ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΡΟΤΟ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ // CONFETTURA DI CAROTE AL BERGAMOTTO E CARDAMOMO


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΡΟΤΟ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ

Ακόμη μια εποχική μαρμελάδα. Τα καροτάκια την άνοιξη είναι φρέσκα και λαχταριστά, ενώ μπορείτε να βρείτε ακόμη ωραία μοσχομυριστά περγαμόντα. Η ιδέα και γι' αυτήν την μαρμελάδα είναι και πάλι απο την Christine Ferber και βέβαια φτιάχτηκε με τις οδηγίες της μέσα απο το βιβλίο της Mes confitures. Η δικιά μου παρέμβαση είναι το περγαμόντο (η αρχική συνταγή προέβλεπτε ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό λεμονιού), το οποίο, όπως μπορείτε να φανταστήτε, έδωσε καταπληκτικό άρωμα σε αυτήν την ιδιαίτερη μαρμελάδα!
Αξίζει να την δοκιμάσετε!

Δόση : περίπου 1,5 Kg
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg καρότα,
                 1 Kg καστανή ζάχαρη demerara,
                 250 ml χυμό απο φρέσκα προτοκάλια,
                 1 μεγαλούτσικο περγαμόντο,
                 5 gr πράσινο καρδάμωμο σε σκόνη.
Προετοιμασία :
Ξεφλουδίστε τα καρότα και περάστε τα απο τον χοντρό τρίφτη. Το καθαρό βάρος τους πρέπει να είναι 1 κιλό. Βάλτε τα μέσα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό και το ξύσμα απο το περγαμόντο και το καρδάμωμο. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις το περιεχόμενο πάει να βράσει, αποσύρετε την κατσαρόλα απο την φωτιά. 
Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε ενα γυάλινο σκεύος. Αφήστε το να κρυώσει και σκεπάστε το με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες.
Αφού περάει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταφέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά.  Αφήστε το να βράσει για 10. Αν σχηματιστεί αφρός αφαιρέστε τον. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και με ενα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε μερικώς την μαρμελάδα. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για ακόμη 5 λεπτά. Μην περιμένετε η μαρμελάδα να πήξει τελείως, όπως όλες οι μαρμελάδες με εσπεριδοειδή, όταν κρυώσει θα δέσει περισσότερο.
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή μοιράστε την σε βαζάκια που προηγουμένως έχετε αποστειρώσει. Βιδώστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.


CONFETTURA DI CAROTE AL BERGAMOTTO E CARDAMOMO

Ancora una confettura di stagione. Le carote sono belle fresche e croccanti, mentre potete trovare ancora dei bergamotti profumati. L' idea per questa confettura è venuta per una volta ancora da Christine Ferber e dal suo libro Mes confitures. Ci ho messo però la manina e ho aggiunto il bergamotto, dove veniva previsto lo zest d' arancia ed il succo del limone. Il risultato, come potete dedurre, è stata una confettura profumatissima e molto particolare.
Ne vale la pena di provarla!

Dosi : 1,5 Kg ca. 
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di carote,
                              1 Kg di zucchero di canna demerara,
                              250 ml di succo d' arance,
                              1 bergamotto piuttosto grosso,
                              5 gr di cardamomo in polvere.
Preparazione :
Sbucciate le carote e passatele da una grattugia a fori grossi. Il peso netto della polpa deve essere 1 Kg. Poneteli in una pentola. Aggiungete lo zucchero, il succo d' arance, il succo e la scorza grattugiata del bergamotto ed il cardamomo.  Portate la pentola sul fuoco. Appena sfiora il bollore, ritirate dal fuoco.
Trasferite il composto della confettura in un recipiente di vetro. Lasciate raffreddare e coprite con un pezzo di carta forno. Ponete in luogo fresco (preferibilmente non nel frigo) e lasciate riposare per 12 ore. 
Trascorso il tempo necessario, trasferite il composto nella pentola. Portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti, schiumando se necessario. Ritirate la pentola dal fuoco e con un frullatore ad immersione sminuzzate la confettura. Portate di nuovo sul fuoco e lasciate cuocere per 5 minuti ancora. La confettura sarà rappesa del tutto dopo che sarà raffreddata.
Ritirate dal fuoco e versate la confettura nei vasetti che avete precedentemente sterilizzati. Applicate i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Aspettate una settimana prima di assagiare la confettura.



7 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ξανθη μου! Ειμαι σιγουρη οτι αυτη η μαρμελαδα θα σου αρεσει ιδιαιτερα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ αρωματική! Και τι χρώμα! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνδυασμός πορτοκαλιού - περγαμόντου και καρότου σε μαρμελαδίτσα δεν έχω δοκιμάσει! Είμαι περίεργη για τη γεύση του! Θα έχει ωραίο άρωμα και από χρώμα σκίζει^^ Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αρωμα και χρωμα αλλα και γευση Λιλια μου! Ιδιαιτερος συνδυασμος αλλα και το περγαμοντο του εδωε αλλη διασταση!

      Διαγραφή
  4. Νοστιμότατος συνδυασμός!!!!!!!!!!!!!!!! Υπέροχες οι φωτό σου Μαρίνα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.