ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΜΠΙΣΚΟΤΟΦΕΤΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ L.MONTERSINO ♦♦ FETTINE AL CIOCCOLATO E NOCCIOLE DI LUCA MONTERSINO


ΜΠΙΣΚΟΤΟΦΕΤΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ 
ΑΠΟ ΤΟΝ LUCA MONTERSINO

Ακόμη μια συνταγή απο το βιβλίο του Luca Montersino "Peccati al cioccolato".
Απλά, αλλά πεντανόστιμα τραγανά μπισκοτάκια σοκολάτα και φουντούκια. Γίνονται πολύ εύκολα και είναι χωρίς γλουτένη.
Οπως πάντα οι συνταγές του Montersino βγάζουν αρκετά κομμάτια, οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω την μισή δόση. Αυτό βέβαια δημιουργεί ενα θέμα με το ζύγισμα των υλικών που είναι σε μικρή ποσότητα, γιατί πχ. για τα αυγά, χρειάζεται 1,5 μέτριο αυγό. Καθώς περιέχουν αρκετό βούτυρο, μην επιχειρήσετε να τα φτιάξετε κατά τις πολύ ζεστές εποχές του χρόνου, γιατί θα ταλαιπωρηθήτε να τα κόψετε.

Δόση : περίπου 60 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 375 gr βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου,
                 175 gr ζάχαρη άχνη,
                 75 gr αυγά ολόκληρα (εγώ : 1 αυγό ολόκληρο + 1 κρόκο),
                 40 gr κακάο άγλυκο,
                 465 gr ρυζάλευρο,
                 75 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour, maizena),
                 250 gr  φουντούκια άψητα,
                 1 gr αλάτι,
                 0,5 gr  λουβί βανίλιας.
Προετοιμασία :
Καβουρντίστε ελαφρά τα φουντούκια, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βγάλτε τα απο τον φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο, τρίψτε τα ανάμεσα στα δάχτυλα σας για να αφαιρέστε την φλούδα τους. Βάλτε τα μέσα σε ενα γουδί και σπάστε τα σε χοντρά κομμάτια.
Βάλτε στο μίξερ το βούτυρο, την ζάχαρη, το αλάτι και τα σποράκια της βανίλιας, τα οποία θα τα ξύσετε με ενα μαχαιράκι. Δουλέψτε τα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει.  Σπάστε  τα αυγά μέσα σε ενα σκεύος, χτυπήστε τα ελαφρά και προσθέστε τα σταδιακά στο μίγμα με το βούτυρο. Προσθέστε το κακάο, το άμυλο καλαμποκιού και το ρυζάλευρο, αφού τα κοσκινήσετε. Τέλος προσθέστε και τα φουντούκια και αναμείξτε καλά.
Απλώστε το μίγμα μέσα σε ενα ορθογώνιο τσέρκι με διαστάσεις  20x24εκ. σε πάχος 3 εκ. Πιέστε το ώστε να μην μείνουν κενά και ισιώστε την επιφάνεια του με μια σπάτουλα. Βάλτε το στην κατάψυξη για 20 λεπτά περίπου, να σφίξει. Οταν είναι έτοιμο, ξεφορμάρετε το επάνω στην επιφάνεια εργασίας, χωρίστε το σε τρία κομμάτια των 6,5 εκ. το καθένα και κόψτε το κάθε κομμάτι σε  φετούλες του μισού εκατοστού.
Τοποθετήστε τα μπισκότα επάνω σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα για περίπου 12 λεπτά. Βγάλτε τα απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πρίν τα μετακινήσετε απο το ταψί. Μόλις βγούν απο τον φούρνο είναι μαλακά και διαλύονται, αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται πιο συμπαγή και τριφτά.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες, καλά κλεισμένα μέσα σε ενα γυάλινο ή μεταλλικό σκεύος.


FETTINE AL CIOCCOLATO E NOCCIOLE 
RICETTA DI LUCA MONTERSINO

Ancora una ricetta dai "Peccati al cioccolato" di Luca Montersino!
Biscotti semplicissimi e buonissimi con cioccolato e nocciole. Ricetta facile e senza glutine
Le dosi sono dimezzate, perchè Montersino spesso riposrta dosi da pasticceria. Il dimezzamento però crea dei problemi con le dosi degli ingredienti che sono in piccole quantità. Così, se per la riccetta originale occorevano 3 uova, qui ho utilizzato un uovo e un tuorlo, mentre la quantità del sale è ridotta a un grosso pizzico. Montersino nella sua ricetta utilizza la granella di nocciole, io ho prepferito utilizzare le noci tritate grossolanemente, siccome la mia granella era fine e non mi andava utilizzarla. Siccome il contenuto in burro è elevato, escludete di progettare a preparare questa ricetta durante la stagione calda, perchè risulta molto difficile tagliare i biscotti a fettine.

