ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // POLLO CON I GOMBI, AL FORNO


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό λίγο "δύσκολο", με την έννοια ότι δεν τις συμπαθούν όλοι. Αιτία η ιδιαίτερη γεύση τους, η τραχιά υφή τους αλλά και το γεγονός ότι περιέχουν μια βλεννώδη ουσία, πράγμα που τις κάνει απωθητικές για πολλούς.
Δεν μπορώ να πω ότι τρελαινόμαστε για τις μπάμιες, αλλά τώρα το φθινόπωρο που είναι στην εποχή τους, είναι ευκαιρία να τις γευτούμε φρέσκες. Συνήθως τις μαγειρεύουμε λαδερές, αλλά και ο συνδυασμός με το κοτόπουλο είναι νομίζω κλασσικός!
Υπάρχει ένα μικρό μυστικό για να μαγειρευτούν ωραία οι μπάμιες και να μην απελευθερώσουν όλη την βλέννα τους. Θυμάμαι ότι η γιαγιά Ανδρομάχη τις καθάριζε και τις έριχνε μέσα σε ένα σκεύος με νερό, μπόλικο λεμόνι και λίγο αλάτι. Μια πελάτισσα και καλή μαγείρισσα, μου είπε ότι μόλις τις καθαρίσει, βουτάει το κοτσανάκι τους μέσα σε αλάτι. Είδα όμως σε πολλά site μαγειρικής να προτείνουν να στεγνώσουμε τις μπάμιες πριν τις μαγειρέψουμε, μου φάνηκε καλή ιδέα και αποφάσισα να ακολουθήσω τις υποδείξεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 1 κοτόπουλο μέτριο (1200 gr)
                 750 gr μπάμιες φρέσκες,
                 1 kg ντομάτες,
                 1/3 από το ματσάκι μαϊντανό,
                 2 κρεμμύδια,
                 1 σκελίδα σκόρδο,
                 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο παρθένο,
                 φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                 τριμμένο κόλιαντρο,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύνετε τις μπάμιες και στραγγίστε τες καλά. Καθαρίστε τες κόβοντας περιμετρικά το κοτσάνι τους και προσέχοντας να μην τρυπήσετε το σώμα τους. Στρώστε τες μέσα σε ένα ταψί. Ραντίστε τες με λίγο ξύδι, πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλατάκι και αφήστε τες στον ήλιο να στεγνώσουν για ενα δίωρο. Αν είναι δύσκολο να τις εκθέσετε στον ήλιο, μπορείτε να τις στεγνώσετε και στον φούρνο : βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για μισή ωρίτσα.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και κόψτε τες σε κυβάκια.
Προτιμάω να αφαιρώ την πέτσα από το κοτόπουλο, αλλά βέβαια μπορείτε και να την αφήσετε. Κόψτε το σε μερίδες (10 κομμάτια συνολικά).
Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα. Βγάλτε από το τηγάνι και κρατήστε τα στην άκρη. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ροδίστε τα κομμάτια από το κοτόπουλο. Καθώς τα σοτάρετε, αλατίστε τα ελαφρά και πιπερώστε τα.
Σε μια γάστρα στρώστε το 1/3 από τα σοταρισμένα κρεμμύδια και λίγο από την ντομάτα. Αλατίστε ελαφρά. Τοποθετήστε επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Καλύψτε με την μισή ποσότητα μπάμιες και ρίξτε απο επάνω το 1/3 απο τα κρεμμύδια, τον μισό μαϊντανό και τις μισές ντομάτες. Με τις υπόλοιπες μπάμιες κάντε μια δεύτερη στρώση και τέλος καλύψτε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τις ντομάτες. Αλατίστε και πάλι ελαφρά, πιπερώστε και πασπαλίστε με λίγο τριμμένο κόλιαντρο. Περιχύσετε με το υπόλοιπο λάδι και με ένα φλιτζάνι, όχι γεμάτο, νερό.
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για μια ωρίτσα.Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεσκεπάστε την γάστρα αν τις προτιμάτε λίγο στεγνές. Αφήστε το φαΐ να σταθεί ένα εικοσάλεπτο πριν σερβίρετε.
Σερβίρετε το κοτόπουλο με μπάμιες κατά προτίμηση ζεστό.




