ΣΕΛΙΔΕΣ / PAGINE

QUANTI MODI DI FARE E RIFARE : PANE ALLO ZAFFERANO // SAFFRON BREAD για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


SAFFRON BREAD
(ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ)
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Συνεπής στο μηνιαίο ραντεβού με τους φιλους απο τους Quanti Modi di Fare e Rifare, είμαι έτοιμη να σας παρουσιάσω ακόμη μια ξεχωριστή και πετυχημένη συνταγή!
Σημερα είμαστε καλεσμένοι στην κουζίνα του ... Signor Biscotti, κατά κόσμον Euan, που όπως αυτοχαρακτηρίζεται, είναι ενας άγγλος που φτιάχνει ιταλικά biscotti, αλλά και διάφορα άλλα καλούδια!  Σήμερα θα μας καθοδηγήσει για να φτιάξει όλη η όμορφη παρέα μαζί,  μια παραδοσιακή συνταγή απο την Κορνουάλη : ημίγλυκα ψωμάκια με κρόκο (σαφράν), σταφίδες και γλάσσο μελιού! Εμείς άνετα θα τα ονομάζαμε και σταφιδόψωμα, αλλά νομίζω οτι θα τα προτιμούσαμε λίγο πιο γλυκά, καθώς δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι σε ουδέτερες γεύσεις. Μπορείτε να τα απολαύσετε όλες τις ώρες τις ημέρας. Στην Κορνουάλη τα συνοδεύουν με clotted cream (αυτό που στα ελληνικά θα λέγαμε καϊμάκι), βούτυρο αλλά και μαρμελάδα, ενώ εγώ θα πρόσθετα σίγουρα και nutella!
Σήμερα όμως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί ταυτόχρονα σας παρουσιάζω και την πρώτη συνταγή που έφτιαξα με το υγρό φυσικό προζύμι (li.co.li.). Ετσι θα σας λύσω και την απορία για τις δυο απανωτές χθεσινές αναρτήσεις, αλλά νομίζω οτι ήταν απαραίτητες, καθως δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω ενα ασυνήθιστο υλικό στην συνταγή μου, χωρίς πρώτα να σας το παρουσιάσω. Θαυματουργό το li.co.li.! Εδώ θα ήθελα να προσθέσω οτι λυπάμαι πολύ που δεν είναι διαδεδομένο το φυσικό προζύμι στην Ελλάδα, αντίθετα με οτι συμβαίνει στο εξωτερικό. Μια παραδοσιακή, υγιεινή μαγιά, μένει αναξιοποίητη και χάριν της ευκολίας, αλλα ίσως και επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση και προώθηση, αφού κάνενας δεν θα κερδίσει απο αυτό εμπορικά! Η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες αλλά και ο τρόπος επεξεργασίας της τροφής. Τολμήστε να φτιάξετε το παραδοσιακό φυσικό προζύμι, η χρήση του θα σας ανταμείψει!  Μετά απο αυτή την παρένθεση, ας γυρίσουμε στην συνταγή μας... Το li.co.li. μου προσεφερε μια τέλεια ζύμη, που ήταν μια απόλαυση να την δουλεύω, και τέλεια ψωμάκια : αφράτα (τριπλασιάστηκαν σε όγκο!), μαλακά και διατηρήθηκαν σαν φρέσκα για μια εβδομάδα (κράτησα ενα στην άκρη για να δω πως θα συμπεριφερθεί...). Περιττό να προσθέσω οτι εξαφανίστηκαν εν ριπή ορθαλμού!
Ευχαριστούμε Euan για την υπέροχη συνταγή, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ!
Παρεπιπτόντως, ο Euan μας παρουσιάζει στην ανάρτηση του τρείς διαφορετικές παραλλαγές στα ψωμάκια με σαφράν, βασικά ως προς το μέγεθος, αλλά και το σχήμα : σφαιρικά, σε σχήμα S (ονομάζονται "της Santa Lucia", όπως μας πληροφορεί) και καρβελάκια, αποτελούμενα απο 7 κομματάκια ζύμης. Εγώ έφτιαξα οβάλ ψωμάκια και μου βγήκαν 15 κομμάτια.
Κατ'αρχήν, θα σας δώσω την συνταγή, έτσι όπως την δοκίμασας εγω : με li.co.li. αντί για μαγιά μπύρας, με μέλι αντί για ζάχαρη και με το κοινό ελαφρά αλατισμένο βούτυρο αγελάδος αντί για το ανάλατο που προτείνει ο Euan, ενώ μείωσα αντίστοιχα την ποσότητα του αλατιού. Επειδή όμως κατανοώ οτι οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιήτε το φυσικό προζύμι, θα σας δώσω και τις αναλογίες των υλικών έτσι όπως τις αναφέρει ο Euan, με την μαγιά μπύρας. 

