ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ // FAGIOLI AL FORNO CON ZUCCA E SALCICCIA


ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ενα απο τα αγαπημένα μας φαγητά, που κατά την διάρκεια του χειμώνα φτιάχνουμε συχνά. Υπάρχει βέβαια και η κλασσική εκδοχή (εδώ) αλλά δεν σταματώ να δοκιμάζω και διάφορες παραλλαγές προσθέτοντας νέα υλικά. Η κολοκύθα δεν μπορώ να πω ότι είναι απο τα λαχανικά που συμπαθούν οι άντρες μου και συνήθως αντιμετωπίζουν καχύποτα τις αλμυρές συνταγές που την περιέχουν. Αυτήν την φορά όμως τούς άρεσε ιδιαίτερα ο συνδυασμός της με τα φασόλια και κανείς δεν σκέφτηκε να την απομονώσει διακριτικά στην άκρη του πιάτου του...

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 500 gr φασόλια γίγαντες Πρεσπών,
                2 χωριάτικα λουκάνικα (περίπου 500 gr τα δύο),
                1/2 πράσο,
                2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
                1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
                1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
                2 καρότα,
                1 κόκκινη πιπεριά,
                1 πράσινη πιπεριά,
                1/2 πράσινη καυτερή πιπεριά,
                1 1/2 φλ. πορτοκαλί κολοκύθα σε κυβάκια,
                3 κλωνάρια σέλινο
                μερικά κλωναράκια μαϊντανό,
                350 gr ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη,
                1/2 φλ. ελαιόλαδο,
                1 κ.σ. ντοματοπελτέ,
                1 κ.γ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
                1 γεμάτο κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                1/2 κ.γ. πούλ μπιμπέρ,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Βράστε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην χυλώσουν. Εγω τα έβρασα σε αρκετό νερό χωρίς αλάτι στην χύτρα ταχύτητας, στην υψηλή πίεση, πρώτα για 20 λεπτά, τα στράγγισα, έβαλα ξανά νερό και τα έβαλα να βράσουν για ακόμη 15 λεπτά.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τα λαχανικά. Αφαιρέστε την φλούδα απο την κολοκύθα και κόψτε την σε κυβάκια. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίστε το πράσο και τα κρεμμυδάκια και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες. Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε κυβάκια. Καθαρίστε τις πιπεριές απο κοτσάνια και σπόρους και κόψτε τες σε κομματάκια. Ψιλοκόψτε το σέλινο και τον μαϊντανό.
Κόψτε το λουκάνικο σε κομματάκια.
Ετοιμάστε την σύβραση των λαχανικών. Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάλτε το μισό ελαιόλαδο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχει να γυαλίσει. Προσθέστε και το σκόρδο και σωτάρετε ελάχιστα ώστε να μην πάρει χρώμα. Προσθέστε σταδιακά και τα υπόλοιπα λαχανικά, πρώτα τα καρότα, έπειτα την κολοκύθα, το πράσο και τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και τέλος το σέλινο. Σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον ντοματοπελτέ, την πάστα πιπεριάς και το πούλ μπιμπέρ. Προσθέστε τέλος και την ντομάτα και ενα ποτήρι ζεστό νερό. Αφήστε να πάρουν κανα-δυό βράσεις, προσθέστε τον μαϊντανό και κατεβάστε απο την φωτιά.
Σε ενα τηγάνι βάλτε μια κουταλιά ελαιόλαδο και ροδίστε ελαφρά το λουκάνικο.
Σε μια γάστρα, βάλτε τα φασόλια, την σύβραση των λαχανικών και το λουκάνικο. Προσθέστε το ανάλογο αλάτι (εγώ 1 1/2 κ.γ.) και όσο νερό επιπλέον χρειάζεται ώστε το φαγητό να μην στεγνώσει (εγώ 1 ποτήρι). Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με την πάπρικα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C για 90 λεπτά περίπου.
Βγάλτε την γάστρα απο τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί για μισή ωρίτσα πρίν σερβίρετε.
Τρώγονται και ζεστά και κρύα.


FAGIOLI AL FORNO CON ZUCCA E SALCICCIA

Certo avete notato che i fagioli giganti sono un ingrediente che amo tanto e utilizzo spesso nella mia cucina. I fagioli al forno sono una delle ricette preferite della nostra famiglia e, specialmente durante la stagione fredda, li preparo spesso. Ogni tanto però assagio qualche nuova variazione, inserendo nella ricetta classica (qui) degli ingredienti nuovi. La zucca è un' ortaggio che non amano poi tanto i miei uomini, e li estrania quando l' utilizzo in ricette salate, siccome si sono abituati a mangiarla solo come farcitura nella tradizionale torta dolce di pasta fillo (qui).  L' abbinamento con i fagioli però, è stato rivelato particolarmente azzeccato e nessuno ha pensato di accantonare i pezzi di zucca verso il bordo del suo piatto...