POLLO CON I GOMBI, AL FORNO


Il gombo o gumbo, chiamato ancora okra o ibisco, è un ortaggio insolito e, da quanto ho capito, piuttosto sconosciuto in Italia. Viene da una pianta della famiglia di Malvaceae ed è un parente stretto dell' ibisco. Infatti, se vedete la pianta, produce dei fiori gialli bellisimi, molto simili a quelli dell' ibisco ornamentale, che una volta appassiti si trasformano in gombi. L' ortaggio ha un sapore caratteristico, molto vicino a quello dei fagiolini, ma siccome  è ricoperto di un tipo di pelo erboso, dà una sensazione di ruvidezza al palato. La raccolta dei gombi comincia a tarda estate e continua fino ai primi freddi dell' autunno. Le piante sono sensibili al freddo (come dall' altra parte anche l' ibisco ornamentale!). I frutti crescono molto velocemente, e dal momento che spunta il fiore entro 3 giorni al massimo, sono pronti per la raccolta. Devono essere teneri, perchè se si lasciano a maturare troppo, diventono fibrosi, mentre i semi contenenti induriscono e si sentono.
Un' altra caratteristica del gombo è che richiude una sostanza vischiosa che a contatto con l' acqua viene rilasciata e dà un aspetto vischioso anche al piatto cucinato. Esiste però un piccolo trucco per evitare che questo accada. Ricordo che la nonna Andromaca, una volta mondati i gombi (spiegherò il come più avanti), li immergeva subito in una ciotola contenente acqua, abbondante succo di limone e sale. Una mia cliente e buona cuoca, mi ha detto che appena monda ogni gombo, immerge la sua "testa" nel sale e tutto qui. In molti siti e blog greci però, ho visto che facevano seccare i gombi prima di cucinarli; ho pensato che si trattava di una buona idea e ho deciso di provare a prepararli così. Il risultato è stato ottimo! Sono venuti abbastanza asciuti e la sostanza vischiosa, poco attraente se rilasciata nel brodo di cottura, è rimasta rinchiusa dentro il corpo del gombo. Molto importante ancora è, di non mescolare i gombi durante la cottura; se questa avviene al forno non sarà necessario, ma se li cucinate in pentola, allora agitate un po' la pentola e non mettere mai il mestolo dentro durante la cottura!
Ammetto che non vado matta per i gombi, ma d' autunno che li trovo freschi e in abbondanza, non resisto alla tentazione di preparare qualche piatto! Di solito li preparo "all' olio", come si dice in Grecia, cioè senza carne con salsa di pomodoro, cipolla, prezzemolo e certo buon olio di oliva. La cottura può essere fatta a pentola ma anche nel forno. Un altro abbinamento classico è con il pollo. Ultimamente, molti li cucinano fritti, idea presa dalla cucina turca. I turchi, che li chiamano pure bamye come noi (bàmies in greco, sicuramente un prestito dalla lingua turca), li seccano, ne preparano delle conserve, li fanno sottacetto, li preparano fritti o addirittura in crocchette (qui potete vedere alcune proposte di preparazione).