Δόση : 15 ψωμάκια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά :
με li.co.li. : 1 μεγάλη τσιμπιά στήμονες κρόκου Κοζάνης,
                      1 κ.σ. βραστό νερό,
                      200gr li.co.li. δεύτερης αναζωογόνησης,
                      500gr αλεύρι δυνατό για ζυμωτά,
                      150ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                      125gr βούτυρο αγελάδος βιολογικό,
                      90gr μέλι ελάτης βανίλια,
                      1 μέτριο αυγό,
                      1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι,
                      200gr σταφίδες ξανθές.
με μαγιά μπύρας : 1 μεγάλη τσιμπιά στήμονες κρόκου Κοζάνης,
                                   1 κ.σ. βραστό νερό,
                                   7gr ξηρή μαγιά μπύρας,
                                   600gr αλεύρι δυνατό για ζυμωτά,
                                   150ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                                   100ml νερό χλιαρό,
                                   125gr βούτυρο ανάλατο,
                                  85gr ζάχαρη,
                                  1 μέτριο αυγό,
                                  1 κ.γ. αλάτι,
                                  200gr σταφίδες ξανθές.
για το γλάσσο :  2 κ.σ. μέλι,
                               1 κ.σ. νερό.
Προετοιμασία :
Πρώτα απ' όλα ετοιμάστε το διάλυμα του κρόκου (σαφράν). Κοπανήστε λίγο τους στήμονες μέσα σε ενα γουδί, βάλτε τους μέσα σε ενα φλυτζανάκι και προσθέστε 1 κ.σ. καυτό νερό. Αφήστε να μουλιάσουν για μια ωρίτσα και να βγάλουν το χρώμα και το άρωμα τους.
Ζεστάνετε το γάλα χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Προσθέστε το βούτυρο και αναμείξτε, ώστε να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήστε το να χλιαρίνει.
Διαλύστε την μαγιά μπύρας μέσα στο χλιαρό νερό. Αν χρησιμοποιήσετε το li.co.li. παραλείψτε αυτό το βήμα.
Ετοιμάστε την ζύμη. Επάνω στην επιφάνεια εργασίας σχηματίστε το "συντριβανάκι" με το αλεύρι. Μέσα στην λακκουβίτσα ρίξτε το διάλυμα της μαγιάς ή το li.co.li., την ζάχαρη ή το μέλι, το αυγό και το διάλυμα με τον κρόκο. Αρχίστε να ζυμώνετε και προσθέστε το γάλα με το βούτυρο και το αλάτι. Δουλέψτε την ζύμη για ενα δεκάλεπτο, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Ολη την διεργασία του ζυμώματος μπορείτε φυσικά να την κάνετε και με το μίξερ.
Βάλτε την ζύμη σε ενα σκεύος, σκεπάστε σε καμπάνα και βάλτε το σε μέρος χλιαρό και μακρυά απο ρεύματα αέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν χρησιμοποιήσετε την μαγιά μπύρας, θα χρειαστούν περίπου δυο ωρίτσες, ενώ με το li.co.li. 8-10 ώρες (όλη την νύχτα).
Μουλιάστε τις σταφίδες σε λίγο νερο για ενα μισάωρο.
Αδειάστε την ζύμη επάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε την λίγο να ξεφουσκώσει. Προσθέστε τις σταφίδες, αφού τις στραγγίσετε, και ενσωματώστε τες στην ζύμη. Χωρίστε την ζύμη σε μπαλλάκια βάρους 80gr περίπου (15 κομμάτια).  Μπορείτε να φτιάξετε μικρά στρογγυλά ψωμάκια, μικρά φραντζολάκια (οπως τα δικά μου) ή να βάλετε 5-6 μπαλλάκια μέσα σε μια μακρόστενη φόρμα και να φτιάξετε ενα καρβελάκι. Ο Euan προτείνει επίσης τα λεγόμενα ψωμάκια της Santa Lucia, σε σχήμα S. Τοποθετήστε τα ψωμάκια σας μέσα σε ενα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Σκεπάστε τα με μια πετσέτα, για να μήν ξεραθούν, και βάλτε τα σε μέρος χλιαρό και προστατευμένο απο ρεύματα αέρα. Αφήστε τα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Για τα καρβελάκια θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, γύρω στα 30 λεπτά. 
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το γλάσσο μελιού : βάλτε το μέλι και το νερό σε ενα κατσαρολάκι και αφήστε να βράσουν 1-2 λεπτά. Μόλις βγούν τα ψωμάκια απο τον φούρνο αλείψτε τα δύο φορές με το γλάσσο και αφήστε τα να κρυώσουν.


