ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ // TORTA DI COMPLEANNO ARCOBALENO


ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Μάλλον εχει καθιερωθεί πλέον στην οικογένεια και όταν κάποιος έχει γενέθλια, περιμένει και την ανάλογη τούρτα!! Ετσι παίρνεις τηλέφωνο για να πείς "χρόνια πολλά" και ακούς και την παραγγελία : "η τούρτα μου θέλω να είναι σοκολατένια και να είναι η πιο όμορφη τούτρα που έχεις φτιάξει!!!". Ως προς το "σοκολατένια" δεν μπορώ να πω οτι εκπλήρωσα την επιθυμία, ως το "η πιο όμορφη" το δούλεψα το project, και έφτιαξα ενα ομολογουμένως εντυπωσιακό rainbow cake!
Η συνταγη για το κέϊκ ουράνιο τόξο είναι απο εδώ με κάποιες σχετικές στρογγυλοποιήσεις στα υλικά (λόγω της μετατροπής απο τις αμερικάνικες δόσεις) και μείωση στην ποσότητα της ζάχαρης, που μού φάνηκε υπερβολική. Η γέμιση της τούρτας έγινε με την πολύ νόστιμη camy cram με mascarpone. Η επικάλυψη εγινε με αμερικάνικη βουτυρόκρεμα και η διακόσμηση με ζαχαρόπαστα.

Δόση : για 20 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για το rainbow cake : 230 gr βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου,
                                           500 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                           6 ασπράδια απο μέτρια αυγά,
                                           400 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου,
                                           400 gr αλεύρι γοχ.,
                                           2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες),
                                           17 gr χημική μαγιά (ή baking powder),
                                           1 τσιμπιά αλάτι,
                                           χρώματα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μώβ).
για την camy cream : 500 gr μασκαρπόνε,
                                            170 gr ζαχαρούχο γάλα,
                                            300 gr κρέμα γάλακτος 25% λιπαρά,
                                            1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.
Προετοιμασία :
Χτυπηστε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε το εκχύλισμα της βανίλιας και τα ασπράδια των αυγών ενα-ενα. Κοσκινήστε το αλεύρι με το baking και το αλάτι. Προσθέστε το μίγμα σταδιακά στο μίγμα με το βούτυρο, εναλλάσοντας το με το γάλα.
Χωρίστε το μίγμα του κέϊκ σε 6 ίσα μέρη. Εγώ χρησιμοποίησα ως δοσομετρητή μια κουτάλα φαγητού και 6 ομοια σκεύη, ώστε να μπορώ να ελέγχω και οπτικά την ποσότητα. Προσθέστε το αντίστοιχο χρώμα στο κάθε σκεύος. Προτίμησα να χρησιμοποιήσω χρωτικές σε τζέλ, που δίνουν πιο λαμπερά χρώματα. Την ποσότητα της χρωστικής δεν μπορώ να την προσδιορίσω, απλά παρατήρησα οτι όταν σταθεί το μίγμα για 2-3 λεπτά μετά η απόχρωση του γίνεται πιο έντονη. Ετσι, προσθέσε τις χρωστικές σταδιακά, μέχρι να πάρετε την απόχρωση που επιθυμείτε.
Για το ψήσιμο χρησιμοποίησα 6 ταψάκια αλουμινένια μιας χρήσεως με διάμετρο 22 εκ. Αλείψτε το καθένα με λίγο βούτυρο και ρίξτε μέσα το αντίστοιχο μίγμα. Ισιώστε την επιφάνεια του μίγματος, ώστε να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο. Ψήστε τα ανα 2 σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα και για 16 λεπτά ακριβώς. Αφηστε τα να κρυώσουν τελείως πρίν τα χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμάστε την κρέμα με το μασκαρπόνε (camy cream) σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ
Συναρμολογήστε την τούρτα, βάζοντας σαν βάση το μώβ παντεσπάνι, μια στρώση κρέμα 1-1,5 εκ.) και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα παντεσπανια με την παρακάτω σειρά : γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Το συγκεκριμένο μπισκότο είναι μαλακό και υγρό και δεν χρειάζεται σιρόπιασμα. Κατά την συναρμολόγηση, προσέξτε να αλφαδιάσετε καλά το κάθε στρώμα, γιατί, καθώς η τούρτα γίνεται αναγκαστικά ψηλή, αν δεν είναι καλά αλφαδιασμένη, θα βγεί σαν τον πύργο της Πίζας!! Με την κρέμα που τυχόν περίσσεψε, καλύψτε τα πλευρικά κενά ανάμεσα στα παντεσπάνια.