Dosi : 60 biscotti ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 375 gr di burro a temperatura ambiente,
                              175 gr di zucchero a velo,
                              75 gr di uova (io : 1 uovo intero + 1 turolo),
                              40gr di cacao amaro,
                              465 gr di farina di riso,
                              75 gr di maizena,
                              250 gr di nocciole,
                              1 gr di sale,
                              0,5 gr di vaniglia in bacca.
Preparazione :
Fate tostare le nocciole per pochi minuti, in forno preriscaldato a 160°C, modalità ventilato. Sfornate, lasciate intiepidire e sfregatele tra le dita, per eliminare la pellicina scura. Ponetele in un mortaio e triattatele grossolamentente. Lasciate raffreddare completamente prima di utilizzarle.
Nella bacinella della planetaria mettete il burro con lo zucchero a velo, il sale e i semini di vaniglia (raschiati con un coltello affilato). Lavorate fino a prendere una crema chiara. Sbattete leggermente le uova in un recipiente e aggiungetele a filo nel composto del burro. Aggiungete il cacao, la maizena e la farina di riso settacciati. Aggiungete anche le nocciole e mescolate bene.
Disponete il composto in un anello rettangolare alle dimensioni di 20x24 cm ca., in un strato di 3cm, pressate e livellate. Ponete nel freezer (o abbattitore) per 20 minuti ca. per rassodare. Quando sarà indurito, sformatelo sul piano del lavoro. Con un coltello affilato, divitetelo a tre mattonelle di 6,5 cm ciascuna e tagliatele a fettine di 0,5 cm.
Disponete le fette su leccarde foderate di carta antiaderente. 
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità ventilato, per 12 minuti ca. 
Sfornate e lasciate i biscotti raffreddare prima di spostarli. Appena sfornati sono ancora molli, ma appena raffreddati diventono compatti e friabili.
Si conservano per parecchi giorni in un recipiente di vetro o di latta.


8 σχόλια:

  1. Αααα! Αυτός δεν είναι που έφτιαξα εκείνη την ιδιαίτερη και υπέροχη μαρμελάδα;;;; Είμαι σίγουρη ότι κι αυτά τα μπισκοτάκια θα είναι τέλεια! Φαίνονται άλλωστε από τα υλικά και τις φωτογραφίες! Πίνω καφεδάκι λίγο πριν φύγω για την οδοντίατρο... Στείλε κάνα - δυό πριν ξεκινήσω, για να γλυκαθώ Μαρινάκι μου! :)) :)) Γεια στα χέρια σου!
    Πολλά φιλάκια! Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτος ειναι Πηνελοπη μου. ο αγαπημενος μου Montersino... Τον λατρευω γιατι εκτος απο τις ωραιες συνταγες του ειναι και μεγαλος δασκαλος, εχω μαθει παρα πολλα πραγματα για την ζαχαροπλαστικη εξ' αιτιας του, τοσο προσπαθωντας να εκτελεσω τις συνταγες του, οσο και παρακολουθωντας τα βιντεο του για τις βασικες συνταγες της ζαχαροπλαστικης, μεσα απο την εκπομπη του στο Alice TV:
      Ειναι πολυ ωραια μπισκοτακια, αυτοι που αγαπανε τα φουντουκια πραγματικα ενθουσιαστηκαν!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρινάκι! Θέλω και εγώ από αυτά τα μπισκοτοφουντουκένια και σοκολατένια γλυκάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα Λιλια μου, εχει για ολον τον κοσμο, βγαινουν και αρκετα, αλλα εξαφανιζονται πολυ γρηγορα γιατι ειναι εθιστικα!

      Διαγραφή
  3. Βουτυράτα, με τριφτή υφή, κακάο και φουντούκια!
    Πραγματικά ακούγονται εξαιρετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι οντως πολυ ωραια, με παιδεψαν λιγο στο κοψιμο τους, πρεπει να ειναι καλα παγωμενα αλλιως λιωνουν και χανουν το σχημα τους.

      Διαγραφή
  4. Buone buone e ti sono venute davvero bene!
    Da provare!
    Buon giovedì grasso e a rileggerci sempre col sorriso cara Marina :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.