<

PANE ALLO ZAFFERANO
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Devo ammetere che sono contenta che alla fine sono riuscita a partecipare anche a questo appuntamento dei Quanti Modi di Fare e Rifare!
Oggi siamo ospiti del Signor Biscotti, e ci trasferiremmo a Gran Bretagna. Euan, che come dice lui è un englishman che prepara biscotti italiani e altri manicaretti, ci insegnerà come preparare dei buonissimi panetti allo zafferano, riceta tipica di Cornovaglia. A Cornovaglia, vengono serviti alla prima colazione, accompagnati da clotted cream (latte intero cotto al vapore e lasciato a raffreddare e addensare, simile al burro), burro, confetture, e io aggiungerei anche nutella!
Oggi però, sono molto felice anche per un' altra ragione : vi presentο la prima ricetta preparata con il mio li.co.li. creato recentemente. Miracoloso questo lievito e ora giustifico l' entusiasmo delle amiche di QMdFeR, che non ne posso fare senza! Io l' ho conosciuto proprio da Anna e Ornella, ma ca. un anno fa che mi sono cimentata alla sua preparazione, non sono riuscita a conservarlo a lungo. Questa volta però credo che tutto va bene e che d' ora in poi utilizzerò il li.co.li. esclusivamente al posto di qualsiasi altro lievito.
Ritornando ai panetti di Euan, nella sua ricetta (qui) ci propone varie versioni : panetti rotondi, panetti a S (di Santa Lucia) e infine del pane, preparato da 7 palline d' impasto messe insieme in un stampo rettangolare. Io ho preparato dei panetti ovali, e con le dosi della ricetta ne sono venuti fuori 15. 
Utilizzando il li.co.li., ho omesso l' acqua della ricetta, mentre ho sostituito lo zucchero al miele, il burro non salato, che è difficilmente reperibile, a quello comune, diminuendo la quantità di sale. 
Grazie Euan per questa bella ricetta, i panetti allo zafferano erano veramente molto buoni e nel giro di un paio di giorni, non ne è rimasta nemmeno una briciola!
 
