ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

PUL BIBER


PUL BIBER

Το πούλ μπιμπέρ είναι ακόμη ένα άρτυμα με καταγωγή απο την Ανατολή. Το όνομα του, pul biber, στα τουρκικά σημαίνει "νιφάδες πιπεριάς", ενώ είναι γνωστό και ως "πιπέρι  του Χαλεπιού". Θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι κάτι ανάλογο με το πιο γνωστό στην Ελλάδα μπούκοβο, προέρχεται δηλαδή απο αποξηραμένες και τριμμένες πιπεριές. 
Πολύ αγαπημένο υλικό στην τουρική κουζίνα η κόκκινη πιπεριά, χρησιμοποιείται ως πάπρικα, πάστα πιπεριάς και νιφάδες, σχεδόν σε όλα τα φαγητά! Η διαφορά του πούλ μπιμπέρ με το μπούκοβο είναι οτι δεν περιέχει του σπόρους της πιπεριάς, με αποτέλεσμα η γεύση τον να είναι ήπια  καυτερή. Συνήθως είναι πολύ ήπια καυτερό αλλά μπορεί να ποικίλλει έως αρκετά καυτερό (στα τουρκικά το πολύ καυτερό ονομάζεται aci pul biber). Το χρώμα του επίσης μπορεί να ποικίλλει απο λαμπερό κόκκινο εως πιο σκούρο, ανάλογα με την ποικιλία της πιπεριάς απο την οποία προέρχεται. 
Το πούλ μπιμπέρ έχει χαρακτηριστική γεύση, που θυμίζει λιαστή ντομάτα, ενώ μπορεί να είναι και ελαφρά αλμυρό, καθώς συχνά προστίθεται και αλάτι ως συντηρητικό.
Χρησιμοποιήστε το αντί για πάπρικα, για να δώσει μια ελαφά καυτερή και ιδιαίτερη γεύση σε σούπες, κεφτέδες και σάλτσες.


PUL BIBER

Lo pul bibèr, è una spezia che viene dall' Oriente, derivante dai peproni rossi. Pul biber in turco significa "fiocchi di pomodoro", mentre lo incontrerete anche come "pepe di Aleppo". 
Il peperone rosso è un ingrediente molto amato in cucina turca e lo utilizzano sotto varie forme : essiccato e macinato (paprica), pasta (pasta di peperoni rossi) e lo pul biber. Per preparare lo pul biber mettono i peperoni rossi ad essicare, poi eliminano semi e filamenti ed infine va macinato piuttosto grossolamente. Lo pul biber è piccante; la sua piccantezza varia e certo dipende dalla varietà dei peperoni dai quali viene preparato. In turco lo pul biber molto piccante viene chiamato aci pul biber. Anche il suo colore può variare dal rosso brillante al rosso scuro. Il suo sapore è caratteristico, con una sfumatura di pomodoro essiccato, mentre può essere anche leggermente salato, siccome spesso viene aggiunto del sale che agisce come conservante.
Potete utilizzarlo in tanti piatti come minestre, polpette di carne e sughi, per dare un tono esotico e una piccantezza mite.

4 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει τη γεύση του και θα το ήθελα γιατί με τα καυτερά έχω καλή σχέση! Λογικά στο κέντρο της Αθήνας θα το έχουν.Καλή Κυριακή κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα εχει Λιλια μου, κι εμενα απο εκει μου το εφεραν...

      Διαγραφή
  2. amo il piccante, non avevo mai sentito questo nome, molto interessante! Buona settimana Marina, un bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Non so se puoi trovarlo sotto un altro nome in Italia, è una spezia piuttosto insolita anche in Grecia non la conoscono in tanti, io adoro la cucina turca e ne scopro sempre nuovi ingredienti...
      Baci!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.