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 pollo medio (1200gr),
                              750gr di gombi,
                              1Κg di pomodori,
                              1/3 di un mazzetto di prezzemolo,
                              2 cipolle,
                              1 spicchio d' aglio,
                              1 tazzina del caffè olio extravergine di oliva,
                              pepe macinato,
                              coriandolo macinato,
                              sale.
Preparazione :
Lavate i gombi e sgocciolateli molto bene. Meglio ancora tamponarli con carta assorbente. Mondateli, eliminando con un coltellino affilato,  tutta la parte esterna del loro picciolo. Al suo posto rimarra una specie di piccolo cono o cappello. Attenzione a non bucare il gombo, perchè rilascia subito la sostanza vischiosa. Disponeteli dentro una teglia. Cospargete con un po' di sale grosso, irrorate con aceto di vino e lasciateli esposti al sole per un paio d' ore (per protegerli dagli insetti coprite la teglia con un tulle). Se non è possibile esporrli al sole, potete seccarli al forno : preriscaldato il forno a 150°C e infornate per mezz' oretta.
Tritate la cipolla, l' aglio ed il prezzemolo. Lavate i pomodori, eliminate i piccioli e tagliate a quadretti.
Meglio scartare la pelle del pollo. Tagliatelo a porzioni (10 pezzi in totale).
Versate 2 cucchiai d' olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e l' aglio e fate appena rosolare. Eliminate dalla padella e tenete da parte.
Versate 1 cucchiaio d' olio e fate rosolare i pezzi del pollo. Salate leggermente e pepate.
Sul fondo di una pirofila a coperchio o rostiera, disponete 1/3 di cipolle rosolate e un po' di pomodori. Cospargete con qualche pizzico di sale. Disponete sopra i pezzi del pollo. Coprite con metà dei gombi e cospargete con 1/3 di cipolle, metà di prezzemolo e metà di pomodori rimasti. Disponete sopra prima i gombi e poi le cipolle, il prezzemolo e i pomodori restanti. Cospargete con qualche pizzico di sale, pepe macinato al mulino e coriandolo macinato. Irrorate con l' olio restante e una tazza scarsa di acqua.
Coprite il recipiente con il suo coperchio e infornate in forno preriscaldato a 220°C. Lasciate cuocete per un' oretta. Eliminate il coperchio durante gli utlimi 10 minuti di cottura. Lasciate riposare una ventina di minuti. 
Servite il pollo ai gombi preferibilmente caldo.



16 σχόλια:

  1. Πράγματι το κοτόπουλο με τις μπάμιες είναι ένας πολύ κλασικός και αγαπημένος συνδυασμός.
    Τον δοκίμασα πέρυσι και μου άρεσε πολύ.
    Το κόλπο με το ξύδι έκανε η γιαγιά και εξακολουθεί να κάνει η μαμά μου και δεν έχουν καθόλου αυτή την ενοχλητική βλέννα.
    Είναι αρκετά νόστιμο φαγάκι και ευπαρουσίαστο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις τις μπαμιες τις φτιαχναμε συνηθως λαδερες, αλλα μου αρεσει πολυ και η εκδοχη με το κοτοπουλο!

      Διαγραφή
  2. Carissima, scusami sono stata un po assente d'altra parte non si può essere sempre al pc. Bella questa ricetta consco il gombi o okri, l'avevo fatto come piatto particola al capodanno 1999/2000 poi non l'ho mai più trovato. Chissà se ora visto che esistono i punti vendita con prodotti da varie parti non li ritrovi di nuovo ricordo erano molto buoni. Grazie della ricetta e buona giornata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara!
      Da quanto ho visto questo ortaggio non è molto diffuso in Italia e ne esistono pochissime ricette. Qui invece è abbastanza diffuso e specialmente in questo periodo lo trovi sicuramente nei mercati aperti. Il loro prezzo da 1,5 € fino a 3 € per kilo, dipende dalla grandezza e la qualità.