Dosi : 15 panetti
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 grosso pizzico di zafferano,
                              1 cucchiaio di acqua bollente,
                              200gr di li.co.li. di secondo rinfresco,
                              500gr di farina 00 di forza,
                              150ml di latte fresco intero,
                              125gr di burro bio,
                              90gr di miele di abete,
                              1 uovo medio,
                              1/2 cucchiaino di sale marino,
                              200gr di uvetta sultanina.
per la glassa : 2 cucchiai di miele,
                            1 cucchiaio d' acuqa.
Preparazione :
Prima di tutto preparate l' infusione dei pistilli di zafferano. Pestate i pistilli nel mortaio e aggiungete l' acqua bollente. Lasciate macerare per mezz' oretta.
Fate scaldare il latte fino ad arrivare al punto di ebolizione. Ritirate dal fuoco, aggiungete il burro, mescolate per amalgamarsi e lasciate intiepidire.
Preparate l' impasto. Con la farina formate la fontanella, sul piano del lavoro. Nella fosetta versate il li.co.li., il miele, l' uovo e l' infuso dello zafferano. Cominciate ad impastare e aggiungete il latte con il burro ed il sale. Lavorate l' impasto per una decina di minuti, fino a diventare liscio ed elastico.
Certo potete anche impastare con la planetaria.
Trasferite l' impasto in un recipiente capiente, coprite a campana e posizionate in luogo tiepido e protetto da correnti d' aria. Lasciate lievitare fino al raddoppio. Con il li.co.li. occorono ca 8 ore, io l' ho lasciato per tutta la notte. 
Ammolate l' uvetta in poca acqua. 
Rovesciate l' impasto sul piano di lavoro leggermente infarinato e lavoratelo per sgonfiare. Scolate l' uvetta, aggiungetela all' impasto e lacorate per incorporarla. Dividete l'impasto a pezzettini di 75-80gr ciascuno. Ne ho ricavati 15. Io ho formato dei panetti ovali, ma potete anche farli tondi, o a S (di Santa Lucia). Infine, potete metterli in un stampo da plum cake e preparare un panetto. Disponete i panetti su una leccarda foderata di carta forno. Coprite con un panno, per non lasciarli rinsecchire, e posizionate in luogo tiepido e protetto da correnti d' aria. Lasciate lievitare fino al raddoppio (un paio d' ore).
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico. Lasciate cuocere per 15-20 minuti, per i più piccoli, o per 30 minuti, per i più grossi, fino a dorare.
Nel frattempo preparate la glassa al miele : fate scaldate il miele con l' acqua al microonde o in un pentolino.
Appena sfornati i panetti, spenellateli due volte con la glassa. Lasciate raffreddare.



55 σχόλια:

  1. Buongiorno cara Marina
    Ci ritroviamo in tanti stamattina
    al goloso richiamo della Cuochina!!
    Per questa ricetta in Inghilterra siam volati
    a preparar con Euan questi panini prelibati!
    All'interno dell'oro hanno il colore
    e al palato un delizioso sapore!
    Ti ringraziano con tutto il cuore Anna e Ornella
    per aver spignattato nella loro cucina bella!
    A novembre, mi raccomando, a cena o a pranzo
    non scordar l'appuntamento con lo stufato di manzo!
    Un abbraccio
    La Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Rispondo in ritardo cara cuochina, anche se non ho mancato all' appuntamento di 6 ottombre! Ho preferito passare prima dalle cucine delle amiche per assagiare le tante belle versioni di pane allo zafferano!
      Appuntamento a novembre con lo stracotto che sono impaziente ad assagiare!!
      Bacioni!

      Διαγραφή
  2. ciao carissima, belli i tuoi panini, sono molto buoni, io li faccio spesso...un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara, e più che certo che li rifaro, forse un pochino più dolci perchè i miei uomini li hanno paragonato ai nostrani stafidopsoma che certo sono più dolci!
      Baci!

