ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

"ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ" ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ // "SPAGHETTI ALLA CARBONARA" CON PASTIRMA


"ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ" ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

"Καρμπονάρα" με εισαγωγικά, παρ' όλο που το μόνο που αλλάζει στην κλασσική συνταγή της καρμπονάρα είναι το αλλαντικό. Ο παστουρμάς ταιριάζει υπέροχα με τα αυγά (δες και εδώ) και αυτή η διαφορετική καρμπονάρα είναι ακαταμάχητη! Την δοκιμάσαμε με τον δικό μας παστουρμά (δες εδώ πως γίνεται), που αν και φέτος ταλαιπωρηθήκαμε λίγο για να τον φτιάξουμε, λόγω του πολύ ζεστού και υγρού καιρού, έγινε για ακόμη μια φορά πολύ νόστιμος!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 400 gr σπαγκέττι Νο5,
                 2 αυγά ολόκληρα και 4 κρόκους,
                 120 gr παστουρμά σε πολύ λεπτές φέτες,
                 150 gr τριμμένη αυθεντική παρμεζάνα (parmigiano reggiano),
                 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
                 πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι. 
Προετοιμασία :
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό για να βράσετε τα μακαρόνια και βάλτε την στη φωτιά.
Βάλτε τα αυγά σε ενα ευρύχωρο σκεύος και χτυπήστε τα. Προσθέστε την παρμεζάνα και λίγο πιπεράκι και αναμείξτε να γίνει σαν μια παχύρρευστη κρέμα. 
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, προσθέστε τα μακαρόνια και 1 γεμάτη κ.γ. αλάτι. Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν αυστηρά αλ ντέντε, ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Στο εν τω μεταξύ, κόψτε τον παστουρμά σε μικρά κομμάτια. Βάλτε μέσα σε ενα ευρύχωρο τηγάνι το ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα κομμάτια του παστουρμά και σωτάρετε τα πολύ ελαφρά. Κατεβάστε το τηγάνι απο την φωτιά.
Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, με μια τσιμπίδα, μεταγγίστε τα μέσα στο μίγμα των αυγών, φροντίζοντας να πάρετε μαζί και αρκετό ζουμάκι. Αναμείξτε καλά και αν χρειαστεί, ρίξτε ακόμη λίγο απο το ζουμάκι μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια. Αδειάστε το περιεχόμενο του σκεύους μέσα στο τηγάνι με τον παστουρμά και αναμείξτε.
Αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρετε την "καρμπονάρα" με παστουρμά αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και λίγο τριμμένη πρμεζάνα ακόμη.


"SPAGHETTI ALLA CARBONARA" CON PASTIRMA

"Spaghetti alla carbonara" tra virgolette, anche se il solo ingrediente che cambia è il guanciale per dare il suo posto al più piccante pasturma o pastirma. Il pastirma si abbina meravigliosamente con le uova (vedi anche qui) e così rende questa spaghettata particolarmente saporita. Certo abbiamo utilizato il pastirma fatto anche quest' anno a casa (vedi qui il come), anche se poi non è stato facile prepararlo siccome il tempo era particolarmente umido e caldo, condizioni tutt' altro che favorevoli...

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 gr di spaghetti Νο5,
                            2 uova intere + 2 tuorli,
                            120 gr di pastirma a fettine,
                            150 gr parmigiano reggiano grattugiato,
                            3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            pepe macinato al mulino,
                            sale. 
Preparazione :
Riempite di acqua una pentola, per fare cuocere gli spaghetti, e portate sul fuoco. 
Ponete le uova e i tuorli in un recipiente capiente e sbattete. Aggiungete il parmigiano, qualche giro di mulino di pepe macinato e mescolate fino ad amalgamare.
Appena l' acqua comincia a bollire aggiungete gli spaghetti insieme ad 1 cucchiaino colmo di sale. Gli spaghetti devono essere cotti al dente, seguendo l' indicazione del produttore.
Nel frattempo, tagliate le fettine di pastirma a pezzetti. Versate l' olio in una padella capiente e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete i pezzetti di pastirma e saltate per qualche minuto. Il pastirmà non deve essere cotto, perchè indurisce. Ritirate dal fuoco ma tenete al caldo.
Versate gli spaghetti appena cotti sul composto delle uova, cercando di trasferire anche dell' acqua di cottura. Mescolate bene e aggiungete anche qualche cucchiaio di brodo se necessario. Trasferite il tutto nella padella e mescolate col pastrirma.
Lasciate riposare per qualche minuto, per insaporire.
Servite la "carbonara" al pastirmà subito. Se volete, cospargete di parmigiano grattugiato e un po' di pepe macinato.


14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ιδεα της στιγμης! Μερικες φορες μια λεξη μονο κανει την διαφορα!

      Διαγραφή
  2. Θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμη! Είμαι σίγουρη πως θα γίνει η αγαπημένη μου συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πεθαίνω για παστουρμά!! Με μακαρόνια δεν τον έχω δοκιμάσει!!! Ήρθε η ώρα του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμας μα αρεσει και παστουρμας αλλα και η καρμποναρα. Αυτος ηταν ο τελειος συνδυασμος!

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα, με αυτήν την συνταγή θα πείσω τον καλό μου να φάει καρμπονάρα, μιας και γενικώς δεν είναι πολύ φίλος των ζυμαρικών. Όταν φτιάχνω καρμπονάρα, πολλές φορές φτιάχνω για εκείνον κάτι άλλο! Όμως λατρεύει τον παστουρμά!!! Δύο σε ένα λοιπόν!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... ο παστουρμας θα ειναι το δολωμα λοιπον! Βαλτου μπολικο τοτε δεν θα μπορεσει να αντισταθει!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσει ο παστρουμάς και δεν το έχω δοκιμάσει σε καρμπονάρα! Την επόμενη φορά που θα πάρω θα φυλάξω ένα κομμάτι να το δοκιμάσω και έτσι! Φιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν η εμπνευση της στιγμης. Ξεκινησαμε απο το tucen, δηλαδη την συνταγη με τα φασολια και τα αυγα, η ιδεα του καλου μου ηταν να βαλουμε και παστουρμα και απο τα αυγα με τον παστουρμα καταληξαμε στην καρμποναρα ... Αυτη η εναλλακτικη καρμποναρα μας αρεσε παρα πολυ και πλεον την καθιερωσαμε.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. l'aspetto è molto invitante, non conosco la pastirma ma deve essere particolarmente saporita, buona domenica !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Il pastrima, o pasturmà in greco, è un tipo di prosciutto al sapore molto speziato. Questa carbonara è saporitissima, una vera delizia per quelli che amano questo tipo di prosciutto dall' est.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.