίχουλο! Ετσι αυτοσχεδίασα και χρησιμοποίησα βρασμένη πατάτα. Μας προέκυψε μια πολύ νόστιμη και δροσερή "αλοιφή", η οποία ταίριασε καταπληκτικά με τον τηγανητό βακαλάο. Ταιρίαζει επίσης με ψητά κρεατικά, αλλά είναι και πολύ νόστιμη σκέτη, απλά αλειμμένη επάνω σε φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι!

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 ματσάκι μαϊνανό,
                2 μέτριες πατάτες βρασμένες,
                2 σκελίδες σκόρδο,
                1 κ.σ. κάππαρη,
                1 κ.σ. κουκουνάρια,
                3 κ.σ. ξύδι λευκό,
                τον χυμό απο 1 λεμόνι,
                1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 κ.γ. κοφτό θαλασσινό αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε μεγάλα κομμάτια.
Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ ή στο μούλτι και ομογενοποιήστε. Το αλάτι και το ξύδι προσθέστε τα σταδιακά και ρυθμίστε την ποσότητα τους ανάλογα με το γούστο σας.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.


SALSA AL PREZZEMOLO

Una salsa al sapore fresco e stuzzicante del prezzemolo!
L' ho preparata per accompagnare il baccalà fritto che secondo la tradizione facciamo per la festa dell' Annunziazione (25 marzo). Ottima per accompagnare anche la carne bollita o cotta sulla brace, ma anche come antipasto, spalmata su crostini o fette di pane casereccio.

Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 mazzetto di prezzemolo,
                            2 patate di media grandezza già lessate,
                            2 spicchi d' aglio,
                            1 cucchiaio di capperi sottaceto,
                            1 cucchiaio di pinoli,
                            3 cucchiaini di aceto bianco,
                            succo da 1 limone,
                            1 tazzina del caffè di olio extravergine di oliva,
                            1 cucchiaino raso di sale marino. 
Preparazione :
Sbucciate le patate e tagliatele a pezzi.
Ponete tutti gli ingredienti nel frullatore e frullate fino ad omogeneizzare. Meglio aggiungere sale e aceto gradatamente, per poter controllare la loro quantità secondo ai vostri gusti.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni.               


12 σχόλια:

  1. Θα την φτιάξω οπωσδήποτε αυτή τη σαλατούλα, πρέπει να είναι πολύ δροσερή! Καλο Πάσχα Μαρινα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφη μου μας αρεσε παρα πολυ, την εξαφανισαμε με συνοπτικες διαδικασιες! Οταν τελειωσε ο βακαλαος μας συνεχισαμε και αλειψαμε την υπολοιπη στο ψωμι.... Με την πατατα εγινε μαστιχωτη, σαν την αλιαδα, παρ' ολο που την εκανα στο μουλτι και οχι σε γουδι. Καποια στιγμη θα την δοκιμασω και με ψωμι.
      Καλο Πασχα!
      Με υγεια και χαρα!

      Διαγραφή
  2. Και γω έχω μια παρόμοια :) Μου αρέσει ο μαιντανούλης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείται θα την κάνω οπωσδήποτε, με εντυπωσίασε αυτή η σαλάτα για την ευκολία παρασκευής, την όμορφη εμφάνισή της και κρίνοντας από τα υλικά για την νοστιμιά της!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη η σαλατα ηταν μια ευχαριστη εκπληξη και για μενα! Απορω που δεν ειχα ξανακουσει ποτε γι' αυτην, ουτε και οταν, πριν πολλα χρονια, ειχα βρεθει για ενα διαστημα στην Συρο...

      Διαγραφή
  4. Είναι πολύ εντυπωσιακό το χρώμα του! Τα υλικά του απλά και το αποτέλεσμα φίνο! Φυσικά και θα τη δοκιμάσω^^ Καλό Πάσχα Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξιζει να την δοκιμασεις Λιλια μου! Και οντως ειναι πολυ απλη σαλατουλα...

      Διαγραφή
  5. Τέλειο ντιπ και τέλειο καταπράσινο χρώμα!!!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε... πρέπει να ταιριάζει πολύ ωραία με το ψητό κρέας Μαρίνα μου!!!
    Καλή Ανάσταση και καλά να περάσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με το κρεας και με το ψαρι, ταιριαζει εξ' ισου υπεροχα Κικη μου!
      Καλες γιορτες!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.