      Διαγραφή
  3. Kαλημέρα Μαρίνα μου!
    Πιστή στο μηνιαίο γαστρονομικό ραντεβού σου με τους φίλους σου,μας δίνεις την ευκαιρία,αλλά κυρίως την χαρά, να απολαύσουμε δημιουργικές,νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές.Εξαιρετική ανάρτηση, εμπνευσμένη από τις προτάσεις του Άγγλου φίλου με τις προτιμήσεις στις ιταλικές τραγανές λιχουδιές.
    Όμως θα μου επιτρέψεις να μείνω λίγο σε προηγούμενη ανάρτησή σου,μιας που εγώ λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων,έμεινα λίγο ΄΄πίσω΄΄....Αυτή του υγρού προζυμιού,που με πολλή φροντίδα,προσεγμένες λεπτομέρειες και λεπτομερείς οδηγίες μας χάρισες.Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα την εκτίμησαν!!! Προσωπικά δεν έχει τύχει να ασχοληθώ τόσο με τα προζύμια και δεν κρύβω ότι με φοβίζει λίγο αυτή η υπέροχη διαδικασία.Σίγουρα κάποια στιγμή θα το κάνω και επαναπαύομαι στη σκέψη των δικών σου ασφαλών αναρτήσεων που αφορούν το ζήτημα αυτό.Λατρεύω τα θεαματικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής και φυσικά θέλω να απολαμβάνω την απόλαυση της γεύσης τους!!!
    Θέλω για μια ακόμα φορά να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για τους κόπους σου,για την αστείρευτη διάθεση σου και την πλούσια δημιουργική ατμόσφαιρα με την οποία περικυκλώνεις τις μαγειρικές σου ανησυχίες.
    Ευχαριστούμε πολύ!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ χαρηκα Φωτεινη μου που σε ξαναβλεπω στην μπλογκογειτονια!
      Κι εγω ειχα εναν φοβο με τα ζυμωτα, που ξεκινουσε απο παλια και μαλιστα απο τα τσουρεκια, που, δεν ξερω πως, ειχα παντα την εντυπωση οτι ειναι πολυ δυσκολο να τα πετυχεις. Ξεκινησα το προζυμι μου με μια αποτυχια, αλλα η επιμονη μου τελικα νικησε και τωρα μετραει 2,5 χρονια ζωης και επιτυχημενων δημιουργιων! Και με το licoli ειχα ενα θεματακι, καθως την πρωτη φορα και μετα απο λιγες ημερες το εχασα... Αυτην τη φορα μελετησα πολυ περισσοτερο, ημουν πιο προσεκτικη κατα την διαρκεια της διαδικασιας, και απ' οτι φαινεται, το ολο εγχειρημα στεφτηκε με επιτυχια! Δεν μπορω να σου περιγραψω Φωτεινη μου την χαρα και την ικανοποιηση με το ζυμαρακι για τα σταφιδοψωμα : μεχρι να πλασω το ενα μπαλλακι, το προηγουμενο αρχιζε και φουσκωνε, με μια συμπεριφορα καλυτερη απο ζυμη με μαγια μπυρας! Και μετα το ψησιμο τι μαλακα και αφρατα, ασε που την επομενη ημερα δεν μπορουσες να στοιχηματισεις αν ειχαν ψηθει το ιδιο πρωινο!
      Αχ να ειχα και περισσοτερο χρονο στην διαθεση μου, ολη μερα θα ζυμωνα!!
      Ευχαριστω καλη μου για τα ομορφα σου λογια, αντικατοπτριζουν την καλοσυνη της καρδιας σου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Ti sono venuti davvero bene!!
    I mei complimenti per la nascita del lievito liquido e benvenuta nel club!!!
    A presto!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara! Sono tanto contenta che questa volta la nascita del licoli è andata bene! Ero un pochino frustrata dalla volta precedente ma adesso pare che tutto va bene! E che soddisfazione questo licoli, miracoloso!
      Bacione!

      Διαγραφή
  5. Bellissima versione complimenti !!!!!!
    Un caro saluto :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. così belli gialli, sono veramente deliziosi! Buona domenica Marina, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαρίστως θα άπλωνα το χέρι μου να πάρω ένα λαχταριστό ψωμάκι, δείχνουν φοβερά!!!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και ακουσα διαφορα σχολια απο τους δοκιμαστες μου οταν τους πληροφορησα οτι φτιαχνω μια αγγλικη συνταγη, η πρωτη μπουκια τους εκανε να αλλαξουν γνωμη και να τα σταματησουν παραυτα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Ωωωωω!!! Είναι υπέροχα αυτά τα μικρά σταφιδοψωμάκια!!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ciao Marina anche i tuoi panini sono bellissimi: proprio una ricetta golosa! Buona settimana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Prima o poi dovro cimentarmi anche io con questo licoli!
    bellissimi i tuio panini superalveolati!
    francesca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cara Francesca sono entusiasta con il licoli. Mi domando perchè ho tardato tanto a prepararlo!
      Baci!

      Διαγραφή
  11. Carissima Marina,
    non si può fare a meno di licoli dopo averlo provato! Il tuo ha lavorato a meraviglia, panini fantastici!
    Buona settimana!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E proprio cosi cara Vittoria, ora capisco l' entusiasmo di tutti quanti lo utilizzano!
      Buona settimana e alla prossima!

      Διαγραφή
  12. ciao Marina,
    sei sempre bravissima!
    Splendido risultato con il licoli...prima o poi dobbiamo provare anche noi.
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie care apine! Sono tanto contenta a ritrovarvi dopo la pausa estiva... Bellisimi anche i vostri panini nei pirottini!
      Baci a tutte e 4!!