Ετοιμάστε την βουτυρόκρεμα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ
Αν δέν θέλετε να συνεχίσετε στην διακόσμηση με ζάχαρόπαστα, μπορείτε απλά να καλύψετε την τούρτα με το frosting αυτό, αν και προσωπικά γι' αυτήν την περίπτωση, μου ακούγεται καλύτερο το frosting βουτυρόκρεμας με ιταλική μαρέγκα ή η βουτυρόκρεμα με κρόκους αυγών
Αν θα συνεχίσετε με διακόσμηση ζαχαρόπαστας, χρησιμοποιήστε την αμερικάνικη βουτυρόκρεμα και καλύψτε καλά την τούρτα απ' ολες τι πλευρές. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο και αφήστε την να σταθεί για 3-4 ώρες ή για όλη την νύχτα, ώστε να σφίξουν οι κρέμες. Επειτα συνεχίστε την διακόσμηση με την ζαχαρόπαστα κατά το γούστο σας.



TORTA DI COMPLEANNO ARCOBALENO

Ancora un compleanno in famiglia e siccome tutti sono ormai abituati e aspettano da me la relativa torta, anche questa volta non potevo deludere le aspettative.... Cosi, quando ho telefonato alla nipotina più giovane (8 anni) per gli auguri, la prima cosa che mi ha detto era " la mia torta la voglio tutta di cioccolato e che sia la più bella che tu abbia mai preparato"!!  Come potevo essere a meno delle sue aspettative? Siccome avevo già in mente di preparare la torta arcobaleno, ho lavorato pittusto sulla richiesta di "bella" che quella di "cioccolato"... Certo, quando ha visto la sua torta, ha dimenticato subito il cioccolato, e non ha smesso di salterellare tutta gioconda, insieme alla sorella maggiore e le cuginette, e questo è stato il migliore ricompenso per i 2 giorni di lavoro che ho impegnato per realizzare questa tortina bella e buona...
La ricetta per perparare il rainbow cake, l' ho vista qui, ma ne ho fatto qualche modifica. Prima di tutto ho arrotondato le dosi americane e poi ho eliminato un po' di zucchero che mi pareva troppo. Per la farictura, ho preparato una camy cream al mascarpone. Per il rivestimento ho utilizzato la crema al burro americana ed infine la decorazione l' ho fatta con pasta di zucchero.