      Διαγραφή
  3. Ένα κλασσικό πιάτο που στην αρχή της μύησης μας στα μαγειρικά δρώμενα,ίσως αρνηθούμε να το φάμε,κατόπιν όμως,η πείρα της γεύσης θα μας διδάξει την αξία της νοστιμιάς του.Συμβαίνει στους περισσότερους με αυτό το υπέροχο παρεξηγημένο λαχανικό.
    Προσωπικά λατρεύω τις μπάμιες και τις μαγειρεύω αποκλειστικά για μένα.Η προεργασία με το ξύδι απαραίτητη ,για καλύτερα αποτελέσματα.Στο τέλος πάντα ρίχνω και τον χυμό μισού λεμονιού.
    Με το κοτόπουλο ,οι μπάμιες παίρνουν άλλη αξία.Αναβαθμίζεται η γεύση τους και πείθονται για δοκιμή ακόμα και οι διστακτικοί.Το έκανες πολύ ωραίο Μαρίνα μου,όπως άλλωστε συμβαίνει με ότι και αν καταπιαστείς να κάνεις.Μου άρεσε που το μαγείρεψες στον φούρνο...η νοστιμιά διαφέρει με αυτό της κατσαρόλας.
    Καλό σου βράδυ γλυκιά μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γιαγια Ανδρομαχη μαγειρευε τις μπαμιες παντα λαδερες και παντα στην κατσαρολα. Δεν μπορω να πω οτι ηταν απο τα πολυ αγαπημενα μας φαγητα οταν ημασταν μικρα, αλλα τις τρωγαμε. Το ψησιμο στον φουρνο το μαθαμε απο την θεια Λολα, αδελφη της μητερας μου και δεινη μαγειρισσα επισης. Αυτην τη φορα προσπαθησα να μυησω και τους αντρες στην γευση της μπαμιας, γι' αυτο εβαλα και το κοτοπουλο, αλλα δεν τα καταφερα. Δεν παραπονεθηκαν για την υφη τους, αλλα δεν βρηκαν τη γευση τοσο του γουστου τους; τελικα ο μεγαλος αποφανθηκε οτι του αρεσουν πιο πολυ τα φασολακια, ενω ο μικρος θυμηθηκε οτι καποτε τις ειχε δοκιμασει και προτιμησε να φαει την εναλλακτικη λυση που ειχα προνοησει να ετοιμασω.... Εμενα δεν με χαλασε παντως καθολου και τις ... περιποιηθηκα μια χαρα, καθως ειναι και ενα φαϊ που μαγειρευω σπανια. Θελω πολυ να τις δοκιμασω και τηγανητες, οπως βλεπω οτι τις φτιαχνουν οι τουρκοι... ελπιζω να προλαβω οσο υπαρχουν ακομη οι φρεσκιες...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Λατρεμένο φαγάκι του αντρούλη μου, καλά που μου το θύμισες!!
    Εγώ ξέρω το κόλπο με το ξύδι, δεν ήξερα για το λεμόνι.
    Καλό απόγευμα Μαρίνα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθε νοικοκυρα εχει το δικο της μυστικο! Εμενα παντως μου αρεσας πολυ και ετσι που τις στεγνωσα και μαλλον θα καθιερωσω αυτον τον τροπο...
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Τις λατρεύω τις μπάμιες! Και με κοτοπουλάκι είναι... μμμμμμμμμ! Υπέροχο πιάτο Μαρίνα μου! Τις φτιάχνω κι εγώ συχνά έτσι, όμως τελευταία τις είχα ξεχάσει. Καλά που μου τις θύμισες!
    Πολλά φιλάκια! Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιαξε τωρα Πηνελοπη μου που μπορεις να τις βρεις ακομη φρεσκιες!!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Οντως είναι δυσκολο φαγητό, αλλά αυτοί που το τρωνε ειναι φανατικοί του υποστηρικτες.
    Μου αρέσει το δικό σου Μαρίνα. Οι μπάμιες έγιναν στητές και δεν σου έλιωσαν κατά το ψήσιμο.
    Έχει και ωραία χρώματα με το πιτσιλωτό κόκκινο ανάμεσα στο πράσινο !
    Εγώ προσωπικά το λατρεύω αυτό το φαγητό!!!

    Καλό σου Βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγη μου προσωπικα τις προτιμω ετσι στητες γι' αυτο και συνηθως τις φτιαχνω στον φουρνο. Εχω ενα θεμα με τις υφες και αν αρχιζουν και λιωνουν ή βγαζουν βλεννα δεν μπορω να τις φαω....
      Καλο βραδυ, φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  7. Στο φούρνο γίνονται πιο ωραίες οι μπάμιες Μαρίνα μου καιδεν ''γλιτσιάζουν''...
    Πολύ ωραία ιδέα

    Φαίνεται πεντανόστιμο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό είναι το αγαπημένο φαγητό του μπαμπάκα μου και μια που μου το θύμισες λέω να του το κάνω! Περιττό να πω ότι μου τρέχουν τα σάλια από τις φωτογραφίες...
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κι εγώ το μαγειρεύω, Μαρίνα μου, γιατί μας αρέσει πολύ!
    Κι εσύ έκανες τη διαφορά με το κόλιανδρο-μου άρεσε η πρότασή σου και θα την ακολουθήσω!
    Εξαιρετικά ζωντανή η φωτογράφιση! Εύγε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.