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 500 gr di fagioli giganti,
                            2 salciccie rustiche (500 gr ca. in totale),
                            1/2 porro,
                            2 cipollotti,
                            1 cipolla grossa,
                            1 spicchio d' aglio,
                            2 carote,
                            1 peperone rosso,
                            1 peperone verde,
                            1/2 peperone verde piccante,
                            1 1/2 tazza di zucca arancione a dadini,
                            3 gambi di sedano con le foglie,
                            qualche ciuffo di prezzemolo,
                            350 gr di passata di pomdoro,
                            1/2 tazza di olio extravergine di oliva,
                            1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomdoro,
                            1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
                            1 cucchiaino colmo di paprica dolce,
                            1/2 cucchiaino scarso di pul biber,
                            sale qb.
Preparazione :
Fate lessare i fagioli fino ad intenerire, attenzione a non lasciarli spappolare! Io, al mio solito, ho utilizzato la pentola a pressione e li ho fatto cuocere in abbondante acqua non salata per 20 minuti, li ho scolati, ho aggiunto di nuovo acqua e li ho fatti cuocere per ancora 15 minuti.
Nel frattempo preparate le verdure. Sbucciate la zucca e tagliatela a cubetti. Mondate e trittate la cipolla e l' aglio. Mondate il porro e i cipollotti e tagliateli a rondelle piuttosto sottili. Pelate le carote e tagliate a cubetti. Mondate i peperoni, eliminate torsolo, filamenti e semini e tagliate a pezzettini. Trittate il sedano ed il prezzemolo.
Tagliate la salciccia a pezzi.
Preparate il soffritto di verdure. In una casseruola versate metà dell' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e saltate fino a lucidare. Aggiungete l' aglio e saltate per qualche minuto ancora, senza lasciarlo prendere colore. Gradatamente aggiungete le verdure restanti cominciando dalla carota, poi la zucca, il porro e i cipolloti, i peperoni ed infine il sedano. Saltate fino ad appassire. Aggiungete il triplo-concentrato di pomodoro, la pasta di peperoni rossi e lo pul biber. Aggiungete la passata e 1 bicchiere di acqua calda. Lasciate cuocere per 5-6 minuti, aggiungete il prezzemolo e ritirate dal fuoco.
In una padella fate rosolare la salciccia con 1 cucchiaio d' olio.
Per la cottura al forno ho utilizzato la rostiera. Versate nella rostiera il soffritto di verdure, i fagioli colati e la salciccia. Salate adeguatemente (ho aggiunto 1 1/2 cucchiaino) e aggiungete acqua quanto basta per non risultare asciutto (io 1 bicchiere colmo). Irrorate con l' olio restane e cosparegete di paprica.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C e lasciate cuocere a modalità statica per 90 minuti ca.
Sfornate e lasciate riposare per mezz' oretta prima di servire.Sono buoni sia caldi che freddi. Ottimi anche il giorno dopo.


12 σχόλια:

  1. Οι γίγαντες είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια! Βέβαια το συγκεκριμένο πιάτο το έχεις φουλ από γεύσεις και αρώματα!Έτσι όπως το φαντάζομαι θα είναι καταπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιλια μου ομολογω οτι ηταν ενας ωραιο συνδυασμος υλικων που απογειωσε και την γευση των γιαγαντων Καστοριας!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίος συνδυασμός!!! Γίγαντες, κολοκύθα, λουκάνικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την κολοκύθα την έχω προσθέσει σε ρεβίθια με πολύ καλό αποτέλεσμα τους δε γίγαντες τους έχω φτιάξει με λουκάνικο ένα αλλιώτικο πάντρεμα αυτό που προτείνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω απο τα ρεβυθια ξεινησα τους συνδυασμους της κολοκυθας με τα οσπρια Ξανθη μου! Και με τα φασολια ταιριασε υπεροχα, τελικα πολυ ωραιο υλικο η κολοκυθα, και να σκεφτεις μεχρι πριν 2-3 χρονια νομιζα οτι μονο σε γλυκια κολοκυθοπιτα μπορει κανεις να την χρησιμοποιησει...

      Διαγραφή
  4. Ho ancora dei gigantes secchi, regalo del nostro amico Jorgo. Hanno proprio quel gusto particolare di casagne che ci fa impazzire. Non vedo l'ora di sperimentare le tue proposte. Grazie
    amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Questi fagioli hanno un sapore incredibile, anche se costano un po' di più preferisco sempre di utilizzarli nei miei piatti!
      Quando li assagi dimmi le tue impressioni!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  5. Ε καλά!! Τους απογείωσες τους γίγαντες!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το συζητάω... νοστιμότατο πιάτο Μαρίνα μου... καταπληκτικό!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.