      Διαγραφή
  13. Ormai è deciso il licoli devo resuscitarlo!!! Bellissima la tua versione, brava!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λαχταριστά και στρουμπουλούδικα! μμμμμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις σου Μαρίνα.
    Κάθε φορά μας ταξιδεύεις και εμπλουτίζεις τους γευστικούς μας ορίζοντες.
    Υπέροχα τα ψωμάκια, πραγματικά αξιοζήλευτα!
    Η φωτογραφία που τα δείχνει σε τομή είναι το κάτι άλλο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου! Ειμαι τοσο ενθουσιασμενη με την καινουργια μου μαγια!!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  16. Licoli! Licoli! Sono davvero splendidi questi pani! Immagino che non son durati nulla! heheheheeee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eh, si, ho solo messo da parte uno per provare per quanto tempo rimane morbido, siccome era la prima volta che utilizavo il licoli in una ricetta dolce.

      Διαγραφή
  17. Από 'σένα τα μαθαίνω αυτά τα ψωμάκια Μαρίνα μου. Ούτε τα 'χω ξανακούσει, ούτε φυσικά τα έχω δοκιμάσει! Πολύ θα ήθελα ένα, μιας που από τις φωτογραφίες φαίνονται εξαιρετικά! Γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω την αληθεια, πριν πολυ καιρο ειχα ξαναφτιαξει ψωμακια με κροκο (http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/06/panini-al-latte-con-mahaleb-e-zafferano.html), αλλα την συνταγη την ειχα κατεβασει απο το μυαλο μου, δεν το φανταζομουν οτι υπαρχει καπου και μαλιστα να ειναι και τοσο δημοφιλης! Ειναι πολυ νοστιμα Πηνελοπη μου, τα τσακιζεις ανετα οποιαδηποτε ωρα της ημερας και δεν ειναι και ιδιαιτερα δυσκολο να τα φτιαξεις...
      Πολλα φιλια, εχω και ενα mail να απαντησω, να δουμε ποτε θα βρω λιγη ησυχια να το κανω...

      Διαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Non ero certa se provare col licoli o no, ma in caso di fallimento avevo il tempo per prepararli anche con il lievito di birra e cosi ho tentato. Ora sono ormai certa che non utilizzo più il lievito di birra!!!

      Διαγραφή
  19. Και μόνον που διάβασα τα υλικά με έκανες να θέλω να τα φτιάξω άμεσα, αγαπητή μου Μαρίνα.
    Θυμίζουν κάπως το "λουλουδόψωμο" που έχω βρει σε παλαιότερες συνταγές από τα μέρη της Κοζάνης. Και φυσικά οι σταφίδες και το μέλι, τα κάνουν ιδιαίτερα θελκτικά για ένα ωραίο και πλήρες πρωϊνό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπη μου, απεσπασαν διθυραμβικες κριτικες απο ολα τα μελη της παρεας των Quanti, μονο δεν ξερω αν ειναι αρκετα αγλυκα για τα δικα μας τα γουστα... Καποιοι εβαλαν μεσα και καρυδια ή αποξηραμενα φρουτα. Ειναι για ολες τις ωρες της ημερας και ιδανικα για το πρωινο!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  20. Αυτό το ψωμάκι που λείπει το πήρα εγώ!
    Πολύ αφράτα και με υπέροχο χρώμα σου έγιναν!
    Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    Καλό σου απόγευμα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, και εγω το εψαχνα!!!!
      Οι ευχαριστιες για την συνταγη στον Euan, αλλα και στην Anna και την Ornella που την επελεξαν!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  21. Υπέροχα τα ψωμάκια σου Μαρίνα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη ο κρόκος.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μινα μου, εμενα ο κροκος δεν με εξεπληξε πολυ γιατι, οπως ελεγα και στην Πηνελοπη παραπανω, ετυχε να τον ξαναχρησιμοποιησω σε ημιγλυκα ψωμακια και μαλιστα απο δικη μου εμπνευση. Ειναι ομως ωραια συνταγη γενικως!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  22. bellissimi i tuoi panini dorati...vero che sono profumatissimi? Bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαρίνα υπέροχα! Μελετώ προσεκτικά την συνταγή για να τα κάνω! Αν έχω απορίες θα επανέλθω!
    Σ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Complimenti, sono bellissimi. Sono molto lieto che vi sia piaciuta la mia ricotta. Euan x

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.