Dosi : per 20 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per il rainbow cake : 230gr di burro a temperatura ambiente,
                                         500gr di zucchero semolato,
                                         6 albumi da uova medie,
                                         400ml di latte a temperatura ambiente,
                                         400gr di farina 00,
                                         2 cucchiaini di estratto di vaniglia,
                                         17gr di lievito chimico autoprodotto (o quello commerciale),
                                         1 pizzico di sale,
                                         colori alimentari (rosso, arancione, giallo, verde, celeste, viola)
per la camy cream : 500gr di mascarpone,
                                        170gr di latte condensato zuccherato,
                                        300gr di panna fresca,
                                        1 cucchiaino di estratto di vaniglia.
Preparazione :
Sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una pomata liscia e biancastra. Sempre sbattendo, aggiungete l' estratto di vaniglia e gli albumi, uno alla volta. Settacciate la farina con il lievito ed il sale. Versate al composto del burro, alternando con il latte.
Dividete il composto a 6 parti uguali. Ho utilizzato un mestolo come misura, e 6 piatti fondi uguali, per poter controllare la quantità anche ad occhio. Colorate ciascuna parte con uno dei colori scelti. Ho utilizzato i colori a gel che certo danno i risultati migliori. Non posso precisare la quantità di colore aggiunto, ho notato però che dopo ogni mescolazione e passati un paio di minuti, il colore diventava più intenso. Così aggiungete il colore gradatamente, fino ad ottenere la colorazione preferita. 
Per la cottura, ho utilizzato 6 teglie monouso in aluminio, di 22 cm di diametro. Spenellate ognuno con un po' di burro fuso e versateci i composto rispettivo. Livellate bene, per prendere anche un biscotto gonfiato uniformemente. Cuocete in forno preriscaldato a 170°C, modalità ventilato, per 16 minuti esatti. Lasciateli raffreddare prima di utilizzarli. 
Preparale la crema camy, con le istruzioni che troverete qui.
Cominciate a montare la torta, ponendo come base il biscotto viola. Coprite con una quantità (1-1,5 cm) di crema camy e alternate i biscotti restanti con la crema, nell' ordine dei colori dell' arcobaleno : celeste, verde, giallo, arancione e rosso. Questo biscotto burroso è molto soffice e umido e non necessita bagnarlo. Durante l' assemblaggio, fate attenzione a livellare bene ogni biscotto, perchè, siccome la torta risulterà abbastanza alta, se non sono livellati, vi troverete con una torre di Pisa - arcobaleno!! Con la crema che eventualmente sarà avanzata, coprite le fessure laterali tra i biscotti.


Preparate la crema al burro all' americana con le istruzioni che troverete qui.
Se non volete decorare la torta con la pasta di zucchero, potete semplicemente rvestirla con la crema al burro e tutto qui. In questo caso, preferirei la crema al burro e meringa italiana o la crema al burro con tuorli, che hanno una consistenza più veluttata.
Se invece volete decorare con la pdz, preparate la crema al burro all' americana (senza uova), coprite da tutte la parti e livellate molto bene. Ponete la torta nel frigo per 3-4 ore, o per tutta la notte, e proseguite con la copertura e decorazione con la pdz, secondo il vostro gusto.


22 σχόλια:

  1. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε θαυμάζω! Ούτε επαγγελματίας τέτοια τούρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι η Δανάη πόσο θα χάρηκε με την τούρτα της! Χρόνια πολλά!
    Μαρίνα μου, επαγγελματικού επιπέδου η τούρτα (όπως συνήθως)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστουμε για τις ευχες! Ξετρελλαθηκε η Δαναη, αλλα και τα υπολοιπα πιτσιρικια, εγινε ενας πανζουρλισμος στο σπιτι και μετα πηραν στα χερια τα κουταλια και περιμεναν με λαχταρα να την δοκιμασουν. Και επειδη βεβαια τα κομματια κοβοντουσαν αρκετα μεγαλα, διαλεγαν το καθενα πιο χρωμα θελει να δοκιμασει...
      Φιλια πολλα Αγγελικη μου!

      Διαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ποτέ περίπτωση να παρουσιάσεις αυτή την τούρτα σε πάρτυ και να μην μείνουν όλοι με το στόμα ανοιχτό;;; Είναι φοβερή! Σίγουρα η Δανάη ξετρελάθηκε!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομολογω οτι εντυπωσιαστηκαν και οι μεγαλοι... Αυτην την τουρτα την ειχα απο καιρο στο μυαλο μου και ειπα να την φτιαξω οσο τα παιδακια ειναι μικρα και σιγουρα θα την χαρουν περισσοτερο...
      Φιλακια και απο μενα!

      Διαγραφή
  4. Νομίζω ότι είναι η πιο εντυπωσιακά όμορφη τούρτα.Η απίστευτη χρωματική παλέτα μπορεί άνετα να συναγωνιστεί με αυτή της φύσης.Υπέροχες,ζωντανές αποχρώσεις που πολύ δίκαια αφιερώνονται σε ένα μικρό οκτάχρονο κορίτσι με τόσο ωραίο όνομα! Για μια ακόμα φορά Μαρίνα μου αποδεικνύεις τις άριστες ικανότητες σου που σε συνδυασμό με την λεπτή αισθητική σου ,δίνουν αυτά τα αριστουργηματικά αποτελέσματα!Εξαιρετικής εμφάνισης η πανύψηλη τούρτα,καθρεφτίζει την χαρά της περίστασης και η ΄΄πλεονεξία΄΄των χρωμάτων εντυπωσιάζει το μάτι.Μπράβο σου!!!!
    Καλό βράδυ ,ευχόμενη η πολυχρωμία αυτή, να χαρίζει και στη δική σου ζωή χαρούμενες εντάσεις και κλιμακωτά όμορφες στιγμές!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, το ειπα Φωτεινη μου, προσανατολιστικα προς την οπτικη τελειοτητα της τουρτας, γιατι εξ' αλλου ειχα και την παραγγελια και επρεπε να φτιαξω την πιο ομορφη!!! Η καημενη η Δαναη ειχε γενεθλια πιο αργα απ' ολους τους υπολοιπους και εβλεπε τις τουρτες να φτανουν μια μια στο σπιτι (μπαμπας, μεγαλυτερη αδελφη, μαμα) και λογικα απαιτησε και αυτη την δικια της! Ειλικρινα χαρηκα που εκπληρωσα την επιθυμια της, ενταξει, δεν λεω, ειχε την δουλεια της η τουρτα, αλλα τι ηταν οι ωρες που αφιερωσα για να την φτιαξω μπροστα στην χαρα που πηραν τα παιδακια?
      Φιλια πολλα καλη μου φιλη!

      Διαγραφή
  5. Αριστούργημα είναι! Δεν σου πάει καρδιά να τη φας (λέμε τώρα!). Μαρινάκι μου είσαι φοβερή! Πραγματικά υπέροχη η τούρτα, γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά φιλιά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ενδοιασμος ως προς να την κοψουμε ή να την θαυμασουμε καμφθηκε πολυ συντομα απο τα πιτσιρικια που πηραν τα κουταλια στα χερια και με το ζορι τα κρατουσαμε για να βγαλουμε και τις απαραιτητες αναμνηστικες φωτο!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!
    Η τούρτα σου είναι πανέμορφη, ειλικρινά ότι και να πω είναι λίγο!
    Πάρα μα πάρα πολύ εντυπωσιακή, χαρούμενη και προσεγμένη!
    Μπράβο σου για ακόμα μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντυπωσιακή! Θα ξετρελλάθηκαν όταν την είδαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδω τα "πιτσιρικια" - ανηψακια:
    Ηταν η καλύτερη τούρτα της ζωής μου - είσαι φοβερη μαγείρισσα! (Μ)
    Ηταν πανέμορφη (και πολύ νόστιμη) (λιχούδα Δ)
    Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη του χρόνου (Α-Κ)!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν απανταω στο τελευταιο, γιατι θα θεωρηθει δεσμευση!!!
      Η θεια - νονά - μαγειρισσα!

      Διαγραφή
  9. Φανταστική η ουράνια τούρτα της Δανάης! Χρόνια πολλά να τη χαίρεστε.
    Και θεία και νονά; Έχεις αυξημένες υποχρεώσεις αλλά βλέπω ότι τα μικρά το εκτιμάνε
    Συγχαρητήρια χρησοχέρα θεία!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι απίστευτη! Αυτό μόνο μπορώ να πω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.